in , , ,

Büyüklerin 2024 planları

Fast Company dergisinin “Kahvaltı Buluşmaları”, Türkiye’nin önde gelen gruplarının girişimcilik ekosistemi liderlerini ağırladı. Ludus Venture Capital’in de ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, oyun sektörü başta olmak üzere 2024 yılında startup yatırımlarına yönelik planlar konuşuldu.

buyuklerin-2024-bulusmasi
ALPER ÖZTÜRK

ALPER ÖZTÜRK
Tera Portföy GM
“Alternatif yatırım alanlarında fonlar kurmak suretiyle büyümeye gayret ediyoruz. Halen üzerinde çalıştığımız yeni fonumuz Tera Portföy Ludus Ventures GSYF, 20 ila 30 milyon dolar büyüklüğünde bir fon olacak ve Türkiye erken aşama oyun stüdyolarına yatırım yapacak. Fonun yönetimini de Ludus yapacak. Bu fonun da kurumsal yatırımcılara fırsat sunacağını düşünüyoruz. Buradaki getiri hedeflerimiz çok yüksek. 2024’te yeni fonlar kurarak büyümeye devam edeceğiz. Fintech ve oyun alanında platformlarımız var. Bunlara devam edeceğiz. Savunma sanayinde fırsatlar görüyoruz ve burası bizim ilgimizi çekiyor. Burada daha aktif olacağız. İşin ehli ekipleri bir araya getirip onların yönettiği ve katma değer üretebilecek platformlar kurmaya gayret edeceğiz. Zaten kurumsal yatırımcıların ihtiyacı da katma değer yaratabilen fonlar. Ayrıca, bizim açımızdan gayrimenkulde birtakım fırsatlar var. Burada da büyümeye gayret edeceğiz.”

 

VOLKAN BİÇER

“DENEYİMLERİMİZLE OYUN İÇİN FON OLUŞTURUYORUZ”

VOLKAN BİÇER
Ludus Ventures YKB
“Oyun sektöründe Türkiye’nin yetenek ve fırsatlarını küresel başarıya dönüştürme konusunda önemli bir deneyime sahibiz. 2009’da İstanbul merkezli kurulan Mobilike, 2015’te 30 milyon dolar değerleme ile Adcolony’ye satıldı. Bu başarının ardından, 2018’de yatırım yaptığımız Rollic Games, sadece 2 yıl içinde 220 milyon dolar değere ulaşarak Zynga tarafından satın alındı ve Türkiye’nin en başarılı ‘çıkışlarından’ birini unvanını aldı. Elde ettiğimiz bu kazançlarla 2021 başında 4 ortak Ludus Venture Capital şirketini kurduk ve 2.5 yıl içinde 15 şirkete 13.6 milyon dolar yatırım yaptık. İlk fonumuzun gösterdiği performans ve Türkiye’deki potansiyeli daha da değerlendirebilmek için, Tera Yatırım iş birliğiyle daha büyük bir kaynak havuzu olan ikinci fonumuzu GSYF olarak oluşturduk. Amacımız, 20 ila 30 arası oyun şirketine yatırım yaparak ekosisteme daha da katkıda bulunmak.”

 

