in , ,

CIO’nun yeni gündemi

Daha dijital bir yapı için şirketler milyonlarca Euro’luk bütçelere imza atıyor. Son dönemde ise yetenek açığı teknolojik altyapı sorunlarının önüne geçti. Fast Company, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin liderleriyle güncel sorunları tartışmaya devam ediyor. En son buluşmaya ev sahipliği yapan Eclit ile gündemimizde IT ve insan kaynağı başlıkları vardı.

ceo-nun-yeni-gundemi

EVREN BALLI
Eclit CEO

“Yeni dönemde, kurumsal şirketlerin karşılaştığı stratejik problemleri masaya yatırmak istedik. Özellikle son dönemde artan yetkin insan kaynağına erişim sorunu var. Bunun dışında yükselen yatırım maliyetlerine rağmen şirketlerin teknolojik çözümlerini güncel tutması gerekiyor. Kullanılan sistemlerin birbiriyle uyumlu çalışması, verilerinin güvenliğiyle performansı da oldukça önemli. Bu problemlerin hepsini adresleyecek çözümlerimizi sizlerle paylaşmak ve beyin fırtınası yapmak istiyoruz.

 

AYŞEGÜL SAYIN
Index Grup

Dijital kanallarımızı güçlendirmeye yönelik yatırımlarımızı artırdık. Klasik mağazacılık yaklaşımını B2B ve B2C ile aynı platformda buluşturduğumuz yeni bir iş modeli geliştirdik. Büyük bir acente ağı kuruyoruz. Bu ağ ile birlikte, müşterinin gidip ürünü görebileceği, teslim alabileceği bir yapı hayata geçiyor.
HEDEF: Kurum olarak iklim konusunda çok hassasız. Yasaların imkan verdiği ölçüde kağıt kullanımını azaltmak üzere çalışmalarımız sürecek. Lojistik şirketimizin sunduğu servisleri çeşitlendirme ve yaygınlaştırma hedeflerimiz var. Paylaşımlı servisleri kullanacağız. Buluta geçiş yol haritası çıkarmak istiyoruz.

 

FATİH ÖZENGİN
Doğanlar Holding

Amiral gemi, insan kaynakları ve IT’dir. Çünkü insan kaynağını doğru seçmezseniz hem IT yatırımınız boşa gider hem de ana operasyonlardaki hataların adreslemesini doğru yapamazsınız. Bunu ön plana almazsak, insan kaynağı problemini çözemeyeceğimizi düşünüyorum. Mobilya tarafında; gelen talebi tahmin ederek, üretimi büyütme, tedariki planlama ve stoku daha az süre tutabilme gibi alanlara odaklanıyoruz. Diğer yandan verimliliği önemsiyoruz. Ekipmanların en üst kapasite ile çalışmalarını istiyoruz. Amaç, ekipmanları hangi randımanla çalıştırdığımızda ne kadar zamanda bakım ihtiyacı olur gibi konularda çalışmalar yapabilmek.
HEDEF: Organizasyon kültüründe, veriye (dataya) önem veren organizasyonlar yaratmak ya da oraya doğru bir geçişi tetiklemek.

 

TARKAN ATEŞOĞLU
Lila Kağıt

SAP tarafında yaptığımız çalışmaları sürdürüyoruz. Başarılarımızla tüm iş birimlerinden güven sağladık. Bu da kurum kültürünü dönüşümden geçiriyor. HR tarafında çevik organizasyon kültürünü yerleştirmeye çalışmak, bir vizyon yaratmak çok önemli. Arkadaşlarımızın bize vizyon katmalarını istedik. İyi çözüm ortakları bulmak ve bunları sürdürülebilir yapmak lazım.
HEDEF: Organizasyonu çevik hale getirecek yapıyı kurmadan, bu değişimi yapmak mümkün ama yavaş olur. Önce o düşünceyi oluşturmalı, çaba sarf edilmelisiniz. İyi bir vizyonla beraber, herkes birbirini geliştirmeli.

