in , , ,

“Çalışan ruh sağlığı alarm veriyor”

Ahmet Bal, sağlık teknolojilerinin önde gelen şirketlerinden HiDoctor’un CEO’su… Deloitte ile birlikte Türkiye’de ilk defa “Çalışanların ruh sağlığına” yönelik bir araştırma düzenlediler. Bal, “İş dünyasına, özellikle çalışan mutluluğu ve verimliğine etkisi büyük” diye konuşuyor.

Ahmet_Bal_HiDoctor_CEO1

AHMET BAL
HiDoctor CEO’su

HiDoctor, bireylerin sağlıklarına odaklanan bir teknoloji şirketi… Bunun için bireylerin yanı sıra kurumlarla da çalışarak, ruh ve beden sağlığına yönelik teknoloji bazlı çözümler sunuyor. Deloitte Türkiye ile birlikte düzenlenen anketten öne çıkanlarla ilgili HiDoctor CEO’su Ahmet Bal, şu bilgileri verdi:

ARAŞTIRMA NEYİ AMAÇLADI?

HiDoctor, toplumun yaşam kalitesini ve mutluluğunu artırmak üzere yola çıktı. Psikoloji, beslenme ve spor alanlarında verdiğimiz online hizmetlerle direkt insana dokunuyoruz. Attığımız her adımla bireyin mutluluğunu amaçlıyoruz.

Kurumlara hem akıl sağlığının iş hayatına etkisi üzerine farkındalık kazandırmak hem de çalışan mutluluğu adına bugüne kadar yapılmayanları servis ederek, destek vermek istiyoruz. İşte bu amaçlarla “işimizi nasıl daha iyi yapabiliriz, hizmetlerimizi nasıl geliştirebiliriz” konularında çok kafa yorduk ve durumu ortaya koyacak güncel ve kapsamlı bir araştırma bulamadık.

Deloitte ile birlikte, akıl sağlığının iş hayatına yansımasını şeffaf bir şekilde ele alan bu araştırmayı yapmaya karar verdik. Akıl sağlığının çalışanlara, işverenlere ve kurumlara olan etkisini daha iyi anlamanın yanı sıra son durumu ortaya koymayı amaçladık.

Araştırmanın sahasında farklı sektörlerde çalışan 1000 kişi ile görüşme yapıldı, onların akıl sağlığı konusundaki farkındalık düzeyleri, ihtiyaçları ve iş dünyasına yansıyan davranışları saptanmaya çalışıldı.

 

ÖNE ÇIKAN MESAJLAR

İnsanlardaki mutluluk bilinci ciddi anlamda düşük. Hissedilen mutluluk ile ölçümlenen mutluluk arasındaki skor farkı 44.4 puana ulaşıyor. Bence bu en çarpıcı sonuçlardan biri… İnsanlar “mutluyum” diyor ama derinlere inildiğinde bunun gerçek olmadığı görülüyor.

Bir başka önemli saptama, her 2 çalışandan 1’inin psikolojik sağlamlığının düşük olması idi. Yani bir toplantıdasınız ve odanın yarısının, çeşitli sebeplerden duygusal dayanıklılığı zayıf.

Buna karşılık yüzde 88’i de bugüne kadar herhangi bir psikolojik destek almamış. Çünkü, psikolojik destek almaya ulaşmanın bütçesi rahatlıkla ulaşılamayacak düzeylerde…

Araştırmaya göre, çalışanların yüzde 79.9’u zihinsel olarak iyi hissetme halinin iş hayatına olumlu yansıyacağını söylüyor. Bunun yansımasını da psikoloji konusunda destek veren işverene sahip çalışanlarda görüyoruz. Söz konusu oran yüzde 90’a kadar çıkıyor.

AKIL SAĞLIĞI ‘ALARM’ VERİCİ DÜZEYDE!

İçinde bulunduğumuz dönemde belirsizlikler, insanların kaygılarını, dolayısıyla da yalnızlık seviyelerini yükseltiyor. Deloitte’un küresel ölçekte yaptığı “İş Yerinde Akıl Sağlığı ve Esenlik” araştırmasına göre, akıl sağlığı sorunları yüzünden istifa edenlerin oranı yüzde 20 düzeyinde. Akıl sağlığını yönetebilmek için izin alan çalışan oranı yüzde 29, bu soruna rağmen çalışanların oranı ise yüzde 33’e ulaşıyor.

Yine global veriler, depresyon ve anksiyete sebebiyle her yıl 12 milyar iş gününün kaybedildiğini ortaya koyuyor. Bu kadar da değil. Ruh sağlığının iş hayatına maliyeti ise 1 trilyon dolar olarak hesaplanıyor.

Türkiye’deki saha çalışmasında Türkiye’de her 2 çalışandan 1’inin psikolojik sağlamlığı düşük olarak hesaplandı. Bu bile tek başına işin ciddiyetini göstermeye yetiyor. Oysa çalışanların yüzde 79.9’u, zihinsel olarak iyi hissetmelerinin iş hayatına olumlu yansıyacağını söylüyor.

İKİ SEKTÖRE DİKKAT

  1. Bankacılık ve enerji, çalışanlarına en fazla akıl sağlığı desteği sağlayan sektörler. Bu iki sektör dışındakilerde akıl sağlığı desteği ‘yapılmama’ oranının, ‘yapılma’ oranından daha fazla olduğu tespit ediliyor.
  2. Sanayi sektörü, mavi yaka, Z kuşağı ve emekli çalışanlar en mutsuz kesim.

KUŞAKLAR ARASINDAKİ FARK

Z kuşağı çalışma hayatındaki en mutsuz gruplardan biri. 18-24 yaş grubundakilerin psikolojik destek almayı düşünme oranları, diğerlerine göre daha yüksek. Deloitte’un 2023’te yaptığı Y ve Z Kuşağı Araştırması’nda, 44 farklı ülkenin Z kuşağının neredeyse yarısının (yüzde 46) her zaman veya çoğu zaman stresli olduğu saptanmıştı.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tevfik-Eraslan

Benim İşletim Sistemim: Rota Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Eraslan

canan-ozsoy

Benim İşletim Sistemim: Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Canan Özsoy