İBRAHİM ÖZTOP

İBRAHİM ÖZTOP
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası GM
“Biz banka olarak 2018’de yeniden yapılanma gerçekleştirdik. Yapılanırken de ‘Türkiye Kalkınma Fonu’ ile bazı yurt dışı kalkınma kuruluşlarının iyi uygulamalarını dikkate alarak benzer yapıları kurabilmeyi düşündük. Bu fon yapıları ile bazı imtiyazlar elde ettik. Yurt dışındaki fonlara da yatırım yapabilen özel fonları kurduk. Şimdiye kadar 6 adet fonumuz oldu. 7’ncisini TÜBİTAK ile birlikte çok erken aşama girişimlere kaynak sağlamak üzere BIGG Fonu adıyla bu ay kuruyoruz. Fonları kurarken hangi alanda eksiklikler var, neyi farklı yapabiliriz diye baktık. Mesela ODTÜ Teknokent ile birlikte kurduğumuz Invest101 fonunda şu ana kadar yatırım kapsamımızda olmayan tohum aşamasında olan şirketlere yatırım yapmaya başladık. Yine Türkiye’de bir ilk olan, dikey olarak savunma sanayinden çıkıp sivil alana yönelen derin teknoloji şirketlerine yatırım yaptığımız bir fonumuz var. Bunun yanı sıra banka ile sinerji yaratacak finansal teknolojilerde ve özellikle sürdürülebilirlik konularında kendi inisiyatifimiz olan TKYB Sermaye fonunu hayata geçirdik. Ayrıca KOBİ’ler için kurduğumuz bir büyüme sermayesi fonumuz var. Bu fonda 3-5 milyon dolarlık yatırımlar yaparak şirketlere büyüme sermayesi sağlamak amacındayız. Şimdiye kadar da, 6 fonumuz aracılığıyla 18 kuruluşa ve 5 girişim sermayesi fonuna toplamda 25 milyon dolarlık bir yatırımımız oldu. 2024’te de aynı şekilde devam edeceğiz. Fon sağlamak üzere Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine katkıda bulunacak şirketleri hedefliyoruz. Ayrıca NATO İnovasyon Fonu’ndan söz etmek istiyorum. Türkiye’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı aracılığıyla 45 milyon euro taahhütte bulunduğu yaklaşık 1 milyar dolar büyüklüğünde Nato İnovasyon Fonu kuruldu. Bunlar gibi değişik dikeylerde yüksek ihtisas gerektiren konular üzerinde çalışıyoruz.”

 

İSMET GÖKŞEN

“OYUN ŞİRKETLERİNDEKİ NAKİT BU PAZARI CAZİP KILIYOR”

İSMET GÖKŞEN
Ludus Ventures General Partner
“Birçok dikeyde küçülme konuşulurken, makro-ekonomik etmenlere rağmen oyun endüstrisi, son yıllarda önemli bir büyüme kaydetmeye devam ediyor. 2023 yılında, sektörün toplam değeri, bir önceki yıla göre 5 milyar dolar artışla 188 milyar dolara ulaştı. Pazarın yarısını oluşturan ‘mobil oyunlar’, performansıyla öne çıkıyor. Startup yatırımları ve ‘exit’ (Çıkış) olasılıkları konusunda ise pazarda yine fırsat görüyoruz. Oyun şirketlerinin elindeki 45 milyar dolarlık nakit ve büyük teknoloji şirketlerinin 230 milyar dolarlık kaynağı, sektörde satın alma yoluyla inorganik büyümeyi teşvik ediyor. Bu durum, satın almaların artacağını ve VC yatırımlarının karşılığının yakın vadede alınabileceğini gösteriyor. Türkiye’de 740 aktif oyun stüdyosu var. Bu rakam, yüksek kalibrede oyunlar üretme kapasitesine işaret ediyor. Maliyet avantajları, stüdyolara daha uzun geliştirme dönemleri ve kapsamlı testler için olanak tanıyor. Sektördeki 2 ‘unicorn’ ve yüksek değerli ‘çıkışlar’, yetenek havuzunu da zenginleştiriyor. Devletin teşvikleri ve vergi avantajları ise bu dinamik pazarda Türkiye’yi çekici kılıyor.”

 

