in ,

İşletme sermayesi yönetiminde yeni dönem; Ticaretin finansmanı platformlar ile yeniden tanımlanıyor

Teknoloji, platformların etkisini arttırıyor ve yeni iş yapma biçimlerini firmaların iş süreçlerine dahil etmesine yardımcı oluyor. Dünyada ve Türkiye’de özellikle finans alanındaki teknoloji araçları hızla uygulamaya alınırken, fintech platformları gün geçtikçe farklı iş modelleri ile ticaretin odağına yerleşiyor.

Emre-Aydın---Ticaretin-finansmanı-platformlar

Faturalab CEO’su Emre Aydın “İşletme sermayesi yönetim araçları, yeni fintech temelli iş modelleri ile çok hızlı gelişiyor. Kolay ve düşük maliyetli entegrasyon ile bu araçlar firmalar tarafından daha etkin kullanılabiliyor. Bu noktada biz finansman platformu yapımızın bağımsızlığını koruyarak, ülkemizde ve dünyadan yeni iş birlikleri ile sunduğumuz yapının değeri arttırmayı planlıyoruz” dedi.

Platform temelli yeni iş modelleri

Son 15 yılda finansal çözümler sunan çok sayıda platform, firmalara hizmet vermeye başladı. Küçük ölçekli firmaların finansmana erişimi ile bu platformlar ödeme kolaylığı, tedarik zincirlerinin etkinliklerinin arttırılması gibi alanlarda büyük değer yaratıyorlar.

Fintech platformları teknolojiyi etkin kullanarak ticaret finansmanının her alanında yeni iş modelleri ile oyun değiştirici olmaya başladılar. Üretim ve tahsilat süreci bir bütün. Bu bütünün dengeli ve etkin işleyişinin sürdürülebilirlik açısından kritik önem taşıması herkesin kabul ettiği bir gerçek. Bu perspektifte her alıcı firmanın aynı zamanda bir satıcı olduğu olgusundan yola çıkarak ödeme, stok, tahsilat çözümlerinin farklı yaklaşımlar gerektirdiğini gören Fintech platformları, yenilikçi finansal araçları hayata geçirmeye başladı.

Platform ürünlerinde yenilikler

Geçtiğimiz aylarda Faturalab yepyeni bir ürününü üyelerinin kullanımına sundu: Dikey ticaret finansmanı. Tedarik zincirinde sadece ilk halka – tedarikçiye odaklanmak işletme sermayesi çözümleri açısından uzun yıllardır eleştirilen bir alandır. Sadece ilk tedarikçiye ulaşmak zincirin tamamlanması anlamına gelmiyor. Bugüne dek finansmanın zincirin alt halkalarındaki firmalara (tedarikçilerin tedarikçileri) erişmeyi kolaylaştıran yapılar yoktu.

Bu anlamda dikey ticaret finansmanı yapmak isteyen Faturalab üye firmaları hem alıcı ve hem de satıcı olarak yer alabildikleri platformda finansmanı tedarik zincirinin alt halkalarına dikey ticaret finansmanı ürünü ile dağıtabiliyorlar.

Dikey Ticaret Finansmanı, işletme sermayesi problemini nakde erişim sorunu olarak değil, likiditenin etkin biçimde tedarik zinciri halkalarına sunulabilmesini ve firmaların alıcı ve satıcı rollerinin birbirini destekleyecek biçimde tek ekrandan yönetilmesini mümkün kılan bir finansman aracı olarak Faturalab tarafından geliştirildi.

