in , , ,

Dönüş planları

Pandemiyle birlikte zorunlu olarak şirketler dünyasına giren “uzaktan çalışma” modeli, bütün dünyada yayılıyor. Şirketler, yeni düzene ayak uydurmak için, araştırmalar yapıyor, çalışanlarının görüşünü alıyor. Çoktan yeni normale geçenler de var. Hedef, iş kültürünü bozmadan, çalışanları işe boğmadan, verimli bir düzen kurmak.

donus-planlari

YAZI: MEHTAP DEMİR

Şirket sayfasından yaptığı canlı yayında Mark Zuckerberg, “Facebook çalışanlarının yüzde 50’sinin önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde tamamen uzaktan çalışabileceğini” söylüyor, bu fikri hem çalışanların arzularını tatmin etme meselesi hem de “daha geniş tabanlı ekonomik refah” yaratma çabası olarak ortaya koyuyordu.

“İşe almayı az sayıda büyük şehirde yaşayan insanlarla sınırlandırdığınızda, bu, farklı topluluklarda yaşayan, farklı geçmişlere sahip, farklı bakış açıları olan birçok insanı ortadan kaldırır” diye ekliyordu.

Aynı günlerde Türkiye’den Koç ve Sabancı holdingler başta olmak üzere çok sayıda şirket, “esnek çalışmayı”, yeni dönemin normali olarak kabul ettiklerini paylaşan açıklamalar yaptılar.

HAYDEN BROWN

Küresel bir esnek çalışma platformu olan Upwork’ün CEO’su Hayden Brown ise “Uzaktan çalışma konusunda 20 yıllık deneyimimize dayanarak, artık kalıcı olarak uzaktan çalışma modelini benimsiyoruz” diyor ve ekliyordu: “Bunu artık ‘Future of work’ (işin geleceği) olarak benimsiyoruz.”

Dünyada bazı şirketlerin halihazırda uyguladığı, pek çoğunun ise pandemiyle başlattığı “uzaktan çalışma” modelinin kalıcı olup olmayacağı sorusu hâlâ gündemdeki yerini korurken, araştırmalar ve liderler bu konuda benzer görüşler ortaya koyuyor… Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de çok sayıda şirketin gündeminde pandemi sonrası yeni çalışma ortamının nasıl şekilleneceği var.

ARAŞTIRMALAR NE SÖYLÜYOR?

Dünyada bu konuda yapılmış çok sayıda araştırma mevcut. Hepsinin ortak noktası ise uzaktan çalışma trendinin büyüyerek devam edeceği yönünde. Bu araştırmalardan öne çıkan dört tanesi önemli veriler ortaya koyuyor:

  1. 8 bin 500 çalışanla yapılan Future Forum Remote Employe Experience Index’e göre ‘bilgi işçisi’ kapsamına gören çalışanların yüzde 63’i ‘hibrit modeli’, yüzde 20’si uzaktan çalışmayı tercih ediyor.
  2. ABD’de National Association for Business Economics tarafından yapılan araştırmaya göre üye şirketlerin yüzde 10’u, çalışanlarının ofise dönmeyi tercih edeceğini söylüyor. Şirketlerin yüzde 50’si ise 2021 yılı sonuna kadar ofise dönmeme kararı aldıklarını belirtiyor.
  3. Amerika merkezli Enterprise Technology Research (ETR) tarafından bin 200 CIO ile yapılan ankete göre, sürekli olarak evden çalışanların oranı, 2021’de iki katına çıkacak. Ankete katılanlar, teknoloji bütçelerinde ortalama yüzde 2.1’lik artışa karşın pandeminin gerektirdiği kapanmalar sebebiyle giderlerde yüzde 4.1’lik düşüş olduğunu belirtiyor. Yüzde 48.6’sı, çalışanların uzaktan çalışmaya başlamasından bu yana üretkenliğin arttığını belirtiyor.
  4. 317 CFO ile yapılan, yakın tarihli bir Gartner anketine göre, yaklaşık her dört CFO’dan üçü (Yüzde 74) işgücünün en az yüzde 5’ini Covid-19 krizi sona erdikten sonra kalıcı olarak uzaktan çalışmaya geçirmeyi planlıyor. Gartner Finans Araştırmaları Başkan Yardımcısı Alexander Bant, “Bu veriler, mevcut koronavirüs krizinin şirketlerin iş yapma şekli üzerindeki kalıcı etkisinin bir örneğidir” diyor.

