in , , ,

Arabalı Sinemaların Rönesans’ı

Arabadan film izleme geleneği, geçtiğimiz yıl tekrar canlandı. Ve bu sefer, bazı yeni özelliklere sahip.

next-veri-drive

YAZI: JAY WOODRUFF

New York merkezli Rooftop Films, 1996’dan beri bağımsız ve yabancı filmlerin açık hava pop-up gösterimlerini düzenleyen, uzman bir şirketti. Ancak pandemi başladıktan sonra Rooftop başkanı Dan Nuxoll, film gösterimleri düzenlemenin tek güvenli yolunun, arabalı sinemalar olabileceğini fark etti. 1980’lerin başından beri şehirde (Brooklyn ve Queens’te) faaliyet gösteren ilk iki kalıcı arabalı sinemayı açmak için, Museum of the Moving Image ve New York Hall of Science ile ortaklık kurdu.

Şirket, şimdilerde ana akım stüdyolardan, yeni çıkan filmlerin gösterimlerini düzenlemeye dair talepler alıyor. Arabalı sinema endüstrisinin zirveye ulaşmasının üzerinden 60 yıldan uzun bir süre geçti; 1958’de 4 bin 53 tesis varken 2018’de bu rakam yaklaşık 300’e düştü. Ancak şu an, Amerika’nın dört bir yanında açılan arabalı sinemaların sayısı hızla artıyor. Bazı popüler, kurulup kaldırılan (pop-up) arabalı sinemalar arasında Philadelphia’daki Parking Lot Theaters veya Detroit’teki Monroe Street Drive-In sayılabilir.

Miami şehir merkezindeki Nite Owl gibi bazıları ise kalıcı sinemalar. Austin merkezli Ultimate Outdoor Entertainment (UOE) ise, Doğu Austin’deki pop-up arabalı sinemasını kalıcı bir arabalı mekana dönüştürüyor ve Teksas’ın dört bir yanındaki, umut vadeden bölgelere karşı gözünü açık tutuyor. Kurucu Darrell Landers’ın söylediğine göre, geliştiriciler yeni alanlar önermek için “kapılarında kuyruk oluyor.” İşte arabalı sinema deneyiminin bazı yeni unsurları.

  1. BİLETLER
    Arabanızda film izlemek inanılmaz retro hissettirse de, biletleme işlemi hiçbir açıdan demode değil. Yeni, gelişen arabalı sinemalar, etkili bir sosyal medya stratejisine sahip. Üstelik internette varlık gösterdikleri için filmden önce, nakitsiz biçimde bilet satışı yapılabiliyor. Rooftop, New York’taki arabalı sinemaları için, dijital biletleri arabanın camından okuyabilen bir tarama sistemi ile Eventbrite’ı kullanıyor.
  2. SES
    Arabanın yarım açılmış camlarına takılı olan o hantal hoparlörleri hatırlayacak kadar yaşlıysanız, elinizi kaldırın. Bugünün arabalı sinema ses sistemi, sinemalarda listelenen bir kanal aracılığıyla FM üzerinden sağlanıyor. Austin’in UOE sineması, Bluetooth ile uyumlu ve izole bir Wi-Fi ağına sahip bir mobil ses uygulaması da sunuyor.
  3. PROJEKTÖR
    Hem Rooftop hem de UOE; teknoloji harikası, 4K çözünürlüklü, 30 bin lümen lazer projektörler kullanıyor. Nite Owl da bir projeksiyon kabinine dönüştürülen alüminyum Airstream treylerin içinde bulunan, klasik 35 mm projektör kullanıyor.
  4. EKRAN
    Bugünün tipik pop-up arabalı sinema etkinliğinde, güneşli havalarda da rahatlıkla görülebilen modüler bir LED ekran bulunur. Aynı zamanda, hava koşullarına dayanıklı plastikten yapılmış, şişirilebilir perdeler de kullanılan popüler araçlardan. Pop-up arabalı sinemalarında standart ekran boyutu 15 ‘x 8’, ancak Nite Owl’daki kalıcı ekran 53 ‘x 30’ boyutunda.
  5. AYRICALIKLAR
    Rooftop müşterileri, yerel satıcılardan yemek sipariş etmek amacıyla Seamless veya Grubhub’ı kullanıyor; UOE, QR kodlarını park yerlerini belirleyen işaretlerin yanına yerleştiriyor ve bu sayede, arabalı yemek büfelerinde yapılan yiyecekler tesis içinde satılabiliyor. Bu da nostalji yaratmak için yeterli değilse, bir kutu patlamış mısırın sadece iki dolar olduğunu söylemekte yarar var.

İLLÜSTRASYON: AHMET İLTAS

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nef-Yonetim-Kurulu-Baskani-Erden-Timur

Gayrimenkulde “yenilikçi ve sürdürülebilir” projeler

sezen-saral

Benim işletim sistemim: Reeder Kurucusu Sezen Saral