Tek bir alanda hizmet üreten ve bunda uzmanlaşan küçük işletmelere odaklı platform iş modelleri, yaratmayı planladıkları değer zincirine lisanslı kredi hizmetini de ekleyerek büyümeye devam ediyorlar. Bu alanda özellikle İspanya, İngiltere, Meksika, Brezilya ve Almanya’da gelişen iş modelleri gözlemleniyor. Ayrıca, ülkelere göre değişen ödeme lisansı kapsamı bu alanı hizmetleri arasına almak isteyen platformlara değişik fırsatlar da sunuyor. Ancak, bu alanda yaratılan finansal değer, Uluslararası Finansal Mevzuatını uygulayan firmalar için kısıtlayıcı olabiliyor. Bu da sürdürülebilir ve etkin olmasını engelliyor. Çatı platformlar ise, tam iş birliği felsefesi ile sigorta, ödeme, finansman, dış ticaret ve benzeri hizmetleri sunan diğer finansal teknoloji girişimleri ile ortak ve bütünleşik hizmet sunmaya çalışıyor.

Platformlar bağımsız kalmayı başarabildikleri, ekosistem mantığı ile kısa vadeli gelir veya değerleme beklentileri ile değil, tüm üyelerine eşit mesafede oldukları sürece başarılı olabiliyorlar. Diğer yandan ortak verinin kullanımı konusunda rekabetin parçası olmadan ve diğer hizmet sağlayan platformlarla iş birliğine açık olarak strateji belirlerlerse daha fazla değer önerisi ile mali ve ürün değerlerini arttırabilirler.

Firmalar nakit fazlalarını kullanıma sokuyor: Finansman ihaleleri

Ülkemizde de son altı ayda giderek daha da yoğun olarak kullanılmaya başlanan iki ürünse dinamik iskonto ve finansman ihalesi. Dinamik iskonto 2008 yılından sonra öncelikle ABD’de kullanılmaya başlayan bir ürün. Nakit fazlası olan firmalar, ödemelerinde bu fonlarını tedarikçilerinin kullanımına sunmaya ve bunu şeffaf, adil biçimde platform üzerinden yapmaya başladılar. Faturalab platformu üyeleri, alıcı ve satıcı firmalar, ticari alacakları için, aralarında, erken ödeme/tahsilat işlem taleplerini yapabiliyor, ihale açabiliyor, nakit ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Dinamik iskonto 2008 yılından sonra öncelikle ABD’de kullanılmaya başlayan ancak satın alma ekipleri tarafından yönetilen ve şeffaflıktan uzak bir araçtı. Zamanla platformlar üzerinden tüm finansal ihtiyaçlar, teklifler, vade ve fon kısıtlamaları da tam ihtiyaca yönelik hesaplanarak işleme konabiliyor.

Yapay zekâ ile verilerin etkin kullanımı

Son yıllarda gelişen veri bazlı işletme sermayesi odaklı platformlar, finansman araçlarına değerli katkılar vermeye başladılar. Özellikle ABD bu alanda öncü bazı girişimlere ev sahipliği yapıyor. Firmalar, az miktarda tedarik zinciri verilerini paylaşarak, dünya çapında satın alma şartlarının ne kadar iyi veya geliştirmeye açık olduğunu gözlemleyebiliyor, kendi tedarikçilerinden aldığı koşulları bulunduğu sektör içinde, global olarak ölçebiliyor, karşılaştırabiliyor.

Öne çıkan firmalardan biri Calculum.ai, yapay zekadan yararlanan, kuruluşların tedarikçilerini ödeme koşulları, mali durum, kaldıraç ve sürdürülebilirlik açısından analiz etmelerine olanak tanıyan ABD merkezli bir Fintech şirketi.

Firmanın kurucusu ve CEO’su Oliver Belin, “Calculum’un ADA Platformu, analiz edilen her tedarikçi harcama hacmi için ortalama olarak %20’ye varan serbest nakit akışı tespit ediyor” diyor. “Hazine ve satın alma ekiplerinin emsalleriyle karşılaştırmasına ve tedarikçi düzeyine kadar fırsatlar bulmasına olanak tanıyan iç görüler sağlıyoruz. Daha sonra, ekiplerin daha iyi şartları güvenle müzakere etmek ve rekabet avantajı elde etmek için ihtiyaç duyduğu tüm gerekli argümanları içeren, her tedarikçiye göre uyarlanmış otomatik senaryolar sunuyoruz.”

