YAZI: YASMIN GAGNE
İLLÜSTRASYON: GIACOMO BAGNARA
GEÇTİĞİMİZ İKİ YIL BOYUNCA, yapay zekanın iş dünyası üzerinde dönüştürücü bir etkisi oldu. Bu teknolojinin yaratıcı sonuçları artırma, çalışan üretkenliğini iyileştirme ve çeşitli işleri ortadan kaldırma potansiyeli bıkkınlık verinceye kadar tartışıldı. Fakat yapay zekanın yaygınlaşmasının bir noktası gözlerden kaçtı veya en azından hak ettiği dikkati çekemedi: Sosyal etkiyi nasıl değiştireceği. Fast Company’nin 3 Haziran’da New York Borsası’nda gerçekleştirilen yıllık Impact Council (Etki Konseyi) toplantısında, bu dönüştürücü teknoloji dalgasının yaratıcı çözümler ortaya çıkarıp, misyon odaklı şirketlerin kârlılığın ötesindeki hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olup olamayacağını incelemek için Etki Konseyi’nden ve farklı kurumlardan iş dünyası liderleri bir araya geldi. Bu teknoloji, çeşitlilik içeren bir iş gücü ve eşit bir iş yeri oluşturmak için nasıl kullanılabilir? Yapay zeka işleri sadece daha verimli değil, aynı zamanda daha güvenli hale getirecek şekilde üretkenliği nasıl artırabilir? Bir şirketin değerlerine uygun şekilde nasıl kullanılabilir? Bu deneyimli grup, bu sorulara çeşitli bakış açılarından fakat pratik çözümlere tutarlı bir şekilde odaklanarak vardı. İşte öne çıkanlar… —Yasmin Gagne
NAVRINA SINGH
CREDOAI KURUCUSU VE CEO’SU
“Yapay Zeka için birden fazla paydaşın denetleme yapacağı bir mekanizmaya gerçekten ihtiyacımız var. Şu anda gördüğümüz şey şu, denetimi yönetecek paydaşlar olarak sadece yapay zeka uzmanlarını koyarsanız, bunlar itibarın zarar görmesi veya mevzuat riskleri gibi işle ilgili sonuçlara çok uzak kalacaklar.”
JON COOK
VML KÜRESEL CEO’SU
“Yapay Zekadan korkmaktan çok ona karşı heyecan duyuyorum fakat bu hislerimi işlerini kaybetme korkusu yaşayan çalışanlarıma yansıtamam. Yapay zeka, tekrarlayan görevlerle ilgilenecek ve çalışanlara yaratıcılıklarına odaklanıp yeni fikirler bulmaları için imkân verecek.”
AMY WEBB
FUTURE TODAY INSTITUTE KURUCUSU VE CEO’SU
“Yapay Zekanın enerji talepleri, iklim çözümleri önererek fakat aynı zamanda enerjinin kısıtlı olduğu bölgelerde bir sorun olan karbon emisyonlarına da katkıda bulunarak bir paradoks yaratıyor. Yapay zeka gelişmelerinin adil olmayan şekilde dağılması, küresel eşitsizliklerin derinleşmesi ve Küresel Güney’in önemli dezavantajlarla karşılaşması riskini içeriyor.”
RAPHAEL OUZAN
A.TEAM KURUCU ORTAĞI VE CEO’SU
“Yaratıcı yapay zeka, insanlara çoğu şirketin dijital ürünleri nasıl üretecekleri konusunda bir fikrinin olmadığını hatırlattı. Bu sadece yapay zekayla değil, belli bir amaca hizmet eden yeni iş akışları oluşturmak için yapay zekanın üretim bloklarını nasıl kullandığınızla da ilgili. İçine girdiğimiz bu yeni dönem, üreticilerin bu üretim bloklarını bir araya getirmesine imkân verecek.”
TARA CHKLOVSKI
TECHNOVATION KURUCUSU VE CEO’SU
“Şu anda, iş gücünün yarısından daha azı yaratıcı yapay zekayı kullanma donanımına sahip fakat açık bir şekilde yapay zekaya ilgi gösteren öğrencilerin sayısında büyük bir artış gördüm. Bu sırada, dünya çapında teknoloji alanında sadece 3 milyon kadın var ve bunun bir sonucu olarak da gördüğünüz yapay zeka çözümleri çok kısıtlı.”
