in , , ,

Dijital 100

Sektöre yön veren iş insanlarından oluşan Büyük Jüri, Türkiye’de dijital dünyaya öncülük edenlerin yer aldığı 100 lideri belirledi.

dijital-100

Bu liste nasıl hazırlandı?

Türkiye’de dijital dünyaya öncülük eden liderleri bir araya getirmek, çeşitli etkinlik ve araştırmalar ile ödüllerde birikimlerinden yararlanmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz Dijital 100 listesi, kapsamlı çalışmalar sonucunda oluşturuldu. CEO Council, Female100 gibi oluşumların liderlerinden, “En önemli 10 dijital lider” adaylarını iletmeleri rica edildi. Onlarca kişiden gelen yanıtların analizi ile bu liste ortaya çıktı. Dijital 100 listesinde yer alanları Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın başkanlığında bir kulüp olarak organize edeceğiz. Bu listeyle ilgili öneri ve uyarılarınızı bizimle mutlaka paylaşın.

Seçimi yapan jüri üyelerimiz

Ali Güven (Netcad), Alpaslan Tomuş (Mikro GM), Aslan Doğan (Etiya CEO), Atilla Kayalıoğlu (Index Başkan Yrd), Aytül Erçil (Vispera CEO), Barbaros Özbugutu (iyzico CEO), Barış Özistek (Netmarble EMEA CEO), Behçet Yumrukçallı (Tech Data CEO), Burak Aydın (AWS Ülke Müdürü), Burak Ertaş (Sahibinden.com CEO), Ceyhun Özata (Turkcell GMY), Çiler Ay (Cbot Kurucu), Demirhan Şener (Multinet Up CEO), Ebru Kılıç Eker (Software AG Türkiye GM), Emre Alaman (HP Türkiye GM), Emre Kurttepeli (Mynet YKB), Emre Ayyıldız (Garenta GM), Emre Hantaloğlu (Lenovo Türkiye GM), Erol Bilecik (Index Holding YKB), Fatih Uysal (Kariyer.net CEO), Güngör Kaymak (HPE Türkiye GM), Hakan Erkan (Checkpoint GM), Hakan Çevikoğlu (PttAVM CEO), Hakan Karamanlı (Tam Finans CEO), Haluk Tekin (Redhat Türkiye GM), Hande Çilingir (Insider CEO), Hasan Gültekin (Trend Micro Türkiye Ülke Müdürü), İlker Sözdinler (Birleşik Ödeme CEO), Kemal Cılız (InfoNet YKB), Levent Kızıltan (Eczacıbaşı CIO), Metin Tarakçı (Webhelp CEO), Öget Kantarcı (eBay Türkiye ve bölge GM), Selim Baybaş (Nurol Teknoloji CEO), Sinan Kılıçoğlu (T Systems Türkiye CEO), Soner Canko (SC Danışmanlık Kurucu), Turgut Gürsoy (Lidya Venture CEO), Volkan Sözmen (IBM Türkiye CEO), Yaman Alpata (Aliexpress Türkiye CEO)

NEVZAT AYDIN – Yemeksepeti CEO

ODAKLANACAĞIM YENİ KONULAR

  • Ödeme sistemleri
    Yeni nesil ödeme teknolojileri, e-ticaret dünyasının olmazsa olmazı. Hem kullanıcıya hem de şirketlere yeni ve pratik çözümler sunuyor. Yüz tanıma ile alışveriş, mobil ödeme, temassız ödeme, link ile ödeme, kripto paralar, blockchain gibi konuların kullanım oranları her geçen gün artıyor; hatta çoğunu sık kullanılanlara ekledik bile. Dijital altyapımızı geliştirirken ödeme sistemlerinde de yeni çözümler sunacağız.
  • Uzaktan çalışma sistemi
    Ofislerdeki somut kavramlar da soyut hale geliyor ve bulut sistemine dönüşüyor. Uzaktan çalışma sistemine her gün yeni bir çözüm ekleniyor ve dünya çapındaki büyük şirketler, bu çalışmaların öncüsü haline geldi. Uzaktan çalışma sistemindeki son gelişmeleri takip ediyor ve şirket kültürümüzü buna adapte ediyoruz. İş süreçlerinin takip edilmesinden çalışanların eğitimine kadar birçok konuyu dijitale dönüştürüyoruz.
  • H-ticaret/Lojistik
    Yükselen e-ticaret sektörü şirketlerin daha hızlı, daha çevik ve daha dinamik olmasını gerektirdi. Bu yüzden 2021 yılı, hızın ve pratikliğin öne çıktığı bir yıl olmaya devam ediyor. Yeni nesil e-ticaret kavramı, ‘hızlı ticaret’ ya da kısaca ‘h-ticaret’ ajandamızın en önemli maddesi. Öncü konumumuzu devam ettirerek kullanıcılarımıza en iyi hizmeti sunabilmek için çalışıyoruz.