Finansal Kurumlar açısından Platformlar

Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan “Finansal teknoloji hizmeti veren platformların özellikle Bankamızın inovatif ürnlerinin yaygınlaşmasını sağlaması bakımından oldukça değerli buluyoruz. Beraber hareket eden, ortak etik değerlerde buluştuğumuz, şeffaf ve bağımsız platformların sektörü bir adım öteye taşıyacak iş birlikleri gerçekleştirmelerini destekliyoruz.” dedi.

Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Murat Altun “Müşterilerimizin tercihi ile ticari etkinliğimizi arttırdığımız ve daha verimli, hızlı, erişim sağlayabildiğimiz platformlar ile çalışmayı, Dijital kanallarımızın yaygınlaşması açısından değerli buluyoruz.” dedi.

Ödeme kuruluşları ve işletme sermayesi platformları

20 yılı aşkın sektör tecrübesine sahip, ödeme sistemleri konusunda Türkiye’nin öncü şirketlerinden Paynet, Faturalab ile geçtiğimiz ay bir iş birliği yaptı. Bu alanda bir ilk olan bu iş birliği sayesinde ticari firmalara ortak bir veri altyapısı sağlayarak, sundukları ürün ve çözümleri ile ortak müşterilerine daha fazla değer önerisi sunmaya başladılar. Finansal hizmetleri platform yapısı ile ticaretin içine alarak, bütünleşik, gömülü finansman hizmetinin bir örneğini gerçekleştirmiş oldular. Paynet Genel Müdürü Onur Ertürk “Güçlü teknolojik altyapımız kapsamındaki finansal enstrümanlar aracılığı ile distribütör ve tedarikçiler arasındaki ödeme vadelerini kısaltmak ve maliyet yönetimini kolaylaştırmak istiyoruz. Bu doğrultuda müşterilerimizin operasyonel süreçlerini iyileştirmek de hedeflerimiz arasında yer alıyor. Kurumların finansal süreçlerini daha etkin ve verimli yönetmelerine, dağıtım ağının sağlıklı işlemesine ve maliyetlerin düşürülmesine katkı sağlayacak yenilikçi ürün ve çözümler geliştirmeye devam edeceğiz. Bu şekilde dijital dönüşümün lokomotif fintech’lerinden biri olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Üye firmalar açısından platformlar

Platform ile dijitalleşme sürecine dahil olan firmalar, yaratılan değer paylaşımının ölçülebilmesi, maliyet ve finansman dengesinin adil biçimde dağıtılabilmesi, tedarikçilerinin daha etkin ve sürdürülebilir üretim yapısına ulaşması ve teknolojinin ölçeklendirme avantajını kullanarak büyümeyi daha verimli gerçekleştirmeleri konularında fayda sağlayabiliyorlar.

Faturalab platformunu kullanan Sanko Holding Mali İşler Direktörü Mustafa Günbulut “Günümüzde finansman da artık şirket değerlerini etkiliyor, sadece finansmanın maliyeti değil; işletme sermayesinin optimum yönetimi ile büyümenin daha hızlı ve değer katan şekilde olması, sürdürülebilir temellere sahip olması firmalar için çok öncelikli hedefler arasında. Bu alanda platformlar hızlı, etkin, farklı ve ölçülebilir araçlar ile bizlere yardımcı oluyor.“dedi.

Karaca Grubu Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Hasan Fehmi Nazikoğlu “Teknolojiyi gelecek hedeflerimize ulaşmakta en önemli araç olarak görüyoruz. Bu sebeple finansal kurumlarla iş birliği içerisinde, gelişen finansal teknoloji ürünlerinin yakın takipçisiyiz.” dedi.

ADVERTORIAL

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

daha-iyi-bir-gelecek-enerjisa-da

Daha iyi bir gelecek Enerjisa’dan özel platform

_-LinkedIn

LinkedIn nasıl kazandı?