in , ,

Benim işletim sistemim: Koz Susani Design Kurucusu Defne Koz

Koz Susani Design, dünyanın önde gelen tasarım stüdyolarından biri…

defne-koz

Çok sayıda şirketle işbirliği yapıyor, onlar için ürünler tasarlıyor. Stüdyonun kurucularından Defne Koz, tam bir iş tutkunu… Bu nedenle de en kötü alışkanlığını, “tutkularıma sınır koyamamak” diye tanımlıyor.

Tasarımlar, ekip toplantıları, müşteri buluşmaları derken neredeyse 7/24 çalışarak yaşıyor. Defne Koz, bu yoğun tempoda iş ve yaşam dengesini nasıl kurduğunu, yaşamını yönlendiren faktörleri Fast Company dergisiyle paylaştı.

En iyi ve en kötü alışkanlıklarınız nedir?
İşime olan tutkum ve yaratıcılığa ayırdığım süreç, en iyi alışkanlıklarım. Kurucu ortaklığını ve kreatif direktörlüğünü yaptığım Koz Susani Design’da, tasarım, iş idaresi ve yönetim üçgeni benim iş hayatımı oluşturuyor. Hızlı tempolu günlerimizde en önem verdiğim süreç, işimin yaratıcılığına ayırdığım zaman.

Elimin, kâğıt kalemde veya bilgisayar üzerinde, ya da birebir modellemede olmasına her gün muhakkak çok zaman ayırmaya çalışıyor ve iş yönetimimin, yaratıcılığımın önüne geçmemesine, bu tutkumun her daim devam etmesine özen gösteriyorum. Böylelikle her güne taptaze bir vizyon ile başlayıp, geleceği düşündüğümde umut ve heyecan dolu olabiliyorum, çünkü geleceği yaratmak, kurgulamak günlük yaşamımın bir parçası.

En kötü alışkanlığım ise, tutkuya sınırlar koyamayışım. Fikirlerle uğraşıp, yoğunlaşırken onları kimi zaman hatta çoğu zaman gecelere taşıyıp geliştirirken -yaptığım işe olan aşkımdan olsa gerek- gün bitse de bazen ben nokta koyamıyorum.

Bir mantranız/felsefeniz var mı?
Bunu 3 kelimeyle ortaya koyabilirim: Gözlemle + Arzula + Gerçekleştir.

Kariyerinizdeki en önemli dönüm noktası nedir?
Domus Academy’den mezun olduktan sonra, çalışmak için başvurmuş olduğum İtalyan tasarım gurusu Ettore Sottsass’in ofisinden bir ay sonra aldığım “Gel! Seni bekliyoruz…” diyen telefon çağrısı.

Şimdiye kadar yaptığınız en büyük hata neydi?
Arşiv işin en başında gerekli önemi vermemiş olmak.

Herkesin okumasını önerdiğiniz bir kitap var mı?
Bir kitap ile sınırlayamam, ancak herkese Italo Calvino’nun eserlerini okumasını tavsiye ederim. Onun enteresan hikayelerinde, siyasi, sivil, kültürel bağlılıklarını aktardığı neorealizm/post modern edebiyatında hiçbir zorlama yoktur, abartı yoktur, olanı çok sarih, yalın, doğal ve akıcı bir dilde ifade ederek anlatır.

İşime aynı bakış açısı ile yaklaştığımdan, abartılı/yapay bir tasarım dili kullanmadan hikayelerimi anlattığımdan olsa gerek, onun eserlerinin yeri benim için önemlidir.

Yaratıcılık açısından tıkandığınızda ne yaparsınız?
Kendi kendimle kalabileceğim mutlak sessizlik ararım.

İş hayatındaki giyim tarzınızı nasıl tanımlarsınız?
Benim için ideal olan rahat ve özen gösterilmiş bir yalınlıkta olmasıdır.
İş ya da sosyal hayat fark etmez; giysiler insanın kişiliğinin bir uzantısı olmalı. Üstümdekinin kendi bakış açımla bütünleşmesi, dikişinin, kumaşının, üretim detaylarının, işçiliğinin, modelinin beni yansıtabiliyor olması, tasarımının benimle bütünleşmesi önemli.

Çantanızda her zaman ne taşırsınız?
Temel ihtiyaçlarım olan “kredi kartı, ehliyet, anahtar ve telefonun yanı sıra kağıt, kalem ve bir ruj bulundururum.

Ofisinizdeki favori objeniz nedir?
Prototipler. Sonradan binlerce üretilmiş ürünlerin ilk prototipleri.

En beğendiğiniz şarkıyı paylaşır mısınız?
Şarkı yerine müzik ve kompozitör diyeceğim. Ayırım yapamam ama dinlemeden edemediklerimden bazıları şöyle: E.Satie, J.Coltrane, J.S.Bach, M.Davis, N.Britell, D.Scarlatti, P.Glass, C.Haden, J.Miyake, P.Conte,…

Duymaktan hoşlanmadığınız bir iş deyimi/moda terim var mı?
“Influencer” ve “Aynen!”

Favori sporunuz nedir?
Tenis, Cardio Tenis.

Çalışanlara ya da iş ortaklarına teşekkür mesajını nasıl gönderirsiniz?
Birlikte kutlayarak.

Hayran olduğunuz/etkilendiğiniz bir iş insanı var mı?
Farklılık yaratabilen, yapılamaz denileni yapabilen, olanaksızlıklardan inanılmazı yaratabilen, insanlığa değer katabilen, ileri götürebilen her iş insanı… Bunları yapabilenler elbette hayranlık uyandırır! Hem kendi alanımda, hem de pek çok diğer alanda neyse ki varlar; kimi meşhur, kimi değil kimi küçük çapta, kimi dünya popülasyonunu etkileyecek güçte.

FAVORİ SOSYAL MEDYA HESAPLARIM
1. Fast Company Compass
2. Surface Magazine
3. Clever
4. NPR
5. Designboom
6. Brainpickings
7. DesignWeek
8. DesignMagazine
9. Artnet
10. Deezen

Twitter’da favorilerim
1. @elonmusk
2. @alaindebotton
3. @newyorker

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İnsan odağı ile marka yolculuğu

ayse-evyap

Benim işletim sistemim:Evyap Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Evyap Kadakal