in , ,

CEO mu? GM mi?

Bir zamanlar şirket liderleri için “Genel Müdür” unvanı kullanılırdı. Son yıllarda “CEO” unvanı yaygınlaşmaya başladı. Northwestern Üniversitesi, CEO’yu daha üst, genel müdürü onun altında konumlandırıyor. Peki, GM’ler/CEO’lar ne düşünüyor? Türkiye’nin önde gelen liderlerine sorduk…

ceo-mu-gm-mu-
HAKAN POLATOĞLU

HAKAN POLATOĞLU
ETİ Gıda CEO
Eğer tek bir tepe yöneticisinin koordinasyonu ve liderliği ile şirketin idaresi mümkün ise o zaman genel müdür kullanılabilir. Ama şirketin en tepedeki yöneticisi ile birlikte strateji kurgulama, icra planı oluşturma ve izleme şeklindeki idari görevleri, kapsam veya içeriklerinin karmaşıklığı nedeniyle fonksiyonel liderlere paylaştırmak zorunda ise CEO denebilir.

 

AGAH UĞUR

AGAH UĞUR
Boğaziçi Ventures YKB
Benim tercihim CEO unvanını kullanmaktan yana. Bu tanım, hem global boyutta benimsenmiş durumda hem de icranın liderliğini tanımlıyor. Genel müdürlük biraz daha operasyonel sorumluluğa yönelik bir alt unvan gibi algılanmaya başlandı. Örneğin, çok şirketli gruplarda, grubun birinci derece sorumlusu için CEO unvanı kullanılıyor. Bünyedeki şirketlerin liderlerine ise Genel Müdür denilmesi daha anlamlı bulunuyor.

 

FATİH UYSAL

FATİH UYSAL
Kariyer.net CEO
Önce tanıma odaklanmak gerekir diye düşünüyorum. Bana göre CEO, genel müdürün üzerinde yer alan, şirketin yönetim fonksiyonlarının başında bulunan bir lider. Özellikle birden fazla şirketi bünyesinde barındıran holdinglerde, şirketlerde genel müdür, üstte ise CEO görev yapıyor. Genel müdürlerin hepsi de CEO’ya bağlı çalışıyor. CEO da raporlamasını yönetim kuruluna yapıyor. Buna rağmen uygulamada bu kadar keskin ayrımlar olmadığını söylemek lazım. Bazı durumlarda aynı ölçekte/sektörde iki şirketin biri CEO, diğeri de genel müdür unvanını tercih edebiliyor.

 

SİNEM SANDIKÇI GÖKÇEN

SİNEM SANDIKÇI GÖKÇEN
L’Oréal Türkiye Ülke Genel Müdürü
Benim tercihim ‘ülke genel müdürünü’ kullanmaktan yana. Farklı iş birimlerinden ve uzmanlık alanlarından oluşan bir yapımız var. Oldukça donanımlı, işlerinin en iyilerinden oluşan bir liderlik ekibi ile çalışıyorum. Bu nedenle asıl görevimi, her birinin çevik ve özerk bir şekilde yürüttüğü filolarla aynı ortak büyük hedefe ve aynı anda ulaşmalarını sağlamak olarak görüyorum. Yani o filoların direksiyonlarında değilim ama hedef, yön ve hız konusunda yol gösteriyorum. Her biri ayrı ve hepsi eşsiz olsa da onların güçlü bir ekip ve başarma ruhuna sahip olmalarını sağlıyorum.

 

KEREM SABANCI KAMIŞLI
Esas Holding YKÜ
Genel Müdür ya da CEO unvanı kullanmanın göreceli olduğuna inanıyorum. Eğer uluslararası bir iş yapıyorsa, o zaman CEO kullanmanın daha doğru olduğunu inanıyorum. Türkiye’de iş yapan bir şirket ise Genel Müdür kullanımından yanayım.

 

İNAN EKİCİ

İNAN EKİCİ
Otokoç Otomotiv Genel Müdürü
Şirketimizde, mesleki jargonlar da dahil, olabildiğince Türkçe kavramların kullanılmasına özen gösteriyoruz. Bu çerçevede ağırlıklı olarak Türkçe kullanımda genel müdür, İngilizce’de ise CEO sözcüğü tercih ediliyor. Bununla birlikte kimi zaman Türkçe’de de CEO kullanımını gerektiren münferit durumlar olabiliyor. Özetle her iki unvanı da kullanıyorum. Ancak, önemli olanın, unvandan bağımsız olarak kurumumuzun hedefleri açısından hep birlikte başarılı sonuçlar elde edebilmemize ilham veren bir liderliğin sergilenmesi olduğunu düşünüyorum.

 

NAMIK ÜLKE

NAMIK ÜLKE
Anadolubank Genel Müdürü
İkisi arasında yetki veya yönetim anlamında fark olduğu, CEO’nun daha geniş yetkiler ile şirkete vizyon da kattığı ve geleceği planladığı gibi bir görüş var. Ancak, buna rağmen ben her ikisinin de fonksiyon olarak aynı misyonu üstlendiğine inanıyorum. CEO veya genel müdür unvanından hangisinin kullanılacağı ise o kurumun kökenine bağlıdır diye düşünüyorum. Yabancı sermayeliler ile geleneksel yapılı kurumlarda bu farkı görüyoruz.

 

AVŞAR GÜRDAL

AVŞAR GÜRDAL
Mastercard Türkiye&Azerbaycan GM
Mastercard’da CEO, global operasyonlardan sorumlu, üst seviye fonksiyonları yöneten en kıdemli yönetsel merci olarak konumlanmıştır. Genel müdür ise bağlı bulunduğu ülke ya da ülkelerin operasyonlarını yöneten, ilgili ofisin yönetsel sorumluluğunu üstlenen yöneticidir.

 

ŞERİF KAYNAR
Korn Ferry Türkiye Başkanı
Türkiye’de CEO kavramı maalesef yanlış kullanılıyor. CEO’ların yüzde 60’ı aslında genel müdür diye tanımlanmalı. CEO, sadece birden fazla şirketin kâr/zararından sorumlu olur ve ilave 250 milyon Euro üstü ciroyu yönetirse gerçekçidir. Bizde 30 milyon Euro ciro düzeyindeki şirket bile yöneticisini CEO diye tanımlıyor.

 

MÜGE YALÇIN

MÜGE YALÇIN
MyExecutive CEO
Aslında her ikisi de icranın başındaki en yetkili kişidir. Yönetim kurulu ile yönetim arasında köprü görevini üstlenir. Orta ve küçük ölçekli şirketlerde bu görevi çoğunlukla genel müdür yürütür. Şirket ölçeği büyüdükçe ve operasyonlar uzmanlaştıkça, CEO tanımlamasının devreye girdiğini görüyoruz. Büyük şirketin yönetiminde C level yöneticilerin bulunması da bu liderin CEO şeklinde tanımlanmasına neden oluyor.

 

TÜMKAN IŞILTAN
BP Türkiye CEO
Bana göre Genel Müdür sadece bir şirketin yöneticisini ifade ediyor. CEO ise daha kapsamlı ve kapsayıcı bir rol için kullanılıyor. CEO, tüm işlerimizi her yönden yönetebilecek bir lideri ifade ediyor. Özellikle bizim gibi farklı işleri ve şirketleri olan gruplar için CEO daha doğru bir tanımlamadır.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

gazete

İş dünyasından haberler (Ağustos-Eylül 2022)

fiyat-artısı-sendromu

Fiyat artışı sendromu!