EZGİ EYLÜL HASVATAN GAVAS
Apollo CEO’su
Ailemin elektrik taahhüt şirketi olduğu için ben zaten elektriğin içinde büyüdüm. Elektrik hayatına, 7 yaşında şirketimizdeki kablo makaraların üzerinde şarkı söyleyerek giriş yaptım. Sonunda elektrik mühendisi olmam bence kaçınılmazdı.
Apollo için de “Energy is the new currency”, yani enerjinin yeni para birimi olduğu bakış açısı ile yola çıktık. Sektöre getirdiğimiz ilk yenilik, enerjiyi maliyet olarak ele almamız gerektiğiydi. Bu doğrultuda Türkiye’de ilk kez fatura doğrulama, avantajlı tarife tespiti ve PTF tahmini gibi birçok çalışmayı sektöre kazandırdık.
Şu an hâlâ Türkiye’de elektrik faturası hesaplayabilen ve doğrulayabilen tek şirketiz. 50’den fazla sektörde, yaklaşık 600 sektör lideri ile aktif olarak çalışıyoruz. Tesislerin yüzde 90’ında en az 1 hatalı, yani fazladan ödenen enerji faturası olduğunu gördük. Tesislerin enerji maliyetlerinin yüzde 8’ine varan hatalı tutarlardan bahsediyoruz.
Peki, bu hatalı faturalar neden gözden kaçıyor? Çünkü, fatura hesaplama ve doğrulama oldukça komplike ve efor gerektiren bir süreç… Sadece 1 aylık fatura hesabı için 744 ayrı zaman aralığına göre hesaplamalar yapılması gerekiyor. Apollo olarak tek tıkla, tesislerin hem geçmiş enerji faturalarını hem de güncel faturalarını doğrulayabilmelerini ve hatalı ödenen tutarlarını geri almalarını sağlıyoruz.
Bununla birlikte müşterilerimizin tüketim karakteristiklerine göre en avantajlı tarifeleri anlık olarak sunuyoruz. Apollo olarak müşterilerimize en avantajlı tarife önerileri ve sunduğumuz diğer çözümlerimizle enerji maliyetlerinde yüzde 30’lara kadar tasarruf sağlıyoruz.
ENERJİ İZLEME İMKÂNI
İkinci yeniliğimiz, hiçbir yatırım maliyeti olmadan enerji izleme imkânı sunmamız. Bu işe başlarken başarabileceğimizden çok emin değildik, çünkü herhangi bir yatırım yapmadan enerji izlemek gerçekten çok zor. Ancak, elektrik dağıtım firmalarından veri çekerek müşterilerimize herhangi bir yatırım yapmadan enerji izleme imkânı sunduk.
Türkiye’de bulunan çoğu tesisin sayaçlarında OSOS (otomatik sayaç okuma sistemi) var. Yani tesise hiçbir yatırım yapmadan ve cihaz takmadan OSOS sayesinden anlık veriler izlenebiliyor. Ancak, bu bilgiyi maalesef firma/tesis yöneticileri bilmiyor.
Biz bu altyapı aracılığı ile ulaştığımız tesis enerji tüketimi verilerini, yapay zeka ve enerji maliyetlerini birleştirerek tüketiciye ihtiyacı olan ve takip etmesi gereken tüm analizleri tek bir platformda sunabiliyoruz. Örneğin, 1000 şubeli bir bankayı düşünün, tüm şubelerin enerji yönetimini yapabilmek için milyon dolarlık yatırım yapması gerekebilir. Biz tüm şubeler için sadece 5 dakika içinde enerji yönetimini mümkün kılıyoruz.
“BABAMIN VERDİĞİ CESARET”
Tüm dünyaya Türkiye’den çıkıp yapay zeka tabanlı Apollo ürününü kullandırmak istiyorum. Türkiye’de kısa sürede sektör lideri olmayı başardık. Almanya’ya ofis kurarak dünyanın en büyük bankalarından birine de satışı gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde aynı başarıyı globalde de edinmek istiyoruz. Küçüklüğümden beri ‘kahramanım’ olarak gördüğüm babamla çalışıyorum. Babam beni her zaman cinsiyet bağımsız, her şeyi yapabileceğime inandırmıştı. Bu yüzden sektörde tek kadın olma cesaretini alırken hiç tereddüt etmedim, gece-gündüz arıza bakım ve şantiyelerde çalıştım.
Daha önce babamla beraber aile şirketimizde çalışıyordum. O benim ele avuca sığmayan biri olduğumu bildiği için ayrılmama ve kendi şirketimi kurmama destek oldu. Onun verdiği cesaretle bunları yapabildim; umarım ben de diğer kadınlara cesaret veriyorumdur. Babam yaptığımız işleri, imza attığımız başarıları çok yakından takip ediyor dolayısıyla her gün öğüt ve destek vermeye devam ediyor.
“Enerjinin yüzde 2.6’sını yönetiyoruz”
- 2 yılın sonunda tüm Türkiye’nin enerjisinin yüzde 2.6’sını Apollo olarak yönetmeye başladık.
- Şu an aktif olarak 50’den fazla sektörde, 600’den fazla sektör liderinin enerjisini biz yönetiyoruz.
- Bu kadar kısa bir sürede, Fast Company dergisinin En İyi 100 Startup listesine 16’ncı sırada girdik ve tek enerji yönetimi startup’ı olduk.
- Bu henüz bir başlangıç. Bu başarıyı globale taşımak gibi çok uzun bir yolculuğumuz var.
Zorluklar
- PSİKOLOJİK SAVAŞ Bence en başarılı girişimci, “en iyi satış yapan”, “en iyi yatırım alabilen” ya da “en iyi ikna eden” değil; ‘psikolojik savaşı en iyi veren’dir. Bu yüzden bir girişimcinin en önemli zorluğunun mental durumunu korumak olduğunu düşünüyorum.
- KEMİK TAKIMI KURMAK Önemli zorluklardan birinin ‘kemik takımı kurmak’ olduğuna inanıyorum. Çünkü, en iyi girişimi kurmak istiyorsanız, sizinle beraber inanan ve savaşan en iyi takıma sahip olmalısınız. Bunun için de çok çaba gerekiyor.
- İLK İNANANLAR Bana göre bir girişimci için diğer büyük zorluk ise iş modelinize ilk inananları bulabilmektir.