in ,

Genç yeteneği geleceğin işlerine hazırlayan işbirliği

İşin geleceği, teknolojinin nasıl bir hayata hizmet etmesi gerektiği stratejik bakış açısıyla da şimdi yepyeni sistem ve iş modellerine işaret ediyor. Bu amaçla kurumlar ve yetenekleri için işin geleceği ve yetkinlikleri konusunda rehber olan GelecektekiSen ve Geleceğin İşleri’ne Hazırlık Okulları’ndaki partnerlerinden adesso Türkiye, liselileri geleceğin mesleklerine hazırlayarak nitelikli potansiyel birer yeteneğe dönüşmeleri adına rehberlik ediyor.

gelecekteki-sen-kurucusu-İnci

GelecektekiSen Kurucusu
İnci Abay Cansabuncu

ADVERTORIAL

İş hayatında oyunun değişen kuralları en çok ‘yeteneği’ etkiliyor. Sorgulayan, işin etkisi, değeri ve faydası tahlilini uçtan uca yapan, çoklu disiplinlerde iş yapma ve değişime adaptasyon kabiliyetli yeni yetenekler iş hayatında ön plana çıkıyor.

Lise dönemi, fark yaratacak yeni neslin yetişmesinde kritik dönemlerden biri. Amazon ve Verizon gibi bunu fark eden dünyanın önde gelen pek çok teknoloji şirketi son beş yıldır lise öğrencilerini geleceğin işleri için yetiştirdikleri özel akademiler kuruyor; 13-14 yaşından itibaren öğrencileri staj veya proje bazlı çalışma programlarına dahil ediyor.

Ülkemizde de yeni nesil yeteneğin yetişmesinde özellikli müfredatlarıyla dikkat çeken GelecektekiSen, adesso Türkiye iş birliği ile lise öğrencilerinin geleceğin mesleklerine hazırlanmasına alan açacak bir çalışma başlattı. Edirne’den Hatay’a, Manisa’dan Kahramanmaraş’a; Anadolu, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilimler, İmam Hatip ve kendi ekolüne sahip, disiplin ve kültürleri farklı 110 eğitim kurumundan 110 lise öğrencisini, TalentsForFuture High School 2021 Yaz Okulu’nda buluşturdu.

Liselileri neler bekliyor?

GelecektekiSen Kurucusu İnci Abay Cansabuncu, liselilerin üniversite ve bölüm seçme maratonunda sıkışmışlıklarını da ortadan kaldırmalarına destek olacak şekilde, teknoloji kültürünün değişen kariyer yolculuklarının farkına varmalarını sağladıklarını belirterek, “Araştırmalar, liselileri 5 farklı endüstride, 17 farklı rolü deneyimlerken göreceğimiz bir iş hayatının beklediğini gösteriyor. Değişim hızlandıkça, resim onlar için daha da flulaşıyor. Henüz yapacakları iş ortada yok ve şu anda cevap veremedikleri bu sorularla hayata hazırlanmaya çalışıyorlar” diye belirtti. Abay Cansabuncu şunları ekledi:

“Okullarımızda, hangi beceriyi neden kazanmaları gerekiyor, özelleşmiş beceriler neden kritik, geleceğin işleri nasıl olacak, ‘hangi beceri hangi işler için gerekli’ ve ‘en önemlisi ‘geleceği tasarlamak için nereden başlamak lazım’ sorularına yanıt buluyorlar. En önemlisi onlara meslek ve bölüm seçmeden önce gerçek iş hayatı deneyimleri, staj ve proje bazlı çalışma olanakları sağlıyoruz. Böylece ‘deneyimleyerek’ alan seçebiliyorlar. adesso Türkiye de bu fırsatları ortaklaşa sağladığımız iş ortaklarımızdan biri.”

adesso Türkiye Genel Müdürü
Burak Barı

Genç Yeteneğe Stratejik Teknoloji Kültürü

Dünya çapında yazılım hizmetleri sunan adesso’nun Türkiye iştiraki olan ve BT danışmanlık hizmetleri yanı sıra yazılımın her alanında büyük ölçekli şirketlere çözümler sunan adesso Türkiye için yeni nesil yetenek yetiştirmek, teknoloji kültürüne yeni değer yaratırken genç yetenekle bağ kurmasını sağlayan en odaklı yatırımlarından biri.

GelecektekiSen ile yaptığı iş birliğiyle, özellikle yeni sistemlerin tasarımı, müşteri odaklı yaklaşımın geliştirilmesi ve fark yaratmanın dinamikleri konusunda liselilere rehberlik eden adesso Türkiye, interaktif online atölyeleri ve işe alım ekibiyle gerçekleştirdiği staj mülakatı simülasyonlarıyla Geleceğin İşleri’ne Hazırlık Okulları’na kaynak sağlıyor. adesso Türkiye Genel Müdürü Burak Barı, bu konuda şunları söyledi:

“Yeni mezun ve üniversite 4’üncü sınıf öğrencileri gerçek bir yazılım projesinde yer almasını ve deneyimli yazılımcılarla birlikte çalışmasını amaçlayan Young adessi Programı ve yazılım sektöründe potansiyeli olan, minimum 6 ay staj deneyimine sahip genç profesyoneller için sürdürdüğümüz Bootcamp’lerimizden sonra liselerimizle bağ kurmak çok heyecan duyduğumuz bir alandı.

