in , ,

Benim işletim sistemim: Esas Holding CEO’su Çağatay Özdoğru

Çağatay Özdoğru, girişimcilik özelliği ile öne çıkan Esas Holding’in CEO’su… İş ve özel hayatında aktif bir iş insanı… Fenerbahçe’nin de önemli bir parçası olduğu özel hayatını ve yoğun iş temposunu, göz önünde olmayan yanlarını Fast Company Türkiye’ye anlattı.

En iyi ve en kötü alışkanlıklarınız nelerdir?
Kriz ortamlarında sakin kalarak rasyonel düşünebilmemin en iyi alışkanlığım olduğunu söyleyebilirim. En kötü alışkanlığım ise insanlardan beklentimin yüksek olması. Kişiler hem performans hem de karakter olarak beklediğim seviyeye çıkamayınca hayal kırıklığı yaşıyorum.

İş hayatında bir mantranız/felsefeniz var mı?
Değerler bazlı, insan odaklı yönetim felsefesine inanıyorum. İş hayatında en iyi kılavuz değerlerdir. Değerlerin temelinde ise insanlık onuru ve eşitlik yatar. Bu iki değer, diğerlerinin anayasası sayılır. İnsan onuru ve eşitliğinin ayaklar altına alındığı yerde, çağdaş evrensel değerlerin tümü devre dışı kalır.

Yaratıcılık açısından tıkandığınızda ne yaparsınız?
Fikirlerine güvendiğim insanlarla konuşurum. Her türlü opsiyonu değerlendirir, düşünür, o şekilde uyurum. Sabaha çözümü bularak uyanırım (Bu sistem 50 yıldır çalışıyor).

Şimdiye kadar yaptığınız en büyük hata neydi?
Esas Holding’e gelene kadar telekomünikasyon sektöründe çalıştım. Sektör henüz kuruluyordu, regülasyonlar nedeniyle ağır ilerleniyordu, risklerin bedeli yüksekti. Daha erken sektör değiştirerek bilgimi ve enerjimi daha iyi değerlendirebilirdim, biraz geciktim. Ama neticede yolum Sayın Şevket Sabancı ve ailesi ile kesişti. Sektör değiştirmem bu şekilde 2005 yılında gerçekleşti.

Herkesin okumasını önerdiğiniz bir kitap var mı?
Amerikalı ünlü basketbol antrenörü Rick Pitino’nun “Başarı bir tercihtir” isimli kitabını öneririm.

Kariyerinizdeki en önemli dönüm noktası nedir?
1995’te, o dönemin en gözde teknoloji şirketi IBM’de çalışmaya başladım. IBM’de parlak bir geleceğim varken, 2 yıl sonra aniden istifa ederek Türkiye’ye daha çok yeni gelmiş olan Global One’a (France Telecom Orange) geçtim ve hayatım değişti.

İş hayatındaki giyim tarzınızı nasıl tanımlarsınız?
Eskiden sürekli takım elbise giyiyordum. Son 10 yıldır “smart casual” giyiniyorum. Giyim tarzında rahatlığın, yaratıcılığı da geliştirdiğine inanıyorum.

Çantanızda her zaman ne taşırsınız?
Sırt çantası kullanıyorum. Her an yurtiçi ya da yurtdışına seyahat edecekmişim gibi ihtiyaç duyabileceğim her şey içindedir.

Ofisinizdeki favori objeniz nedir?
Fenerbahçe tutkum var. Odamda takımımla ilgili pek çok obje var ama en sevdiğim İspanya’dan aldığım sarı lacivert boğa heykeli (Kadıköy’ün boğası).

Beğenerek izlediğiniz bir TV programı/dizi var mı?
Gün içinde ofisimde televizyon sürekli açıktır, ekonomi programlarını takip ediyorum. Akşamları ise siyasi tartışma programlarını izlemeyi seviyorum.

Duymaktan hoşlanmadığınız bir iş deyimi/moda terim var mı?
Pandemi dönemiyle birlikte “Yeni Normal” kavramını kullanmayan kalmadı. Aslında pandemi öncesine ait bir tanımdı, 2000’lerin başında dünya ekonomisinde yaşanan büyük değişim ve dönüşümler nedeniyle kullanılmaya başlanmıştı. Artık iktisadi bir terim olmaktan çıkıp, sosyolojik bir terim haline geldi. Artık yeni terminoloji “sonraki normal”.

Önemli birinden aldığınız fakat göz ardı ettiğiniz bir öğüt oldu mu?
Olmadı. Aksine göz ardı etmediğim bir öğüt var. Saint-Benoit Lisesi’nde öğrenciyken, tarih hocam Doğan Bey, “Hareketlerine dikkat etmezsen her çıkışın bir inişi vardır” demişti. Hayat felsefem haline geldi.

Favori sporunuz nedir?
Futbol ve basketbol. Fenerbahçe’nin performansına göre önceliği yer değiştirir.

Çalışanlara ya da iş ortaklarına teşekkür mesajını nasıl gönderirsiniz?
Şirket olarak büyük bir başarıya imza atmışsak WhatsApp ile ortak mesaj atarım. Kişisel başarılar varsa telefon ederim ya da yüz yüze konuşmayı tercih ederim.

Sosyal medyadaki favorilerim
Twitter:
1 Businessinsider
2 Kayıpköpek
3 Bilimoloji
4 Playsporcom
5 SokaktakiTarih
6 Newscientist
7 @mehmetceyhan23

Instagram:
1 Beautiful Destinations
2 Natgeotravel
3 Forbestravelguide
4 Hikayemvarokursan

Hayran olduğum 3 Lider
Atatürk. Bir lider olarak, her alandaki felsefesinden en çok etkilendiğim kişi Mustafa Kemal Atatürk’tür. İşgale uğramış ve yenilmiş bir coğrafyadan yeni bir ülke yarattı. Bununla yetinmeyip eğitimden sağlığa, sanayiden tarıma kadar her alanda mucizevi atılımlara önayak oldu.
SAKIP VE ŞEVKET SABANCI. İş dünyasındaki liderler arasında ise kesinlikle Sakıp Sabancı ve Şevket Sabancı’yı sayabilirim.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benim işletim sistemim: Girişimci, Yatırımcı, Informed Yönetim Kurulu Üyesi Magdalena Yeşil

“Yeni Normalde Dijital Finans’ın konuşulduğu Digital Money’20 ve Fintech Awards’20 Ödül Töreni”