in , ,

19 Yaşıma Öneriler

Sabah kalktınız, aynaya baktınız… Karşınızda 19 yaşındaki kendiniz var… Üniversiteye henüz yeni başlamış, kariyer haritası için kafa yormaya başlamış bu gence, 2020 yılının dünyasında, mevcut deneyimlerinizle ne önerirdiniz? Bu sorunun yanıtını, önde gelen liderler, farklı yaklaşımlarla veriyor.

Akın ÖNGÖR
Garanti Bankası eski CEO
“Liderlik” için gerekli olan nitelikler ve becerilere baktığımızda “Analitik zeka”nın yaklaşık yüzde 25 rol oynadığını görüyoruz. Diğer taraftan yüzde 75 ise “Duygusal zeka”. Bu tarafı geliştirmeden başarılı bir lider olmak mümkün değil. Bunun için duygusal zekamı geliştirmeye ağırlık verirdim.

CEM TÜFEKÇİ
Qualist CEO
Hangi problemi çözmek istediğine karar vermek için sandığından çok daha fazla değerlendirme yapmalısın. Kararı verdikten sonra ise hızla uygulamaya geçmelisin. Pazardan daha iyi bir öğretmen yoktur. Sana tavsiye verenleri dinlemek yerine, kendi tecrübelerini sana hissettirebilenlerden öğren.

MURAT ERKAN
Turkcell CEO
Üniversitedeki yaşamıma geriye dönüp baktığımda hayatımın en güzel yılları olduğunu söyleyebilirim. Üniversitede yaşadıklarımın, öğrendiklerimin, arkadaşlarımın ve öğretmenlerimin iş hayatıma katkısı çok büyük. Çünkü, üniversitede bize sadece “mühendislik” öğretilmedi; bizi hayata da hazırladılar. Gençlere, en iyi bildikleri dijitalleşme konusunda yeni fikirler geliştirmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü onların hayata geçirecekleri projeler, dijitalleşmede Türkiye’yi dünyanın bir adım önüne taşıyor ve taşıyacak.

DİLARA ALTINKILIÇ KUTMANGİL
Detay Gıda CEO
Geleceğinle ilgili endişelenmen çok doğal. Fakat bu hayatta başarılarını kucaklamayı bildigin gibi başarısızlıklarını da kucaklamayı öğren. Bizi biz yapan şey hayatımızda yaşadığımız zorluklar ve bunun karşısında takındığımız tavırlardır.

AYŞEGÜL ORHAN
Orhan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
19 yaşımızda, “özgür üniversiteli” olmak isteği ile üniversiteye başladık. Amaç, dersleri geçip mezun olmaktı. Halbuki gerçek hedef, oradaki bilgileri özümsemek olmalıymış. Gerçek stajlar ile destekleyip, gerçekten iş dünyasında nelere ihtiyacımız olacak anlayıp, üniversitede bize önümüze sunulan öğretileri derinlemesine anlayarak öğrenmek isterdim.

Keza şimdi her fırsatta “executive education” dersleri ve çeşitli başka mecraları takip ederek devamlı kendimi yenilemeye çalışıyorum. Çağımızda bilgi çok fazla ve çok hızlı gelişiyor. Buna ayak uydurmak çok önemli. Bu çok dalgalı bir denizde yüzmek gibi… Yüzmeyi bırakırsak akıntı bizi geri atar. Buna da daha üniversite yıllarından alışkanlık sağlamak gerekir.

MARK ZUCKERBERG
Facebook CEO
Hayat boyu ne yaparsan yap hataların olacaktır. İnsanlar hata yapmamak ve pişmanlık duyacakları işlere girişmekten kaçınmak için büyük çaba harcıyorlar. Ancak, her konuda haklı olmaya odaklanmaya gerek yok.

JEFF BEZOS
Amazon Kurucusu
Akıllı/zeki olmanın, düşündüğümüz kadar önemli olmadığını anladığımı söylerdim. 40’lı yaşlara kadar özellikle gelişmekte olan dünyayı keşfetmek gerektiğini söylerdim. O yıllarımda sosyal olarak çok becerikli değildim. Bunun önemli olduğunu anlatan bir öneride bulunan da olmamıştı.

ÇİLER AY
CBOT Co-Founder &CMO
Sevgili Çiler, inan bana hayat şu an senin görebildiğin dünya gerçeğinin ötesinde bir hakikate sahip. Seni insanlığın davranış ve düşünce kalıplarından özgürleştirebilecek kendi bireysel devrimini bir an önce yaşamak için kendi benliğin ve hakikat ile olan bağlantını 20’li yaşlarını bitirmeden önce kurmalısın. Ancak bu bağlantıyı kurabildiğinde çöküşe geçmiş bir insanlığın içinde kendi değerlerin doğrultusunda gelişmeye ve ilerlemeye devam edebileceksin.