Lise segmenti, kurumlarımızın geleceğini asıl dizayn edecek kritik kitleyi de barındırması açısından bizim için çok önemli. Teknoloji sektöründe yeteneğin artık standart bir çerçevesi yok, sınırları ve becerileri çeşitlenen bir yeni beceri setinden bahsediyoruz. Mevcut yeteneklerimizin de, işi sadece kendi sınırlarında değil, bütünsel döngüsünde değerlendirecek kabiliyette olmasını önemsiyoruz. Bu noktada GelecektekiSen Geleceğin İşleri’ne Hazırlık Okulu’ndaki beceri geliştirme yaklaşımı bizim hedeflediğimiz yetenek gelişimi rotası ile çok uyumluydu; birlikte de değer yaratarak sektöre nitelikli potansiyel yetenek yetişmesinde katkımızın olmasından son derece gurur duyuyoruz.”
Burak Barı, ‘Biz teknoloji sektörü şirketlerine, kültüre yeni yetenek yetiştirmekte çok büyük görevler düşüyor. Ürettiğimiz teknolojinin neye hizmet edeceği tahlilini yapabilecek, AR-GE kabiliyeti gelişmiş nesillere ihtiyacımız var” diye ekledi.

GELECEKTEKİSEN GELECEĞİN İŞLERİ’NE HAZIRLIK OKULU NE SAĞLAYACAK?

  • Okulda, teknik, bilişsel ve sosyal beceriler, dijital dünyada iş yapma yeteneğini kuvvetlendiren deneyimsel öğrenme alanları ve proje geliştirme kamplarının içinde kazandırılıyor.
  • Öğrenciler, Temel Teknoloji Bilimleri (bilgisayar ve ağ bilgisi, siber güvenlik, veri bilimi, yapay zeka ve teknolojik uygulamalar) dışında, Blockchain’e ve Kuantum Teknolojileri’ne Giriş gibi özelleşmiş dersler de alıyor.
  • Yaz Okulu’ndaki 110 öğrencinin eleştirel düşünme, analiz ve karar verme kabiliyetleri, yaratıcılık ve bilişsel potansiyelleri ve sistemsel düşünme potansiyelleri Cambridge Üniversitesi ve Pearson Enstitüsü ölçme/değerlendirme mutfağı iş birliği ile değerlendirilerek ‘yetenek potansiyel haritalandırmaları’ çıkarıldı.
  • Dünya Ekonomik Forumu Gençlik Toplulukları uluslararası proje liderlerinden mentörlük alan öğrenciler globale çözüm üretmek konusunda deneyim kazandıkları proje üretimi alanını deneyimledi.
  • Toplam 18 proje takımı, eğitimde fırsat eşitliğinden, iklim krizi problemlerine, toplumsal cinsiyet eşitliğinden, kamusal problemlere kadar farklı konularda çözüm geliştirdikleri projeler çalıştı.
  • Öğrencilerle birlikte aileler için de seri buluşmalar düzenlendi. Belirsizlik ve süreç yönetimi konusunda öğrencilere ve ailelere sosyal destek birlikte sağlanırken, ailelerin de dijital dünyanın becerileri ve bakış açısı konusundaki eksikliklerini kapatacak eğitimler verildi.

GELECEKTEKİSEN HAKKINDA

Kurumlar/organizasyonlar için işin geleceğine hazırlık konusunda stratejik planlamaları, yeteneklerinin geleceğin işlerine hazırlığı üzerinden yapılandırır. Kurumsal yapılanmasıyla şirket yeteneklerinin üst ve yeni yetenek programlarını dizayn ederken, TalentsForFuture kolundaki sosyal girişimcilik yapılanmasıyla da Türkiye’de teknoloji kültürüne potansiyel yetenek yetiştirir. Kurumlar için ayrıca geleceğin işlerine hazırlık müfredatlı özel genç yetenek akademileri, online staj ve MT programları da tasarlar. Cisco Networking Akademileri’nden biri olarak siber güvenlikten nesnelerin internetine, ağ güvenliğinden bulut bilişime kadar pek çok temel teknoloji eğitimi sağlayan kaynak havuzuna sahiptir.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

_PınarOnline-(3)

Dijital Pazarın Yeni Oyuncusu: PınarOnline

teknolojinin-kadin-liderler

Teknolojide Fark Yaratan Lider Kadınlar