in ,

COVID-19 sonrası ofisler aynı olmayacak

Bu yazıları karantinada okurken belki hayal etmemiz zor ama bir gün ofislerimize döneceğiz. COVID-19’dan tamamen kurtulmak ya da hepimizin virüse bağışıklık kazanması mümkün olmayacak. Fakat yine de ofislerimize gidip masalarımızda çalışmamız beklenecek. Peki, nasıl çalışacağız?

YAZI MARK WILSON

3 DAKİKALIK OKUMA

Bu soruya ticari gayrimenkul şirketi Cushman&Wakefield yanıt verdi. Geçtiğimiz ay Çin’de 10 bin şirketin yaklaşık 1 milyon çalışanının işe dönmesine yardımcı olan şirket, hem Çin’deki bu deneyimleri hem Dünya Sağlık Örgütü’nün dataları hem de sağlık uzmanlarından aldığı tavsiyeler doğrultusunda Amsterdam’daki genel merkezinde Six Feet Office adını taşıyan yeni bir konsept geliştirdi.

Bu ofis şirket müşterileri için insanların güvenli bir şekilde nasıl ofise dönebileceklerini gösteren hem bir çalışma laboratuvarı hem showroom özelliğini taşıyor. Konsept de ismini güvenli mesafe olarak kabul edilen 6 adım kuralını ofisin her yanında uyguluyor olmasından alıyor.

Yapılan düzenlemelere göre ofiste her şey 6 adım kuralına göre konumlanmış durumda, böylelikle insanlar bu mesafeyi aşacak bir yakınlaşma içine giremiyor. Ofisin her yerinde zeminde konumlanmış oklar tıpkı hastanelerde olduğu gibi insanların hangi yönde yürümesi gerektiğini gösteriyor. Her sabah çalışanlar masalarına kağıt masa örtüsü yerleştiriyor ve günün sonunda o kağıt örtüleri çöpe atıyorlar. Cushman&Wakefield aynı zamanda ofisin her yerine beacon’lar yerleştirdi. Cep telefonları üzerinden çalışanların hareketlerini kontrol eden bu beacon’lar sayesinde insanların birbirlerine mesafeleri ölçülüyor, 6 adım sınırını geçmeleri halinde uyarı sinyalleri veriliyor.

6 ADIM KURALI YETERLİ Mİ?

Peki 6 adım kuralı COVID-19 kadar bulaşıcı bir virüsün yayılımını engellemek için yeterli mi? Virüs yüzeylerde günlerce, havada ise 3 saat kalabiliyor. Bu durumda günde 8 ya da daha fazla birlikte geçirilen zaman özellikle havalandırma sorunu yaşayan ofislerde bulaşma riskini artırıyor. Bu yüzden Cushman&Wakefield, gelişmiş hava filtresinin Çin’den öğrendikleri en önemli derslerden biri olduğunu düşünüyor. Şirket yetkilileri, Çin’de işgücünün hızlıca ofislere dönmesini sağlayan en kritik unsurlardan birinin ofislerde yüksek teknolojili hava filtre sistemlerine geçiş olduğunu paylaşıyor. Cushman&Wakefield yöneticileri, COVID-19’un gelecek 10 yılın iş yapış biçimlerini bugüne taşımayı hızlandırdığı görüşünde. Uzaktan çalışma konusunda yetkinliklerini kanıtlayan çalışanlar ise bundan sonra iş yerlerindeki sağlık ve iyi yaşama yönelik yetersiz uygulamaları daha fazla tolere edemeyecek gibi görünüyor.

 

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 yıl öncesinden 8 Jeff Bezos tahmini

Fatih Sultan Mehmet’ten Yönetim Kurulu Üyeliği dersi!