BERKTUĞ İNCEKAŞ

BERKTUĞ İNCEKAŞ
Eczacıbaşı Momentum Yatırım Müdürü
“Eczacıbaşı Topluluğu olarak girişimcilik ve inovasyona bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Kurum içi girişimcilik programları, ekosisteme açık inovasyon çağrıları, girişimcilerle işbirlikleri ve kurumsal girişim sermayesi fonumuz ile inovasyon ekosistemimizi inşa ediyor ve besliyoruz. 2019 yılında Eczacıbaşı Holding’in kurumsal girişim sermayesi fonu olarak kurulan Eczacıbaşı Momentum, yüksek etkili ve ölçeklenebilir girişimlere yatırım gerçekleştirerek Eczacıbaşı Topluluğu ve sektör geleceğinin şekillenmesinde etkin rol almayı hedefliyor. Coğrafyadan bağımsız bir portföye sahip olan fonun şimdiye kadar Türkiye, Avrupa, Amerika ve Kuzey Afrika’da erken aşamadan geç aşamaya kadar lider ve eş yatırımcı olarak 23 adet yatırımı bulunuyor. Eczacıbaşı Momentum olarak, sağlıklı yaşam, tüketim ve ev hayatına odaklanan çağdaş yaşamın yeni normalini şekillendiren şirketlerle iş birliği yapıp onlara yatırımlar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu temel amacımıza ek olarak gelecekte önemli olacağına inandığımız yeni teknolojilere veya iş modellerine yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Yıllık 6 milyon euro seviyesinde yatırım kapasitemiz bulunuyor. 2023 yılı girişim sermayesi sektöründe yatırımların azaldığı bir yıl olarak geçti. Eczacıbaşı Momentum olarak gerek mevcut yatırımlarımıza devam yatırımı gerekse de yeni yatırımlar yapmaya devam ederek yılı 7 yatırım ile tamamlıyoruz. 2024 yılının da 2023 yılına benzer şekilde sağlıklı yaşam alanına odaklanan girişimlere, sürdürülebilir ürünler üreten şirketlere ve ev hayatına yeni anlam kazandıran işlere yatırımlar yapmaya devam edeceğiz.”

 

EMRE GÖLTEPE

EMRE GÖLTEPE
Neo Portföy Partner
“Girişim sermayesi, gayrimenkul ve menkul kıymetlere yatırım yapan 55 yatırım fonumuz ile yaklaşık 700 milyon dolarlık bir portföyü yönetiyoruz. Bugüne kadar, girişim sermayesi alanında önde gelen fon yöneticileri ve stratejik yatırımcılar ile birlikte yatırım yapmayı tercih ettik. Yeterli analizleri yapmadan yatırım yapmayı çok riskli görüyoruz. Yönettiğimiz 17 adet girişim sermayesi fonunda 70 milyon dolarlık bir büyüklüğe sahibiz. 2023 yılında 8’i teknoloji ağırlıklı olmak üzere 11 girişime yatırım yaptık. Oyun sektöründe de bir yatırımımız var. Çok farklı dinamikleri olan bir alan; getirisi çok yüksek olabileceği gibi çok fazla da risk barındırıyor. Kurumsal girişim sermayesi fonu (CVC) konseptine önem veriyoruz ve 2024 yılında, ekosistem için katma değerinin çok yüksek olduğuna inandığımız bu alanda büyümek istiyoruz. Global örneklerden de yola çıkarak, önde gelen kurumlar, holdingler daha cesaretli ve vizyoner davranıp öne çıkmalı; finansal yatırımcılarla birlikte hareket ederek hem kendilerine hem de ekosisteme katkı sağlamalılar. Önümüzdeki dönemde, yenilenebilir enerjiyi ve halka arz potansiyeli olan niş şirketleri de yatırım odağımıza aldığımızı söylemek isterim.”

 

DOĞAN KAŞIKÇI

DOĞAN KAŞIKÇI
MV Holding İş Geliştirme Direktörü
“Teknoloji, gayrimenkul ve enerji sektöründe yatırımlarımız var. Şimdiye kadar Türkiye’de 8 fona yatırım yaptık. Türkiye’de teknoloji olarak özellikle yapay zeka, fintech gibi şirketlere yatırımlarımız oldu. Gayrimenkulde ve yenilenebilir enerjide de yatırımlarımız var. Büyümeyi ve anlayabildiğimiz sektörlere yatırım yapmak istiyoruz. En azından yönetim kuruluna girmek ve takip etmek hedefimiz. 2024 yılı için daha temkinli ilerleyeceğiz. Önümüzdeki dönemde sıkılaştırma politikası kredi bulma konusunu zor hali getirirse mevcut şirketlerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için yatırım yapmaya devam edeceğiz. Onun dışında kesinlikle enerji sektöründe büyümeyi düşünüyoruz. Dikeyimiz rüzgar ve güneş enerjisi. Teknoloji anlamında da anlayabildiğimiz işlere bakmaya devam ediyoruz. Gayrimenkulde de önümüzdeki yıllarda çeşitli yatırımlarımız olacağını söyleyebilirim. Bu  dönemi fırsat olarak değerlendirmek gerekir. Sıkıntılı olan varlıklar ve şirketlere yatırım yaparak iyi  fırsatlar yakalanabilir.”

