in , ,

Benim işletim sistemim: Denizbank Finansal Hizmetler Grubu CEO’su Hakan Ateş

Hakan Ateş, sektörün verdiği koşuşturma nedeniyle yoğun bir iş yaşantısına sahip… Toplantılar, seyahatler ve rakamlarla geçen tempoda, özel hayatına, özellikle çocuklarına da vakit ayırıyor. Ateş, bu süreci, liderlikle ilgili öne çıkmayan özelliklerini Fast Company dergisine anlattı…

benim-isletim-sistemim-hakan-ates-1

En iyi ve en kötü alışkanlıklarınız nedir?
En iyi ve en kötü alışkanlığım aynıdır; çok çabuk unuturum, kolay affederim, kin tutmam. Zamanın birinde bana ciddi zarar ve kayıplar yaşatmış kişi ve kurumları dahi sonrasında desteklediğim çok olmuştur. Ayrıca bana söyleyen bir şeyi, kimden gelirse gelsin bir nevi emir telakki edip kendi üzerime alırım ve çözüm telaşına düşerim. Herkesin derdi ile dertlenirim, bu da çok iyi bir şey değil.

Bir mantranız/felsefeniz var mı?
Hayatın ne kadar değişken ve devinim halinde olduğundan hareketle; başlayan her şey biter.

Yaratıcılık açısından tıkandığınızda ne yaparsınız?
Ortak akla başvururum. Hem danışırım hem öğrenirim.

Hayran olduğunuz/etkilendiğiniz bir iş insanı var mı?
İş yaratma ve başarma kapasitesi açısından Mehmet Emin Karamehmet, işi bitirme ve sonuçlandırma açısından ise Turgay Ciner’i beğenirim. Profesyonellikten, şirket alım ve satımlarına yönelik faaliyet alanına geçerek burada çok başarılı olan ise İsak Antika’dır.

Şimdiye kadar yaptığınız en büyük hata neydi?
Hatasız kul olmaz ama en büyüğünü seçemedim. Ancak, aile ya da iş hayatımda öyle feci bir hata yaptığım kanaatinde değilim. Ayrıca hatalarından öğrenebiliyorsan yaşadıklarını kendin için avantaja da çevirebilirsin. “Hatalarınızdan pişmanlık duyuyor musunuz?” diye sorarsanız ise yanıtım, “hayır” olur.

Kariyerinizdeki en önemli dönüm noktası nedir?
Türkiye’de rahatım yerindeyken, Ayhan Şahenk’in daveti ile Doğuş Grubu adına Rusya’da sıfırdan banka kurmayı kabul ederek Garanti Bank Moscow’u kurmaya gitmem, diyebilirim. Çünkü, DenizBank’ın kapısını da bana bu karar açmıştır. Böylece iki bankanın kuruluşunu gerçekleştirmiş oldum.

İş hayatındaki giyim tarzınızı nasıl tanımlarsınız?
Resmi giyinirim. Virüs salgını döneminde bu elbette biraz esnedi ama yine de online dahi olsa iş toplantılarında kravat ve takım elbiseyi tercih ederim. Bununla birlikte, Y ve Z kuşağını da çok iyi anlıyorum, onların giyim tarzlarına karşı da esnekliğim var.

Çantanızda her zaman ne taşırsınız?
Laptop ya da iPad. Bazen ikisini birden.

Beğenerek izlediğiniz bir TV programı/dizi var mı?
Netflix’te yayınlanan The Kominsky Method ve Emily in Paris dizilerini beğenmiştim.

Duymaktan hoşlanmadığınız bir iş deyimi/moda terim var mı?
‘Aslında’ ifadesinin kullanılmasından hoşlanmıyorum. Bir de iş ile ilgili yapılan konuşmalarda, girizgah kısmında birçok isme yapılan teşekkürleri kapsayan konuşmalardansa daha öze dönük konuşmalar hoşuma gider.

Önemli birinden aldığınız, fakat göz ardı ettiğiniz bir öğüt oldu mu?
Sonradan bırakmama rağmen; babamın sigara içmemem yönündeki öğüdünü bir dönem tutmadım ve içtim. Şu anda da ise en sıkı duman karşıtlarından biriyim.

Çalışanlara ya da iş ortaklarına teşekkür mesajını nasıl gönderirsiniz?
Marifet iltifata tabidir. O çerçevede yapılan iyi işleri mutlaka görmek ve gördüğümü karşı tarafa iletmek isterim. Hangi yol ile yapabilirsem. Sözlü, mail yoluyla ya da daha hızlı olduğu için Whatsapp kullanarak. Zaman zaman özellikle kitap gönderen dostlara mektup ile de teşekkür ederim.

MUTLAKA OKUYUN

1. FELSEFENİN TEMEL İLKELERİ
Felsefeyi çok severim, o nedenle Georges Politzer’in Felsefenin Temel İlkeleri kitabını öneriyorum.

2. HOMO SAPIENS
Yuval Norah Harari’nin çok kavrayıcı olan Homo Sapiens eserini öneririm.

3. TİBET’İN GENÇLİK SIRLARI
Sağlıklı kalmak için okuduğum ve faydasını gördüğüm, Tibet’in Gençlik Pınarı kitabını da tavsiye edebilirim. Oradaki egzersizleri 2002’den beri her gün uyguluyorum.

OFİSİMDEKİ ÖZEL OBJE


Çocuklarımla yaklaşık 10 yıl arayla çekilmiş iki fotoğraf.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Engin Aksoy Vodafone Türkiye CEO’su oldu

Taylan Akalın, Tempo Satış Pazarlama Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi oldu