 

MEHMET ERDEMLİ
Adel Kalemcilik

Anadolu Grubu’nun içinde olmanın getirdiği bazı avantajlar var. Olgunlaşan ve sistemini oturtan şirketlerle birlikte çalışıyoruz. Cloud gibi yapılarda birlikte hareket etme şansımız var. Büyük IT’ler, nispeten küçük şirketlerin dertlerini bilmiyorlar. Burada kaynak farklı bir noktaya geliyor.
Bir şirketle çalışmaya başladığınızda en çok enerjiyi sözleşme döneminde kaybediyorsunuz. Ortaklarımıza bir problemle geldiğimizde herkes uçtan uca çözüme talip oluyor.
HEDEF: Benim önceliğim Adel’in şu zamana kadar aldıkları doğru inisiyatifleri gitmek istediği noktaya götürebilmek için teknolojik anlamda elimizdekileri daha değerli hale getirmek.

 

MUSTAFA KART
Kuehne&Nagel Nakliyat

Dört yıl önce, ZeTFarma’yı satın aldık. Yerel bir firmayı global bir firmaya entegre etmeye devam ediyoruz. Altyapı yatırımları olmayan bir firma idi. Onları yenilemek önceliklerimiz arasında. Global olarak cloud’a yeni yeni geçmeye başladık. Altyapı maliyetleri olacak. Hatların yenilenmesi, serverların yenilenmesi gerekecek.
HEDEF: Bilgi güvenliği önemli konulardan bir tanesi. KVKK konusunda açık olmayan regülasyonlar var. Bu başlıklara odaklanacağız.

 

ÖZGÜR ÇETİN
Pronet

Çok güçlü bir IT ekibi kurduk. Yeni gelen arkadaşlar şirkete pek de bağlı olmuyorlar. Farklı teklifler alıp hemen gidebiliyorlar. Biz o kişilere yatırım yapıyoruz. Kaynak az olunca hepimiz birbirimizin çalışanını kapmaya çabalıyoruz. Satış tarafında çok ciddi bir organizasyonumuz var. Evden çalışma sayesinde müthiş bir verimlilik sağladık. Ayrıca şirket genelinde yaptığımız anketler de pozitif etki sağladı.
HEDEF: Tüm kadroyu bir birim altında toplamak.

 

ASLI AVCI ZOROĞLU
Amgen

Şirketler teknoloji üretmiyor, var olan büyük havuzu kullanıyor. Fikirlerin, iş birliklerinin değer yarattığı durumlar öne çıkıyor. Aslında şirkette çok büyük bir insan kaynağınız var. Farklı eğitim almış bir kişiyi de belli bir noktaya getirebilirsiniz. Kendi robotunu yazan ve işleten bir kullanıcıya sahibim. Bu kişi aldığı eğitimlerle kendini geliştirdi. Bence biraz dünya bu tarafa gidiyor.
HEDEF: Siber güvenlik ilk sıramızda. İç kullanıcıyla birlikte siber güvenlik eğitim zinciri var. İçeride iyiyken dışarıda çalıştığım sağlık kuruluşlarını da belirli bir yere çekmem lazım. Karşı tarafın dijital yetkinliklerini nasıl değiştirebileceğimize kafa yoruyoruz.

 

TAYFUN ARABALI
Makbul

Mağazalarımızda bulunan ‘dilediğin kadar al’ konseptini internet kanalında da sürdürüyoruz. Verinin daha fazla kullanılıp insan muhakemesini azaltacak şekilde talep planlaması üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki iki yılın talep planlamasını yapıyoruz ve bunu sürekli yeniliyoruz. Tedarik planlaması çalışmaları da sürüyor. Mağazalardan otomatik olarak yenilemeyle ilgili işlemlerimiz devam ediyor. Her ay 2 milyon müşteri mağazamızı ziyaret ediyor. Onların hayatını kolaylaştıracak uygulamalar yapmak istiyoruz.
HEDEF: Şirkette kültür değişikliği yapmak. Veriye dayalı yönetime geçme isteğimiz var. Müşterilerimize yeni ürünler sunmak istiyoruz.

 

YILDIRIM METERİS
Menarini

Üniversite mezunları, sektörün beklentisini karşılayacak şekilde eğitilmiyor. Acaba staj yaptırma imkanımız olur mu? Şirketlere bunun oluşturacağı yükü de bir program ile destekleyebilir miyiz? Böylece bazılarını işe alır, bazılarını da hazır olarak farklı firmalara hazır hale getiririz.
Pandemiden sonra, son müşterimiz olan hastaya ulaşamaz hale geldik. İlaç üreten Rusya’daki bir fabrikamız Almanya’daki bir cloud’dan SAP servisi alıyordu son regülasyonlarda servis alamaz hale geldi. Bu tip olaylarla karşılaşınca şirketler, cloud kullanımında soru işaretleri barındırıyor.