 

GÖKHAN EYİGÜN

GÖKHAN EYİGÜN
Sabancı Holding Strateji ve İş Geliştirme Grup Başkanı
“Sabancı Holding, 3-4 yıl önce misyon ve gayesini yeniledi. Bizim kutup yıldızımız; sürdürülebilirliğe hizmet eden 4 yatırım alanı olacak: Birinci alanımız yenilenebilir enerji ve iklim teknolojileri, ikincisi ileri malzeme teknolojileri, üçüncüsü dijital teknolojiler ve dördüncüsü de sağlık teknolojileri. Önümüzdeki beş yıllık dönemde yapacağımız tüm yatırımların yüzde 75’ini ‘yeni ekonomi’ diye adlandırdığımız bu 4 alana yapacağız. Geri kalan yüzde 25’i ise mevcut işlerimizi büyütmek için yapacağız. Sabancı Ventures belirli bir aşamaya gelmiş startup’lara yatırım yapıyor, Sabancı ARF ile erken aşama girişimlere destek oluyoruz. Amacımız sadece finansal değil, stratejik değer yaratmak. Bugüne kadar 13 tane yatırım yaptık. Yönettiğimiz varlık büyüklüğü 30 milyon doları aştı. Sene sonuna kadar 3 tane daha açıklayacağımız yatırım var.  Sabancı Holding açısından stratejimiz çok net: Yeni ekonomi dediğimiz 4 alanda yatırımlarımızı artırarak devam ettireceğiz. Bizim gibi oyuncular ne kadar çok artarsa girişimcilik ekosistemi de o kadar sağlıklı işleyecektir. Kurumsal girişim sermayelerinin yanı sıra diğer paydaşların katkısını da çok değerli buluyorum. Dünyadaki paranın azaldığı dönemler, Türkiye’deki yatırımcılara doğru yatırımlar yaparak bu yarıştan kendilerini kopartma imkânı sunuyor. Bu da bizim gibi yatırımcıların önünü açıyor. Kurum olarak girişimcilik ekosistemine olan katkımızı çok daha ileriye taşımak istiyoruz.”

 

MEHMET ALİ ERSARI

MEHMET ALİ ERSARI
Ak Portföy CEO
“2016 yılında Türkiye’de ilk girişim sermayesi fonunu kuran ekibiz. Başarısızlık oranını minimize edecek şekilde, belli bir eşiğe ulaşmış şirketlere yatırım yaparak ‘growth equity’ stratejisi ile başlamayı uygun gördük. Bu fonumuzla 8 yatırım yaptık ve artık yavaş yavaş çıkış sürecindeyiz. Benzer stratejiyle ikinciyi, şimdi de üçüncü fonumuzu kurduk. Daha erken aşama Girişim Sermayesi (VC) ekosistemine de dahil olma konusunda yatırımcı tarafından talepler vardı. Bu talepleri yerine getirebilmek için ‘fonların fonu’ şeklinde hareket eden bir fon kurduk. Bir yandan başarılı yatırımlar yapan fonlara yatırım yaparken, bir yandan da onlarla birlikte tekil yatırımlar da yaparak bu alanda da var olmaya başladık. Bir de yenilenebilir enerji tarafında iki fonumuz var. Sonuç olarak Girişim Sermayesi tarafında farklı fonlarla 3 dikeyde faaliyet gösteren bir Portföy Yönetim Şirketi olduk. Kurucusu olduğumuz tüm Girişim Sermayesi Fonlarında toplamda 35 yatırımımız var ve yatırım sürecimiz de hâlâ devam ediyor. 2024 yılı için önceliğimiz bizim ilk fonumuzdaki çıkış süreçlerimizi yönetmek olacak. Sektörün rüştünü gerçekten ispatladığı yer çıkışları gerçekleştirebildiği yerdir, bu anlamda tüm sektör adına önemli 1-2 yıllık sürece girdiğimizi düşünüyoruz. Bir yandan da üçüncü fonumuz için yatırımlar bakıyor olacağız.”

