in

Fintech lideleri geleceği tartışıyor

Türkiye’de ‘fintech’ denilince akla ilk gelen e-para ve finansal ödeme sistemleri şirketleri, sektördeki sorunları konuşmak üzere İşNet ve Fast Company’nin ev sahipliğinde Payment Leaders 2022 etkinliğinde bir araya geldi.

Liderlerin ortak görüşü, geçen yılı ortalama 3 kat büyüme ile kapatan ve büyüme ivmesi devam eden fintech sektörünün ortak sorununun, nitelikli insan kaynağı bulabilmek ve tutabilmek ile mevzuat ile getirilen değişiklikler olduğu yönünde…

“İnsan İçin Teknoloji” yaklaşımıyla kurumların iş sürekliliği ve teknolojik ihtiyaçlarına yönelik katma değeri yüksek ürün ve hizmetler geliştiren İşNet, şirketlere dijital dönüşüm yolculuğunda eşlik ediyor.
Türkiye’de fintech denilince akla ilk gelen e-para ve finansal ödeme sistemleri şirketlerinin, İşNet ve Fast Company’nin ev sahipliğinde bir araya geldiği “Payment Leaders 2022” etkinliğinde, İşNet Genel Müdürü Mehmet F. Can sektöre sundukları ürün ve hizmetlerin yanı sıra, geleceğe yönelik yatırımlarından bahsetti…

Mehmet F. Can
İşNet Genel Müdürü

“Finans Topluluk Bulutu altyapımızı devreye alıyoruz”

“Öncelikle pandemi koşulları nedeniyle ara verdiğimiz yüz yüze etkinliklere yeniden başlamaktan ve uzun zamandır planladığımız gibi sizlerle bir araya gelmekten mutluluk duyuyoruz.
Uzaktan çalışmanın bir getirisi olarak insan kaynağının değerinin daha iyi anlaşıldığı bu süreçte, özellikle finans ve bankacılık sektöründe başarılı bir yılı geride bıraktık. Teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak mevzuatlara uygun bulut altyapımız üzerinden sunduğumuz özel bulut ve yönetilen hizmetler çözümlerimizin yanı sıra; finans, ödeme ve elektronik para kurumlarına özel “Finans Topluluk Bulutu” altyapımızı bu yıl devreye almayı planlıyoruz. Tüm bu altyapıların güvenliğini kapsayan siber güvenlik hizmetlerimizi de yönetilen hizmet olarak sağlıyor, Siber Güvenlik Operasyon Merkezimiz ile proaktif izleme ve müdahale hizmetleri sunuyoruz. Dünyada kabul görmüş açık kaynak OpenStack platformu üzerinden de bulut hizmetleri sunmaya başladık. Türkiye İş Bankası iştiraki olarak, 23 yıldır sürdürdüğümüz faaliyetlerimize, iletişim, bulut, siber güvenlik odağında ve özellikle DevOps ile ilgili alanlarda yeni ürün geliştirme çalışmalarımız ise devam edecek.”

“Teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak mevzuatlara uygun bulut altyapımız üzerinden sunduğumuz ‘özel bulut’ ve ‘yönetilen hizmetler’ çözümlerimizin yanı sıra; finans, ödeme ve elektronik para kurumlarına özel ‘Finans Topluluk Bulutu’ altyapımızı bu yıl devreye almayı planlıyoruz.”