AMY MERRILL
PLAN C AND EYES OPEN KURUCU ORTAĞI
“Gittikçe daha fazla bir şekilde, google yapay zeka özetleri online olarak bilgiye ulaşmamızın yeni yolu olacakmış gibi duruyor. Bu kolay olur fakat yanlış bilgiler yayabilir. Yapay zekanın hangi kaynaklarla eğitildiğini bilmiyoruz. Bu durum, insanlar örneğin kürtajla ilgili bilgilere erişmek istediğinde kafa karışıklığına yol açabilir. Yapay zeka kürtajla ilgili hangi başlıklara bakıyor? bu tamamen bir kaos.”
LAURA MANESS
GREY KÜRESEL CEO’SU
“Yapay zeka, bir açıdan sistemik geliyor. Çözecek bir sorun arayan bir araçmış gibi gelmiyor. Kesinlikle üzerine inşa edilebilecek yeni bir temel gibi geliyor.”
DISNEY PETIT
LIGUIDONATE KURUCUSU VE CEO’SU
“Kâr amacı gütmeyen sektör genellikle geride kalıyor. Yapay zeka bu alanlar için erişilebilir görünmüyor. Kâr amacı gütmeyen kuruluşların bu teknolojilere yatırım yapacak pek zamanı, uzmanlığı veya finansal istikrarı yok. Öyleyse, onların ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulmasını nasıl sağlarız?”
STEPHANIE IFAYEMI
PARTNERSHIP ON AI POLİTİKA SORUMLUSU
“Hükümetlerin ve politika yapıcıların, doğru kılavuzları ve çerçeveleri belirlemek de dâhil olmak üzere, sorumluluk sahibi yapay zeka gelişimini teşvik etme konusunda bir rolü bulunuyor. Fakat bu çabaların etkili olması için, hükümetlerin sadece kendi bölgelerindeki kurallara bakması değil, aynı zamanda ülkeler arasındaki uyumluluk ve birlikte çalışabilirliği de sağlaması gerekiyor. Hızla ortaya çıkan yapay zeka becerilerine karşılık verme konusundaki küresel yarış düşünüldüğünde, uluslararası işbirliği ve bilgi paylaşımı çok önemli.”
GREY HARRISON
MOCEAN YARATICI BAŞKANI
“Yapay zeka, verileri sorgulama konusunda çok başarılı. Fakat kimsenin konuşmak istemediği aşikâr sorun ise eğitim verileri. Bunlarla ilgili yasal ve ahlaki endişeler bulunuyor. 30 yıldır üretici kültürde olan biri olarak bu bana yanlış geliyor. Diğer yaratıcıların ürettikleri üzerinden çalışan yaratıcılara araçlar veriyoruz. Bu yasal olarak çözülmedi.”
KOJIN OSHIBA
ROBUST INTELLIGENCE KURUCU ORTAĞI
“Geleneksel yazılımlarla olduğu gibi, açık kaynaklı yapay zeka modellerinin gelişimini teşvik etmekte de büyük bir değer var. Fakat bu, belli risklerle birlikte geliyor, bu yüzden gelişmelerin bu modelleri kullanan şirketlerin güvenlik ve emniyetini sağlamaya paralel olarak gerçekleştirilmesi önemli. Buna, yapay zeka güvenlik standartları geliştirmek ve bunları derin teknoloji ile verimli bir şekilde çalıştırmak da dâhil.”
PORTER BRASWELL
JODIEAI KURUCUSU
“Daha sofistike yapay zeka araçlarına abone olmaya bazı öğrencilerin gücü yeterken, diğerlerinki yetmiyor. Bu araçlara erişiminiz yoksa, onları kullanabilenler kadar rekabetçi olamazsınız. Bu yüzden, pek çok işveren ve okulun, insanların bunları kullanmasına nasıl olanak vereceklerini düşünmeye başlaması gerekiyor.”
PETER SMART
FANTASY BAŞ DENEYİM SORUMLUSU VE YÖNETİCİ ORTAK
“İşimizin ve yaratıcılığın geleceğinin neye benzediğini ve yapay zekayla yaratıcı bir şekilde nasıl iş birliği yapacağımızı düşünüyorum; bana göre yapay zeka artık bir araçtan çok bir ilişki oldu.
ROBERT SHEEN
TRUSAIC CEO’SU
“İk bölümü, yapay zekayı, arayı kapatmak ve örneğin bir kurumdaki ayrımcılığa neyin sebep olduğunu bulmakta kullanabilir. Fakat bu teknolojileri sorumlu bir şekilde kullanma yükümlülüğü aslında onları kullanan şirketlerde. Bayiler sadece bir araç sunuyor.