 

ENGİN ÇELİKTUĞ
AGT Ağaç

2015 yılında bilgi sistemlerinin altyapı dönüşümünü gerçekleştirdik. O dönemde data merkezimizi kurduk. 2020 yılından sonra, yeni projeleri cloud modeliyle deneyerek ilerledik. Sektörde lideriz. Bizlerin de insan kaynağı sıkıntısı var. Hem personel bulamıyoruz hem ücretleri beğendiremiyoruz. Tam performans sergileyen iş kültürü Anadolu’da yok. Öyle olunca, iş birimlerinin projelere liderlik etmesini bekliyorsunuz. Yatırım maliyetleri konusunda regülasyonu fırsat olarak kullandık. En ufak bir yatırım 100 bin Euro’luk bir yatırım oluyor.

 

RECEP ÇETİN
DyDo Drinco Türkiye

Bugünlerde ana konu olarak EIP’nin modernizasyonunun ön çalışmaları. Bir hazırlık yaparak, içeride hangi servisler kritik, hangileri buluta taşınabilir, hangileri içeride tutulabilir gibi konuları değerlendiriyor olacağız. Siber güvenlik konusundaki yatırımlar da artmış durumda. Yaklaşık 30 iş ortağı ile çalışıyoruz. Yalınlaştırırken, güvenilir, omuz omuza yürüyebileceğimiz iş ortakları arzu ediyoruz.
HEDEF: Dijital anlamda nerede olduğumuzu bulmak istiyoruz. Çalışanlarımızın bu sürece katkısını artırmak amacıyla gönüllülerden oluşan bir ekip kurmayı planlıyoruz. Ve ayda bir gelen talepleri birimlerde karar vericilere sunup o kararları enine boyuna tartışarak karar alacağımız bir grup kurmayı hedefliyoruz.

 

KEREM OK
Hakmar Mağazacılık

Bim, Şok ve A101 arasında kalmış durumdayız. Onların gücüyle yarışmak pek mümkün değil. Ticari iş birlikleri gerektiriyor. Hakmar Şirketler Topluluğu 13 şirketten oluşuyor. Yaklaşık 10 şirket, sadece bize üretim yapar. Çünkü büyük bir satın alma gücümüz yok. Mağazalarımızda 5G kullanıyoruz. Veri merkezimiz Türk Telekom üzerinde. Ayrıca yerel bir bulut sağlayıcıdan destek alıyoruz.
HEDEF: Gelecekte kullanmak üzere kurmak istediğimiz bir felaket programımız var. Cloud tarafında mevcutta yapılmış bir kapeks maliyetimiz var. Şu anda tedarik konusunda sıkıntılar var. Bazı cihazların siparişlerini bile 1 yıl önceden veriyoruz.

 

CAN ERTÜRK
NG Hotels

Gündemimizin esas konulardan biri, artan yatırım maliyetleri. Nasıl düşüreceğimiz hakkında bilgimiz hâlâ yok. İstanbul’da cloud (bulut) hizmeti iyi fakat İstanbul dışında cloud hizmetlerine, Türk Telekom, Superonline gibi altyapılar nedeniyle sıcak bakamıyorum. Fiber kabloların hepsi açıktan gidiyor. Felaket senaryolarında en çok sorun edilen şey ise altyapının ne kadar yeterli olduğudur.
HEDEF: Data güvenliği ve 5G ile ilgili bir yatırımlara devam etmek.

 

ABDURRAHMAN KILINÇ
DeFacto

Büyük ölçekli cloud’a geçtiğimiz projemiz devam ediyor. Mevcut veri ambarı teknolojimizi Google Cloud’a taşıyoruz. Bu yıl sonunda ilk fazını bitirmeyi hedefliyoruz. Datayı ölçeklendirdik çünkü temel sıkıntımız ölçeklenebilirlik. Veriye erişim beklentisi ve ‘Biz de değer üretelim’ yaklaşımı çok arttı. Veri boyutu da büyüdü.
HEDEF: Şu anda en önemli konu verinin güvenliği. Data yönetişim ve globalde de birbirini destekleyecek çözümler olması önemli.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

musteri-kapitalizm

Müşteri kapitalizmi

bu-ayin-onerileri

Bu ayın önerileri