in , ,

Cumhuriyet’e damga vuran iş insanları

Türkiye’nin önde gelen iş insanlarından oluşan jüri, geride kalan 100 yılda yaptıkları yatırım, yarattıkları etki, yenilikçi ve girişimci özellikleriyle öne çıkan liderleri belirledi.

cumhuriyet-e-damga-vuran-insanlar

SIRA DIŞI BAŞARILAR

Bazıları iş hayatına Cumhuriyet’in ilk yıllarında, bazıları 90’ıncı yılda başladı. Bir bölümü yaşadığı dönem için olanaksız işlere imza attı. Aralarında onlarca fabrikayı kuran, Türkiye’nin dört bir yanına istihdam taşıyanlar da var. Sayıları az da olsa dünyada dev şirketlerde liderlik edenler de oldu. Hepsinin ortak özelliği Cumhuriyet’in gelişimine büyük katkı yapmaları…

LİSTE NASIL OLUŞTU?

  • Cumhuriyet’in 100 yılına damga vuran iş insanlarını seçmek için, çeşitli sektörlerden patron, CEO ve girişimcilerden bir jüri oluşturduk.
  • Jüri üyesi olarak yer alan iş insanları, “Cumhuriyet’e damga vuran” (vefat etmiş ve/veya yaşayan) iş insanlarından önerilerini paylaştılar. Her iş insanı 10 lider önerdi.
  • Değerlendirmede “Yaşadığı dönemde” büyük fark yaratan, önemli bir yatırım ve projeyi başlatanlar, dünyada ve Türkiye’de şirket liderliği ile başarıya ulaşanlar dikkate alındı.
  • Mümkün olduğunca geniş bir kitleyi değerlendirmeye aldık. Ancak, jürinin ve bizim kapsamımız dışında kalanlar da olabilir. 100 yıla damgasını vuran bütün iş insanlarına Fast Company dergisi olarak “minnetimizi” sunuyoruz.
  • Kadın liderin azlığı bizim de dikkatimizi çekti. Umarız sonraki yüzyılda bu listelerde daha fazla kadın lider yer alacaktır.

 

BURHAN KARAÇAM’A GÖRE 3 LİDER

  • NURİ DEMİRAĞ O dönemin koşullarında imkansızı başarmış ve ülkeye güven aşılamıştır. Soyadını da Atatürk vermiştir. Bu özelliği ile 10’uncu yıl marşında yer alır.
  • KAZIM TAŞKENT Atatürk’ün talebi üzerine 6 ayda bir şeker fabrikası kuran bir yönetici idi. Atatürk’ten aldığı takdirle birlikte, kendisine “bu adam bir deli” dediğini iftiharla anlatırdı. Ülkenin ilk özel sektör bankası olan Yapı Kredi’yi, savaş ortamında (1944) ve çok ortaklı bir yapıyla kurdu. Bu alanda özel sektörün de önünü açtı.
  • FEYYAZ BERKER Tekfen’in 3 kurucusundan biriydi. Onun en önemli özelliği TÜSİAD’ın kuruluşunda özel sektöre önderlik etmesi idi. Aynı zamanda müteahhitlik konusunda sektöre de yön verdi.

 

