in , , , ,

2021’e damga vuracak 3 önemli teknoloji

Mark Esposito, yapay zeka konusunda sorularınızı yanıtlıyor.

Mark Esposito

Gelecek yıl zirvede yer alacak üç teknoloji sizce hangileri olur? Neden?

Gerçek zamanlı veri aktarımı, “gerçek zamanın” öneminin normalleşmesi nedeniyle 2021’de büyüyecek. Pandemi döneminde bu konu hız kazandı ve bu aynı şekilde devam edecek.

Bugünlerde küresel ticaretin zorlukları göz önüne alınırsa, gıda ticaretindeki kesintilerin de etkisiyle, ülkeler gıda tedarik etme ve işleme alanında yeni yollar keşfedecek ve “hassas tarım” ivme kazanacak.

Dünya çapında 5G teknolojisi alanında siyasi tartışmalar sürerken, 5G ve yüksek hız – hacimli verilerin benimsenmesi ve penetrasyonu hızlanacak.

İklim değişikliğiyle mücadele konusunda yapay zekadan nasıl yardım alabiliriz?

Yapay zeka, iklim değişikliğine karşı gerekli yanıtı oluşturmamıza ve yönetmemize yardımcı olabilecek bazı senaryoları tanımlamak ve öngörmek için harika bir araç. Ne yazık ki uzun süre buna gereken önem verilmedi ve şu anda da potansiyel tam olarak kullanılmıyor.

Diğer yandan pandeminin yarattığı şokun sonucunda, makine öğrenmesinin karar verme süreçlerinde önemli bir müttefik olabileceğine ve büyük ölçekli meselelerde yapay zeka uygulamalarının giderek daha fazla kullanılabileceğine dair umut var.

Tahmine dayalı modelleme veya başka bir yöntem yoluyla yapay zeka, koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirmesinde nasıl yardımcı olabilir?

Sağlık hizmetlerinde “önleme” konseptine doğru kültürel bir kayma sağlayabilirsek, koruyucu sağlık hizmetleri ile tahmine dayalı sağlık analizi müthiş bir bileşim yaratır. Teknoloji zaten var ve bazı süreçlerin ne kadar dijital hale geldiği düşünülürse, veri de etkin şekilde toplanabilir. Eğer istersek, DNA alanındaki araştırmalarla, olası bir tedaviye doğru yol alabileceğimiz kanser ve dejeneratif hastalıkların teşhisinde, yapay zekanın gücünü kullanabiliriz. Yani önümüzde bolca olanak var.

Uzaktan öğrenme ve bunun arkasındaki teknolojilerdeki tüm ilerlemelere rağmen yüzyüze iletişimin yokluğu, bunun insan psikolojisi ve yaratıcılık üzerindeki etkisi hâlâ bir sorun. Bu zorluğu nasıl aşabiliriz? Eğitim nasıl geliştirilebilir ve bir üst seviyeye taşınabilir?

Eğitim, yapması gereken şeyi yapmalı: Eğitmeli! Teknoloji belli ölçüde ilerleme sağlamaya yardımcı olabilir, fakat hem çocuklarda hem yetişkinlerde sosyal öğrenmenin eğitimde anahtar bir role sahip olduğunu unutmamalıyız. Asıl soru, fiziksel dünyada işbirliğinden ziyade dijital işbirliği biçimleriyle her iki etkileşimin bir arada var olabileceği karma modellerin nasıl oluşturulacağı. Bana göre eğitimin, kurumların ve programların sınırları arasından yükselip bir üst aşamaya çıkmasının yolu bu.

Bugün yapay zeka alanındaki gelişmelerden etkilenmeyen bir sektör kaldı mı?

Dünyada iş gücünün otomasyona göre daha ucuz olduğu bölgeler, henüz yapay zekanın yükselişinden etkilenmedi. Yani yapay zeka yalnızca dijital altyapının bulunduğu yerlerde var olabildiği için, her zaman dikkate alınması gereken bir ekonomik boyut var.

Sorularınızı iletmek için: [email protected]

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

dijitallesmeveverimlilik

Dijitalleşme ve Verimlilik

Dünya, topluma dokunan sıra dışı bir girişimciyi kaybetti