 

LEVENT KIZILTAN – Eczacıbaşı Holding CIO

AJANDAMDAKİ 3 TEKNOLOJİ

  • Yapay zeka
    ABD ile Çin arasında sadece ticaret savaşı var sanılmasın. Teknoloji üretimi konusunda ve özellikle de teknolojiler konusunda inanılmaz bir rekabet var. Önümüzdeki 20 yıl içinde insanın birikim niteliğini, yapılan işlerin düzenini ve hatta şirketleri, organizasyonları ve iş yaşamını değiştirecek konuların çıkışını, yapay zeka ve makine öğrenmesi üzerinden göreceğiz.
  • Siber güvenlik
    Her alanda artan yoğun teknoloji kullanımı, bizleri geleneksel tehdit alanlarından yaşamın tüm boyutlarına doğru düşündürtüyor… Bu denli teknoloji ile iç içeyken, gelecek yaşam siber güvenlik tehditleri altında nasıl biçimlenecek?
  • Biyoteknoloji
    Covid-19, biyoloji ve teknolojinin bizleri nasıl bir dünyaya sürüklediğini gösteren acımasız bir örnek. Hâlâ zihnimizde soru işaretleri ile yaşıyor ve “Böyle bir şey aslında organik mi, yapay mı?” düşüncesinden uzaklaşamıyoruz. Gen teknolojileri ve hücreye olan hakimiyet, gelecekte yaşanacak dünya modelinin habercisi olacak.

 

ÜMİT ÖNAL – Türk Telekom CEO

YENİ DÖNEMDEKİ ÖNCELİKLERİM

  • 5G ve yeni nesil teknolojiler
    Bu teknolojilerin yaygınlaşması ve kişiselleşmesiyle birlikte, yarının dünyasında 5G iletişim servis sağlayıcılarının rolü daha da önem kazanacak. Biz de Türkiye’yi 5G’ye hazır hale getirmek için teknoloji ve altyapı yatırımlarımıza devam ediyor, iştiraklerimizle birlikte küresel anlamda 5G standartlarını değiştirecek yeni teknolojiler geliştiriyoruz.
  • Fiber altyapı ve yüksek hız
    5G’ye olduğu kadar 5G’nin yapıtaşı olan fibere de yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Abonelerimizi yüksek internet hızlarıyla buluşturacak teknoloji ve tekliflerimizle Türkiye’nin internet hızını günden güne artırıyoruz. Sadece geçen yıl yaptığımız fiber yatırımlarıyla 1 milyona yakın hanenin erişimini tamamladık ve fiber ağ uzunluğumuzu 331 bin kilometreye ulaştırdık.
  • Güvenlik
    Türkiye’nin en büyük siber güvenlik merkezine sahip servis sağlayıcısı olarak, kritik kamu ve özel sektör kuruluşlarından 1.500’ü aşkın müşterimize, 7/24 kesintisiz güvenlik çözümleri sunuyoruz.

 

BURCU CİVELEK YÜCE – Akbank GMY

GELECEĞİN 3 YENİLİĞİ

  • 5G
    Hücresel ağlarda bulunan teknolojik altyapının beşinci kez değiştirilmesi ile birlikte, şu teknolojiler hayatımıza girecek: Holografik arama, uzaktan sağlık hizmetleri, IoT, bulut tabanlı AR oyunları, akıllı ev ve akıllı şehir konseptleri, sürücüsüz araçlar, sanal veya artırılmış gerçeklik ve uzaktan ameliyat. Bunların, gerçek zamanlı veri aktarımı ve inovasyon için sağladığı teknoloji ile birçok endüstrinin dönüşümüne altyapı sağlayacağını düşünüyorum.
  • API ekonomisi
    PSD2 ile karşımıza çıkan Open API (Açık API) dönemi ile bankacılıkta iş modelleri genişleyip dönüşmeye başlıyor. Open API dönemi ile kurum içi, sektör-banka ve banka-bankalar arasında, özellikle teknoloji ve veri işletmeleri ile güçlendirilmiş yeni ürün ve hizmetlerin sunulacağı bir dönem bizleri bekliyor.
  • Açıklanabilir yapay zeka
    Açıklanabilir Yapay Zeka (XAI), mevcutta kullanılan karar verme modellerini şeffaflık, çıkan sonuçları ise açıklanabilirlik ile güçlendirecek. XAI ile süreç için kullanılan modelin yaptığı tahminlerin kullanıcılara açıklanabilir olması sağlanıp teknolojiye olan güven endeksinin artırılması hedeflenecek.

 

M.ALİ AKARCA – KoçSistem CEO

YENİ DÖNEMİN YÜKSELEN 3 TEKNOLOJİSİ

  • Nesnelerin interneti
    McKinsey’ye göre, dünyada her saniye internete 127 cihaz bağlanıyor. Biz de KoçDigital olarak Türkiye’nin ilk nesnelerin interneti platformu Platform360 ile 2 milyondan fazla sensörden elde ettiğimiz veriyi otomotivden perakendeye, enerjiden dayanıklı tüketime kadar birçok sektörde üretim izleme, montaj yönetimi, üretim yönetimi gibi projelerde kullanıyoruz.
  • İleri veri analitiği
    Önümüzdeki dönemde veri bilimi ve ileri veri analitiği odaklı teknolojileri daha çok öne çıkaran projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bunu yaparken ise nitelikli insan gücü yatırımının önemini biliyoruz. KoçDigital Data & Analytics For Business Programı’nı, Koç Üniversitesi ve BCG işbirliği ile geliştirdik.
  • Siber güvenlik
    Cihaz sayısının artışı ile birlikte yükselen IoT trendi ve pandemi koşulları sonucu ortaya çıkan yoğun internet kullanımı ile uzaktan çalışma kültürü, kötü niyetli sistem ataklarını cesaretlendiriyor. Siber güvenlik teknolojileri bu kapsamda güncelliğini korumaya devam edecek.

 

İLKER SÖZDİNLER – Birleşik Ödeme CEO

BENİM TEKNOLOJİ TAKİP LİSTEM

  • DİJİTAL VARLIKLAR
    Bu konudaki gelişmeleri hem teknoloji sağlayıcı hem de düzenleyici olarak yakından izliyoruz. Merkez bankalarının çıkaracakları dijital paralar ve akıllı sözleşme teknolojileri, ödeme sistemleri açısından önemli rol oynuyor.
  • LORAWAN TEKNOLOJİLERİ
    Çıkardığımız IoT ürünlerinde bağlantı bizim için çok kritik rol oynuyor. LoraWan teknolojisi, çıkardığımız ürünlerin batarya ömrünü 10 yıla kadar çıkarabiliyor, maliyet açısından da birçok avantajı var. Ayrıca kullanım alanlarını ciddi şekilde artırıyor.
  • YAPAY ZEKA ve MAKİNE ÖĞRENMESİ
    Rekabetçi finans sektöründe rakiplerimizden ayrışabilmek adına, hem süreçlerimizde hem de müşterilerin skorlama ile kullanıcı deneyimleri konusunda iki yıldır ciddi uygulamaları hayata geçiriyoruz.

 

FERKAN MERDAN – VakıfBank GMY

FARK YARATAN GELİŞMELER

  • Yapay zeka
    Blockchain, nesnelerin interneti, makine öğrenmesi, risk yönetimi otomasyonu gibi teknolojiler ile el ele ilerleyen yapay zeka teknolojisi, 2021 yılında gelişmeye ve yaygınlaşmaya devam edecek. Sanal asistanlar ve chatbot’larda sağlanacak gelişmeler ile de online müşteri deneyiminde çıtanın çok yukarılara taşınması mümkün.
  • Dijital kimlik doğrulama
    Yüz veya parmak izi tanıma gibi sistemler biyometrik kimlik doğrulamanın ilk ayağı oluyor. VakıfBank da yeni yüz tanıma teknolojisiyle Türkiye’de ilk defa limit artırma, şifre, hesap işlem türü değişikliği ve aktivasyon işlemlerini gerçekleştirmeye imkan tanıyan banka oldu. Ses, retina, hatta banka müşterilerinin mobil cihazlarını kullanırken oluşturdukları kullanım şablonları bile geleceğin şifre sistemleri arasında yer alıyor.
  • Online ve temassız ödeme
    Pandemiyle birlikte online ve temassız ödeme yöntemlerinde normal büyüme trendinin çok üzerinde bir büyüme başladı. Dijital ortamda sunulan ürünleri, farklı kullanıcı profillerine hitap edecek şekilde geliştirerek müşteri deneyimini artırmak 2021’de büyük önem kazanacak.

