in , ,

Benim İşletim Sistemim: Bülent Gürcan

Teknosa ve Gratis’in eski CEO’su Bülent Gürcan, yoğun bir tempo ile çalışıyor. Gürcan, dengeyi nasıl kurduğunu, iş ve özel hayatındaki prensiplerini Fast Company ile paylaştı.

bulent-gurcan-benim-isletim-sistemim

En iyi ve en kötü alışkanlıklarınız neler?
Çevremdekilere, ekip arkadaşlarıma zaman ayırır, ‘orada/sahada’ olmaya özen gösteririm. Zor zamanlarda dahi pozitif bakış açımı kaybetmem ve yeni şeyler denemeyi, deneyimlemeyi severim. En iyi alışkanlıklarımdan biri de spor ve egzersizle kendimi zinde tutmak. Kötü alışkanlık deyince, aklıma ilk olarak bazı tatlılara olan zaafım geliyor.

Bir mantranız/felsefeniz var mı?
Asla vazgeçmemek, yenilgilerden ders alıp inandığım yolda ilerlemek. “Kayaları aşındıran suyun gücü değil devamlılığıdır “ sözünü rehber edindim kendime.

Yaratıcılık açısından tıkandığınızda ne yaparsınız?
Biyografilerden esinlenirim, dünyada daha önce yapılmış “yaratıcı” fikirleri okurum/izlerim.

Hayran olduğunuz/etkilendiğiniz bir iş insanı var mı?
Babam. Tıp doktoruydu, işini yaparkenki ciddiyeti ve titizliği ile severek ve gurur duyarak yapmasını gözlemledim hep. Hastalarının ona olan sevgisi ve saygısını görmek çok hoşuma giderdi.

Şimdiye kadar yaptığınız en büyük hata neydi?
Hata yapmanın, büyümenin ve ilerlemenin bir parçası olduğunu düşünüyorum. Geriye dönüp baktığımda, profesyonel spor hayatıma devam etmemek en büyük hatalarımdan biriydi. Ama iyi ki yıllarca takım sporu yaptım. O deneyim hayatıma değer kattı.

Kariyerinizdeki en önemli dönüm noktası nedir?
Kendi işimin patronuyken, bunu bırakarak 2000 yılında 36 yaşımda Mağaza Müdürü olarak GiySA’da kurumsal perakendeye geçiş yapmam.

İş hayatındaki giyim tarzınızı nasıl tanımlarsınız?
‘Smart casual’. İş hayatında bakımlı olmanın, özenli giyinmenin pozitif etkisi olduğunu düşünüyorum.

Gününüzü/zamanınızı bir takvime/ajandaya uygun olarak yönetir misiniz?
Evet mutlaka, programım hep çok düzenlidir. Ani konular için de boş zamanlar bırakırım ama bunların sayısı ve süresi çok azdır. Her günümü tam ve verimli doldurmaya gayret gösteririm.

Duymaktan hoşlanmadığınız bir iş deyimi/moda terim var mı?
“Müşteri ve/veya çalışanlarımızı odağımıza/merkeze aldık.” Bu söylem geçti artık, zaten çoktan odakta olmaları gerekiyor(du). Ama hâlâ makalelerde yazılıyor ve seminerlerde anlatılıyor.

2023 yılı verimlilik formülünüzü birkaç cümle ile nasıl paylaşırsınız?
Makro ve mikro gelişmeleri çok yakın takip etmek, hızlı değişecek olan koşullara karşı esnek olabilmek.

Covid döneminden aldığınız en önemli ders ne oldu?
Esnek olmak, değişime uyum sağlayabilmek çok önemli. Pes etmemek, sabırla zorlukların üstesinden gelmek ve tabii ekip olabilmek, bunların ne kadar değerli olduğuna bir kez daha şahit oldum.

Yeni dönemde, öncelik listesine yeni bir konu alacak mısınız, neden?
Teknoloji, teknoloji, teknoloji.  Yeni bir konu değil belki ama sürekli yenileniyor ve önemi artıyor. Şirketlerin çalışanları, müşterileri ve tüm paydaşları için daha fazla değer yaratmasının yolu da teknolojiden geçiyor, sürdürülebilirliğin ve büyümenin itici gücü de teknoloji olmaya devam edecek.

İŞ HAYATINDA VAZGEÇEMEDİĞİM 3 İLKE

  1. Güçlü ekip
  2. Sürekli gelişim, ilerleme
  3. Şeffaflık, doğruluk

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya-Kupası'ndan-aldığım-dersler

Dünya Kupası’ndan aldığım dersler

metaverse-de-moda-yarisi

Metaverse’de moda yarışı