Burhan Eliaçık
TÖDEB (Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği) YKB

“Regülasyonda atılacak adımlar lehimize olur”

“Merkez Bankası düzenlemelerine uyum için gereken sürenin yaklaştığı tarihleri yaşıyoruz. Bu yüzden de son anlarda bazı sancılar yaşanabilir. Yine de sektör emin adımlarla büyüyor, finansal sistemin oyun kurucu şirketleri birliğimizin de üyeleri. Gelecekten çok umutluyuz ama yol da çok engebesiz değil. Bazı sıkıntılar var. Orada da birlik olarak, otoriteleri işin doğrusuna ikna ederek, kendi içimizde öz disiplinle hareket ederek, finansal sistemlerin bir bütün halinde dünyayla rekabet edeceği şekilde, Türkiye’yi parlayan bir yıldız haline getirmek için çalışıyoruz.
Regülasyonların sertleşmesinin temel sebebi sektörün yeni olması ve bilinmemesinin yanı sıra kullanıcıların yasal yollara başvurduğunda oluşturulacak çözüm mekanizmalarının oturtulması. Çünkü ülkemizde şikayet mekanizması çok iyi çalışıyor.
Regülasyon için bundan sonraki dönemde atılacak adımların lehimize olacağını düşünüyorum. Bankalar ve bankacılar daha endişeliler. Bu biraz da değişen finansta başkalarının bu rolü üstlendiğini fark etmelerinden kaynaklanıyor. O rolü üstlenenler de biz olacağımıza göre daha umutlu olabiliriz.”

“Sektör emin adımlarla büyüyor, finansal sistemin oyun kurucu şirketleri birliğimizin de üyeleri. Gelecekten çok umutluyuz ama yol da çok engebesiz değil.”

 

Burak Elgin
Zip / Hemenal Finansman CEO

“Sektörün geleceği parlak”

“Türkiye’ye OYAK Yatırım ile giren Zip, ‘Şimdi Al Sonra Öde’ modelinin dünyadaki öncü şirketlerinden biri. Sektör dünyada biraz sıkıntı yaşasa da geleceğinin olduğuna inanıyoruz. Bu konjonktürde Türkiye’ye böyle bir şirketin girmesi zaten önemli bir yatırım. Hem online hem de offline dünyada doğru ortaklıklar yapmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde bankaların rakibi olmaya da çalışacağız. Müşteri odaklı bir yapımız olduğu için tüketici deneyimi bizim yol göstericimiz. Onu odağımıza alıp müşteriye en akıllı, en doğru, en transparan şekilde değer yaratmaya çalışıyoruz. En büyük ortaklarımızdan bir tanesi Birleşik Ödeme. Her anlamda altyapısal desteği onlardan alıyoruz. Bizim adımıza holdingin çatısı altında çok değerli bir yapı. Ülkemize, son kullanıcıya katma değer yaratacağız. Son kullanıcıya daha rahat kullanabileceği bir platform sağlayıp kendi finansallarını daha iyi yönetmesinde aracılık etmeye çalışıyoruz.”

“Tüketici deneyimi bizim yol göstericimiz. Onu odağımıza alıp müşteriye en akıllı, en doğru, en transparan şekilde değer yaratmaya çalışıyoruz.”

Fevzi Güngör
Ödeal Kurucu/Genel Müdürü

“Önemli bir miktar raise ettik ve iki şirket satın aldık. Onların da desteğiyle aslında bu yıl bizim için çok iyi geçti. 250 kişiye çıktık. 2022 Ödeal için sürdürülebilir bir yıl oluyor. 7 yıldır bunun için uğraşıyorduk. Bundan sonrasında da ileri doğru daha hızlanarak büyüdüğümüz bir yıl olacağını ümit ediyorum.”

Orkun Saitoğlu
iyzico CEO

“Yaptıkları en iyi yatırım, iyzico”

“Şirketin kurucusu ve CEO’su Barbaros Özbugutu bayrağı bana devrettiği için iyzico şu an bir geçiş sürecinde ama gayet iyi gidiyor. Şu sıralar gündemimizdeki en önemli konulardan biri nitelikli insan kaynağını Türkiye’de ya da iyzico’da nasıl tutacağımız.
İçinde olduğumuz grubun da Türkiye’ye inancı çok yüksek. Hatta iyzico’yu yaptıkları en iyi yatırım olarak gördüklerini 2 ay önceki bir ziyaretinde global CEO da söyledi. Önümüzdeki dönemde iyzico’nun, Barbaros’un yönetim kurulu başkanlığıyla ‘Türkiye’de daha fazla satın alma, birleşme, yatırım yapabilir miyiz’ gibi bir gündemi olacak. Teknolojinin bunun en önemli kısımlarından biri olacağını da söyleyebilirim.”

