in

Google’a göre mükemmel yöneticilerin 10 ortak özelliği

Google, “mükemmel” yöneticiliğin anahtarını bulmak için 10 yıla uzanan bir araştırma yaptı. İşte sonuçlar…

En parlak adayları şirketinize çekmek için büyük bir bütçe ayırsanız da yöneticileriniz kötüyse onları kaybedersiniz. İlk fırsatta iş aramaya başlarlar.

Buna karşın, eğer harika yöneticileriniz ve takım liderleriniz varsa, sadece çalışanların en iyi performansı ortaya koymalarını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda onların sadakatini de kazanırsınız.

Peki, “mükemmel” yöneticiler hangi özellikleri taşır?

Google, bu sorunun yanıtını bulmak üzere 10 yıldan uzun süreye yayılan, “Oksijen Projesi” adlı bir araştırma yürüttü. Teknoloji devi, bu araştırmanın sonuçlarını paylaşmanın yanı sıra, kendi bünyesinde de kullanmayı planlamıştı. Gerçekten de bu sayede, çalışan değişimi, tatmini ve performansı konularında yıllar içinde belirgin bir iyileşme elde etti.

Araştırmanın sonuçlarına göre, ilginç bir şekilde, teknik yetenekler düşünülenden çok daha az öneme sahipti. Yöneticilerin duygusal zekası, çalışanların duygularını anlama yeteneği çok daha kritikti.

Google’ın araştırmasına göre “mükemmel” yöneticilerin 10 özelliği şöyle:

  1. İyi koçluk yaparlar

Her problemi ortaya çıkar çıkmaz çözmek de bir seçenektir ama en iyi yöneticiler bu problemleri aynı zamanda bir eğitim aracı olarak kullanır.

Problemin çözümü konusunda takımlarına yol gösterir, gerektiğinde görüşlerini paylaşırlar. Bu da takımlarının değerli deneyimler kazanmasını sağlar.

  1. Takıma güç verir ve mikro-yönetim uygulamazlar

Şimdiye kadar hiçbir çalışan “Mikro-yönetim uygulanmasına bayılıyorum” dememiştir.

Tam tersine, müthiş yöneticiler çalışanlarına ihtiyaç duydukları özgürlüğü verir: Fikirlerini keşfetme özgürlüğü, (akıllıca) risk alma özgürlüğü ve hata yapma özgürlüğü. Ayrıca çalışanlarının ihtiyaç duyduğu fiziksel araçları sağlar, esnek bir çalışma düzeni ve ortamına izin verirler.

  1. Herkesi kucaklayan bir takım ortamı yaratırlar

Başka bir araştırma projesinde, Google takım performansının en önemli anahtarının “psikolojik olarak güvenli bir ortam” yaratmak olduğunu keşfetti.

Psikolojik açıdan güvenliği yüksek olan bir takımda, insanlar takım arkadaşlarının yanında risk alırken kendilerini güvende hisseder. Bir hatayı kabul ederken, soru sorarken veya yeni bir fikir sunarken takımdakilerin kendilerini yargılayacağı veya cezalandıracağı kaygısını yaşamazlar.

Sonuç olarak, müthiş takımlar güvenle büyür ve müthiş yöneticiler de bu güvenin inşa edilmesine katkıda bulunur.

  1. Üretken ve amaç odaklıdırlar

En iyi yöneticiler yıldız oyunculardan fazlasıdır; takım arkadaşlarını da daha iyi hale getirirler.

Bunu yaparken doğru şekilde örnek olur ve gerektiğinde kendileri de işe dahil olurlar. Kollarını sıvayıp yardımcı olmaktan geri durmazlar ve bu da takımlarını motive eder.

  1. İyi iletişim kurar; dinler ve bilgiyi paylaşırlar

En iyi yöneticiler iyi dinleyicilerdir. Bu onların takımlarını daha iyi anlamalarına ve uygun bir şekilde empati kurmalarına yardımcı olur.

İyi yöneticiler bilginin güç demek olduğunun farkındadır. Bu yüzden şeffaf davranır ve takımlarıyla bilgi paylaşmaya istekli olurlar; böylece çalışanları da olan bitenin arkasındaki nedenleri bilir.

  1. Kariyer gelişimini destekler ve performanslar hakkında konuşurlar

Müthiş yöneticiler çalışanlarını içten ve belirgin bir şekilde överek teşvik etmekten geri durmaz. Fakat eleştirel bir geri bildirim vermekten de çekinmezler ve bu geri bildirimi ince düşünceli ve yapıcı bir şekilde sunarlar.

Çalışanlarının kişisel kariyer amaçlarına ulaşmalarına yardımcı olarak onlara yatırım yaparlar. Böylece takımlarını karşılık verme konusunda da motive ederler.

  1. Takım için net bir vizyonları/stratejileri vardır

Müthiş yöneticiler takımın o an tam olarak nerede bulunduğunu, nereye doğru gittiğini ve oraya varabilmek için ne yapması gerektiğini bilir. İyi iletişim sayesinde takımı doğru yolda tutarlar.

Ayrıca her bir takım üyesinin bu stratejiyi uygulama konusunda kendi kişisel rolünü anlamasını da sağlarlar.

  1. Takıma tavsiye verecek gerekli teknik becerileri vardır

Müthiş yöneticiler çalışanlarının günlük görevler ve zorluklar da dahil olmak üzere nasıl bir ortamda çalıştığını bilir.

Şirket içerisinde yeni bir bölümde görevlendirildiklerinde, orada işlerin nasıl yürüdüğünü anlamak için vakit harcar ve önemli değişiklikler yapmadan veya tavsiyeler vermeden önce güven inşa etmeye çalışırlar.

  1. Etkin bir şekilde iş birliği yaparlar

Kötü yöneticiler takımlarını aynı şirket içindeki diğer takımlara rakip görür, hatta onları sabote edilmesi gereken ekipler olarak değerlendirir.

Müthiş yöneticilerse, bunun tersine, büyük resmi görür. Bir bütün olarak şirketin iyiliği için çalışır ve takımlarını da aynısını yapmaya teşvik ederler.

  1. Güçlü karar vericidirler

Müthiş yöneticiler ani dürtülere göre yön değiştirmez, kararlıdırlar. Durumu analiz ederek, takımlarının düşünce ve bakış açılarını değerlendirerek gerekli şekilde yol alırlar. Bu, herkesin onaylamayacağı bir karar vermeyi gerektirse bile…

Ve daha önemlisi, sonra da bu karara bağlı kalırlar.

Bu 10 özelliği taşıyan yöneticileri eğitip şirketinizde terfi ettirirseniz güven inşa eder ve çalışanlara olabileceklerinin en iyisi olma konusunda ilham verirsiniz.

Sizi takip edeceklerdir fakat mecbur oldukları için değil; takip etmek istedikleri için…

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Walmart’ın CEO’sundan zirveye tırmanma taktikleri

Google’ın İK duayeninin özgeçmişlerde gördüğü 5 ölümcül hata