DÜNYADA NELER OLUYOR?

Aslında ABD’den Japonya’ya çok sayıda şirket pandemiyle birlikte uzaktan çalışma ve esnek çalışma modeline geçmişti. Bunlardan biri olan, bilgisayar üreticisi Dell, 2022 yılına kadar işgücünün yüzde 50’sinin en azından belirli günlerde uzaktan çalışmasını planlıyor. Amazon, kısa süre önce uzaktan çalışacak 3 bin müşteri hizmetleri temsilcisi işe aldı.

UnitedHealth Group, Salesforce ve SAP gibi şirketler de uzaktan modelini devreye aldılar. Bu şirketler, uzaktan çalışma modeline dayalı çalışacak yeni çalışanlar almaya devam edeceklerini açıkladılar.

Global Workplace Analytics başkanı Kate Lister, “Bu sadece taktiksel değil, stratejik bir aksiyon haline geldi. 2025 yılına kadar, işgücünün tahmini yüzde 70’i ayda en az 5 gün uzaktan çalışacak” diye konuşuyor.

Havacılık devi British Airways, esnek istihdam sunarak, personelin çalışma saatlerini ofis ve ev arasında bölmesine izin vereceğini duyurdu. 2 bin çalışanın bulunduğu genel merkezini ise satışa çıkardı.

9 binden fazla çalışanı olan Salesforce, ofiste olması gerekmeyen çalışanlarının haftada 1 ila 3 gün ofiste bulunabileceği bir çalışma düzenine geçti. Küçük bir grup çalışan ise haftada 4 ya da 5 gün masa başında olacak.

JPMorgan Chase, kalıcı olacağına inandığı bir rotasyon modelini uygulamaya koydu. COO ve Eş Başkan Daniel Pinto, “İşin türüne bağlı olarak, evden ayda 1 veya haftada 2 gün çalışabilirsiniz ” açıklamasını yaptı.

BlackRock CEO’su Larry Fink, çalışanların artık yüzde 100 ofise döneceklerine inanmadığını söylüyor: “Belki yüzde 70 civarı ofise dönebilir.”

KARŞI OLANLAR VAR MI?

Uzaktan çalışmanın kalıcı olmayacağını düşünenler de var. Bu görüşü savunanların birkaç önemli gerekçesi var:

  • Yüz yüze iletişimin getirdiği motivasyonda sorun yaşanıyor.
  • Ofiste sağlanan çalışma koşullarının verimliliğini evlerde sağlamak mümkün değil.
  • Sınırları net olarak çizilmiş saatler, iş-hayat dengesini sağlamada daha iyi sonuçlar veriyor.

Tamamen uzaktan çalışmanın kalıcı olmaması gerektiğini paylaşanlardan biri, dünyanın dev şirketlerinden Netflix’in kurucusu Reed Hastings. Ona göre, uzaktan çalışma “tamamen negatif” bir model.

Hastings, toplum yavaş yavaş normale döndükçe, birçok şirketin belirli günlerde uzaktan çalışmaya izin vereceğini, ancak çoğunun her zamanki gibi işe döneceğini tahmin ettiğini söylüyor: “Tahminimce 4 gün ofiste, bir gün evden sanal olarak geçecek.”

Microsoft, stratejisini belirlemek için ocak ayında 32 bin kişiyle bir anket gerçekleştirdi. Hazırlanan raporda, “uzaktan çalışmanın zorlukları” da ortaya konuldu. Raporda, iş-yaşam dengesinin sarsılmasından kaynaklı verimlilik düşüşü ve anlamlı ilişkiler kuramamanın getirdiği bağlılık sorunlarına dikkat çekildi. Son olarak da “bu sorunların şirkette inovasyon kültürünü olumsuz etkilediği” paylaşıldı.