“SAKIP BEY, ZAMANININ HEP ÖTESİNDE OLDU”
GÜLER SABANCI/ SABANCI HOLDİNG YKB

  • GÖNÜL ZENGİNLİĞİ İLE MUTLU
    Sakıp Bey, şüphesiz Türkiye’nin en güçlü iş insanlarından biriydi. Ama onun gücünün kaynağı ülke ve millet sevgisiydi. Samimiyetiydi. İnsanlara önyargısız bakan, farklı görüşlerini dinleyen, bunlara çok önem veren, Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman her şeyin en iyisine layık olduğunu düşünen bir liderdi. “Kızarım, biri bana sadec e zengin derse; ben sosyal kişiliğimle ve gönül zenginliğimle mutluyum” derdi.
  • ATATÜRK AŞIĞI
    Gerçek bir Cumhuriyet ve Atatürk aşığıydı. Demokrasiyi, Türkiye’nin çağdaşlaşma yolculuğunun en büyük itici gücü olarak gördü hep. Ve bunu hepimize aşıladı. Eğitime, sürekli ilerlemeye, hudutsuz düşünmeye ve gençlere hep inandı. Çevresindekileri de inandırdı. Tüm gücünü de bunun için seferber etti.
  • GELİŞEN TÜRKİYE HEDEFİ
    “Bu topraklardan kazandıklarını bu toprakların insanlarıyla paylaşmak” ilkesiyle hareket eden, neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt Sabancı Topluluğu’nu hep bu anlayışla yönlendirdi. Bu misyonu Sabancı Vakfı’nın çalışmalarında da yakından görüyoruz.
    Hedefinde her zaman Türkiye’nin gelişmesi, muasır medeniyetlere ulaşması vardı. Bunun için ortaya koyduğu vizyon, tüm hayatı boyunca zamanının ötesinde olmuştur. Bu özellikleri şüphesiz onu farklı kılan en önemli faktördü.

 

“HAMDİ ULUKAYA MÜTHİŞ BİR MARKA YARATTI”
MUHTAR KENT/COCO-COLA ESKİ CEO
“Hamdi, olumsuzlukları, yaratıcı ve girişimci ruhu sayesinde pozitif oluşumlara dönüştürebilen bir kişiliktir. Bu sayede Amerika’da kısa sürede müthiş bir marka yaratabilmiştir. Marka bir sözdür. İyi bir marka tutulmuş bir sözdür. Chobani de böyle bir markadır.Bu başarı kadar önemli bir başarı ise Tent Foundation’dır. Hamdi kardeşim, başarılarından sonra burada durmayıp, dünyanın en etkin ve verimli vakıflarından biri olan Tent Foundation’ı kurdu. Bu sayede dünyadaki mülteci sorunlarına çare üretiyor.”

 

“YENİLİKLERİN PEŞİNDE OLDU, TAKLİTLERDEN HEP UZAK DURDU”
BÜLENT ECZACIBAŞI/ ECZACIBAŞI YKB

  • TOPLUMA KATKI Nejat Eczacıbaşı, girişimciliği iş dünyası ile sınırlı bir eylem olarak görmezdi. Bu nedenle, ekonomik, toplumsal ve kültürel girişimleri eş zamanlı ve çoğu zaman iç içeydi. Böyle bakınca, iş dünyasına, toplumsal ve kültürel hayata katkıları açısından girişimcilikte, sivil toplum öncülüğünde ve kültür-sanat alanında liderlikte ülkemize değerli katkılar sağladığını söyleyebiliriz.
  • YAPILMAMIŞI YAPAN GİRİŞİMCİ Nejat Bey için, yapılmamış olanı yapmak, bir kişilik özelliğiydi. Hangi alanda olursa olsun taklitten uzak durmak, dünyadaki yeni yaklaşımları benimsemek, her seferinde yeni bir heyecanla girişimlerde bulunmak onun kaçınılmaz davranış biçimiydi.
  • SİVİL TOPLUM LİDERİ “Özel girişimde gerçek ölçü, toplumun varlığını artırmadaki başarı düzeyidir” sözünü sıklıkla tekrarlardı. Nejat Bey, toplumsal gelişmenin bir bütün olarak görülmesi gerektiğini söyler, “sağlıksız bir ortamda hiçbir kurum sağlıklı kalamaz” derdi. Bir toplumun zenginleşmesiyle gelişmesinin aynı şey olmadığını çeşitli örnekler vererek anlatmayı severdi. O nedenle, sanayi ve ticaret alanındaki öncü kuruluşların da sadece ekonomik faaliyetlerle yetinemeyeceklerine dayanan bir sosyal sorumluluk anlayışı vardı.
  • KÜLTÜR-SANATTA LİDERLİK Nejat Eczacıbaşı, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmenin birlikte ve eş zamanlı olmasının önemine inanırdı. Kurduğu şirketlerin başarısı için çaba gösterirken, en az aynı derecede enerjisini toplumsal ve kültürel kalkınma için harcardı. Nejat Eczacıbaşı’nın yaşamında, kültür ve sanat alanındaki gayretlerinin yeri hep çok ayrı oldu. 1972 yılında kurulan İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), onun kültür sanat alanında ülkemize kazandırdığı en önemli kuruluşlardan biridir. Öncü kurucusu olduğu İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) 1985 yılında kurulmuş, onun fikirlerinden esinlenerek kurulan İstanbul Modern Sanat Müzesi ise vefatından sonra 2004 yılında açılmıştı.

