in , ,

Solugen

Şekeri endüstriyel kimyasallara dönüştürmek için geliştirdiği, emisyona yol açmayan yöntem ile süreçte önceden gerekli olan petrol, kömür ve doğal gazı rafa kaldırdı.

solugen

Solugen’in kurucu ortağı Gaurab Chakrabarti, “Şeker molekülünü izlerseniz, her şey oldukça basit hale gelir” diyor. Solugen, enzimler ve metal kataliz kullanarak mısır şurubunu endüstriyel kimyasallara dönüştürüyor. Chakrabarti’nin bu süreci özetleme şekli, şirketin Houston üretim tesisinin (Bioforge) temel aldığı karmaşık bilimi yalanlıyor. Çünkü bu yöntem, petrokimya süreçlerinin aksine hiç emisyon yaratmıyor ve yüzde 90’a yakın verim sağlıyor.

  • YARATICI YÖNTEM
    Tesisin merkezinde yer alan 18 metre uzunluğunda, gazın kabarcıklar halinde sıvı ile temas ettiği “kabarcık reaktörleri” enzimleri barındırıyor. Su ile karıştırılan mısır şurubu yukarıdan giriyor ve enzimlerle reaksiyona girmeye başlıyor. Bu işlem, Solugen’in tescilli süper küçük kabarcıkları biçiminde alttan pompalanan basınçlı havaya dayanıyor.
  • DURUM DEĞİŞİYOR
    Mısır şurubu reaktörün tabanına indiğinde bir ara malzeme haline geliyor ve bu da en sonunda nihai kimyasalı oluşturuyor. Enzim reaksiyonu meydana gelirken, bu malzeme de enzimleri filtreleyen zarlardan geçerek devamlı toplanıyor.
  • BİR TEPKİME DAHA
    Ara malzeme sıkıştırılarak basınç altına alınıyor ve metal katalizörler üzerine pompalanarak hidrojen peroksit gibi kimyasallara dönüşüyor. Şirketin kurucu ortağı Sean Hunt’e göre, Solugen’in uzmanlığı, “bir enzim reaktörünün metal bir reaktörle çalışmasını” nasıl sağlayacağını bildiği için işte burada devreye giriyor.

İLLÜSTRASYON: MAUCO SOSA

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

karsiz-donem-uzuyor-mu

Kârsız dönem uzuyor mu?

Doğuş’un-eater-tainment-stratejisi

Doğuş’un eater-tainment stratejisi