Bu saptamalara rağmen Microsoft CEO’su Satya Nadella, “2020 yılında hiçbir alan, çalışma şekillerimiz kadar hızlı dönüşmedi. Çalışan beklentileri değişiyor ve üretkenliğin tanımını yeniden ve daha geniş şekilde ele almamız gerekecek” diye konuşuyor.

Goldman Sachs CEO’su da bu çalışma düzenine mesafeli yaklaşanlardan. David Solomon, bu görüşünü, “2020 yılını çalışanlarımızın yüzde 10’nun ofiste çalışmasıyla tamamladık. Uzaktan çalışma, bizim gibi yenilikçi, çıraklık ve işbirliği kültürüne dayalı şirketler için çok uygun değil. Bu en kısa zamanda düzelteceğimiz bir sapmadır” diye ortaya koyuyor.

TÜRKİYE’DE ŞİRKETLERİN STRATEJİSİ

Microsoft’un Boston Consulting Group, KRC Research ve Wharton School ile birlikte Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerini dikkate alarak, 20 ülkede hayata geçirdiği “Work Reworked” araştırması, Türk iş dünyasının esnek çalışma modelini Avrupalı meslektaşlarına göre çok daha hızlı benimsediğini ortaya koyuyor. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden 633 kişinin katıldığı ankette, yöneticilerin yüzde 94’ü “hibrit” bir çalışma yönteminin kalıcı olacağını öngörüyor. Bu oran, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya gibi Avrupa’nın lider ekonomilerinden katılan yöneticiler arasında yüzde 88 düzeyinde gerçekleşti.

Mercer’ın Koronavirüs Salgınının İş Hayatına Etkisi araştırması da Türkiye’de şirketlerin yüzde 59’unun pandemi süreci tamamlandıktan sonra da uzaktan ve esnek çalışma modeli uygulamasına devam edeceklerini ortaya koyuyor.

Görüşlerine başvurduğumuz liderler de “hibrit çalışma” ve “esneklik” kavramlarını vurguluyor; belirli oranda uzaktan çalışmaya geçeceklerini paylaşıyor. Bu şirketlerden biri olan Akbank, müşterilerine birebir hizmet verdiği şubelerde yerinden çalışmaya devam edecek. Genel müdürlük birimlerinde ise yüzde 52 oranında uzaktan, yüzde 36 oranında hibrit, yüzde 12 oranında ofisten çalışma modelini uygulayacak.

Hızlı aksiyonla genel müdürlük çalışanlarını yüzde 90 oranında uzaktan çalışmaya geçiren Türkiye Finans da hibrit modeli benimsiyor. Bankada çalışanlar “Jest” adı verilen modelde, şu 4 seçenekten birini tercih edip çalışmaya devam edebiliyorlar: “Ofisten çalışma, ofisten esnek saatler ile çalışma, uzaktan çalışma ve uzaktan esnek saatler ile çalışma.”

Türkiye Finans İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Züleyha Büyükyıldırım, “Uygulamada temel esas iş akışının aksamaması; verimli ve etkin bir şekilde çalışmanın sağlaması. Bu esas doğrultusunda her ekip hangi oranda esnek çalışacağını kendi belirleyebiliyor” diye konuşuyor.

PINAR ANAPA

ŞİRKET KÜLTÜRÜ ÇOK KRİTİK

Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa, esnek çalışma modellerini hayata geçiren kurumların güçlü bir kurum kültürüne sahip olması gerektiğini düşünüyor: “Çalışma modellerimizin prensiplerini belirlerken kültürün çatısı altında yer alan tüm bileşenleri titizlikle yeniden ele aldık. Ortak değerlerimiz, sohbet ettiğimiz iletişim kanallarımız, beraber olma ve başarıları birlikte kutlama ihtiyacımız, geleceğe hazırlanma tutkumuz, birbirimizden öğrenme alışkanlığımız gibi ortak kültürümüzü oluşturan her şeyi yeni düzene nasıl uyumlandırabiliriz diye baktık.”