 

BUGÜNKÜ ARÇELİK’İN TEMELİ SUNA KIRAÇ TARAFINDAN ATILDI
CENGİZ SOLAKOĞLU/CS DANIŞMANLIK KURUCUSU
Suna Kıraç, 1960’lı yıllarda Vehbi Koç’un sekreteri olarak iş hayatına başladı. İş disiplini ve yetenekleriyle hızla yükselerek Koç Holding’in önce İnsan Kaynakları bölümünü yönetti. Ardından Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak tüm topluluğun stratejisi ve yönetiminde önemli roller üstlendi. Sadece çok başarılı bir iş insanı olmasının yanı sıra, ciddi, otoriter ve saygın kişiliği ile Koç Topluluğu’nda sevilen, sözü dikkatle dinlenen bir patron konumunu rahatsızlığına kadar devam ettirdi. Hepsinden önemlisi, Arçelik’te Ar-Ge bölümünün kurulmasına olanak tanımış ve şirketin bugünkü konumuna gelmesinin temellerini atmıştır. Suna Kıraç, aynı zamanda ülke meselelerine fevkalade duyarlı bir vatanseverdi. Eğitimde fırsat eşitliğinin kaybolmakta olduğu bir dönemde Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın kuruluşuna öncülük ederek imkanları kısıtlı çocuklarımıza eğitim desteği sağladı.

 

CEM KOZLU’NUN GÖZÜNDEN FARK YARATANLAR

  • VEHBİ KOÇ Yarattığı hizmet ve sanayi şirketlerini kurumsallaştırarak onları kalıcı hale getirebilmiş ve birçok sanayi kolunda ilk temelleri atmış bir girişimci olarak Vehbi Koç çok önemli bir girişimcidir. Birçok alanda ilk uluslararası ortaklıkları  kurmuş ve şirketlerini dış pazarlara yönlendirebilmişti. Bir başka özelliği ise güçlü yönetim kadrolarını oluşturması, insan yetiştirmesi, eğitime verdiği önemdi. Şirket kârlarının önemli bir bölümünü hayır işlerine ayırmak suretiyle Koç Grubu’nun sağlık, eğitim ve kültür alanındaki vakıflarına sağladığı destek de birçok firmaya örnek oldu.
  • NURİ DEMİRAĞ 1930’lu yıllarda Türkiye’de uçak üretmek vizyonunu, özgüven ve cesaretini gösteren Demirağ, Ankara’nın doğusuna ilk demiryolunu yapan, Bursa’da Sümerbank’ın Merinos fabrikasını kuran kişidir. Engin vizyonunun kapsamında İstanbul Boğazı’nda köprü, Keban’da baraj gibi projeleri de vardı.
  • VECİHİ HÜRKUŞ İlk avcı uçağı pilotumuzdu ve ülkemizde üretilen ilk uçağın yapımcısıydı (1925). Aynı zamanda ilk uçuş eğitim akademisini de o kurdu. Ne yazık ki, bu iki vizyonerin projelerinin arkası getirilemedi. Havacılık sanayimizin tekrar doğması için 60-70 yıl beklememiz gerekti.
  • STFA’NUN KURUCULARI 1938’de kurulan Sezai Türkeş – Feyzi Akkaya (STFA), sektörün öncü kuruluşlarındandır. Ülkemizin ilk telefon şebekesi, ilk büyük kapasiteli enerji nakil hattı ve ilk denizaltı üssü gibi projelerini tamamladıktan sonra yurt dışında önemli projeler gerçekleştirdiler. Başarısının arkasında Feyzi Bey’in teknik dehası ve Sezai Bey’in ticari kıvraklığı yatıyordu.