 

YAHYA ÜLKER

YAHYA ÜLKER
Yıldız Ventures CEO
“Geçtiğimiz dönemde pandemi ve enflasyonun hem müşteri fiyatları hem de değerlemelerde etkisini gördük. Ama bu sene itibarıyla normalleşmenin adımlarını da görmeye başladık. Bir fon yapımız olmadığı için aslında bir acelemiz de yok. Tamamen doğru zamanda, doğru yerde, doğru işi bulmaya odaklanıyoruz. CVC alanında gıda ve perakende sektörlerinde var olan projeleri inkübe ediyoruz. VC alanında ise spesifik bir odak alanımız yok. 500 bin dolar ile 2 milyon dolar arası değerlemeye sahip, erken büyüme aşamasındaki girişimlere yatırım yapıyoruz. Dijitalleşmeyle beraber, Holding’le birlikte diğer şirketlerimizde de bize değer katacak işlere veya başkalarına pazarlamaya olanak sağlayacak projelere bakıyoruz. Kendi alanımızda müşteri olabileceğimiz veya onlara ek değer sağlayabileceğimiz işlere girmeyi hedefliyoruz. Bu sene özellikle müşterisi veya destekçisi olarak, birlikte büyütebileceğimiz dirayetli girişimleri bulmaya çalışacağız. Sektör bazında bakarsak, teknoloji alanında SaaS, IoT ve AI diyebiliriz.”

 

ALPASLAN SERPEN

ALPASLAN SERPEN
Alarko Holding Strateji & İş Geliştirme Başkanı
“Alarko Holding stratejik yaklaşımında kendini uluslararası bir portföy şirketi olarak konumlandırdı. Alarko Holding, mevcut faaliyet alanlarına ilave olarak, Alarko Capital şemsiyesi altında Venture Capital (Girişim Sermayesi), Private Equity (Özel Sermaye Şirketi) ve Public Equity (Halka Açık Şirket Hisseleri) yatırımları gerçekleştiriyor. Alarko olarak 2020 yılında Alarko Ventures’ı aktif hale getirmiştik ve 3 yıldır yatırımlar gerçekleştiriyoruz. 2023 yılı itibarıyla da Private Equity (Özel Sermaye Şirketi) ve Public Equity (Halka Açık Şirket Hisseleri) yatırımlarını başlattık. Bu alanlarda her yıl toplamda 42.5 milyon dolarlık bir yatırım büyüklüğünü gerçekleştiriyor olacağız. Bu tutarın içinde Girişim Sermayesi kısmı için ayrılan yıllık bütçe 7.5 milyon dolar. Girişim Sermayesi tarafında 2023 yılında Esas Holding ile birlikte ana yatırımcı olduğumuz bir fon kurduk. Faaliyetlerimizi birleştirerek devam ettireceğiz. Yaklaşık 83 milyon dolarlık bir girişim fonundan bahsediyoruz. Alarko, Alarko Capital’i bir ana iş kolu olarak konumlandırdı ve tüm şirketlere yatırım yapabilir bir yapıya dönüştürmeyi hedefledik. Alarko’daki uluslararası portföy şirketi yaklaşımında tüm yatırımlara finansal açıdan yaklaşıyoruz. Sinerji oluşturmasını önceliklendirmiyor ve tüm yatırımlarımızı finansal yatırım olarak değerlendiriyoruz.”

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sifir-kusak

Sıfırcı kuşak

tekbulut-un-jubile-girisimi

Tekbulut’un jübile girişimi!