Hibrit çalışma modelini benimseyen bir diğer banka olan Yapı Kredi’nin Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alp de esnek modellerin güçlü bir kültür ve teknolojik altyapı gerektirdiğini vurguluyor. Halihazırda 8 binden fazla çalışanı mart ayından beri uzaktan çalışan Yapı Kredi, bu sistemi kalıcı hale getirmek için “Yalın Çalışma” adını verdiği bir hibrit çalışma modelini hayata geçiriyor. Buna göre, çalışanların yüzde 28’i tam zamanlı, yüzde 36 dönüşümlü, yüzde 36’sı esnek çalışma düzeninde olacak.

İLETİŞİM DEVLERİNİN YOLU

“İletişim” ve “mobil” kavramlarının odağa oturduğu uzaktan çalışma sistemlerine; halihazırda bu alanlarda faaliyet gösteren şirketler ne diyor? Turkcell’in birkaç yıldır çalışanlarına haftanın bir günü ‘uzaktan çalışma’ olanağı sunduğu biliniyordu. Pandemiyle beraber bu modelin sınırlarını genişleten şirket, 757 çalışanının diledikleri yerden çalışmasına olanak tanıdı. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “Yaptığımız araştırma sonucunda, uzaktan çalışmanın hem çalışanlarımıza iyi hissettirdiğini hem de iş yapış konusunda daha verimli çalıştığımızı gördük” diye konuşuyor.

Vodafone da geçtiğimiz yıl tüm çalışanlarını uzaktan çalışma sistemine geçirdi; eylül itibarıyla geçerli olacak hibrit bir model tasarlıyor. Bu modelde, çalışanlar toplam çalışma zamanlarını ortalama yüzde 40’ı ofisten, yüzde 60’ı ise uzaktan olacak şekilde düzenleyebilecek.

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Çalışan deneyimini ve esnekliği merkezine alan, uzaktan çalışmanın verimliliği ile ofislerde çalışmanın sinerjisini harmanlayan bir model uygulayacağız. Çalışanlarımıza hem uzaktan çalışma, hem de inovasyon, ortak akıl üretme, ekiplerarası sosyal etkileşim için ofislerimizi kullanma imkanı sunacağız. Amacımız, evdeki verimlilik ve ofisteki işbirliğinin sinerjisini en üst seviyeye çıkarmak” diye konuşuyor.

“ESNEK MODEL İLE DEVAM”

Esnek çalışma sistemi bazı şirketler için aslında yeni değil. Sigorta sektöründe faaliyet gösteren Allianz, pandemi öncesinde haftada 1 gün uzaktan çalışma uygulamasını getirmişti. Geçen yılın mart ayından bu yana ise haftanın 5 günü uzaktan çalışıyorlar. Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan “yeni normalin” esnek sistemin gerekliliğini öne çıkardığını düşünüyor ve “Biz de uzaktan çalışma günlerimizi artırıyoruz” diyor.

Kibar Holding CEO’su Haluk Kayabaşı, ofislerde bulunması gereken çalışan sayısını pandeminin başlarında yüzde 25, yaz döneminde yüzde 50, eylül ayından bu yana ise maksimum yüzde 20 oranında tuttuklarını paylaşıyor. Kayabaşı, gelecek için ise şunları söylüyor: “Hayata geçirmeyi hedeflediğimiz yeni çalışma düzeninde tüm ofis çalışanlarımız haftada bir gün uzaktan çalışabilecekler ve çalışma saatleri de esnek olacak.”

Pandemi ile beraber, 600’e yakın genel merkez çalışanını yüzde 100 uzaktan çalışmaya geçiren PepsiCo’da da çalışanların esnek hareket edebileceği yeni bir hibrit çalışma modeli kurgulanıyor. PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Ece Aksel, “Çalışma şeklimizi basitleştirmek ve sadeleştirmek adına daha sonuç odaklı, işimizi doğru yaparken gereksiz bürokrasiden uzak ve çalışanı merkeze alan bir çalışma modeli yaratmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuşuyor.