 

“Şu sıralar gündemimizdeki en önemli konulardan biri, nitelikli insan kaynağını Türkiye’de ya da iyzico’da nasıl tutacağımız.”

Halim Memiş
Moka Genel Müdürü

“Hacimlerde aylık bazda 5 kat büyümemiz var”

“Biz İşNet’in ürünlerini etkin olarak kullanan bir ödeme kuruluşuyuz. Geçen sene İş Bankası tarafından satın alınmasının ardından yılın en önemli hareketi, satın alıma da gerekçe olan vizyonu desteklemesi için yenilenmesiydi. Moka geçtiğimiz yıl Ağustos’tan itibaren hangardan çıkıp yılın son çeyreğinden itibaren piste geldi ve ardından da hareketlenmeye başladı diyebilirim. Yılın ilk yarısı hiç fena gitmiyor. Geçen yıla oranla hacimlerde aylık bazda 5 kat büyümemiz var. Bunu devam ettiriyor olacağız. Hepimizin ortak sorunu, doğru nitelikli ekipleri oluşturabilmek. Önümüzdeki yıl da böyle devam ederse bu bir hype olup sonrasında kaynaklara erişimimiz kolay olur mu bunu göreceğiz. Şu an itibarıyla biz bu servisleri İşnet’ten aldığımız için mutluyuz. Bunu 2 grup şirketinin birinden diğerine söylüyor olması çok inandırıcı olmayabilir ama hakikaten muyluyuz. Moka daha önceden de benzer bir şirketten benzer hizmetler alıyormuş ama şu an geçmişten beri o hikayeyi bilen ekip arkadaşlarımız da ‘bu geçişi iyi ki yapmışız’ diyor.”

“Hepimizin ortak sorunu, doğru nitelikli ekipleri oluşturabilmek.”

Tarık Tombul
PayTR Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi

“Çok yönlü fintech tarafına evrilme arzusundayız”

“Şirketimizin son 12 yıldaki büyümesinin bu yıl çok ciddi bir şekilde hızlandığını görüyoruz. Sektör, tüm dünyada olduğu gibi keyifsiz bir döneme doğru gidiyor ama PayTR bugün 99 kişiye ulaştı, yıl sonunda 128 kişiye çıkmayı hedefliyoruz. Bizim en iyi bildiğimiz sanal POS tarafından biraz daha çok yönlü fintech tarafına doğru evrilme arzusundayız. Bu amaçla da geçtiğimiz yıl Türkiye’nin en büyük gelişim sermayesi Actera ile yollarımızı birleştirerek bir güç birlikteliği yaptık. Yönetim hâlâ bizde ama Actera’nın da o sinerjisini ve ekonomik katkısını hissederek hem Türkiye’de hem de yurtdışında en iyi bildiğimiz işi daha iyi yapmaya çalışacağız. Bizim gündemimizde de bulut tabanlı çözümler, veri merkezlerini şekillendirmek, çeşitlendirmek var. Kubernetes ilgili birtakım geliştirmeler yapıyoruz. Bir yandan şirketi ve ürünlerini büyütürken bir yandan da sorunsuz bir geçişi ve müşteri memnuniyetini, çözüm ortaklarımıza sunmak arzusundayız. 2023’te enflasyondan arındırılmış bir dönem görürsek daha çok Türk şirketi yurtdışı piyasada yer alacaktır. Bizim de arzumuz bu.”

“Gündemimizde bulut tabanlı çözümler, veri merkezlerini şekillendirmek, çeşitlendirmek var.”

