RESUL YEŞİLYURT
Türkiye’nin tescilli ilk ticari donanımsal güvenlik modülü HSM cihazını 2018 yılında üreten Procenne, kolay entegre edilebilir, özgün tasarımlı ürünleriyle tüm ölçeklerdeki kurum ve kuruluşlar için uçtan uca yüksek güvenlik sağlıyor. Procenne, aynı zamanda bireysel dijital güvenlik önlemleri için uygun altyapı mimarisine olanak tanıyor.
Kamu ve özel sektördeki pek çok kurum ve kuruluşa cihaz temin ederek, teknik açıdan böylesine önemli bir alanda Türkiye’den döviz çıkışını azaltan Procenne, ProCrypt HSM ailesiyle aldığı uluslararası sertifikalara bir yenisini daha ekledi. Şimdi ProCrypt HSM, ödeme ve bilgi güvenliliğinde dünyanın en önemli otoritelerinden biri olarak kabul edilen PCI tarafından verilen PCI PTS HSM v3.0 sertifikasıyla, Türk ödeme dünyasını sadece yabancı ürünlere bağımlı olmaktan çıkarmakla kalmayacak, bu alanda dünyaya da yüksek katma değerli teknoloji ihraç edecek.
“1 yılda 12 milyon euro yurt dışına çıkıyor”
Yeni aldıkları PCI sertifikası ile Türk ödeme dünyasında önemli bir dönüşümün başladığına dikkat çeken Procenne CEO’su Resul Yeşilyurt, bunu dünyada yaygınlaştıracaklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“Dünyadaki HSM üreticilerinin yabancı menşeli olduğu bir pazarda, kendi teknolojimizle geliştirdiğimiz ProCrypt HSM, cihaza ihtiyaç duyan tüm sektörlerin yabancı bağımlılığını ortadan kaldırarak ülkemizin cari açığına olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Türkiye’de ödeme sistemleri sektöründe ortalama 5 yıllık bir kullanım ömrü olan yaklaşık 2000 HSM var. Her bir cihazın da 5 yıllık kullanım ömrü süresince ortalama 50 bin Euro’luk bir edinim maliyetinin yaklaşık yüzde 60’lık kısmı donanım, yazılım lisansları ve üretici desteği adıyla yurtdışına çıkıyor. Kabaca hesaplarsak ProCrypt HSM ile yıllık yaklaşık 12 milyon Euro’nun yurt içinde kalmasını sağlamayı hedefliyoruz. Böylece sadece cari açığa destek olmakla kalmayıp, aynı zamanda küresel aktörlerin de tercihleri arasına girerek Türkiye’ye döviz girişini artıracağız.”
“İhracatta hedefimiz büyük”
Procenne CEO’su Resul Yeşilyurt, 2022 yılı için ihracat artış hedefini yüzde 100 olarak belirlediklerine dikkat çekiyor ve ekliyor:
“Avrupa, Asya ve Orta Doğu’da proaktif olacağız. Buna paralel ilk ihracatımızı da Singapur Kalkınma Bankası’na (DBS Bank Hindistan) gerçekleştirdik. Türkiye’den dünyaya HSM dönüşümünü başlatan yüzde yüz yerli bir firma olarak, global marka olma hedefimize her geçen gün yaklaşıyoruz.”
Cirosunun yüzde 50’sini Ar-Ge’ye ayıran Procenne 2022’de Türkiye’de yerleşik bulut HSM hizmetini devreye almaya hazırlanıyor.
ADVERTORIAL