Aksel, uzaktan çalışmanın en iyi üç özelliğini, “Esnek zaman yönetimi, verimlilik ve çevresel sürdürülebilirlik” olarak sıralıyor. “Anketlerde, çalışanlarımızın yüzde 97’sinin uzaktan çalışmanın da dahil olduğu esnek çalışma prensiplerini benimsediğini görüyoruz. İşe gidiş geliş zamanının azalması, daha konforlu çalışma ortamları ve esnek çalışma fırsatlarının verimliliğimizi inanılmaz ölçüde artırdığını söyleyebiliriz” diye ekliyor.

NEREDEYSE OFİSE UĞRAMAYANLAR!

GittiGidiyor, pandemiyle beraber hızlı ve yüksek düzeyde evden çalışma geçenlerden… Şirket 1 günde çalışanların yüzde 99’una evden çalışma olanağı tanıdı. GittiGidiyor CEO’su Öget Kantarcı, pandemi sonrasında da eski çalışma düzenine dönmeyi düşünmediklerini söylüyor ve hibrit çalışma modelinin ayrıntıları üzerinde çalıştıklarını paylaşıyor: “Amacımız, herkesin kendi kararını verebileceği ve kendini iyi hissedebileceği bir model oluşturabilmek.”

MEHMET TÜTÜNCÜ

Roche İlaç ise yeni çalışma modeli eVo (ev veya ofis) ile çalışanlarına kendi ve takımlarının ihtiyaçlarını gözeterek çalışma ortamlarını belirleme olanağı sağlıyor. Roche İlaç Türkiye Genel Müdürü Dr. Natasa Klicko, yeni hibrit modelin çalışanların yaklaşık yüzde 75’ini kapsadığını paylaşıyor ve ekliyor: “Belirsizliklerle dolu bir dönemde hayata geçirdiğimiz yeni çalışma modelimizi çalışanlarımızdan alacağımız geribildirimlerle önümüzdeki dönemlerde şekillendirmeyi ve geliştirmeyi hedefliyoruz.”

Yıldız Holding, ofis çalışanlarının yüzde 70’i ile dönüşümlü olarak yürüttüğü uzaktan çalışma sistemini benimsiyor. Yıldız Holding CEO’su Mehmet Tütüncü, “Belli iş ailelerinde ciddi verimlilik artışı elde ettik” diye paylaşıyor.

“TALEBE GÖRE KARAR VERECEĞİZ”

Çalışma modeline ilerleyen dönemlerde, pandeminin gidişatına ve çalışanlardan gelen taleplere göre karar verecek kurumlar da var. Bu kurumlardan biri olan Akkök Holding’in İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, “Sistemin detayları üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Pandeminin seyrine ve arkadaşlarımızın çalışma alanlarında bulunma gereksinimlerine göre gerekli düzenlemeleri sağlıklı biçimde hayata geçirerek sistemin en doğru biçimde işletilmesi için planlamalarımızı kurgulayıp devreye alacağız” diyor: “Yöneticilerimizin, arkadaşlarımızı kısmen ya da tamamıyla uzaktan çalışmaya yönlendirmesi, işleri aksatmamak ve acil durumda ofise 2 saat içinde ulaşmak kaydıyla mümkün olacak.”

TÜMKAN IŞILTAN

BP de esnek çalışma modelini benimseyen ancak sınırlarına süreçte karar verecek olan şirketlerden. Ülke Başkanı Tümkan Işıltan, “Hibrit çalışma modeli, tüm BP çalışanlarını kapsayacak. Ancak, ülkelerin ve departmanların gereklilikleri ve ihtiyaçları bize değişken bir tablo çiziyor. Bu nedenle çalışan yüzdesi vermek yerine işin tanımına uygun, çevik ve amaca hizmet eden yeni bir çalışma modeli oluşturduğumuzu söyleyebilirim.”