MERT ÖNCÜ
Odeabank GM
Genç arkadaşlara, ders ve sosyal hayatı dengeleyici bir plan program yapmalarını öneririm. Şu anki sosyal medya sayesinde birçok ilham verici kişiye ve olaya tanıklık edilebiliyor. Arkadaşlarımıza da genç yaşlarda kendilerine ilham olacak kişileri takip edip, izleyip okuyarak, onları pozitif eleştirerek kendisi o kişinin yerinde olsa ne yapardı konusunu düşünmelerini tavsiye ediyorum.
Başarılı insanların farkı, iyi günlerde değil, zor günlerde kendilerini gösterebilmeleridir. O yüzden hayatın zorluklarında karar alma mekanizmalarını da dinlemelerini/okumalarını önerirdim.

ÖZLEM DAĞ
Bahçeşehir Koleji GM
19 yaşındaki halime söyleyeceğim tek şey: “İçinden geçenleri dinlemeye devam et, insanların sana inatçı olduğunu söylemesinden çekinme” olurdu. O yıllarda da şimdi olduğu gibi fikirlerimin peşinden sonuna kadar giderdim. Çoğu kişi çok inatçı olduğumu söylerdi. Babam ise benim bu halimi teşvik eder, bildiğimden şaşmamam için cesaretlendirirdi. Çok şanslıyım ki sevgili babamdan böyle bir motivasyon desteği aldım ve bildiğim yolda devam ettim. Bugün, 19 yaşındaki halime baktığımda, iyi ki böyle yapmışım diyorum. Çünkü, hayatımdan, yaptıklarımdan ve hem kendime hem çevreme kattıklarımdan dolayı mutluyum.

ECE AKSEL
Pepsico Türkiye CEO
Hayatta amacını bulmak ve kariyerinde başarılı olmak için sadece güçlü yönlerini kullanabildiğin, seni heyecanlandıran bir alanda uzmanlaşmak yetmez. Kendini farklı konularda da geliştirmenin, kariyerinde ve hayat yolculuğunda sana kazandıracakları sınırsız. Hayat çok değişken ve karşına çıkacak fırsatlara hazırlanmak için her zaman vakit bulamayabilirsin. O yüzden, pek çok farklı konuda okumaya, öğrenmeye ve kendini geliştirmeye devam et. T-tipi bir insan ol, soru sormaktan vazgeçme. Sorgulamayı ve öğrenmeyi hayat boyu sürecek bir yolculuk olarak kabul et.

JACK DORSEY
Twitter Kurucusu
19 yaşımda ve o gençlik yıllarında, spor yapmanın ve sağlıklı olmanın benim zekam için ne kadar önemli olduğunu anlayamamıştım. Aşırı uçlara giderek dengeli bir hayat kuracağımı düşünüyordum. Keşke daha sağlıklı yaşama odaklansaydım. Sonuçta sağlıklı bir yaşam beni daha yaratıcı ve uyumlu hale getiriyor.

MURAT ÖZYEĞİN

MURAT ÖZYEĞİN
FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Üniversite yılları benim için şüphesiz çok farklı kazanımlarla dolu bir dönem oldu. Farklı bir ülkede, farklı kültürlerden insanlarla bir arada olmanın, sonrasında da ilk iş deneyimini aile şirketinde değil, yine yurt dışında bir yatırım bankasında edinmenin bakış açımı genişlettiğini düşünüyorum.

Ancak üniversite yıllarım ve sonrasında yurt dışında analist olarak deneyim kazandığım yıllarda, bazen günde 18 saate varan mesailer ile inanılmaz yoğun bir çalışma temposuyla geçti.

Şimdiki deneyimimle baktığımda; keşke o yaşımdan itibaren bugün bana büyük haz veren sosyal sorumluluk çalışmalarına daha fazla zaman ayırsaydım, bu alanda deneyim kazansaydım diyorum. İnsan hayattaki tutkularının farkına maalesef ilerleyen yaşlarda varıyor.

Toplumsal konularla ilgili sorumluluk alarak ülkemizin ihtiyaçlarını anlamaya, kamu yararına gönüllü projeler geliştirmeye ve bu yönde çalışmaya erken yaşta başlamanın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.

