in , , ,

Eğitimde Dünyanın En İnovatif Şirketleri

Outschool, Ruangguru, Skillshare, Tonies, edX, 4.0, Homer, Virti, Packback, Encantos

egitim

ADAMAS BELVA SYAH DEVARA
Ruangguru’nun Eş-Kurucusu ve CEO’su

FOTOĞRAF: MUHAMMAD FADLI

01. Outschool

2015’te kurulan Outschool, 3 ila 18 yaşlarındaki öğrenciler için müfredat dışı konularda, sanal programlar sunan bir pazaryeri. Örneğin, ukulele dersleri ve gıda bilimi alanında deneyler yapma olanağı sunuyor. Bu aktiviteler, pandemi döneminde, çalışan ebeveynler için bir can kurtaran gibiydi: Outschool’a yapılan kayıtlar, Mart ile Ekim ayları arasında 80 binden 1.6 milyona çıktı. Platformda tek seferlik dersler de, haftalık seansları olan dersler de yer alıyor ve ücretler, 5 dolar gibi ufak bir rakamda seyrediyor.

02. Ruangguru

Geçtiğimiz yılın Mart ayında, 50 milyondan fazla öğrencinin yaşadığı Endonezya’da, okulların kapatılmasının üzerinden bir hafta geçmeden, Jakarta merkezli eğitim teknolojileri startup’ı Ruangguru, 18 kanaldan oluşan, ücretsiz canlı online okulu başlattı. App store sıralamalarında en üstlere tırmanan uygulama, başarısını çocukların ilgisini çekmeye ve katılımını artırmaya dayalı, başarılı yaklaşımına borçlu: Ekran başında ders verme deneyimine sahip öğretmenler, eğlenceli animasyonlar, dikkatli kurgulama teknikleri ve interaktif anketler bu yaklaşımın sonuçları. Endonezyalı öğrenciler, başarı anlamında Asyalı komşularından geride kalıyor. Ancak Ruangguru, pandeminin bu uçurumu büyütmesini önlemeyi hedefliyor. Kurucu ortak ve CEO Adamas Belva Syah Devara, “Devamlı yenilikler yapmak, bizim sorumluluğumuz” diyor.

03. Skillshare

Video üzerinden dersler veren ilk platformlardan biri olan Skillshare, 12 milyondan fazla kullanıcı için bir öğrenme topluluğu olarak başarıyla yolunda ilerliyor. Üstelik 12 milyon kullanıcının 3 milyonu geçtiğimiz yıl platforma katıldı. Aboneler, pandemi döneminde 30 binden fazla ders arasından seçim yapabiliyordu. Sulu boya ve fotoğrafçılık gibi alanlardaki derslere yeni canlı dersler eklendi ve kurumsal müşterilerin ilgisi, dört kat arttı.

04. Tonies

Avrupa’da popüler olan Toniebox, bir e-ticaret linki duyulmadan sesli hikaye anlatımı araçları arayan ebeveynler için, Alexa’ya bir alternatif. Almanya merkezli Tonies, canlı renklerdeki akıllı hoparlörleri Toniebox ve aksiyon figürleri gibi koleksiyon ürünleriyle, 3 yaş ve üzeri dinleyicilerini, hayal güçlerini genişleterek oynamaya teşvik ediyor. Şirket, geçtiğimiz yıl piyasaya sunduğu Toniebox ürününden, bugüne dek 1.7 milyon sattı.

05. edX

Online dersler alanının öncüsü edX, geçtiğimiz yıl 11 adet “MicroBachelors” (Mikro Lisans) programı başlattı ve 180 bin öğrenci bu programa kaydoldu. Program, lisans derecesi edinmeyi düşünen ancak zaman ve maliyet açısından şüpheleri olanlar için basamak görevi gören bir fırsat sunuyor. MicroBachelor öğrencilerinin aldıkları krediler, transfer edilebiliyor. Üstelik öğrenciler, geleneksel bir lisans programının maliyetinin üçte birinden daha az bir ücretle bilgi ve deneyim anlamında birikim elde edebiliyor.

06. 4.0

New Orleans merkezli 4.0, öğretmenler için hem bir topluluk hem de girişimcilik konusundaki fikirler için bir kuluçka merkezi görevi görüyor. 4.0 üyelikleri nakit para ve koçluk hizmeti sunuyor, eğitimcilere, sınıflarında gözlemledikleri zorlukları çözmeleri için araçlar sağlıyor. 4.0, deneyler de yapıyor. Örneğin geçtiğimiz yıl, lise son sınıf öğrencileri için temel gelir üzerine küçük çaplı bir pilot çalışma başlattı ve siyahi yatırımcılardan oluşan bir melek yatırımcı birliği oluşturdu.

07. Homer

Okulların kapanmasıyla çözümler bulmaya çalışan ebeveynler, Homer uygulamasını öğrenerek bilinmezliğe adım attı. 2013’te kurulan şirket, sanal öğrenmeye geçerken en çok zorluk yaşayan grup olan 2 ila 8 yaş arası çocukların okuma becerilerini geliştirmek için araştırmalara dayalı bir yaklaşım benimsiyor. Üyeliklerin sayısı, her geçen gün artıyor: Kullanıcıların yüzde 75’i, her gün 5 derse katılıyor.

08. Virti

Birleşik Krallık merkezli bu startup, sağlık hizmetleri çalışanlarını nadiren görülen, yüksek riskli olaylara yönelik eğitmek için artırılmış ve sanal gerçeklikten yararlanarak sürükleyici senaryolar oluşturuyor ve bu, COVID-19 ile daha da acil hale gelen bir misyon. Virti, kişisel koruyucu ekipmanları güvenli bir şekilde takmak ve çıkarmak gibi yeni hayati görevler üzerine eğitim vermeye başladı ve şu anda, Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmetleri’nin yanı sıra, Teksas ve California’daki ABD hastaneleri ile çalışıyor.

09. Packback

Packback, 600 bin üniversite öğrencisine hizmet veren ve online tartışmaları kolaylaştıran bir araç. Online derslerin forumlarına katılan öğrenciler, akranlarından, eleştirel düşünme becerileri hakkında geribildirimi alıyor. (Packback’in yapay zeka mekanizmasının temelini, pedagojik bir çerçeve sunan Bloom Taksonomisi oluşturuyor.) Yapılan ilk araştırmalar, Packback katılımcılarının gönderilerinde kaynaklardan alıntı yapma ve daha yüksek notlar alma olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

10. Encantos

Encantos, okul öncesi çocuklar başta olmak üzere, 2 ila 12 yaşları arasındaki çocuklar için iki dilli öğrenme deneyimi yaratıyor. YouTube’da ödüllü videoları var ve yeni başlatılan abonelik uygulaması, okuryazarlık ve yaşam becerilerini öğrenmek için yöntemler sunuyor. Encantos, mutfak maceraları aracılığıyla, matematik öğrenen, siyahi ve Hint Issa gibi çocukların hikayelerine yer veriyor.

İLGİLİ İÇERİKLER

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dunyayı-ısıtmadan-ofiste-calısmak--mumkun-mu-

Dünyayı ısıtmadan ofiste çalışmak mümkün mü?

uzay

Uzay Alanında Dünyanın En İnovatif Şirketleri