ORTAYA ÇIKARDIĞI SORUNLAR

Buffer Survey’in araştırmasına göre uzaktan çalışmanın olumsuz etkileri arasında ilk üç sırada; işle bağlantının kopabilmesi/uzaklaşma, yalnızlık hissi ve işbirliği/iletişim eksikliği geliyor.

Ergene Consulting & HGA Group Türkiye Başkanı Murat Ergene, şirketlerin endişelerinin iki temel konu üstüne olduğunu paylaşıyor: “Uzaktan çalışmada kritik nokta verimliliği artırarak yola devam etmektir. Uzaktan çalışmanın gündemdeki diğer iki konusu ise çalışan sadakati ve çalışan verimliliği”.

Ergene, bu endişenin yersiz olduğunu ve çözümün veri takibi olduğunu da ekliyor. Kibar Holding CEO’su Haluk Kayabaşı, pandeminin özellikle ilk dönemlerinde, evden çalışmaya hızlı bir geçişle 3 önemli sorunun ortaya çıktığını söylüyor: “İş ve özel yaşam dengesinin korunması, dijital yetkinliklerin sınanması ve takım ruhunun yaşatılması. Bu sorunları sürekli iletişim halinde kalarak, açık ve şeffaf iletişim ilkemizden ödün vermeyerek aştık.”

BP Türkiye Ülke Başkanı Tümkan Işıltan da, bilgisayar karşısında geçirilen uzun süreler sonucu oluşabilecek konsantrasyon kaybına, çocukları evde eğitim alan ebeveynlerin iş-yaşam dengesini kurmakta yaşayabilecekleri zorluklara karşı proaktif yaklaşımlar sergilediklerini paylaşıyor: “Çalışanlarımız, salgının yarattığı uzakta ve yalnız hissetme gibi duygu durumlarının olası sonuçlarını önlemek amacıyla ekip liderleriyle periyodik online görüşmelerle bir araya geldi. Bu sayede değerlerimizden ödün vermeden bu değişim sürecini yürütüyoruz.”

AHMET DÖRDÜNCÜ

UZAKTAN ÇALIŞMA HANGİ SORUNLARI ORTAYA ÇIKARDI?

  • PERFORMANS YÖNETİMİ
    1 yıldan uzun süredir, çalışanların yöneticileriyle aynı ortamda bulunmamalarından kaynaklı olarak performans değerlendirmesi bir ölçüde zorlaştı. Bu durum sebebiyle çalışanlar için performans kriterlerini yeniden gözden geçirme ve güncelleme gereksinimi baş gösterdi.
  • İLETİŞİM
    Çalışanların büyük kısmının ofiste olmayışı, ofis ortamındaki iletişim ve sosyalleşmeyi de doğal olarak olumsuz yönde etkiledi. Gerekli durumlarda aksiyon alabilmek adına yöneticilerin gün içinde daha fazla zamanlarını arkadaşlarımızla iletişim kurmaya ayırmalarını sağlayıp, pandemi öncesinde kısıtlı miktarda kullanılan online iletişim araçlarının da kullanımını yaygınlaştırdık.
  • FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK SORUNLAR
    Çalışanların pandemi koşulları altında fiziksel ve psikolojik sıkıntıları gündeme geldi. Akkök Holding olarak, pandeminin ilk günlerinde arkadaşlarımız için psikolojik destek alabilecekleri bir telefon yardım hattını devreye aldık. Ayrıca çalışanların sağlıklı alışkanlıklar kazanmalarını desteklemek ve koronavirüs hakkındaki son gelişmeleri onlara aktarmak üzere online sağlık ve bilgilendirme webinar’ları düzenledik.
    AHMET DÖRDÜNCÜ – AKKÖK HOLDİNG İcra Kurulu Başkanı
MURAT ERGENE

UZAKTAN ÇALIŞMA HAYATIMIZDA NELERİ DEĞİŞTİRDİ?