FARUK ECZACIBAŞI

FARUK ECZACIBAŞI
Eczacıbaşı Holding Başkan Yardımcısı
Değişimin nereden geldiğini bilmediğimiz ve algılayamadığımız bir çağda değişime ayak uydurabilme özelliğinin, kazandırılması gereken en önemli yetkinlik olduğunu düşünüyorum.

Yine buna bağlı olarak çok disiplinli bir bakış açısıyla, başarılı olacaklarına inandıkları bir alanda kendi becerilerini geliştirmeleri çok önemli. Kendini yalnız bir alanın mühendisi olarak adlandıracak bir gencin şansının, İngilizce ve (örneğin) Arapça veya İspanyolca bilen, basketbol oynayan, gitar çalan, sanat meraklısı bir mühendisin kendini tanımlama şansına göre daha düşük olacağına inanıyorum.

Sahip olması gereken bir başka özellik, kendisini devamlı geliştirebilmesi için gereken kaynağı sağlayabilmek için internet veya diğer ağ teknolojilerinden azami bir şekilde yararlanmayı öğrenmek. Medya tarafından körüklenen yalan yanlış bilgi bombardımanından kendini koruyabilmesi.

Bir gencin kendini tanımlayabilmesi ve başarılı olabilmesi için en azından 5 seneye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Ailesinden, okulundan veya sosyal çevresinden gelen fikirlerle, ama bağımsız olarak kendisini 5 sene sonra nerede görmek istediğine kafa yorması gerekiyor.

DERYA MATRAŞ

DERYA MATRAŞ
Facebook Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkan Yardımcısı
1. Hayat amacını bulmak: Hepiniz okullarınızı sürdürürken, belki mezun olduğunuzda bir arayışa başlayacaksınız. Hayatın anlamı nedir? Hayatın amacı nedir? gibi sorulara kadar gidecek bu arayış. Belki oradan başlayacak. Pablo Picasso hayatın amacını 2 parça olarak görüyor. “Kendi yeteneğini bulabilmek ve bunu insanlığa verebilmek”. İşte hayatta kendi yeteneğimizi, hediyemizi bulduktan ve potansiyelimize ulaştıktan sonra, bunu insanlığa hediye etme yolculuğu başlayacak ve bize iş ve özel hayatımızdaki en büyük tatmini, enerjiyi ve dayanıklılığı verecek.

2. Sıkı çalışmak ve etkiye odaklanmak: Tüm başarılı insanların ortak noktası çok çalışmaktır. Sadece çok değil, akıllı çalışırlar ve yaratacakları etkiye odaklanırlar. Hayat bir cambazlık, pek çok topu birden çevirmeye çalışıyoruz. Hangi topları düşüreceğimize, hangi topları tutacağımıza biz karar vermeliyiz. Bazı durumlarda zorlanabiliriz, sıkılabiliriz ama inanın hiçbir emek boşa gitmez.
Aziz Sancar’ın en sevdiğim sözlerinden biri de aynı mesajı veriyor: “Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum. Bizi birbirimizden ayıran emektir. Ben çalışmaya inanıyorum.”

3. Asla pes etme, başarısızlıklardan öğren: Uzun bir hayatta kim olduğumuzu ve hayattaki başarı çizgimizi belirleyen şey fırtınalarla, başarısızlıklarla, yaptığımız hatalarla nasıl başa çıktığımız, bunlardan ne öğrendiğimiz, öğrendiklerimizi nasıl uyguladığımız olacak. Hayat yüzümüzün ortasına bir tuğla ile vurduğunda bize güç verecek, yol gösterecek olan şey işte hayat amacımız ve değerlerimiz olacak.

NAZIM HİKMET

NAZIM HİKMET
Grant Thornton Türkiye Bağımsız Denetim Bölüm Başkanı
Ben üniversite döneminde şanslıydım, çünkü tam da o yıllarda kendime rol model olarak belirlediğim ve güvendiğim bir mentorum vardı.

Beni yönlendirdi, sorularımı cevapladı, endişelerimi giderdi. Şimdi de düşündüğümde kendi 19 yaş halime vereceğim en büyük tavsiye: “Mentorunu iyi dinle, ona daha çok güven, elinden gelenin en iyisini yap ve gelecek kaygılarından kendini arındır” olurdu.

Gençlerimizin kendilerinden yaşça büyük ve güvendikleri birini rol model olarak seçmeleri ve bu kişinin tavsiyelerini dinlemelerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Böyle bir mentorun varlığı adayların içindeki kaybolmuşluk hissini azaltıyor ve onları hata yapmaktan koruyor.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fıstıkçı Arap’ın global yolculuğu

Adnan Bali: “Girişimcilik hayal ile başlar”