Sizce yapay zeka, örneğin müşteri ilişkileri yönetimi veya benzeri alanlarda şirketlerin tüketicilerin güvenini sağlaması için, “insan”dan daha iyi bir araç mı?
Bu, büyük ölçüde, bahsettiğimiz işin yapısına bağlı. Dolandırıcılık tespiti veya finansal hizmetlerin güvenliği gibi adil tespit süreçlerini garanti etmek istediğimiz durumlarda, yapay zeka başarı için harika bir vekil olabilir. Fakat daha kötücül ve yorumlanması gereken problemlerle uğraşıyorsak, o zaman AI tek başına yetersizdir ve insan müdahalesi gerekir. Fikir, her zaman görevlerle ilgilidir. Strateji temelli görevlerden ziyade, optimize edilebilenler, yapay zekaya daha çok ihtiyaç duyabilir.
Gizlilik endişeleri ve güven ihlalleri, günümüzde teknoloji şirketlerinin karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri haline geldi. Ama yine de her gün birçok sorunla karşı karşıya kalıyorlar. Bu konuda kaçırdıkları şey nedir, neden yönetemiyorlar?
Yasal yapılarımız, dijital yapılar aracılığıyla mahremiyetin ihlali gibi dijital sorunlarla başa çıkmak için tasarlanmamıştır. Dolayısıyla, bunu yönetmek, zaman alıyor. Çünkü, tam olarak anlayamadığımız teknolojileri ve sorunları nasıl düzenleyeceğimizi bilmiyoruz. Üstelik, zorluklar pek de basit değil ve çoğu zaman birbiriyle bağlantılı. “Teknolojiye özgü” ve “en son teknoloji” arasındaki sınır nerede? Bu, kendi başına üstesinden gelinmesi kolay olmayan bir zorluktur.
AI, iki türlü de kullanılabilen bir teknoloji ve AI araştırmacıları ve mühendisleri, yanlış kullanım potansiyeli konusunda dikkatli ve proaktif olmalıdır. Karar vericiler ve liderler bu konuda harekete geçecek kadar bilinçli mi? Harekete geçilmesini gerektiren en büyük riskler neler olabilir?
Son birkaç ayda AI ile ilgili risklerin anlaşılması açısından muazzam gelişmeler yaşandı ve bugün, her zamankinden daha iyi bir konumdayız. Bununla birlikte, teknolojiyi yanlış yönetmenin riskleri ve bundan kaynaklanabilecek sonuçlar tehlikenin büyük kısmını oluşturur. Sorun hiçbir zaman teknoloji değildir; o teknolojinin insanlar tarafından programlanması ve kullanılmasıdır. Bu nedenle, algoritmaların nasıl tasarlanıp kodlanabileceğini yeniden düşünürken katı etik standartlara ihtiyacımız var.
Yapay zekanın öncü role sahip olduğu bir dünyada temel zorluklar neler olacak?
AI’ın çözmemize yardımcı olabileceği birçok zorluk var. Ancak, kesinlikle gerekli değeri görmeyen ve ileriye doğru gerçek bir sıçramayı temsil edebilecek olan, iklim değişikliği ve iklim müdahalesine dair zorluklardır. Aynı zamanda, yapay zeka tarafından desteklenen iklim tabanlı simülasyonların yükselişine şahit oluyoruz ve bu, iklim restorasyonu için ihtiyaç duyduğumuz çabalar konusunda bize büyük ölçüde yardımcı olabilir.
Yapay zeka, “yönetme” işini nasıl yeniden tanımlayacak?
Yapay zeka, yönetimi, “başkaları aracılığıyla bir iş yapma biçimi” olarak yeniden tanımlamaz. Ancak görevleri ve işleri tasarlama şeklimizi değiştirecek kadar güçlüdür. İşlerde ve iş tasarımlarında iyileştirilebilecek çok fazla nokta var. Yapay zeka, büyük olasılıkla bir işe bakışımızı ve onu hayal etme şeklimizi değiştirecektir. Önümüzde fırsatlar var ve işlerin karıştırılması (“job shuffling”), yükselişe geçebilir; özellikle giderek daha fazla yapay zeka temelli karar, görevleri ve bunları nasıl yaptığımızı yeniden tanımladığında…
SIRADA YAPAY ZEKA KONSERİ Mİ VAR?
- Yapay zeka, senfonileri ve sanatı yeniden üretebilse bile örneğin bir müzikalde, balede ya da tiyatroda gidip izleyeceğimiz ya da milyon dolarlık bağış toplama etkinliklerinde açık artırma ile satın alacağımız türden bir yapay zeka olmayacak.
- İnsan zekası, her zaman övülecek ve yapay zeka temelli sanattan farklı bir şekilde değerlendirilecektir.
- Bunun bir örneğini açıklamak için Hollywood aksiyon filmlerine bakalım. Çoğu, büyük ölçüde AI arayüzleriyle yönetiliyor. Ancak, bu, oyunculuğun hâlâ takdir edildiği sanatsal filmlerinin yapımını durdurmadı.
- Bu nedenle, yapay zekanın sanatın yerini alması konusunda çok fazla endişelenmeye gerek yok.
Sorularınızı iletmek için: [email protected]
İLGİLİ İÇERİKLER
- “Asıl meydan okuma, ‘cobotics’ çağında olacak”
- Teknoloji, dünyanın sorunlarını çözebilir mi?
- Robotları kim yönetecek?
- 2021’e damga vuracak 3 önemli teknoloji
- Yapay zeka projeleri neden başarısız oluyor?
Fotoğraf: Pixabay