in , , , ,

Teknoloji, dünyanın sorunlarını çözebilir mi?

Mark Esposito, yapay zeka konusunda sorularınızı yanıtlıyor.

teknoloji-dunyanin-sorunlarini-cozebilir-mi
Mark Esposito

Şu anda dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük üç sorun ne? Teknoloji bu sorunları çözmede nasıl yardımcı olabilir?

  • Pandeminin dünya çapında büyük bir sorun olmaya devam ettiğine inanıyorum ve bu sorunun yok olması için önümüzde epey yol var. Hâlâ çok fazla acı yaşanıyor ve aşı, yeterince hızlı yaygınlaşmıyor. Teknoloji yardımıyla daha fazla temas takibi yapılması ve hem halk sağlığında hem aşının uygulanmasında, daha fazla gerçek zamanlı verinin kullanılması, bu sorunun çözümünde yarar sağlayabilir.
  • Yakın zamanda karşı karşıya kalacağımız bir diğer olası sorun, iklim değişikliği ve iklimdeki istikrarsızlığa dair kaygılar. Yapay zeka, olası senaryolar sunma ve iklimi eski haline döndürmek için en iyi çözümleri belirleme konusunda karar vermek açısından iyi tasarlanmış bir araç.
  • Son olarak, işlerin tasarımını ve bu işlerin uygulanması için gereken cinsiyet dengesini değiştirmiyorsak işimizin geleceğinin tehlikede olduğunu söyleyebilirim. Teknoloji, atıl veya sıkıcı görevleri devralarak işlerin daha “insan merkezli” şekilde yeniden düzenlenmesi konusunda bize yardımcı olabilir.

Dünyanın dört bir yanındaki karar vericilerin, pandemi sorununu çözmek için teknolojiden yeterince yararlanabildiğini düşünüyor musunuz?

Bazı ülkeler, uygun yapay zeka çözümlerinin kullanımının, enfeksiyon eğrisinin düzeltilmesinde kritik bir başarı faktörü olduğunu gösterdi. Pandemiyle baş etmek için en son teknolojilerin kullanımına öncülük eden Asya ekonomileri, bunun bir örneği.

COVID-19 salgını, dijital teknolojilerin yaygınlaşmasını hızlandırdı. Ancak verilerimizi koruyan kural ve standartların da aynı hızda belirlenmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde “veri güvenliğinde” bizi bekleyen büyük sorunlar görüyor musunuz?

Herkes için işleyen uygun bir veri rejimi kurma ihtiyacı, artık çözülmesi gereken acil bir sorun. Bu nedenle veri, mahremiyet ve yönetişim, şüphesiz önümüzdeki birkaç ay içinde ana tartışma konuları haline gelecek. Salgın, halihazırda bilinenleri daha da hızlandırdı ve ABD’deki Kongre baskınında yaşanan siyasi gerilimler, teknoloji şirketlerini ve sosyal medya platformlarını regüle etme ihtiyacını gösterdi.

“Cinsiyet eşitsizliği” sorununu çözmek ve kadınları işgücüne daha fazla dahil etmek için yeni nesil teknolojileri nasıl kullanabiliriz?

Cinsiyet eşitsizliği sosyal bir sorun. Çeşitlilik konuşundaki zorlukların üstesinden gelmek ve birleşebilmek için öncelikle toplumun özgürleşmesi ile birlikte ele alınmalı.

Teknoloji, işlerin yeniden tasarlanmasının önünü açarak ve cinsiyet açışından daha dengeli işler ortaya çıkararak, değer zincirindeki verimliliği değerlendirmeye yardımcı olabilir. Böylelikle, kadınları erkeklerin ihtiyaçları etrafında tasarlanmış işlere yöneltmek gibi çağdışı çabalar yerine, kadınların gücünden yararlanabiliriz.

En önemli yeni nesil teknolojilerden biri de bulut. Buluttan en çok hangi sektör ve iş alanlarının yararlandığını ve yararlanacağını düşünüyorsunuz?

Bulut, birçok alanda potansiyele sahip. Ancak en fazla değer gördüğüm ve gelecekte uzmanlığın yoğunlaşacağını düşündüğüm alan, bulut bilişimin küçük ve orta ölçekli işletmelere uygulanması. Birçok teknoloji firması, küçük işletmelerin bulut sistemine geçip rekabet güçlerini artırmalarını hayal ederek umut besliyor. Dünya çapında bulut depolama ve bulut bilişim demokratikleşirken, bu çabalar da gelişmeye devam edecek.

Sorularınızı iletmek için: [email protected]

İLGİLİ İÇERİKLER

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Feedback-tek-basina-yeterli-degil,-“Feedforward”-da-cok-onemli

Feedback tek başına yeterli değil, “Feedforward” da çok önemli

Prens Harry sosyal medya reformu istiyor!