in , ,

“5 yıl içinde ihracatın ilk 100 firmasından biri olacağız”

Nedim Vural, VeVentures Şirketler Topluluğu’nun Yönetim Kurulu Başkanı. 2011 yılında temelini attığı grubunu 5 şirket ve beraberindeki startup yatırımlarıyla 2021 senesinde 220 milyon TL ciroya ulaştırdı. Vural, “Şirketlerimiz ve ortaklıklarımızı tek tüzel kişilik altında birleştirip ihracat anlamında Türkiye’nin ilk 100 şirketi arasında girmeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulunuyor.

5-yıl-içinde-ihracatın-ilk-100-firmasından-biri-olacağız-Nedim-Vural

NEDİM VURAL

VeVentures Şirketler Topluluğu’nun temelleri 2011 yılına dayanıyor. Vural Bilişim ismi ile Türkiye’de bulunan aracı kurumlara bilişim ve danışmanlık hizmetleri sunarak faaliyetlerine başlayan şirket, bugün global alanda QNB ve Citigroup gibi uluslararası gruplara hizmet veriyor.

İlerleyen senelerde yeni sektörlere hizmet vermek üzere açılan yeni şirketler ile gelinen noktada; fintek, enerji, endüstriyel mühendislik, bilişim ve tarım gibi birbirinden çeşitli alanlardaki dikkat çeken yatırımlarıyla adından söz ettirmeye başlayan bir şirketler grubu oluşuyor. Bu şirketler bir topluluk markası altında birleştiriliyor ve ismi VeVentures Şirketler Topluluğu adını alıyor.

Şirketler topluluğunun bugün yüzde 100 sermayedarı olduğu 5 şirketi ve çeşitli yatırımlarının olduğu şirketleri var. VeVentures Şirketler Topluluğu, bu yapısı ile 2021 yılını 220 Milyon TL üzerinde ciroyla tamamladı.

Bu cironun büyük bir bölümünü hizmet ihracatı oluşturuyor. Şirket aynı zamanda start-up firmalarına son dönemde yaptığı yatırımlarla da gündemde. Bu şirketlerin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Nedim VURAL, VeVentures markasının kuruluşu ve gelecek öngörüleri sorularımızı yanıtladı:

Nedim Bey biraz kendinizden bahseder misiniz?
1987 yılında İstanbul’da doğdum. Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldum. Üniversite eğitimimi tamamladıktan sonra da London Middlesex University‘de finansal yönetim bölümünde yüksek lisansımı bölüm birinciliği ile tamamladım. Evli ve iki çocuk babasıyım.

İnşaat, otelcilik ve emlak sektörlerinden gelen aile şirketlerimizden farklılaşarak, kendi hayalim olan finans ve bilişim sektörlerine yöneldim. Bu sebeple 23 yaşında ilk şirketimi kurarak ticaret hayatına atıldım. O tarihten bugüne çeşitli girişimlerde bulunarak hedeflerimizi yüksek tutarak yatırımlarımızı büyütmeye devam ediyoruz.

Peki, VeVentures kuruluşu ve şirketlerinizin faaliyet alanlarından bahseder misiniz?
Faaliyetlerimize 2011 yılında yalnızca 2 ekip arkadaşımla beraber başladık. Aracı kurumların dijital kanallar üzerinden yeni yatırımlar yapmak isteyen mevduat sahiplerine ulaşabilmesi konusunda danışmanlık hizmetleri sunuyorduk. O dönem için finans şirketleri açısından müşteri portföyünü yönetmek bugünün teknolojisine göre daha zordu.

Bunun yanında finansal kuruluşların globalde mikro yatırımcıya ulaşmaları için de altyapılarını ve içeriklerini sürekli güncel tutmaları gerekiyordu. Biz bu noktada doğru partnerlerle ve çalıştığımız kuruluşlarla verimli iş birliktelikleri yaptık. Bu şirketimizde bugün itibariyle küresel anlamda birçok uluslararası banka ve finans kuruluşuna hizmet veriyoruz.

Daha sonra gelirimizi çeşitli iş alanlarında değerlendirmeye başladık. Önce enerji alanı, ardından fintek, tarım derken; Vemarine, Vepara, 11industry, Vetarım şirketleri ile bugün Türkiye ve yurt dışında 250’den fazla kişiye istihdam sağlayan, ihracat onur ödülü almış ve tüm bunların yanında yeni alanlara da yatırım yapmaya hevesli bir şirketler topluluğu haline geldik.

Finans sektöründe edindiğiniz deneyim, şu anda yaptığınız yatırımları ve finansal adımlarınızı planlamanızda da katkı sağlıyordur?
Dünyada şirket liderlerinin büyük çoğunluğuna dikkat ederseniz, ya pazarlama ya da finans çıkışlıdır. Finansçı olmanın önemli bir avantajı yapılan yatırımların geleceğini ön görebilmek, kar-zarar dengesini anlayabilmek, verileri doğru analiz etmek. Bu açıdan attığımız her adımda faydasını görüyoruz.