 

FARUK ECZACIBAŞI – Eczacıbaşı Holding YKB Vekili

DİKKAT ÇEKTİĞİM 3 TEKNOLOJİ

  • BLOCKCHAIN
    Kripto paralar henüz finans dünyasında yeterli etkiyi göstermedi. Ama blockchain teknolojisinin, özellikle sözleşmelerin dağıtık denetimini sağlayacağı için hukuk alanında çok etkin olacağını düşünüyorum.
  • MEDTECH
    Özellikle Covid-19 pandemisinin verdiği derslerden sonra, sağlık alanında büyük teknolojik atılımlar yaşanacağına inanıyorum.
  • BIOTECH
    CRISPR teknolojisinin devreye girmesinden sonra, biyoteknoloji alanı, genler üstünde yapılan çalışmaların olumlu veya olumsuz taraflarıyla çok daha farklı yerlere taşınacak gibi duruyor.

 

HANZADE DOĞAN BOYNER – Hepsiburada YKB

TAKİPTEKİ KONULARIMIZ

Hepsiburada Grubu olarak, güçlü veri bilimi uzmanlığımız ve yapay zeka tabanlı uygulamalarımız ile müşterilerimize ve platformumuzda yer alan işletmelere değer katmayı hedefliyoruz. 2021 yılı çalışmalarımızı yaparken bu kapsamda teknoloji çalışmalarımızı şu üç konuda odaklayacağız.

  • Robotik süreç otomasyonu
  • Artırılmış sanal gerçeklik
  • Nesnelerin interneti

Dijital dünya ile fiziksel dünyanın geçişkenliğini kolaylaştırarak pek çok farklı alanda teknolojinin uygulamasını hızlandıracak, 5G teknolojisi ve faydalarını yakından takip etmeye devam ediyoruz.

TEKNOLOJİYE YÖN VEREN LİDERLER

* İsimlerin altındaki sayılar, 2020 sıralamasını göstermektedir.