 

“CEMALETTİN SARAR, ÜLKEMİZE BİR MARKA KAZANDIRDI”
SARA SARAR/ SARAR YKÜ
“O Cumhuriyet’i kuran kuşağın dürüst ve inançlı evlatlarından… Çalışkan, fedakâr, idealist… Sarar markası ile Türkiye ekonomisine yaptığı katkılar, sağladığı istihdam, tekstil sektörüne getirdiği yeni soluk, yaptığı ihracat ve yatırımlarla başta ülkesine, insanına, çalışanlarına, tüm paydaşlarına vefa duygusu ile çalıştı… Ülkemize ve dünyaya büyük bir markayı kazandırdı.

 

HÜSNÜ ÖZYEĞİN’İ FARKLI KILAN 10 ÖZELLİK
ÖMER ARAS/ QNB FİNANSBANK YKB/ÖZYEĞİN’İN 20 YILLIK ÇALIŞMA ARKADAŞI

  1. Çok çalışmak.
  2. Çok sıkı iş takibi yapmak.
  3. Hızlı karar vermek.
  4. Hata yapsa da daima ileriye bakmak.
  5. Maliyetlere aşırı duyarlı olmak.
  6. Yeni fikirlere açık olup risk almak.
  7. Gençlere inanır ve yetki verir.
  8. Ekibiyle her zaman iyi ilişkiler kurmak.
  9. Müşteriler ile yakın ilişki kurmak.
  10. Dünyada olan biteni yakından takip etmek.

 

“OSMAN BOYNER SEKTÖRE ÇOK ŞEY KATTI”
ABDULLAH KİĞILI/KIĞILI KURUCUSU
Osman Boyner, Beymen’i kurduğunda beni çağırmıştı. 1 saat görüştük ve Beymen’in ilk bayiliğini bana verdi. 1971 yılında ilk takım elbiseyi Beyoğlu’ndaki mağazamda sattım, 1 yıl bayiliğini yaptım. Sonra Osman Bey, “Bu böyle yürümez, Beymen mağazaları açacağız” dedi. Osman Abi bana itimat etti ve ilk mağazayı Beyoğlu’nda ortak açtık. Ben 28 yaşındaydım. Bugünlere Osman Boyner’in, Beymen’in katkılarıyla geldim. Kumaşı, dikişi, malzemeyi, mağazacılığı hep o dönemde öğrendim. Osman Bey, sektöre, özellikle kumaş sektörüne çok şey katmıştır. Altınyıldız denince akla Avrupa kalitesinde kumaş gelirdi.

 

“SELÇUK YAŞAR, ‘İLK’LERİN İNSANIYDI”
SERVET TOPALOĞLU TOPALOĞLU PARTNERS KURUCUSU
Olağanüstü bir ‘ilk yapan’ olma tutkusu, reel ekonomiye yabancı ortaksız yatırım yapma şevki vardı. Mevcut yatırımlarını uzun yaşamı süresince elde tutmayı ve geliştirmeyi başararak kendi sektörlerinde daha da büyüme arzusu vardı.

 

“MUHTAR KENT DOĞAL BİR LİDERDİR”
WARREN BUFFET/BERKSHIRE HATHAWAY
Muhtar’ın işi için duyduğu ‘şevk’ ve ‘coşkudan’ etkilenmemek mümkün değildi. Onun en önemli özelliği, bu tutku ve coşkuyu, çalışanlardan satıcılara kadar iletişim kurduğu herkese yansıtmasıdır. Bu özelliğinin ürünlere, şirketin geneline ve hatta halka da yansıdığını söyleyebilirim. Benim için bu yatırım yaptığım şirketlerde aradığım bir özelliktir. Muhtar Kent’in doğal bir lider olduğunu düşünüyorum. Güçlü bir vizyonu vardır.