  • Rutinimiz bozuldu. Bununla birlikte “yeni rutin”e özel sektör çabuk uyum sağladı. Hatta birçok şirkette bazı kararlar artık daha hızlı alınmaya başlandı.
  • Daha verimli çalışma modelleri önem kazandı. Musibetten fırsatlar doğmaya başladı, sıkışan şirketler daha yaratıcı yöntemler buldu.
  • Şirketler, belki de ilk defa “görmediği” çalışanları yönetmeye başladı. Motivasyon bu konuda öne çıktı.
  • Bazı çalışanlarda “Acaba şirkette olmamam ya da yöneticimi görmemem terfi veya kariyerimi etkiler mi?” şüpheleri ortaya çıktı.
  • Belirsizlik çok artınca kısa vadeli düşünme öne çıktı. Uzun vadeli planlar geri planda kaldı. Hızla değişen piyasa şartlarında rekabetçi kalabilmek için, öngörülebilirliği artıran ileri veri analitiği uygulamaları öne çıktı.
    MURAT ERGENE – Ergene Consulting & HGA Group Türkiye Başkanı

İK LİDERLERİNE GÖRE UZAKTAN ÇALIŞMA MODELİ

%81

Uzaktan çalışmayı stratejinin ana parçası haline getireceğini söyleyenlerin oranı.

%64

İK liderlerinin yüzde 64’ü son 1 yılın performansını “olumlu”, yüzde 24’ü “çok olumlu” buluyor. Yüzde 5 “verimsiz” değerlendirmesini yapıyor.

%52

Bu oranda İK lideri “Saat 9-5” çalışma modelinin sona erdiğine inanıyor. Yüzde 28.5 ise biteceği düşüncesine karşı çıkıyor. Yüzde 11.7 ise “esnek çalışma şart” diyor.

%51.3

“Haftalık ideal çalışma süresi” sorulduğunda, yüzde 51.3, 3 günü savunuyor. 5 günü savunanların oranı yüzde 15 düzeyinde kalıyor.

%90

İK liderlerin göre “uzaktan çalışma” konusundaki en önemli sorunu, yüzde 90.5 ile “ekip ruhunu kaybetmek” oluşturuyor. Yüzde 52.4’lük bir oran ise “Çalışanı izleme ve danışmanlık verme” konusunu öne çıkarıyor. Yüzde 51.2 ile “şirkete bağlılık” sorunu öne çıkıyor.

Not: 96 büyük holding, şirket ve banka İK liderinin katılımıyla gerçekleşen anketin sonuçları.

HAKAN ALP

UZAKTAN ÇALIŞMANIN 3 AVANTAJI

  1. ZAMAN Yalın çalışma modelini hayata geçirdiğimizden bu yana çok yararını gördük. 2020 yılının mart ayıyla birlikte 8 binden fazla çalışanı evden çalışmaya geçirdik. Böylece, her ay yolda harcanan 350 bin saatten fazla süreden tasarruf ettik.
  2. MEKAN Ofis mimarimizde yapılan düzenlemeler sonuçlandığında kişi başına ayırdığımız metrekare oranı yüzde 30 artacak ve sosyal mesafeye daha uygun bir ortam yaratılacak.
  3. KARBON AYAK İZİ Evlerden çalışmaya başladığımız mart ayından itibaren karbon ayak izimizi toplamda yüzde 12 oranında (8498 ton CO2e) silmeyi başardık.
    HAKAN ALP – Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı
TIM COOK

“Açıkça söylemek gerekirse, evden/uzaktan çalışmak, fiziksel olarak birlikte olmanın yerini tutmuyor. Buna rağmen herkesin ofise dönmesini de bekleyemem. Bu dönemde bazı şeylerin gerçekten çok iyi çalıştığını gördüm. O nedenle artık eski çalışma düzenine dönüleceğini düşünmüyorum”.
TIM COOK – Apple CEO

Yazar: Mehtap Demir

Fast Company Türkiye Yazı İşleri Müdürü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kripto-para

Kripto hesapları

Şevket Sabancı’dan neler öğrenmiştim?