BÜYÜME BEKLENTİSİ
CEO ve patronlara, şirketlerindeki “hedefleri” sorulduğunda, ilk 3 öncelik böyle belirleniyor.
- %4: Küçülme bekliyoruz
- %59: Enflasyon kadar büyüme
- %37: Büyümemiz artacak
GLOBAL CEO’NUN ÖNCELİĞİ
Gartner’ın araştırmasına katılanların ilk 3 önceliğini paylaşmalarına göre belirlendi)
- %34: Teknoloji/dijital
- %32: İş gücü
- %49: Büyüme
YENİ ÖNCELİKLER
Yılın geri kalan döneminde hangi konulara öncelik vereceksiniz?
- %72: Maliyet yönetimi
- %66: Kârlılık
- %49: Verimlilik
- %34: Büyüme
- %25: Fiyat koyma/belirleme
- %20: Teknolojiye yatırım
- %17: Yeni yatırım
KÜRESEL İLK 3 RİSK
- %28: Rusya/Ukrayna çatışması
- %39: Tedarik zinciri sıkıntıları
- %25: İklim değişikliği
- %8: Diğer
İŞ DÜNYASININ ÇÖZÜM BEKLEDİĞİ SORUNLAR
CEO ve patronlar, birden fazla seçeneği işaret edip, acil sorunlara dikkat çektiler.
- BELİRSİZLİK Ankete katılanların yüzde 74’ü ilk sıraya “ekonomi ve siyasetin önündeki belirsizliğin kalkması”nı, bir an önce gündeme dönülmesini koyuyor. “Yatırım için aylardır bekliyoruz” diyenler bu grupta yer alıyor.
- KREDİYE ULAŞMA Son 1 yıldır dozu artan “Makul koşullarda kredi kullanma” konusu da öne çıkıyor. Katılanların yüzde 70’i ‘kredi’ sorununun çözümünü bekliyor.
- DÖVİZE YÖNELİK BEKLENTİ Uzunca süredir seçim sonrasında dövizde yükselişler olacağına yönelik öngörüler vardı. Seçim sonrasında 3’üncü sıraya koyanlar, bu konunun açığa kavuşmasını istiyor. Belirtenlerin oranı yüzde 45.
- DÖVİZE ERİŞİM CEO ve patronlardan yüzde 40’lık bölüm, ihracat ve ithalat işlemlerinde döviz almanın ciddi bir sorun olduğuna, adeta önlerini kapattığına dikkat çekiyor.
- KREDİ FAİZLERİ Yüzde 32’ye ulaşan bir grup, “görünen ve gerçek” iki ayrı faizin olduğunu, bunun ortadan kalkması gerektiğini vurguluyor.
CEO’LARDAN HÜKÜMETE 10 ÖZEL UYARI
- Ekonomi yönetimine müdahaleler
- Toplumdaki moralsizliğin devamı
- Sayısı yılda 200’ün üstüne çıkan regülasyonlar
- Yüksek enflasyonun devamı
- Enflasyon muhasebesi ve kur zararları
- Global rekabet gücünü kaybetmek
- Ödemelerdeki uzama ve gecikme
- Beyin göçünün artacağına yönelik beklenti
- Emtiaya ulaşımda zorluklar
- Yabancı sermaye girişinin olmaması
LİDERLERDEN VADE/NAKİT UYARISI
- VADE SORUNU Gentaş Genel Müdürü Orhan Kahraman, pandemi döneminde 115-135 güne kadar çıkan vadelerin, Nisan ayı itibariyle 90 gün düzeyinde seyrettiğini söylüyor. Ancak, nakit akışında beklenenin altında bir oran olduğuna dikkat çekiyor: “Nakit akışında hedefimiz yüzde 20-25 oranını yakalamak. Ancak, şu dönemde yüzde 37 düzeyindeyiz. Bunun arkasında nakde ulaşmanın zor ve maliyetli hale gelmesi var.”
- STOK DEVİR HIZI Sportive CEO’su Zeynep Selgur, önlem olarak “Verimsiz tüm işlerimizden çıktık” çıktıklarını söylüyor ve ekliyor: “Tahsilatı uzun tüm toptan işlerimizden çıkıyoruz veya tahsilat vadelerimizi daraltıyoruz. Stok devir hızı en önemli nokta. Ana hedefimiz, ürünü en hızlı şekilde çevirmek. Stok devri hızlı olmayan markalarla iş birliğimize son veriyoruz.”
- DİNAMİK FİYATLAMA İnoksan Başkanı Vehbi Varlık, “sağlıklı nakit” akışı için birkaç veriyi dikkatle izlediklerini söylüyor. Bunlardan birincisinin cari oran, diğerinin ise ‘likidite’ oranı olduğuna dikkat çekiyor. “Bunları sağlayabilmek için de ‘dinamik fiyatlama’ bizim temel argümanımızdır. Bu sayede üretim girdilerinde meydana gelen maliyet artışlarında sermaye kaybının önüne geçebiliyoruz” diyor.
%27: CEO anketine katılanların yüzde 27’si vadenin 60-90 güne çıktığını, yüzde 6’sı ise 100 güne ulaştığını söylüyor. Son 1 yılda alacak vade süresinin aynı kaldığını paylaşanların oranı yüzde 42 düzeyindeyken, yüzde 20 arttı diyenlerin oranı yüzde 14’ü buldu.
ANKET, QUANTUM ARAŞTIRMA katkılarıyla hazırlanmıştır.