LİSTENİN OLUŞUMUNA KATKIDA BULUNAN İŞ İNSANLARI

  • Ahmet Dördüncü
    Akkök Holding YKÜ
  • Akın Öngör
    Garanti Bankası eski GM
  • Ali Haydar Bozkurt
    Toyota Türkiye CEO
  • Ali Pandır
    Bağımsız YKÜ
  • Barış Özistek
    Boğaziçi Ventures YKÜ
  • Burhan Karaçam
    BKPartnership YKB
  • Bülent Eczacıbaşı
    Eczacıbaşı YKB
  • Can Kıraç
    Koç Holding eski CEO
  • Cem Kozlu
    Bağımsız YKÜ
  • Cengiz Solakoğlu
    CS Danışmanlık Kurucusu
  • Davut Doğan
    Doğtaş YKB
  • Erdal Karamercan
    Eczacıbaşı YKÜ
  • Ercan Öz
    Eti CEO
  • Erol Bilecik Indeks
    Grup YKB
  • Ersin Pamuksüzer
    LifeCo YKB
  • Faruk Eczacıbaşı
    Eczacıbaşı Holding Başkan Yrd.
  • Faruk Kocabaş
    MediaMarkt Türkiye CEO
  • Galya Molinas
    London Business School
  • Hakan Aran
    İş Bankası GM
  • Hakan Polatoğlu
    Eti Grup YKÜ
  • İnan Ekici
    Otokoç CEO
  • Kutay Kartallıoğlu
    Carrefoursa CEO
  • Levent Kızıltan
    Eczacıbaşı Bilişim YKÜ
  • Leyla Alaton
    Alvimedica Başkanı
  • Mehmet Abbasoğlu
    Petrol Ofisi CEO
  • Mehmet Nane
    Pegasus YKB
  • Murat Özyeğin
    Fiba Holding YKB
  • Nevzat Aydın
    NA Kapital Kurucusu
  • Niyazi Önen
    Dardanel YKB
  • Özgür Tort
    Migros CEO
  • Sabri Ünlütürk
    Sun Tekstil Başkan Yrd.
  • Sani Şener
    TAV YKB Yardımcısı
  • Sina Afra
    Tiko Kurucusu
  • Sitare Sezgin
    Teknosa CEO
  • Süreyya Ciliv
    Kuika Software YKB
  • Tankut Turnaoğlu
    P&G Türkiye CEO
  • Turgay Durak
    Koç Holding Eski CEO
  • Vedat Özçelik
    Tatko YKB