Peki, Vural Bilişim sonrasında nasıl devam ettiniz? Enerji’ye açılım nasıl oldu?
Vural Bilişim deneyimimizle birlikte İstanbul ofisimizin yanında 2017’de İzmir’de inovatif alanlar üzerine fikir çözümleri sunan bir ofis açtık. Bununla birlikte yeni yatırım alanları ve fikirleri değerlendirmeye başladık.

Bence ülkemiz doğru analizler ve yatırımlar yapıldığında çok önemli fırsatlar ülkesi. Yeni girişimlerin doğru yönlendirme ve yatırımla birkaç yıllık planda nerelere geldiğini hepimiz görebiliyoruz. Biz de yeni yatırım alanlarını dikkatlice incelemeye başladık.

Bu süreçte çok niş bir sektör dikkatimizi çekti. Sanayi alanındaki tesislerde ve büyük çapta taşımacılık yapabilen gemi ve enerji santrallerinin motorları başta olmak üzere tüm aksamlarının restorasyonu, sökümü, taşınması gibi spesifik alanda bir iş modeli keşfettik.

Uzun yıllar bu alanda üst düzey yönetici olarak çalışmış Murat Duman ile görüşmelerimiz neticesinde Vemarine Enerji şirketimizi hayata geçirdik. Birkaç sene içerisinde doğalgaz çevrim santrallerinin önce bakımı ve ardından taşınması konularında özellikle Türkiye, Azerbaycan ve Özbekistan’da öncü gösterilen bir şirket haline geldik.

Bu alanda şu anda Karayipler’den Afrika’ya, Avrupa’dan Asya’ya dünyanın farklı ülkelerinde enerji santrali şantiyelerinde hem özel sektöre hem de devlet kurumlarına hizmet vermekteyiz.

2022’de Yalova’da enerji santrallerinde kullanılan motor parçalarını üreteceğimiz fabrikamızı satın aldık. Yine bu yıl içerisinde fabrikamızı faaliyete geçireceğiz. Aynı zamanda Vemarine International isimli Avrupa’daki ilk şirketimizi açtık. Bu şirket ile Nijerya’nın başkenti Abuja’da işlettiğimiz enerji santralimiz bulunuyor.

Biraz da Vepara’dan bahsedelim. Sizin de bahsettiğiniz gibi fintekler konusunda hem start-up ekosisteminde hem de uluslararası yatırım firmalarının girişimleri ciddi boyutlarda. Vepara olarak siz neler hedefliyorsunuz?
Vepara 2020 yılının sonunda başladığımız bir süreç. Bu şirkette 30 Milyon TL üzerinde ödenmiş sermayemiz var. Biliyorsunuz bu alanda lisanslama süreçleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bünyesinde devam ediyor. Biz de lisansımızı alabilmek adına mevzuata uygun şekilde hazırlıklarımızı tamamlıyoruz.

Özetlemek gerekirse Vepara; sanal pos, para transferi ve cüzdan hizmetini son kullanıcıya sunan bir şirket. Fakat biz burada diğer firmalarımızda edindiğimiz deneyim ve networku harmanlayıp vizyoner bir altyapı ortaya koyacağız. Örneğin; cüzdan sahibini aracı kurumlar üzerinden yatırım ile buluşturacak, sanal pos sahibinin web sitesinde yazılım geliştirmeleri sunacağız. Vepara henüz bir proje halindeyken hem altyapı yatırımlarında doğru hamleler yaptık hem de diğer tüm konularda çok titiz davranarak alanında uzman ekipler kurduk. Yıllardır finans kurumlarına danışmanlık, pazarlama ve finansal teknoloji açısından hizmet sunduğumuz için bu alan bizim firmalar arası ekosistemimize katkı sağlıyor.

Şirket geleceği ve yapısı ile ilgili öngörünüz nedir?
Önümüzdeki 5 yıl içerisinde tüm şirketlerimiz ve ortaklıklarımızı tek tüzel kişilik altında birleştirip ihracat anlamında Türkiye’nin ilk 100 şirketi arasında girmeyi hedefliyoruz.

Bu hedefimize ulaşmak için VeVentures olarak son iki yılda hem önceki yatırımlarımızı hem de şirket kurumsal yapımızı güncelledik. Tüm şirketlerimizin organizasyon yapısını, iş planlamalarımızı, kurumsal gereçlerimizi yeni adımlarımız öncesinde yapılandırdık. İş güvenliği uygulamalarından insan kaynağı planlamasına kadar birçok alanda detaylı çalışmalar yaptık. Tüm bunları dünya standartlarını göz önüne alarak uygulamaya dikkat ettik. Yeni yatırımlarımız öncesinde şirket politikalarımızı, iş yapış şekillerimizi hem kendi kurumsal anlayışımızla hem de çalıştığımız sektörlerin gereğine uygun olarak güncelledik. Tüm şirketlerimiz için kullanılabilir bir şema üzerinden prensipler ve hedefler haritası çıkardık. Bu kurumsal yapı çalışmaları sonucunda aldığımız meyveler bizi hedefimize ulaşma noktasında geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor.