Kutay Yalınkılıç
T.O.M Digital Yönetim Kurulu Danışmanı

“Sektörde regülasyonlar bakımından eşitlik yok”

“A101 marketlerinin de içinde bulunduğu Aydın Grubu’nun finansal grubu olan T.O.M. Digital’in altında bir finansman şirketi, sigorta şirketi, elektronik para ve ödeme kuruluşu var. Elektronik para ve ödeme kuruluşu lisansı için bir sene önce başvuruda bulunduk, onayını bekliyoruz. T.O.M. içinde bulunduğu grubun kitlesinin finansal erişimini sağlamayı amaçlıyor. Regülasyonlarla ilgili olarak şu anda sektörde eşitlik olmadığını söyleyebilirim. Bulut da bunlardan biri. Müşteri tanıma kısmı da şimdi yavaş yavaş açılıyor ama orada biraz adaletli ve regülasyonda hızlı olunması gerekiyor. Aksi durumda elektronik para ve ödeme kuruluşları biraz geriden gelecek.”

Alper Akcan
Maslak IO Kurucusu

“Sektörde yaşadığımız zorluklardan en önemlisi yetenekleri bulmak ve tutmak. Şu an sektör bayağı zorlanıyor bu konuda. Bu daha da artacak diye düşünüyorum. İkincisi de finansal dünyada faizlerin durumu. Reel faiz, borçlanma oranları arasındaki fark, kredi dağıtımı konularında belirsizlikler olduğunu görüyoruz. Gerçi bunlar fintech’ler için bir avantaj, bir fırsat sonuçta. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde pazarın burada yoğunlaşacağını düşünüyorum.”

Emre Güzer
Mobil Express CEO

“Daha iyi bir döneme giriyoruz”

“Yurtdışındaki rakiplerimize göre Türkiye’de elimiz çok güçsüz maalesef, dünyayla entegrasyon tarafında ciddi sıkıntılarımız var. Yurtdışındaki bir ödeme kuruluşu bir ayda şirketini kuruyor, ayağa kaldırıyor, 3 ayda lisansını alıyor ve 100 ülkede satış yapmaya başlayabiliyor. İkincisi regülasyonlar startup’ları destekleyen bir seviyede değil. O zaman da bizim gibi startup’lar yurtdışındaki rakiplerine satılarak kendilerini bitirmek zorunda kalıyorlar. Bence bu çok büyük bir problem. Kurucusu olduğumuz Lidio gerçekten de 2 yıldır lisans bekliyor. Son bir yılı bence keyfi olarak bekliyor. Neyse ki Mobilexpress’i zamanında satın almışız. O hızlı büyüyor ve yıllık yaklaşık 30 milyar cirosu var. Türkiye’nin çok büyük işletmelerini ‘on board’ ediyor. Önümüzdeki yıl sektörde satın almalar ve konsolidasyonlar olacak gibi görünüyor. Hepimizin faydasına olacak bir döneme giriyoruz bence.”

“Regülasyonlar startup’ları destekleyen bir seviyede değil ve dünyayla entegrasyon tarafında ciddi sıkıntılarımız var.”

Çiğdem Altun
Hepsipay Satış ve Pazarlama Müdürü

“8 milyon açık cüzdan adedine ulaştık”

“6 yıl önce lisansını alan bir ödeme kuruluşu hepsipay için bu yıl heyecanlı geçiyor. Ancak geçen yıldan itibaren bir yenilenmeye girdi ve geçen sene Haziran’da hepsiburada içerisinde hepsipay Cüzdan uygulamamızı ayağa kaldırdık. O günden bugüne 8 milyon açık cüzdan adedine ulaştık. Şu anda kampanyalar yapıyoruz, Müşterilerin finansal ihtiyaçlarını bir noktadan karşılayan bir cüzdan olarak devam edeceğiz. hepsiburada içerisinde veresiye şeklinde çalışan bir ‘şimdi al sonra öde’ ürünü çıkardık. O tarafta da rakamlar oldukça iyi gidiyor. Gelecek sene içinde de vizyonumuz, müşteriler arasında bilinirliğini artırmak. Müşteriler hepsipay’e dokunduklarını fark edemeyebiliyorlar. Hepsiburada dışında hem online’da hem de sokakta bir ödeme çözümü olmak için de çalışmalarımız sürüyor.”

