in , ,

Ayvalık, Bodrum ve anlam

Fast Company Türkiye’nin 15’inci sayısıyla birlikteyiz.

M. RAUF ATEŞ
Fast Company Türkiye Kurucusu [email protected]

Merhum Vehbi Koç, 1960’lı yıllarda ABD’ye yaptığı ziyarette, “500 Büyük Şirket” listesinin yayınlandığını görmüş ve etkilenmişti. Kendi anlatımıyla, Türkiye’ye geldiğinde dönemin İstanbul Sanayi Odası Genel Sekreteri’nden bu konuda çalışma yapmasını istemişti. Şirketlere ait verilerin şeffaf şekilde açıklanmasının, büyüklüklerin paylaşılmasının önemini gördüğü için İSO 100, ardından İSO 300 ve 500 listeleri hazırlanmıştı.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi büyüklükleri ortaya koyan rakamlar hâlâ çok önemli… Önemli olmaya da devam edecek. Ancak, artık şirketlerin ve liderlerin performansını ortaya koyan, çalışanlar ile toplum gözünde fark yaratan başka “göstergeler” de var. Bunlardan biri “kültür” idi. 2020 yılında MIT’nin izlediği yoldan giderek Culture 100 (Kültür Açısından En İyi Şirketler) listesini açıkladık. Şimdi ise son yıllarda herkesin çok önem verdiği bir konuyu gündeme taşıyoruz: “Anlam 100.”

Sizler de takip ediyorsunuz, “purpose” kavramı ile global iş dünyasında öne çıkan “Amaç/gaye” kavramları, şirketlerin para/kâr dışında insanlığa hizmet etmeleri gerektiğini ifade ediyor. Bu konuya dikkat çekmek amacıyla Era Research ve Selim Oktar ile yeni çalışmayı başlattık. Kabul etmek gerekir ki, Türkiye bu konuda yolun başında, kavram yeni gelişiyor. Ancak, bu gibi konuları anlatmanın bir yolu da bu çalışmalardan geçiyor.

Bin 188 yöneticinin katıldığı araştırmanın sonuçlarını ilerleyen sayfalarda göreceksiniz. Belirtmek gerekir ki, bütün çalışmalar gibi, ankete katılan örneklemin görüşlerinden çıkan bir sonuçtur. 6 aydan fazla süren özenli bir çalışmanın ürünüdür ve “şirketi beğenmek” konusunu ifade etmiyor. Katılanlara, “gayesi olan” şirketler soruldu ve “o gayeye hizmet” düzeyleri sorgulandı. Ortaya çıkan görüş ise bir algıyı yansıtır. Gayesi olan, ancak listelerde alt tarafta bulunanların, bu konunun iletişimini iyi yapmadıklarını da çalışmayı değerlendirirken göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Bu arada bizim taraftan birkaç bilgiyi de paylaşmak istiyorum. CEO Council’da yeni dönemi başlattık. Vodafone Türkiye Business ile yeni dönemi, önemli projelerimizi sizlerle paylaşacağız. Geçen sayıda yazdığım gibi Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali, başkanlık görevini üstlendi. Kendisine tekrar teşekkür ediyorum.

Muhtar Kent

Ayvalık Business Forum (16-17 Eylül) ve Young Owners Forum’a (2-3 Eylül) büyük ilgi olduğunu yazmıştım. Bu yıl Ayvalıklı Muhtar Kent ile birlikte sürpriz bir ismi daha duyuracağım. Haberiniz olsun.

Ayvalık’a gelip iyi bulanlar, bu yıl “muazzam” bir buluşmaya tanıklık edecekler. Tıpkı Bodrum’daki Young Owners Forum’da olacağı gibi.

Geçen yıl olduğu gibi son anda başvuranlara yer açamadık. Bu yıl çok az yer var. Ancak, sadece CEO ve patronları kabul edebildiğimizi, önceliğin de CEO Council üyelerinde olduğunu belirtmem lazım.

Gelecek sayıya kadar hoşça kalın, bize yazın, önerin, eleştirin.

Saygılarımla.

Yazar: Rauf Ateş

Fast Company Türkiye Kurucusu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

murat-ulker-sirket-satma-fikrine-alismam-1-yilimi-aldı

Murat Ülker: “Şirket satma fikrine alışmam 1 yılımı aldı”

Kripto paradaki çöküş Bitcoin’in ‘dijital altın’ olmadığını kanıtladı