in

Pandemi iş hayatında fırsat eşitsizliğini besledi!

Çalışan Kadın ve Anne Araştırması, kadınların ve özellikle annelerin, pandemi sonrasında değişen yaşamları ve düşünceleri hakkında çarpıcı veriler ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, pandemide her 3 kadından 1’i şirketine eksi not verdi…

Kariyer.net-Genel-Müdürü-Fatih-Uysal

Online istihdam platformu Kariyer.net’in, Curiocity araştırma şirketi ve YenidenBiz Derneği iş birliğiyle gerçekleştirdiği “Çalışan Kadın ve Anne Araştırması” 22-29 Aralık 2021 tarihleri arasında 954 katılımcıyla gerçekleştirildi. Sonuçlara göre, her 3 kadın ve anneden biri, şirketlerine yeni normal sürecinde eksi not verdi. İş arkadaşlarıyla sosyalleşmeyi özleyen, ancak ofise tam zamanlı dönüş fikrine de tedirgin yaklaşan kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları en büyük zorluklar ise yoğun çalışma temposu, iş ve özel yaşam/aile dengesini kurulamaması ve fırsat eşitsizliği olarak sıralanıyor. Araştırmanın sonuçları, online bir basın toplantısıyla açıklandı.

Her üç kadından biri geri adım atıyor

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, pandemi döneminde olduğu gibi post-pandemi döneminde de çalışanların bazı zorluklar yaşamaya devam ettiğini, evde ve işte olmak üzere ‘çifte vardiya’ yapan çalışan kadın ve annelerin daha savunmasız kaldıklarını söyledi. Uysal, dünyada etkisini yoğun hissettiren Büyük İstifa Hareketi’ne dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Salgın döneminde her üç kadından birinin işini bırakmayı veya kariyerlerinde ‘vites küçültmeyi’ düşünmesi, yaşanan durumu net olarak ortaya koyuyor. Şirketler, çalışan kadınlar ve anneler üzerindeki olumsuz etkileri telafi edecek önlemler almadığı sürece, kadınlar omuzlarındaki orantısız yükü taşımaya devam edecek.”

Dikkat çeken veriler

Curiocity kurucusu Fulya Durmuş’un paylaştığı sonuçlara göre, evden çalıştığını belirten kadın ve annelerin yaklaşık yarısı iş günleri ve mesai saatlerinin dışında da çalıştığını belirtiyor. Tam zamanlı ofise dönme konusunda kadınların yüzde 54’ü, annelerin ise yüzde 52’si tedirgin. İşte araştırmadan çıkan diğer önemli sonuçlar:

  • Katılımcılar, şirketlerinin bu süreçte ‘çalışan sağlığına verdikleri önemi’ daha olumlu puanlasa da her 3 kadın ve anneden biri, şirketlerinin salgın dönemindeki tutumunu yetersiz buldu ve bağlılıklarının azaldığını belirtti.
  • Kadınların yüzde 51’i, çalışan annelerin ise yüzde 48’i iş arkadaşları ile ofiste sosyalleşmeyi özledikleri söyledi.
  • Çalışan annelerin yüzde 63’üne göre en büyük zorluk yoğun çalışma temposu ve iş ve özel yaşam/aile dengesini kurmak. Bu sıralamayı yüzde 53 ile fırsat eşitsizliği takip ediyor.
  • Araştırmaya katılan çalışan annelerin %73’ü çocuklarının sorumluluğunu, %74’ü ise ev işlerinin sorumluluğunu tek başlarına üstlendiklerini belirtiyor.
  • Anneler zamanlarının yüzde 40’ını çocukları, yüzde 29’unu ise kariyerleri için ayırdıklarını dile getirdi.
  • Araştırmaya göre, çalışan annelerin yüzde 46’sı doğum izninden sonra aynı iş yerine dönüyor. Doğum izni sonrası aynı sektörde farklı bir iş yerinde işe başlayan annelerin oranı ise yüzde 22.

‘Kadınlar için yeni modellerde iş fırsatları yaratıyoruz”

İş hayatına ara vermiş, donanımlı kadınları işgücüne yeniden kazandırmak için çalışmalar yürüten YenidenBiz Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yeşildere de iş hayatına ara vermenin de yeniden işe başlamanın da her kadının hakkı olduğuna işaret ediyor:

“Donanımlı iş kadınları annelik başta olmak üzere bazı zorunlu nedenlere çalışmaya ara veriyor ya da çalışmayı bırakıyor. Bu noktada kurumlara ve karar vericilere önemli görevler düşüyor. Kurumların yapamayacakları boyutta düzenlemeler için devlet desteği gerekiyor.

Bu, şirketler açısından aynı zamanda ekonomik sürdürülebilirlik meselesi, zira bugün çeşitlilik ve fırsat eşitliğinin olduğu yerde yaratıcılık ve inovasyon da var. Nitelikli ve eğitimli kadınlar üst yönetim kadrolarında rol model olarak görebileceği kadınların yer aldığı şirketleri tercih ediyor. Biz de bu amaçla, değişen dünya düzeniyle uyumlu yeni çalışma modellerinde iş fırsatları yaratmaya çalışıyoruz. Onlara eğitimler ve mentorluk desteği veriyoruz. Tüm şirketleri de bu hareketimize destek vermeye çağırıyoruz.”

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çalışanlarınızı motive tutmanın 7 yolu

sirket-doktoru

Şirket Doktoru