“Gelecek sene için vizyonumuz, müşteriler arasında bilinirliği artırmak.”

 

Burak Kutlu
Payten ve Paratika Genel Müdürü
“Organik ve inorganik büyümeye devam edeceğiz”

“Ödeme dünyası 7/24 ve kesintisiz hizmet verilmesi gereken bir sektör. Biz de burada bankalara yılda 1 milyardan fazla kredi kartı işlemine hizmet veren bir altyapıyı işleten şirket olarak hassasiyeti gösteriyoruz. Büyüme açısından bakarsak, Paratika’da geçen sene 3 kat bir büyüme yakaladık. Bu sene de Mayıs ayına geldiğimizde 2 kat büyümeyi şimdiden görmüş durumdayız. Organik büyümemiz devam ediyor. Şirket 170 kişiye ulaştı. Umarım sene sonunda 200 kişi olacağız. Aynı zamanda şirket satın alarak inorganik olarak da büyümeye devam edeceğiz.
20’ye yakın bankaya benzer özel topluluk bulutu şeklinde hizmet vermeye devam ediyoruz. Aynı zamanda hizmet verdiğimiz elektronik para ve ödeme kuruluşları da var. Regülasyonlarla ilgili bilgi geldiği zaman biz de onlar için BBDK’ya ve Merkez Bankası’na başvurduk. Verdiğimiz hizmeti şimdi izne tabi hale getireceğiz. Sunucularımızı her zaman Türkiye’de tutmuştuk. Gerekli güvenlik önlemlerini de zamanında almıştık. Şimdi onları sertifikalandırmak gerekecek. Topluluk bulutunun regülasyona bağlanması, standart olması ve güvenlik açısından sevindirici.”

 

“Paratika’da geçen sene 3 kat büyüme yakaladık. 20’ye yakın bankaya hizmet vermeye devam ediyoruz.”

Emel Arseven
AkÖde Genel Müdürü

“Hepimiz ‘müşteriyi tutma’ odaklı büyümeye çalışacağız”

“AkÖde Akbank’ın yüzde 100 iştiraki olan bir e-para ödeme hizmetleri şirketi. Şu an B2C’de hizmet veriyoruz. Daha çok Tosla markası üzerinden gençlere yönelik bir uygulamamız var. Bu yıl B2B tarafında da bazı yatırımlarımız olacak. Uzun yıllardır bankacılık sektöründe çalıştım. Yaklaşık 5 aydır e-para deneyimim var. Bankacılıktan bu tarafa geldiğimde e-para tarafında daha ucuza ve çok sayıda müşteri kazanımının olduğunu fark ettim. Ancak dipte çok fazla müşterinin kalmadığı bir sektör. Regülasyonların sağlayacağı en önemli katkılardan bir tanesi, müşteri kazanımı maliyetlerini ciddi anlamda yukarıya çekerek bankacılık sektörüne yakınsak hale getirecek olması.
Bence hepimiz biraz daha müşteriyi tutma odaklı büyümeye çalışacağız. Yani ürünlerimizi deneyimle, katma değerli servislerle destekleyeceğiz. Bir de tabii regülasyon bizi e-para kuruluşları olarak faaliyet açısından kısıtlıyor. Gerçi özellikle müşteri kazanım tarafındaki süreçlerde getirecekleri iyileştirmeler bizi destekleyecektir diye düşünüyorum. Ancak yine de çok pozitif olamıyorum çünkü müşteri kazanım maliyetlerinin çok yüksek olmasından dolayı bizlerin finansalları sağlayabilmek için bu taraflara daha çok odaklanması gerekiyor.”

