ADVERTORIAL
İklim değişiminin gezegenimize ve küresel ekonomiye olan etkileri konusunda endişelerin arttığı günlerdeyiz. Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın yayınladığı bir araştırma, 30 yıl içerisinde küresel ısının ortalama 2,6 derece yükselmesi durumunda, G7 ekonomilerinin yılda ortalama yüzde 8,5 küçüleceğini ya da 5 trilyon dolar kayba uğrayacağını ortaya koyuyor.
Pandemi ile birlikte insanların sokaklardan çekilmesi karşısında doğanın belirli bir toparlanma sürecine girdiği gözlemlendi. Küresel ekonomilerin salgına karşı alınan önlemler karşısında en önemli dayanağı ise dijital teknolojilerin temel ihtiyaçların karşılanmasında oynadığı kritik roller oldu. Söz konusu rollerle sürdürülebilir bir geleceğin inşası için insanlığın belirlediği öncelikler, teknoloji ile sürdürülebilirlik kavramlarından oluşan iki doğrunun birbirlerine hiç olmadığı kadar yakınlaşmasına ve hatta “X” harfinde olduğu gibi kesişmesine neden oldu. Dijital ve analitik şirket SabancıDx, iki doğrunun kesişme noktasında, yenilikçi dijital fikirlerle sürdürülebilir faydalar üreterek kurumları geleceğe taşıma hedefini benimsiyor.
ÇEVİKLİK VE DİJİTAL YETENEKLERİ YAYGINLAŞTIRMA
Endüstri 4.0’ın yeni 10 yılını belirleyecek dijital sürdürülebilirlik anlayışını benimseyen SabancıDx, pandemi ile yeniden tanımlanan sürdürülebilir rekabet anlayışında, iş süreçlerinin kesintisiz ve sürekli olmasını gerektiğine dikkat çekiyor. Özellikle evden çalışmaya geçilmesiyle birlikte artan siber saldırı ve tehditlere karşı şirketlerin verilerini koruma altına alarak kesintisiz operasyonlar için katkı sağlayan dijital şirket, analitik yetenekleriyle üretim süreçlerinde doğru optimizasyonu sağlayarak, insan faktöründen bağımsız olarak, 7×24 çalışan sistemlerle verilerin en hızlı sürede analizinin yapılarak anlamlandırılması ve hızlı aksiyon alınmasını mümkün kılıyor. Çevik yapısıyla dijital yeteneklerini, toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda verimlilik ve tasarruf eksenine odaklayan SabancıDx, sürdürülebilirliğe fayda sağlayan teknolojileri tüm sektörler nezdinde yaygınlaştırmak için çalışıyor.
ENERJİ OPTİMİZASYONU İÇİN İLERİ VERİ ANALİTİĞİ
SabancıDx bünyesinde dijital sürdürülebilirlik anlayışıyla hayata geçirdiğimiz en önemli projelerden biri, ileri veri analitiğinin gücüyle çimento üretiminde maliyetleri azaltan “Enerji Dostu Çimento Üretimi Projesi” oldu. Kullanıcı firmaların karbon salımı stratejilerini destekleyen projeyle mevcut otomasyon sistemlerine bir yapay zekâ operatörü yerleştirerek değerli bir enerji optimizasyonu sağlandı. Uzaktan kullanım avantajıyla 7×24 çalışmayı mümkün kılan projeyle, insan hatasını en aza indirirken iş sürekliğinie de değerlibir katkı sunuldu.
Diğer bir ürün ise temassız süreç yönetimi sunan dijital B2B satın alma platformu “Pratis”. Satın alma süreçlerinde zaman ve kaynak açısından firmalara önemli bir tasarruf sağlayan ürün, alıcı firmaların en optimum maliyetle stratejik satın alma ve e-ihale süreçlerini gerçekleştirerek, tedarik zincirinde sürdürülebilirliği sağlıyor. Çevre sürdürülebilirliği konusunda farklı sektörlerde uygulanabilir çözümler ve ürünler hayata geçiren SabancıDx, e-Dönüşüm platformu “Edoksis” ile iş süreçlerindeki kağıt tüketimine alternatif sunuyor. Ürün ile 2020 yılında yaklaşık 113 milyon sayfa kağıt israfının önüne geçildi.
DİJİTAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
SabancıDx, ürün ve çözümlerle sağlanan faydanın yanı sıra, bilişim sektörü ekosisteminin güçlü bir şekilde yapılandırılmasını hedefliyor. Şirket, dijital beceri ve yetkinlikleriyle donatılmış nitelikli insan kaynağına olan sektör ihtiyacını gidermek için hayata geçirilen TÜSİAD’ın “İşim Gücüm Geleceğim” projesine fikir aşamasından itibaren önemli katkılarda bulundu. Proje ile Türkiye’nin sahip olduğu yetkinlik potansiyelinin ortaya çıkarılması ve ekonomik büyümede kilit rol oynayan dijital dönüşümün desteklenmesi hedefleniyor. Teknoloji şirketlerinin analitik, yapay zeka, siber güvenlik başta olmak üzere, dijital teknolojilerin geniş bir yelpazesinde nitelikli iş gücüne duyduğu ihtiyaç ile ülkemiz gençlerinin bu alanlara yönelik eğitim ve kariyer açısından duyduğu ihtiyaçlar paralellik gösteriyor. İşim Gücüm Geleceğim projesi, bugün eksikliği hissedilen ve gelecekte daha önemli bir sorun olabilecek bu ihtiyaca çözüm getirmenin ve dijital sürdürülebilirliği sağlamanın önemli bir adımı.
Sürdürülebilirliği mümkün kılmak için gerekli teknolojiyi geliştirecek nitelikli insan kaynağına yatırım yapan SabancıDx, bir diğer yandan “Dijital Sürdürülebilirlik” teması altında ülkeye kazandırılan SabancıDx Dijital Kampüs’te çevresel sürdürülebilirlik konusunda yaptığı yatırımlarla ve çalışmalarla da örnek bir profil çiziyor. WWF’in Yeşil Ofis Sertifikası almak adına adımlar atan şirket, farklı çevre dostu uygulamalarla Kampüs’ü donatmaya devam ediyor. Yer aldığı geniş araziye düşen yağmur sularından da değer yaratan şirket, önemli maliyetlerle yağmur sularının toplanıp verimli kullanılması için projeler yürütüyor. Hem çalışma ortamı hem de iş yapış şekillerinin sürdürülebilirliğe katkı sunması için dönüşüme giren Kampüs, geleceğe yönelik daha kapsamlı faydalar sunmaya hazırlanıyor.
ÖNEMLİ VERİLER
- %100: Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarında sürdürülebilirlik odaklı ürün/hizmet yatırım oranı
- 53 Milyon: E-Fatura, e-Arşiv ve e-İrsaliye için oluşturulan elektronik belge sayısı
- 60 Milyon: E-Defter için oluşturulan elektronik sayfa sayısı
- 113 Milyon sayfa: Edoksis ile 2020 yılında önlenen toplam kağıt israfı
- 1 yıl: Karbon emisyonunu azaltan yapay zeka temelli çözüm CDx ile çimento şirketleri için enerji verimliliği; firmalar 13 ayda elde ettikleri verimliliğe CDx ile 1 yıl içerisinde ulaşabiliyor.
- 100 bin üye: SabancıDx’in desteklediği, yeni nesil teknolojilerde eğitim ve istihdam projesi TÜSİAD İşim Gücüm Geleceğim ile 4 yılda hedeflenen
“DİJİTALLEŞME SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN ÖN KOŞULU OLDU”
Karantina koşulları nedeniyle küresel tedarik zincirlerinde yaşanan kopmalar, kurumları bugün her zamankinden daha fazla dijital dönüşüm ile sağlanan bir sürdürülebilirlik anlayışına yöneltiyor. Kurumlar ve ekonomiler arasındaki bu nefes kesen yarış artık, dijitalleşmenin bir rekabet avantajı olmanın ötesinde sürdürülebilirliğin ön koşulu olduğu bir sürece evrildi. Dünyanın yaşamakta olduğu iklim değişikliği krizi ise gezegenimizdeki yaşamın gelecek nesillere aktarılabilmesi için ekonomilerin ve kaynakların sürdürülebilirliğini en öncelikli konu haline getirdi. İster ekonomik, ister kurumsal, ister toplumsal olsun, sürdürülebilirliği artık dijitalleşmeden ayrı düşünmek mümkün değil. Bir dijital ve analitik şirket olarak sunduğumuz ürün ve hizmetlerde bu heyecan verici yolculukta yol arkadaşlığı yaptığımız kurumlar için dijital sürdürülebilirliği somut iş sonuçları ile buluşturan en yenilikçi ürün ve hizmetleri geliştirmeyi sürdüreceğiz. Ayrıca, yeni nesil teknolojilerin katkısı ile toplumsal fayda odaklı projelerle de sorumluluk almaya devam edeceğiz. Ülkemizi ve bölgemizi dijital bir sürdürülebilirliğin olmazsa olmazlarına, faydalarına ve yeniliklerine dair bilgilendirmek ve buna yönelik çözümler sunmak en önemli amacımız ve sorumluluğumuzdur.”
Gökçe Kaya
Sabancı Dx Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü