in , , , ,

Yapay zeka projeleri neden başarısız oluyor?

Mark Esposito Yapay Zeka konusunda sorularınızı yanıtlıyor.

Mark Esposito

Size göre yapay zekadan gelecekte en çok hangi sektör etkilenecek?
Değişim dinamik olduğu ve birçok yerde tüm endüstrileri etkilediği için tek bir sektör söylemek zor. Otomasyon ve robot teknolojileri alanında yol alan ve önemli yatırımların yapıldığı sektörlerin yanı sıra dijital dönüşüm yaşayanlarda, tedarik zincirinin belli bölümlerine dönük yapay zeka çözümlerine geçişte artış görebiliriz.

Bir makalenizde “İnsan merkezli yapay zeka”dan bahsediyorsunuz. Ne kastediyorsunuz?
Yapay zeka, insan ihtiyaçlarını desteklemek ve zamanımızın şu anki en çetin zorluklarından bazılarıyla yüzleşmek ve bunları çözmek için insanlara güç katmak amacıyla kullanılmalı ve geliştirilmeli. Çok uzun süre yapay zekayı sadece bir verimlilik aracı olarak gördük. Oysa bizi şu anda derinden etkileyen bazı sorunlarla başa çıkarak toplumu desteklemesi gerektiğini düşünmeliyiz.

Makine öğrenmesi ve yapay zeka aynı şey mi? Değilse, aralarındaki fark nedir?
Makine öğrenmesi, yapay zekanın temel fonksiyonu fakat ikisi aynı şey değil. Makine öğrenmesi, algoritmaları programlama ve dinamik doğası gereği koşullara göre uyarlama yöntemi. Dolayısıyla makine öğrenmesi olmadan yapay zeka olabileceği halde bugünlerde en yaygın yöntem yapay zeka çözümlerini bazı makine öğrenmesi uygulamaları ile donatmak.

CEO’lar için önemli 3 kritik konu nedir?
1- Yapay zeka sadece bir teknoloji değil; bir referans mimarisi yaratan bir dizi teknoloji. Bu nedenle onu bir teknoloji gibi değil, daha çok bir ara yüz gibi görün.
2- Yapay zeka değer zincirine dahil edildiğinde, bir şirketin yapısını ve işleyişini değiştirir. Şirketinize bir yapay zeka modelini uyarlarken bunu aklınızda tutun.
3- Bir yapay zeka çözümüne doğru yönelmeden veya onu desteklemeden önce, bir tür dijital dönüşüm ya da akıllı otomasyon uygulamayı düşünmek isteyebilirsiniz.

Yapay zeka projelerinin başarısız olmasının arkasında sık sık yaptığımız bir dizi hata var. Bunları şöyle sıralamak mümkün:
1. Bir yapay zeka projesinin maliyet ve etkisini doğru hesaplayamıyoruz.

2. Yapay Zeka Proje Yönetimi’ni kavrayamıyoruz ve projenin yürüme-gelişme şekli bizim için bunaltıcı bir hal alıyor.

3. Yapay zeka her zaman duruma özel şekilde geliştirilmeli. Bu nedenle modelin geliştirilmesi ve entegrasyonu, projenin başarısı açısından kritiktir.

4. Yapay zekanın, geliştirildiği mevcut BT ortamına entegrasyonunu yönetmek için, adanmış bir yapay zeka ekibinin bulunması önemlidir.

5. İlk etapta neden gerekli olduğuna dair dar bir kapsam olmadığında yapay zeka başarısız olur.

Sorularınızı iletmek için: [email protected]

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yarının liderlerinin yeni buluşma adresi

Kestirme yol zamanı