in ,

Teknolojide Fark Yaratan Lider Kadınlar

Microsoft Türkiye, teknoloji ekosistemindeki başarılı faaliyetleriyle fark yaratarak Türkiye’nin dijital dönüşümünü güçlendiren kadın liderleri ödüllendirdiği “Teknolojinin Kadın Liderleri” yarışmasının kazananlarını açıkladı. 5’incisi düzenlenen yarışmada Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi (Start-Up); Genç Teknoloji Yıldızı; Yeni Teknolojilerle Fark Yaratan Kadın Lider, Engelleri Aşan Kadın ve Yılın Başarılı Kadın Eğitimcisi kategorisinde 5 kadın birincilik ödülünün sahibi olurken; Genç Teknoloji Yıldızı ve Engelleri Aşan Kadın kategorilerinde 3 tane de Jüri Özel Ödülü verildi.

teknolojinin-kadin-liderler

ADVERTORIAL

  • Mehveş Altay
    3 ülkede, 5 milletten farklı ve kapsayıcı bir ekiple çalışan 24 yaşındaki Mehveş Altay, bir mobil oyun şirketi olan Veloxia’nın genç Kurucu Ortağı ve CTO’su. Altay’ın iki arkadaşıyla birlikte kurduğu Veloxia’nın ilk ticari oyunu Space Colony bugüne kadar 2 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı; Space Colony: Idle 1 milyon kez indirildi. Kısa süre önce 3 milyon dolar yatırım alan Veloxia, aynı zamanda San Francisco’daki Oyun Kurucuları Konferansı’na Türkiye’den davet edilen tek firma oldu. Oyun pazarındaki cesur girişimciliğiyle bu alanda kariyer yapmak isteyen kadınlara ilham veren Altay, “Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi (Start-Up) Kategorisi”nde ödülün sahibi oldu.
  • Berre Şengül
    Maltepe Fen Lisesi’nin robotik takımı QUBİT ve Steam’de projeler üreten Science Bridge’in kurucularından olan Berre Şengül, internetten aldığı ücretsiz eğitimlerle kendini yazılım, elektronik, mekanik, grafik tasarım gibi birçok alanda geliştirdi. Özellikle imkanı olmayan öğrencilere robotik ve yazılım öğrenebilmeleri için Türkçe kaynak hazırlayarak bilginin paylaşıldığında ne kadar büyük fark yaratabildiğini ortaya koydu; gençlere rol model oldu. Yaptığı bu çalışmalarla Portekiz’de düzenlenen Erasmus+ k12 “Precious Plastic” projesine Türkiye’yi temsilen giden 6 öğrenciden biri oldu. Şengül, “Genç Teknoloji Yıldızı (Lise) Kategorisi”nde ödül almaya hak kazandı.
  • Özlem Kalkan
    Henüz staj dönemindeyken Borusan Telekom’un ilk video konferans kiralama hizmetini tasarlayarak hayata geçiren Özlem Kalkan, 25 yaşında Genel Müdür Yardımcısı pozisyonuna geldi ve TeliaSonera ile Türkiye-Bulgaristan karasal fiber hattının döşenmesi projesinde rol aldı. Türkiye’nin ilk MVNO takımını kurdu. 2019 yılından bu yana SabancıDx’de Satış ve Ürün Yönetimi Genel Müdür yardımcısı olarak görev yapan ve kendisi gibi teknoloji alanına katma değer sunarak fark yaratmak isteyen kadınlara örnek olan Kalkan, “Yeni Teknolojilerle Fark Yaratan Kadın Lider Kategorisi”nde ödülü kucaklayarak başarısını taçlandırdı.
  • Baran Tigan
    Öğretmenlik yaptığı Bingöl’de bireysel çabalarıyla getirttiği Twin bilim kitlerini kullanarak öğrencileriyle beraber mesafeye duyarlı baston ve köydeki yaşlılar için ev asansörü gibi icatlar geliştiren Baran Tigan, bu çalışmalarıyla öğrencileriyle birlikte bilim şenliklerinde ödüller kazandı. Teknoloji, bilim ve uzaktan öğrenme konulu projeleriyle Avrupa Birliği Kalite Ödülü’ne de layık görülen idealist öğretmen, STEM ve kodlama gibi eğitimler alarak kendini geliştirdiğini belirtiyor. Türkiye’de kendisi gibi öğrencilerine daha faydalı olabilmek için çalışan 1300 öğretmene bilgi birikimini ve tecrübelerini aktaran Tigan, “Yılın Başarılı Kadın Eğitimcisi Kategorisi”nde ödül aldı.
  • Hatice Özkan
    %98 bedensel engelli SMA Tip2 hastası olan Hatice Özkan, eğitim hayatına ancak 20 yaşına geldiğinde okur yazar belgesi alarak başlamış olmasına rağmen bu kısa zaman dilimine iki ön lisans, üç lisans ve iki yüksek lisans sığdırmayı başarmış. Özkan, bir yandan Trakya Üniversitesi’nde memurluk yapıyor, diğer yandan da içeriğini kendi hazırladığı, engellilere yönelik dersler vererek öğrencilere mentorluk yapıyor. Engelleri eğitimin gücüyle aşarak özellikle toplumdaki engelli bireylere ve öğrencilerine ilham veren Özkan, “Engelleri Aşan Kadın Kategorisi”nde ödüle layık görüldü.
  • Mira Küçük
    Eskişehir’de bir devlet okulunda okuyan Mira Küçük, Python ve ML ile birlikte geliştirdiği parlak projeleriyle teknoloji yarışmalarında çokça ödül kazanmış bir genç yetenek. Ses kontrollü ev asistanı, otomatik Covid-19 el dezenfektanı cihazı, Covid-19 için maske algılama aracı ve Python bilgi yarışması gibi projelerle “Genç Teknoloji Yıldızı (Ortaokul) Kategorisi”nde birinci olan Küçük, genç yaşta elde ettiği bu başarılarla özellikle kız öğrencilerine rol model oluyor.
  • Zehra Gül Yiğit
    Tüm ailesi işitme engelli olan ve kendisi de ağır işiten Zehra Gül Yiğit, işitme engelli çocuklara yönelik çok dilli hikaye uygulamasıyla işitme engelli çocukların Türkçe yazımı; duyan çocukların ise işaret dili konularında gelişmelerine katkı sağladı. Boğaziçi Üniversitesi BÜYEM tarafından hazırlanan Türk İşaret Dili Öğretmen Yetiştirme Yöntemi Kursu’ndan sertifika alan Yiğit, çeşitli etkinliklerde gönüllü işaret dili çevirmeni olarak görev yaptı. Halen İBB, İstanbul Engelliler Müdürlüğü, İBB Zabıta Daire Başkanlığı gibi birçok kurumda eğitim vererek engellilerin hayatını kolaylaştırmak için çalışan Yiğit, “Engelleri Aşan Kadın Kategorisi Jüri Özeli Ödülü”ne layık görüldü.
  • Sevda Bozbey Yılmaz
    Engelsiz Erişim Derneği kurucuları arasında bulunan Sevda Bozbey Yılmaz, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki lisans eğitiminin ardından Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Yüksek Lisans Programı’nı ve Marmara Üniversitesi Yönetim ve Çalışma Psikolojisi Yüksek Lisans Programı’nı başarıyla tamamlamış görme engelli bir kadın. Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan engelli bireyler için söyleşiler yapan Yılmaz, “Sevda’nın Güncesi” adlı radyo programı ve “Güncel Kadın” isimli gazete yazılarıyla da hikayesini insanlarla paylaşmaya ve motivasyon kaynağı olmaya devam ediyor. Sevda Bozbey Yılmaz, “Engelleri Aşan Kadın Kategorisi Jüri Özel Ödülü”nü kucaklayan isimler arasında yer alıyor.

