in

Google’ın İK duayeninin özgeçmişlerde gördüğü 5 ölümcül hata

15 yılda 20 binden fazla özgeçmiş inceleyen eski Google yöneticisi, bu 5 utanç verici hatayı defalarca gördü.

Google’daki “İnsan Operasyonları” bölümünün eski kıdemli başkan yardımcısı Laszlo Bock, insan kaynakları (İK) alanında tüm dünyada gelmiş geçmiş en büyük isimlerden. 2017 yılında birkaç başka Google veteranıyla birlikte Silikon Vadisi’nde Humu şirketini kurdu. Onun döneminde Google 30’dan fazla kez “en çok çalışılmak istenen şirket” seçildi. İK alanında 100’den fazla ödül aldı.

Kuşkusuz, Laszlo Bock iş arama eziyetine oldukça aşina. O da kariyeri boyunca yüzlerce özgeçmiş gönderdi. Ancak yıllar içinde, göz alıcı bir özgeçmişin nasıl olması gerektiği konusunda da benzersiz bir kavrama yeteneği edindi.

Bock, 15 yıl boyunca Google’da 20 binden fazla özgeçmişi kişisel olarak inceledi. Bazı mükemmel özgeçmişlerle karşılaşsa da, aynı hataları tekrar tekrar görmeye devam ettiğini söylüyor. Bu da aslında iyi olan adayların harika bir pozisyon elde etme şansını kaybetmesine mal oluyor.

Kötü hazırlanmış bir özgeçmiş sunarsanız, kendi başarınızı baltalarsınız. İşte Bock’a göre kaçınmanız gereken dört büyük hata:

  1. Biçimlendirme eksikliği

Dağınık ve okunaksız bir özgeçmiş, sizi hiçbir yere götürmez. Bir santimden biraz fazla kenar boşlukları bırakarak biçimlendirmeyi temiz ve düzenli tutun. Sütunları hizalayın ve tutarlı boşluklar bırakın.

Adınızın ve iletişim bilgilerinizin yalnızca ilk sayfada değil, her sayfada olduğundan emin olun. Özgeçmişinizi e-posta veya mesaj yoluyla gönderiyorsanız, biçimlendirmenizi ve çalışmanızı korumak için PDF olarak kaydedin.

  1. Gizli bilgilerin eklenmesi

İşveren ihtiyaçları ile kendi ihtiyaçlarınız arasında bir çelişki oluşturmamaya özen gösterin. Örneğin, bir danışmanlık firmasından geliyorsanız, müşteri adlarını paylaşma izniniz olmayabilir; bu yüzden özgeçmişinizde bunu yapmayın! Müşterinin isminden söz etmeseniz bile, kime atıfta bulunduğunuza dair açık ipucu vermekten de kaçının.

Laszlo, “Özgeçmişinde bir aday şöyle yazmıştı: ‘Redmond, Washington’daki büyük bir yazılım şirketine danışmanlık yaptım.’ Elbette reddedildi! Bu aday özellikle Microsoft’tan söz etmese de, özgeçmişi inceleyen herhangi birisi kimi kastettiğini anlıyordu” diye anlatıyor.

  1. Yazım hataları

Özgeçmişinizi defalarca okuyun ve hatta okutun. CareerBuilder tarafından yapılan bir araştırmaya göre, özgeçmişlerin yüzde 58’inde yazım hataları oluyor. Dil bilgisi hatalarına, hizalamaya ve benzeri konulara dikkat edin. Aksi takdirde sizin detaylara dikkat etmeyen biri olduğunuzu düşünebilirler. Laszlo şu tüyoyu veriyor: Özgeçmişinizi aşağıdan yukarıya okuyun, normal düzenin dışında bir okuma biçimi her bir satıra daha iyi odaklanmanızı sağlayacaktır.

  1. Aşırı uzun özgeçmişler

“Genel olarak, her 10 yıllık iş deneyimi için bir sayfa ayırmak gerekir” diyor Bock. Unutmayın ki özgeçmişinizi sunma sebebiniz bir mülakat daveti almak; hemen oracıkta işe alınmak değil.” Gerçi bu çok büyük bir artı olurdu…

Laszlo, “Bir kez odaya girince, özgeçmiş pek önemli olmuyor” diyor ve devam ediyor: “Bu yüzden özgeçmişinizi kısa tutun. En önemli bilgilere öncelik veren özlü ve odaklanmış bir özgeçmiş oluşturun. Hayat hikayesini sonraya saklayın.

  1. Yalanlar

Özgeçmişinizde hakkında yalan söyleyebileceğiniz birçok şey var ve Bock bunların hepsini görmüş: İş tecrübesi, üniversite dereceleri, not ortalaması, satış sonuçları… İşe alım sürecinde bir yalan söylediğinizde bu ortaya çıkarsa, sonuçlarına katlanmanız gerekir. Her şeyden önce, yalan söylemek etik değildir. Ve kim etik dışı bir çalışan ister ki?

Laszlo, “Asla ama asla buna değmez” diyor; “CEO’lara varıncaya kadar ve hatta CEO’lar da dahil olmak üzere herkes bu sebepten kovuluyor. (Google’da ‘Özgeçmişinde yalan söylediği için kovulan CEO’ diye aratın ve görün.)”

İK yöneticileri her zaman en iyisini arıyor. Başkalarının yaptığı hatalardan kaçının ve kısa sürede en tepeye çıkın!

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Google’a göre mükemmel yöneticilerin 10 ortak özelliği

Elon Musk’ın toplantı kuralları