Yeni yatırım alanlarınızı nasıl seçiyorsunuz? Yeni girişim fikirlerine nasıl bakıyorsunuz?
Dünya globalleşiyor, bugün henüz 3 sene önce kurulmuş yeni nesil bir şirket, 30 yıllık köklü geleneksel şirketlerin önüne geçiyor. Silikon Vadisi’nde kurulan 100 kişilik start-uplar, bugün dünyanın en büyük sanayi devlerine tabiri caiz ise kafa tutabiliyor. Bu sebeple girişimlere, start-up’lara her zaman açık olduğumuzu belirtmek isterim. Zaten bu konularda çeşitli yatırımlarımız ve ortaklıklarımız var.

VeVentures olarak bir start-up değerlendirme mekanizması kurduk. Bu değerlendirme sürecimizi bir şirket politikası olarak görüyoruz. Start-upların finansmana ulaşması, fikirlerin birer değere dönüşmesi noktasında kurumsal bir hassasiyet geliştirdik. Girişimci arkadaşlarımızın internet sitemiz üzerinden bizlere ulaşabileceklerini buradan da iletmek isterim.

VeVentures olarak yatırım yaptığınız şirketler olduğundan bahsettiniz. Biraz bunları örneklendirir misiniz?
Öncelikle şunu söylemem gerekiyor, biraz önce belirttiğim satın alma ve yatırım politikamız yalnızca start-up’lara odaklanmış değil. Örneğin, enerji alanında Vemarine ile yakaladığımız ivmeyi bugüne kadar ki en büyük satın almamız olan 11 Endüstriyel Mühendislik ile genişlettik. Bünyemize kattığımız bu şirket 2021’de Türkiye’nin en çok ihracat yapan 138’inci firması oldu. Genellikle yurt dışında bulunan enerji santrallerinin A’dan Z’ye tüm mühendislik hizmetlerini yürütüyor.

Yakın dönemde pazardan.app isimli yeni nesil girişime yatırım yaptık. Pazardan.app’de son kullanıcılar uygulama üzerinden kendi semtlerindeki pazar tezgahına doğrudan erişiyorlar. Yine ilk dönem yatırımlarımızdan Edurey, Popin Games (Finlandiya) ve Soft Robotics (Litvanya) yazılım, bilişim ve oyun geliştirme alanlarında hizmet veren firmalar. Aktif şekilde faaliyet gösteriyorlar.

TARIMI STRATEJİK ALAN OLARAK GÖRÜYORUM

  • GIDAYA ÖZEL İLGİ Gıda güvenliği ve tarım politikaları ülkemizde olduğu kadar dünyanın da gündeminde. Ancak, özel olarak tarım ve gıda konusu benim için kişisel olarak faaliyet göstermek istediğim bir alandı. Sağlıklı besin konusunda hassas bir insan ve aynı zamanda iki çocuk babası biri olarak tarımsal ürünlerin soframıza gelinceye kadar yaşadığı olumsuz müdahaleler ve temel tarım ürünlerinin yaşadığı son dönem tehditler beni de herkes kadar endişelendiriyor. Bu alana sadece bir “yatırım” olarak bakmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Tarımı stratejik bir alan olarak görüyorum.
  • İLK ÜRÜN GELİYOR Vetarım şirketimiz ile Ege Bölgesinde çeşitli tarım arazilerini bünyemize katmaya başladık ve sene sonunda ilk mahsullerimizi ve aromalı natürel zeytinyağlarımızı piyasaya sunacağız. Bu alandaki büyüme süreci üzerine yönetim kurulumuzda istişarelere devam ediyoruz. Gelecekte tarım ve gıda alanında yeni yatırımlarımız olacaktır.

VEPARA İLE FİNANSAL TEKNOLOJİ ALANINA GİRDİK

Geleceğin ya da günümüzün trend çalışmaları veya projelerini hayata geçirebilirsiniz veya bunlardan yenilikçi iş fırsatları elde edebiliriz, fakat doğru yatırımın tanımı rasyonel olma kriterini göz ardı etmemekten geçer. Bu noktada VeVentures çatısı altında doğan ve büyümeye devam eden bir başka girişimi örnek vermek istiyorum. Vepara Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri markası ile finansal teknolojiler alanında bir girişimde bulunduk. Bu, dediğiniz şeyi karşılıyor. Ama özetlemem gerekirse doğru sektörlere girişimde bulunmanın yolu, verileri doğru okumak, gerçeklerden kopmamak ve öngörülerinizi doğru yerlerden beslemektir bence.

ADVERTORIAL

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hande-Cilingir-simdi-yeni-insider-lerle-calismak-istiyoruz

Şimdi yeni Insider’lar çıkarmak istiyoruz

DAIKIN,-NGN-ile-dijital-dönüşümde

DAIKIN, NGN ile dijital dönüşümde nasıl fark yarattı?