in , ,

Benim İşletim Sistemim: Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper

Petrol Ofisi’nin CEO’su Selim Şiper, enerji sektörünün dinamikleri ve ajandası nedeniyle yoğun bir tempoda çalışıyor. Erken saatlerde başlayan toplantılardan seyahatlere, hayatı sürekli bir koşuşturma içinde geçiyor. Ancak, bu yoğun tempoda 24 saatini, 7 gününü kendine özel bir yaklaşımla yönetiyor, özel yaşamına da zaman ayırıyor.

Benim-işletim-sistemim-Selim-Siper

En iyi ve en kötü alışkanlıklarınız nedir?
Alışkanlıktan ziyade kişisel özelliklere odaklanırsak; bana yardımcı olan ‘en iyi’ diyebileceğim özelliğim/alışkanlığım “olumlu yaklaşım”ve “çözüm odaklılık” olarak özetlenebilir. Bana zaman zaman zarar veren özelliğim ise ‘muhatabımı kendim gibi sanmak’ tuzağıdır.

Bir mantranız/felsefeniz var mı?
Benim 3 önemli felsefem var: “Hayatta en büyük başarı mutlu olmaktır”, “Her elem/sıkıntı kurtuluşla son bulur” ve “Mühim olan elden gelenin azamisini ortaya koymaktır.”

Yaratıcılık açısından tıkandığınızda ne yaparsınız?
Başkalarının göremediğini görmeye/sezmeye odaklanır, konuyu en asal basite indirgerim.

Hayran olduğunuz ya da sizi çok etkileyen bir iş insanı var mı?
Hayranlık fazla duygusal bir kavram olduğu için kişiyi rasyonellikten uzaklaştırabilir. Bunun yanı sıra değişik açılardan etkilendiğim kişiler de olmuştur. Bu konuda “neyin nasıl yapılması/düşünülmesi” gerektiğine odaklanmak kadar – ve hatta belki de daha öncelikli olarak – “neyin nasıl yapılmaması/düşünülmemesi” gerektiğini öğrenmek önemli.

Şimdiye kadar yaptığınız en büyük hata neydi?
Elbette hatalar da yaptım. Hatasızlık, “top çevirmek” ya da “durumu idare etmek”, yani “inertia”dır. Mühim olan ise hatayı tekrar etmemektir. En büyük hatamı düşünmek, onun yasını tutmak yerine bu durumdan gelecekteki olası hatalar için yararlanmaya ve mümkünse telafisine odaklanmayı tercih ederim.

Kariyerinizdeki en önemli dönüm noktası nedir?
Kariyerimde en önemli diyebileceğim tek bir dönüm noktası yok. Ancak, dönüm noktaları var: Yüksek öğrenimden sonra ülkeye dönmek ve Unilever’de iş hayatına atılmak çok önemliydi. Vardiya mühendisi olarak başladığım kariyerimde, teknik bölümden ayrılıp pazarlama ve satışa yönelmek önemli bir başka dönüm noktasıydı. Konfor alanı dışına çıkıp sektör değiştirmek, “ne”nin değil “nasıl”ın önemli olduğunu keşfetmekte kritik rol oynadı.

Duymaktan hoşlanmadığınız bir iş deyimi/moda terim var mı?
Maalesef çok var. Özellikle Türkçe’nin doğru kullanımı ve telaffuzu konularında hassasım. Vurguların ve seslerin çarpıtılması (nazal bir sesle söylenen “yaaani, diyossuun” gibi), beni rahatsız ediyor.

Sözcüğün esas anlamı düşünülmeden aynı anlama gelen çifte kelimelerin kullanılması (geri iade, kalan bakiye, sağlık sıhhat gibi), bana özensizliği çağrıştırıyor. Türkçede kısıtlı durumlarda kullanılabilen kalıpların tekrar edilmesini (yapıyor olacağız, oluyor olacak gibi), lisanın yabancılaşması addediyorum.

Çalışanlara ya da iş ortaklarına teşekkür mesajını nasıl gönderirsiniz?
Şahsen ve takdirde cömert olarak.

BENİM ‘EN’LERİM

ŞARKILAR

  • Jazz Carnival (Azymuth), Garota de Ipanema (Antonio Carlos Jobim & Vinicius De Moraes )

NETFLIX

  • Blacklist, Suits ve Afrika belgeselleri

SPOR

  • Yüzme, yürüyüş ve pilates

HERKESE OKUMASINI ÖNERİRİM

  • Bozkırkurdu (Steppenwolf)/ Herman Hesse
  • Nasıl (How) / Dov Seidman

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SANKO-GAZİANTEP'İN-KURTULUŞU'NUN-100.YILINI-KUTLADI-(4)

Gazinantep’in Kurtuluşu’nun 100. yılı özel bir etkinlikle kutlandı!

Liderler yeni dönemi nasıl organize etmeli? Laszlo Bock

Liderler yeni dönemi nasıl organize etmeli?