100 YILIN ÖNCÜLERİ

  1. Vehbi Koç
    Koç Holding
  2. Sakıp Sabancı
    Sabancı Holding
  3. Nejat Eczacıbaşı
    Eczacıbaşı Holding
  4. Hüsnü Özyeğin
    Fiba Grubu
  5. Mustafa Koç
    Koç Holding
  6. Muhtar Kent
    Coca-Cola Eski CEO
  7. Nuri Demirağ
    İlk Ticari Uçak Üretimi
  8. Sabri Ülker
    Ülker Grubu
  9. Ayhan Şahenk
    Doğuş Holding
  10. Asım Kocabıyık
    Borusan Holding
  11. Firuz Kanatlı
    Eti Gıda
  12. Suna Kıraç
    Koç Holding
  13. Üzeyir Garih/İshak Alaton
    Alarko Holding
  14. Sezai Türkeş/Feyzi Akkaya
    STFA
  15. Hamdi Ulukaya
    Chobani
  16. Şevket Sabancı
    Esas Holding
  17. Özlem Türeci/Uğur Şahin
    Biontech
  18. İbrahim Bodur
    Kale Holding
  19. Mehmet Emin Karamehmet
    Çukurova Holding
  20. Osman Boyner
    Boyner Grubu
  21. Özdemir Sabancı
    Sabancı Holding
  22. İzzet Özilhan/Kamil Yazıcı
    Anadolu Grubu
  23. Feyyaz Berker, Necati Akçağlılar, Nihat Gökyiğit
    Tekfen Holding
  24. Şarık Tara
    Enka Holding
  25. Şahap Kocatopçu
    Şişecam
  26. Aydın Doğan
    Doğan Holding
  27. Selçuk Yaşar
    Yaşar Holding
  28. Kazım Taşkent
    Yapı Kredi Bankası
  29. Vecihi Hürkuş
    İlk Uçak Üretim
  30. Bernar Nahum
    Koç Holding Profesyonel
  31. Özdemir Bayraktar
    Bayraktar Tech
  32. Asım Kibar
    Kibar Holding
  33. Erol Sabancı
    Akbank
  34. Vitali Hakko
    Vakko
  35. Ahmet Zorlu
    Zorlu Holding
  36. Cem Boyner
    Boyner Grubu
  37. Demet Mutlu
    Trendyol
  38. Mustafa Taviloğlu
    Mudo
  39. Nazım Salur
    Getir
  40. Hanzade Doğan
    Hepsiburada.com
  41. Sani Konukoğlu
    Sanko Holding
  42. Can Kıraç
    Koç Holding Profesyonel
  43. Eli Acıman
    Man Ajans
  44. Erol Simavi
    Hürriyet Gazetesi
  45. Fatih Birol
    U. Enerji Ajansı
  46. Nevzat Aydın
    Yemeksepeti Kurucu
  47. Şakir Zümre
    İlk Silah Üretim
  48. Şeyda Büşra Acarlar
    İlk kadın Genel Müdür
  49. Emin Bozoğlu
    Devrim Otomobil ekip lideri
  50. Raif Dinçkök
    Akkök Holding
  51. Mehmet Hacim Kamoy
    Aselsan ilk GM
  52. Kemal Has
    Coca-Cola’yı getiren girişimci
  53. Ali Koçman
    Koçtuğ Denizcilik
  54. Fatma Mehveş Barut
    Abdi İbrahim
  55. Ahmet Sapmaz
    Sapmaz Holding
  56. Nuri Zafer Erbak
    Uludağ Gazoz
  57. Ekrem Elginkan
    ECA
  58. Necip Akar
    İlk Yerli Kozmetik Üreticisi
  59. Kahraman Sağra
    Sağra Kurucusu
  60. Gündüz Pamuk
    IBM İlk GM
  61. Lütfü Doruk
    Arçelik Kurucularından
  62. İdris Yamantürk
    Güriş Holding
  63. Rüştü Akın
    Akın Holding
  64. Ertuğrul Kurdoğlu
    Ata Holding
  65. İnan Kıraç
    Kıraça Grubu
  66. Ali Osman Sönmez
    Sönmez Holding
  67. Cemalettin Sarar
    Sarar
  68. Abdullah Kiğılı
    Kiğılı
  69. Mustafa Topbaş
    BİM
  70. Ahmet Binbir
    Otosan ilk GM
  71. Ersin Arıoğlu
    Yapı Merkezi
  72. Rahmi Koç
    Koç Holding
  73. Bülent Eczacıbaşı
    Eczacıbaşı Holding
  74. Tuncay Özilhan
    Anadolu Grubu
  75. Murat Ülker
    Yıldız Holding
  76. Hasan Çolakoğlu
    TEB
  77. Hamdi Akın
    Akfen Holding
  78. Sani Şener
    TAV
  79. Vahap Küçük
    LC Waikiki
  80. Adnan Bali
    İş Bankası
  81. Cem Kozlu
    THY Eski GM
  82. Murat Vargı
    MV Holding
  83. Burhan Karaçam
    Yapı Kredi Eski GM
  84. Mehmet Ali Aydınlar
    Acıbadem Hastaneleri
  85. Akın Öngör
    Garanti Bankası Eski GM
  86. Semahat Arsel
    Koç Holding
  87. Sidar Şahin
    Peak Games
  88. İzzet Baysal
    İzsal Demir Döküm
  89. Ahmet Dallı
    İş Bankası İlk GM
  90. Lucien Arkas
    Arkas Holding
  91. Bülend Özaydınlı
    Migros Eski GM
  92. Nafi Güral
    NG Grubu
  93. Erol Aksoy
    İktisat Bankası
  94. Ahmet Kırman
    Şişecam
  95. Gürcan Karakaş
    TOGG
  96. Ali Sabancı
    Pegasus
  97. Hande Çilingir
    Insider
  98. Erol Bilecik
    Indeks Bilgisayar
  99. Tuğrul Tekbulut
    Logo Yazılım
  100. Sina Afra
    Markafoni

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

bora-tokyay

“Temiz teknolojide ilk olmayı hedefliyoruz”

verinin-bilgiye-donusmesi

Verinin bilgiye dönüşmesi ve CIO’ların gelişen rolü