in , ,

Aile şirketleri ve gen değişimi

Fast Company Türkiye’nin 31’nci sayısıyla birlikteyiz.

Aile-şirketleri-ve-gen-değişimi-kapak
M. RAUF ATEŞ
Fast Company Türkiye Kurucusu [email protected]

Geçtiğimiz günlerde ‘New Scientist’ adlı bilim dergisinde bir makale gördüm. Şirketler kadar ‘uzun’ yaşayan hayvanlar ve bitkiler konusuna da ilgim var. Bu konuya özellikle, şirketlerin daha uzun yaşamalarını sağlayan etkenlerin neler olabileceğini merak ettiğim için ilgi duyuyorum.

Bu dergide okuduğuma göre, Bowhead balinaları, dünyada bilinen en uzun ömürlü memeliymiş. Bir avcı tarafından vurulduğunda yapılan araştırmada, erkek balinanın 211 yaşında olduğu belirlenmiş. Uzmanlar, işin sırrını araştırırken şu bulguya ulaşmışlar: Bowhead balinalarında, hücre bölünmesini yavaşlatan ve daha uzun yaşamalarını sağlayan bir gen varmış. Hücre bölünmesini yavaşlattığı gibi doğurganlığı da azaltan bu gen sayesinde ömürleri uzuyormuş.

Makaleyi okuduğum günlerde, Esas Holding YKÜ sevgili Kazım Köseoğlu ile birlikte başlattığımız Next Leader Buluşmaları’ndan dönüyordum. Orada, ailelerin uzun yaşamalarını sağlamanın yollarından biri olan ‘Aile Anayasası’ konusunu şirketlerin genç kuşak bireyleriyle konuşmuş, deneyimlerini dinlemiştik. Sevgili Kazım da kendi deneyimlerini paylaşmıştı.

Bowhead balinası ise şuradan aklıma geldi: Türkiye’deki ailelerdeki sorunların, ağırlıklı olarak ‘bölünme’ kaynaklı olduğu görülüyor. Aile bireyi sayısı arttıkça risk de artıyor ve şirketlerin sonraki kuşağa devir oranı düşüyor.

Bir sonraki buluşmamızda ‘kurumsallaşma’yı konuşacağımız bu toplantılarda, alınacak önlemlerle, gen değişimi olmasa da bir dönüşümle şirketlerin ömrü nasıl uzatılabilir, bu konulara odaklanıyoruz. İlerleyen sayfalarda bu buluşmanın bir özetini okuyacaksınız.

Sonraki sayıda görüşmek üzere.

OYUNU DEĞİŞTİRENLER KULÜBÜ

Uzun zamandır “Türkiye’de Oyunu Değiştirenler” konulu bir çalışma yapmak istiyorduk. Almanya gibi birkaç ülkede bu tip çalışmaları düzenli olarak yayınlayan kurumlar da bulunuyor. Önemli olan listenin nasıl oluşacağı, jüri rolünü kimin üstleneceğiydi. Bunu da CEO Council üyeleri ile kıdemli iş insanlarının değerlendirmeleriyle aştık. Gerçekten de ortaya kimsenin itiraz etmeyeceği bir liste çıktı.

Mutlaka listeye girebilecek başka isimler de vardır. 2 yıl sonra yenisini yayınladığımızda, farklı isimlerin de katılmasını umuyoruz. Bunun işaretlerini de görüyoruz. 26 Şubat’ta gerçekleştireceğimiz CEO Council buluşmasını ‘Oyunu Değiştirenler’ temasıyla yapacak ve listeden önemli iş insanlarını davet edeceğiz. Üyelerimizi davet ettik, hatırlatmaları da yapacağız.

SIRADA YENİLİKÇİ İK LİDERLERİ VE İNOVATİF İŞYERLERİ VAR!

Bu sayıda Sürdürülebilirlik Liderleri 50 araştırmasını tamamladık. Listeyi ilerleyen sayfalarda göreceksiniz. Başvuranlara çok teşekkür ediyoruz. Bir bölümü listede yer alamadı. Bir jüri üyesi olarak, onların bir kısmında ‘içerik’ eksikliğini önemli bir gerekçe olarak görüyorum. Ana yaklaşım, alınan ödüller ve çok geçmişteki projeler, jüriyi etkilemiyor. Bunu hatırlatmak isterim. Yapılan projeler, alınan ilk sonuçlar ve hedefler, en ideal içeriktir.

Önümüzde Yenilikçi İK Liderleri ile Yenilikçiler İçin İdeal İşyerleri araştırmaları var. Şimdiden hatırlatmak isterim: İK liderinin mezun olduğu üniversiteyi, geçmiş deneyimlerini anlatmaya gerek yok. Yenilikçi şirketler için (teknolojiye dayalı olması gerekmiyor) neler yaptığına odaklanmakta yarar var. Bütün araştırmalar için başvuru formları web sitesinde mevcuttur.

Yazar: Rauf Ateş

Fast Company Türkiye Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

e-ihracak-2025

E-İhracat 2025 / Büyüme İçin Global Fırsatlar

is-dunyasindan-haberler

İş dünyasından haberler