“Regülasyonların sağlayacağı en önemli katkılardan bir tanesi, müşteri kazanımı maliyetlerini ciddi anlamda yukarıya çekerek bankacılık sektörüne yakınsak hale getirecek olması.”

Bülent Tekmen
Colendi kurucu ortak/ Global CEO

“Alanın geleceği, büyük fırsatlar barındırıyor”

“Biz sektörün ilk oyuncularındanız. Hepimiz için olağanüstü fırsatların olduğu bir dünya var ve daha yeni başlıyoruz. Biz Colendi olarak Türkiye’den çıktık. İngiltere ve Avrupa Birliği’nde hizmet veriyoruz ve fırsatlar çok fazla. Burada herkes regülasyonların yavaş olduğundan bahsediyor bizim de bekleyen başvurularımız var. Biz şu an İngiltere’deki regülatörlere bağlıyız. Oradaki regülatörler daha farklı bakıyorlar olaya. Orada da hızlı ve yavaş dönemler olabiliyor. Genel olarak zor bir dönem hepimiz için ama herkes kendine göre doğru yolu bulacaktır.”

İlker Sözdinler
Birleşik Ödeme Hizmetleri CEO

“Türk fintech’leri avantajlı görüyorum

“2015’te lisansını alabilen şanslılardan ve sektörün ilk oyuncularındanız. Kötümser düşünenler var ama biz Türk fintech’lerin global gidişattan dünyadakiler kadar kötü etkileneceğimizi düşünmüyorum. Aksine Türk fintech’lerinin daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Birleşik Ödeme olarak bizim yurtdışı maceramız geçen sene başladı. Şu anda Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve Özbekistan olarak 5 ülkeyi tamamladık. Sene sonuna kadar 10 ülke hedefimiz var. Çok agresif ama en az 8-9 tanesini bitirebileceğiz gibi duruyor. Aynı şekilde Türkiye’de de büyümeye devam ediyoruz, 12 şirket oldu. Yatırım yaptığımız ve aldığımız şirketler de olacak.”

Ayşegül Güvenç
Elekse Genel Müdürü

“Şu an tamamen dijital ağ üzerinden hizmet veriyoruz”

“Lisansını 2016’nın ilk çeyreğinde aldığımız Elekse’de 2018’den sonra teknoloji ağırlıklı yatırım yaptık. 2018 sonunda lisansımızı genişlettik ve şu an tamamen dijital ağ üzerinden hizmet veriyoruz. Bu yıl kartlı işlemlere ağırlık verdik. İlk 5 yıl bizim için çok güzel geçti. Geçen yıla göre de 3 kat büyüdük diyebiliriz. Kartlı ödeme sistemlerinin dışında yurtdışına para avans işlemleri de yapıyoruz. Hatta bundan sonraki süreçte de ona biraz daha ağırlık vermeyi düşünüyoruz. Büyüme oranımız yıl sonuna kadar da artarak devam edecek diye düşünüyorum.”

Derya Ekemen Fidan
Octet Express Genel Müdürü

“5 ayda 2021 yılının ciro ve gelirini yakaladık”