“KADINLARIN ÖNÜNÜ AÇMAK İSTİYORUZ”

“Ödül kazanan tüm kadınlar, Türkiye’de teknoloji ekosisteminin yarınlarını şekillendirecek son derece kıymetli bir yetenek havuzunun ön plana çıkan temsilcileri. Bu nedenle çok önemliler. Ve yine bu nedenle onların isimlerini duyurmak; kız öğrencilere ve kariyerinin başındaki kadınlara ilham vermelerini sağlamak da bizim için bir o kadar önemli. Microsoft Türkiye olarak, birçok sektörde olduğu gibi, teknoloji dünyasında da maalesef hak ettikleri konumda olmayan kadınların önünü açmayı; çeşitli eğitim ve kariyer imkanları sunarak onlara destek olmayı başlıca sorumluluklarımız arasında görüyoruz. Teknolojinin Kadın Liderleri yarışması da bu sorumlulukla ilerlediğimiz yolda bizi en gururlandıran projelerimiz arasında yer alıyor.”

LEVENT ÖZBİLGİN
MICROSOFT TÜRKİYE CEO

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

gelecekteki-sen-kurucusu-İnci

Genç yeteneği geleceğin işlerine hazırlayan işbirliği

Karbon negatif organizasyonlara ilk ev sahibi