1. Ali Taha Koç
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı
1
———

2. Nevzat Aydın
Yemeksepeti.com CEO
4
———

3. Nazım Salur
Getir Kurucusu
10
———

4. Demet Mutlu
Trendyol Kurucusu
7
———

5. Hakan Aran
İş Bankası GM
32
———

6. Faruk Eczacıbaşı
Eczacıbaşı Holding YK Başkan Yardımcısı
3
———

7. Sidar Şahin
Peak Games Kurucusu
25
———

8. Cem Boyner
Boyner Grup CEO
8
———

9. Mehmet Fatih Kacır
TC Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı
2
———

10. Selçuk Bayraktar
Baykar CTO
18
———

11. Hanzade Doğan Boyner
Hepsiburada Kurucusu
5
———

12. Murat Erkan
Turkcell CEO
9
———

13. Erol Bilecik
Indeks Grup YKB
6
———

14. Tuğrul Tekbulut
Logo Yazılım YKB
14
———

15. İlker Kuruöz
Garanti BBVA GMY
36
———

16. Emre Kurtepeli
Mynet Kurucusu
11
———

17. Temel Güzeloğlu
QNB Finansbank CEO
12
———

18. Oğuz Sezgin
Koç Holding Dijital Lider
21
———

19. Sina Afra
Evtiko Kurucusu
16
———

20. Levent Kızıltan
Eczacıbaşı CIO/Tübisad Başkanı
87
———

21. Özgür Tort
Migros CEO
———

22. Engin Aksoy
Vodafone Türkiye CEO
———

23. Mehmet Ali Akarca
Koç Sistem CEO
30
———

24. Alper Gökgöz
ING Türkiye
———

25. Ümit Önal
Türk Telekom CEO
17
———

26. Burcu Civelek Yüce
Akbank GMY
37
———

27. Burak Aydın
Amazon WS Türkiye CEO
19
———

28. Cahit Erdoğan
Yapı Kredi GMY
34
———

29. Haluk Görgün
Aselsan CEO
22
———

30. Güngör Kaymak
HPE Türkiye GM
26
———

31. Levent Özbilgin
Microsoft Türkiye CEO
———

32. Uğur Candan
SAP Türkiye CEO
27
———

33. Emre Hantaloğlu
Lenovo Türkiye CEO
41
———

34. Öget Kantarcı
eBay Türkiye ve Bölge GM
42
———

35. Barış Özistek
Netmarble EMEA CEO
65
———

36. Erol Özgüner
İBB CIO
24
———

37. Işıl Akdemir Evlioğlu
GarantiBBVA GMY
49
———

38. Didem Duru
Cisco Türkiye GM
35
———

39. Gürcan Karakaş
TOGG CEO
———

40. Ferkan Merdan
Vakıfbank GMY
———

41. Burak Ertaş
Sahibinden.com CEO
33
———

42. Ali Emir Eren
Netaş CEO
99
———

43. Gökhan Sığın
BSH Türkiye CEO
62
———

44. Tansu Yeğen
Uipath Bölge Başkanı
28
———

45. Kemal Cılız
InfoNet Kurucusu
29
———

46. Derya Matraş
Facebook Bölge Başkanı
33
———

47. Bülent Gürcan
Teknosa CEO
———

48. Mehmet Keteloğlu
Google Türkiye Ülke Müdürü
48
———

49. Tayfun Topkoç
SAS Güneydoğu Avrupa Bölgesi GM
68
———

50. Murat Emirdağ
Hepsiburada CEO
55
———

51. Fikret Ballıkaya
Bilkom GM
92
———

52. Canan Özsoy
GE Türkiye CEO
40
———

53. Turgut Gürsoy
Lidya Ventures Kurucusu
45
———

54. Fatih Uysal
Kariyer.net CEO
46
———

55. Halil Erdoğmuş
Ebebek Kurucusu
47
———

56. Hande Çilingir
Insider Kurucusu
51
———

57. Aytül Erçil
Vispera Kurucusu
43
———

58. Ali Güven
Netcad CEO
38
———

59. Emre Aydın
Çiçeksepeti Kurucusu
88
———

60. Barbaros Özbugutu
Iyzico CEO
57
———

61. Serdar Urçar
Comodif CEO
53
———

62. Emre Alaman
HP Türkiye GM
54
———

63. Fatih İşbeçer
Commencis YKB
50
———

64. Ersin İnankul
İGA CDO
58
———

65. Ömer Mert
Fibabanka GM
63
———

66. İnanç Erol
NGN CEO
——

67. Erman Karaca
Tab Gıda CTO
20
———

68. Doğuş Kuran
SabancıDx CEO
———

69. Soner Canko
SC Danışmanlık Danışman
39
———

70. Volkan Sözmen
IBM Türkiye CEO
80
———

71. Kerim Türe
Modanisa Kurucusu
56
———

72. Sinan Kılıçoğlu
T-System Türkiye CEO
71
———

73. İlker Sözdinler
Birleşik Ödeme CEO
81
———

74. Hakan Erkan
Check Point GM
61
——

75. Demirhan Şener
Multinet Up CEO
74
———

76. Hakan Karamanlı
Tam Faktoring CEO
75
———

77. Semih İncedayı
Doğuş Teknoloji CEO
77
———

78. Dilek Duman
Denizbank GMY
76
———

79. Çiler Ay
Cbot Kurucusu
78
———

80. Zeynep Keskin
Oracle Türkiye Ülke GM
———

81. Başak Taşpınar Değim
Armut.com CEO
95
———

82. Aydın Doğan Yalçındağ
BluTV Kurucusu
———

83. Yaman Alpata
AliExpress Türkiye CEO
96
———

84. Hakan Çevikoğlu
PTTAVM CEO
———

85. Aslan Doğan
Etiya CEO
———

86. Serkan Sevim
Medianova CEO
73
———

87. Osman Tanaçan
Ziraat Teknoloji GM
———

88. Emre Ayyıldız
Garenta GM
———

89. Tolga Tatari
Akinon Kurucusu
85
———

90. Sedat Yıldırım
İstegelsin CEO
———

91. İlhan Yılmaz
Monster Notebook CEO
82
———

92. Cemal Akar
Tempo CEO
94
———

93. Alpaslan Tomuş
Mikro Yazılım GM
84
———

94. Yüksel Açık
Açık Holding Kurucusu
90
———

95. Behçet Yumrukçallı
Tech Data CEO
93
———

96. Umut Yıldırım
Yolcu360 CEO
———

97. Murat Ertem
Softech GM
———

98. Mustafa Uyar
Logitech Türkiye Ülke Müdürü
———

99. Özge Kılıç Güler
Asus Türkiye Ülke Müdürü
———

100. Zehra Öney
Wtech CEO

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fast-kapak

Yeni nesil buluşmalar

Employer Brands