in , ,

Benim işletim sistemim: Abdi İbrahim CEO’su Süha Taşpolatoğlu

Türkiye’de ciro büyüklüğü itibarıyla lider ilaç şirketi Abdi İbrahim’in CEO’su Süha Taşpolatoğlu, asıl mesleği doktor olan bir iş insanı. Profesyonel yaşamında kritik dönemin ‘pazarlama’dan ‘satış’a geçmek olduğunu söylüyor. Koyu bir Beşiktaş taraftarı olan Taşpolatoğlu, bilinmeyen özelliklerini Fast Company’ye anlattı.

Benim-isletim-sistemim--Suha-Taspolatoglu

En iyi ve en kötü alışkanlıklarınız nedir?

Ben hâlâ gazeteleri, kitapları eline alıp okumayı sevenlerdenim. Bu alışkanlığımı çok seviyorum. Kötü alışkanlığım ise son yıllarda biraz değiştirmekle birlikte, not tutma alışkanlığımın olmaması. Toplantılarda çok fazla not almam.

Bir iş felsefeniz var mı?

Kendime prensip edindiğim pek çok öğreti var ama ilk aklıma gelen iki örneği paylaşmak isterim. “Sen konuşma, işin konuşsun” ve “Ünvanın büyüdükçe, sen küçül” felsefelerini iş hayatım boyunca uygulamaya çalıştım. Bunlar için, “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz” ve “Makamın yükseldikçe boynun eğilsin” sözlerinin kendi dilime çevrilmiş halleri diyebilirim.

Yaratıcılık açısından tıkandığınızda ne yaparsınız?

Kendimi mutlu edecek ve rahatlatacak şeylere vakit ayırmaya çalışırım. Özel hayattaki mutluluk ve huzurun iş hayatına da olumlu etkisi olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle ailemle vakit geçiririm. Arkadaşlarımla plan yapar, buluşur, sohbet ederim. Aslında yaratıcılığın çok iyi bir analiz sonrası ortaya çıkacağına inanırım. Konuyu çok iyi bilir ve kapsamlı analiz edersen, yaratıcılığını ortaya çıkarabilirsin. İşle ilgili zaten çok soru soran birisiyim ve bunun iş hayatımızda geliştirilmesi gereken bir özellik olduğunu düşünürüm. Tıkandığım zaman, anlamak için her zamankinden daha çok soru sorarım.

Şimdiye kadar yaptığınız en büyük hata neydi?

Hayatta çok hata yapmışımdır ama geriye dönüp bakmayı çok seven biri değilim. Hatalarıma takılıp kalmıyorum ve yapmaktan da korkmuyorum. Yeter ki aynı hatayı bir daha yapmayayım.

Herkesin okumasını önerdiğiniz bir kitap var mı?

Şu dönemde özellikle Osmanlı ve Cumhuriyet tarihiyle ilgili kitaplar okumaya çalışıyorum. “Okuyalım da ne okursak okuyalım” diyenlerdenim.

Kariyerinizdeki en önemli dönüm noktası nedir?

İş hayatımdaki ilk dönüm noktasının, pazarlamadan satış bölümüne geçmek olduğunu söyleyebilirim. O dönem ilaç sektöründe doktor sayısı çok azdı. Satış üzerine çalışmam, işin o yönünü öğrenmem açısından çok yararlı oldu. Çünkü, sıcak satış talep yaratmak şeklindedir. Sıcak satış bizim sektör için geçerli değildir. Bu nedenle satışı bilmek, talep yaratmanın mutfağını bilmek anlamına gelir. Ama asıl dönüm noktasını 2001’de Abdi İbrahim’de çalışmaya başlamam oluşturur. Çok sayıda lisansör firma ile çalışmasının yanı sıra eşdeğer ilaçlar da geliştiren Abdi İbrahim’deki çalışma dönemim, hızlı karar ve risk alabilme becerimi geliştirdi. Takım oyununun önemini daha iyi kavradım. Hep daha iyisini yapma azmi ve isteğinin olduğu bir ortamda bulunmam, benim için gerçek dönüm noktasıdır.

İş hayatındaki giyim tarzınızı nasıl tanımlarsınız?

“Business” ve zaman zaman “Business casual” olarak tanımlayabilirim.

En beğendiğiniz şarkıyı paylaşır mısınız?

Tek bir şarkıyı söyleyemem ama dönem ve tür belirtebilirim. 70’ler ve 80’lerde yapılan pek çok şarkıyı sayabilirim. Daha önceki tarihlerden itibaren bestelenmiş birçok caz eseri de yine favorilerimdendir. Aynı zamanda, birçok yaşıtım gibi 90’lardan sonra iyi müzik yapılmadığına inananlardanım.

Duymaktan hoşlanmadığınız bir iş deyimi/moda terim var mı?

Genel olarak çözümü elimizde olmayan nedenler üzerinden konuşulmasını ve mazeret üretilmesini hiç sevmem. “Başarılı olmak istiyorsak değiştirebileceklerimize, etki alanımızda olanlara odaklanmalıyız” sözünü her ortamda belirtirim.

Önemli birinden aldığınız, fakat göz ardı ettiğiniz bir öğüt oldu mu?

Aklıma, iş dünyasından bir büyüğümün, “Kendine bir hobi edin, emekli olunca yapacak bir işin olur” öğüdü geliyor. Sürdürülebilir bir hobi edinme isteğim hep var ama maalesef iş yoğunluğum nedeniyle henüz bu konuyla ilgili aksiyona geçemedim. Bir süredir, eskiden olduğu gibi, plak merakım başladı, plak biriktiriyorum.

Favori sporunuz nedir?

Öğrencilik yıllarında amatör olarak pek çok spor yaptım. Ama şu an yapamıyorum. Fırsat oldukça yürüyüş yapmayı seviyorum. Yapamasam da her spor dalını canlı veya televizyondan izlemeyi çok seviyorum.

Çalışanlara ya da iş ortaklarına teşekkür mesajını nasıl gönderirsiniz?

Önceliğim her zaman insana dokunarak yüz yüze ya da telefon ile teşekkürümü iletmektir. Bu iletişim türü benim için her zaman daha güçlü. Ama elbette her zaman bu fırsat olamayabiliyor. Bu durumlarda da e-mail ve WhatsApp yoluyla da mesajlarımı iletiyorum.

ETKİLENDİĞİM İŞ İNSANLARI

  • Türkiye’de modern ilaç sektörünün kurulmasının öncülerinden Nejat Eczacıbaşı etkilendiğim isimlerden birisidir.
  • Roche’un bir dönem yönetim kurulu başkanı olan Franz Humer beni çok etkilemiştir. Roche’un, OTC ve daha yaygın kullanılan ürünler satan bir firmadan biyoteknoloji devine dönüşmesini sağlayan cesur kararları alan bir liderdi.
  • Abdi İbrahim’in 3 kuşak yöneticileri, 1912 yılında kurulan Abdi İbrahim’in büyümesinde ve bugünlere gelmesinde büyük rol oynadılar.

OFİSİMDEKİ ÖZEL OBJE

Koyu bir Beşiktaş taraftarıyım. Dolayısıyla da takım objelerim benim için çok özeldir. Bunlar içinde fotoğraf sanatçısı Ahmet Elhan’a ait olan, İnönü Stadı’nın yıkılmadan önceki halinin 6 metreye 2 metre boyutlarındaki panoramik fotoğrafı ise ofisimdeki favorim.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yüzyılın en önemli sorunu!

Benim-isletim-sistemim--omer-taviloglu

Benim işletim sistemim: Mudo CEO’su Ömer Taviloğlu