“Octet, B2B alanda şirketlerin hem alacaklarını hem de ticari borçlarını dijital ortamda tahsil etmelerine ve ödemelerine yönelik dijital çözümler sunan bir ödeme kuruluşu. Bu tahsilat ve ödeme yöntemlerini düşündüğünüzde aklınıza gelebilecek her aracı dijitalleştirmeye çalışıyoruz. Sadece sanal POS değil tahsilatta doğrudan borçlandırma sistemi, çoklu banka – bunu nasıl dijitalleştirebileceğimizi düşündüğümüzde bir çözüm ürettik ve yazılıma döktük. Kurumların birbiri arasındaki ödemelerini kolaylaştıracak, bankaların ödeme menüsü altında Octet ödeme menüsü gibi ödemelerini kolaylaştıracak, mutabakatı sağlayacak başka bir ürün daha veriyoruz. Pasif tarafta ticari borçların ödenmesi için tedarikçi finansmanı yöntemlerimiz var. Vizyon olarak da yine B2B alanda dijitalleşebilecek başka ürünler oldukça bunları da dijitalleştirmeye hazırız. Bunun dışında iş birliklerini çok önemsiyoruz. Citibank’ın Pakistan ve Türkiye’yi kapsayan bölgesinde çözüm ortağıyız. Mastercard’la bir iş birliğimiz var. 5 ayda 2021 yılının ciro ve gelirini yakaladık. Her ne kadar dolar kazanmıyorsak da dolar bazında yüzde 90 büyüdük.”

“Bu yılı minimum 3 kat büyümeyle kapatmayı hedefliyoruz.”

Haluk Yum
N Kolay Genel Müdürü

“Sektörün en büyük sıkıntısı, kaynak bulma”
“2007’de başlayan yolculuğumuzun sonucunda bugün Türkiye’de 13 bin fiziki network ağımız var. Son birkaç yıldır üçüncü partilerin ürünlerini daha çok fiziki kanallarımızda servis etmeye başladık. Önemli fonksiyonumuz Türkiye’de banka müşterisi olmamış, kayıt altına alınmamış kitlenin kayıt altına alınması. Son yıl biraz daha biz de trende uyduk ve KOBİ’lere daha ziyade nakit yönetimi hizmeti vermeye başladık. Önümüzdeki süreçle ilgili şu an kaynak en büyük sıkıntı. Hem istihdam hem de maliyetler açısından. Servis modeli bankacılığı şayet biraz daha genişlerse bizim gibi fintech’ler için önemli avantajlar sunabilir.”

Göksen Çam
FÖY A.Ş.

“Biz işnet’le çalışıyoruz ve çok memnunuz. Sektörde eskiyiz ama yeni işlere girişmek üzere 2 tane ana projemiz var. Bunun üzerine hazırlık yaptık. Yakın dönemde yayına da çıkacağız. Sektöre yaklaşımımız, işbirliklerine açık ve ekosistemimize destek çıkacak şekilde.”

Dr. Onur Baran Çağlar
QPay Genel Müdürü

“Teknoloji alanında çok büyük işten çıkarmalar olacak”

“Grubumuzda Quick Sigorta olduğu için hazır kitle ile gitme hedefiyle QPay’i kurduk. Sektörde rekabet fazla, herkesin de yolu açık. Biz de önümüzdeki dönemde hem finansman şirketi olsun hem finansal sigortalar olsun yeni alanlarda iş birliği yapmaya hazırız. Herkes sektörün en büyük sorununun insan kaynağı olduğunu söylüyor. Ancak Amerika’daki Fed kararı bize olumlu yansıyabilir çünkü teknoloji yatırımları azalmaya başlıyor. Bence önümüzdeki aylarda özellikle teknoloji alanında çok büyük işten çıkarmalar yaşanacak.”

Ömer Gider
Paybull Ödeme Hizmetleri CEO

“Yeni altyapı değişikliğiyle İşnet’e geçtik. Yani yeni gaza basacak bir firmayız diyebiliriz. Lisans alan son 5 kuruluştan biriyiz bu arada. Ufak bir firma olarak yeni regülasyon bizi biraz zorluyor. Sektörün öncülerinin 5-10 yıl önce tecrübe ettiği zorlukları biz şu an bir de bu finansal koşullarda tecrübe etmek zorunda kalıyoruz. Umuyoruz ki biz de adımızı önümüzdeki yıllarda daha çok duyuracağız.”

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Petrol Ofisi’ne yeni genel müdür

dijital-100

Dijital 100