in

Mary Barra, size bu soruları soracak!

Kendinizi hazırlayın: General Motors’un CEO’su Mary Barra, iş görüşmesinde size bu soruları soracak…

Fotoğraf: Stephanie Keith/Getty Images

Bir gün kendinizi General Motors CEO’su Mary Barra ile bir iş görüşmesinde bulursanız muhtemelen size şu üç soruyu soracak: “Çalışma arkadaşlarınız sizi tanımlamak için hangi üç sıfatı kullanır? Patronunuz size tanımlamak için hangi üç sıfatı kullanır? Sizin altınızda çalışanlar size tanımlamak için hangi üç sıfatı kullanır?
Mary Barra ile görüşmek biraz zor olduğu için soruların cevaplarını hemen vermenize gerek yok. Ancak bunun üstünde düşünmeniz gerekiyor.
Mary Barra’nın soracağı sorular, bir adayın yeteneğini birçok alanda test ediyor. Aynı zamanda tüm bu cevaplar sizin kendinizi tanımanıza da yardımcı oluyor.
Gelin bunun nasıl olduğunu beraber görelim.

KİM OLDUĞUNUZUN CEVABI, ÖZ FARKINDALIK
Öncelikle bu sorular sizin öz farkındalığınızı test edecek. Örneğin patronunuz bir gün “Bu raporu tam zamanında bana gönderdiğin için teşekkürler” dediğinde bu cümleden ne çıkarmanız gerekiyor? Patronunuz sizi dakik olarak mı görüyor? Yoksa işini derli toplu yapan bir insan olarak mı ? Patronunuz sizin için üç özellik söylese bunlar ne olurdu hiç düşündünüz mü?
Peki ya birlikte çalıştığınız veya altınızda çalışan insanlar? Sizin için hangi sıfatlar kullanıyorlar? Bunları bilmiyorsanız, öz farkındalık endeksinde muhtemelen yüksek puan alamayacaksınız. Öz farkındalığınızı yükseltmek için ‘hedef kitlenizin’ sizi tanımlamak için kullanacağına inandığınız sıfatları yazmak sizin açınızdan yardımcı bir kılavuz olacaktır. Bu şekilde hem hangi nitelikleri yansıttığınız hem de artılarınızı ve eksilerinizi görmek öz farkındalığınızı artırmada başlangıç olacaktır.

TUTARLILIK: HERKESE AYNI KİMLİĞİ SUNABİLMEKTİR
İkinci olarak Barra’nın sorusu tutarlılığınızı da ölçer. Barra’nın da dile getirdiği gibi “Eğer birini tutarlılığı için işe alıyorsanız, onların sadece üstleriyle değil aynı zamanda birlikte çalıştığı kişilere veya altında bulunan kişilere de aynı tavırları sergilemesini beklersiniz. Kişilerin hem yönettiği hem de yönetildiği, karşılıklı olarak birbirini besleyen bir ilişkisi olması gerektiğini düşünürsünüz. İşte bu tutarlılıktır ve ekiplerinizi güçlendirmenin anahtarıdır.”
İşin tüm sırrı, patronunuzun, çalışma arkadaşınızın veya yönettiğiniz insanların size bu sıfatı söyleyebilmesidir. Örneğin patronunuz sizi bir lider olarak görüyorsa, iş arkadaşlarınız da sizi bir lider olarak görmesi gerekir.
Kendinize sormaktan çekinmeyin, yukarıda, aşağıda ve çevrenizde , birlikte çalıştığınız herkes sizi tarif etmek için aynı olumlu kelimeleri söyler miydi? Barra’nın aradığı tutarlılık ölçütü budur. Tutarlılık, birlikte çalıştığınız herkese aynı kimliği sunmaktır.

SIFATLARINIZIN SINIFLANDIRMASINI OLUMLU YÖNDE YAPIN
Üçüncü olarak, Barra’nın sorusunun ölçtüğü şeylerden biri de kolektivitedir.
Teknik ve sosyal beceriler iş dünyasında her zamankinden daha kritik bir durumda olduğunu biliyoruz. Bu yüzden iyi düşünmeniz gerekiyor. Kendinizi nitelendirdiğiniz sıfatlar hangi sınıfa giriyor? Örneğin patronunuz sizin hakkınızda “odaklanmış, güvenilir, münzevi” gibi sıfatları söylediğini varsayalım. Bu özellikler genel anlamda iş becerisidir ve sizi, liderlik yapabilmeniz için pek de ileriye taşımaz.
Öte yandan patronunuzun, iş arkadaşlarınızın ve ekibinizin “empati kurabilen”, “destekleyici” ve “ilham verici” biri olduğunuzu söyleyeceğine inanıyorsanız bu, liderlik rolünde iyi bir çıkış yapacaksınız anlamına gelir çünkü ifadeler sizin kolektif çalışamaya ne kadar uygun olduğunuzu gösterir.
Başkalarının sizi tanımlamak için kullanacağına inandığınız sıfatları bulmak ve sınıflandırmak, iş dünyasında giderek daha önemli hale gelen ‘insan becerileri’ne sahip olup olmadığınızı keşfetmenizi sağlar.

DOĞRU KİŞİ MİSİNİZ?
Dördüncüsü, Barra’nın sorduğu soru, görüşmeye gittiğiniz iş için doğru kişi olup olmadığınızı test etmenin kesin bir yoludur. Dolayısıyla, Barra’nın sorusuna benzer bir soruyla karşılaşırsanız, yanıtınızı iş için başvurduğunuz role uygun hale getirdiğinizden emin olmalısınız.
Bahsettiğiniz tüm nitelikler, iş tanımında belirtilen niteliklerle uyumlu olmalıdır. Yazılım programcısı olarak bir işe başvuruyorsanız, kendinizi tanımlayacak sıfatlardan bazıları “zeki” veya “teknik açıdan bilgili” olmalıdır. Ya da başvurduğunuz iş tanımı insan kaynaklarıysa size uygun sıfatlar “ilgili” veya “insan odaklı” gibi sıfatlar olmalıdır. Hem sizin işe uygunluğunuz hem iş arkadaşlarınızla uyumunuz hem de işin size uygunluğu konusunda belirli sıfatları taşıyabilmek, işe alım görevlisinin de siz ve iş arasındaki bağlantıyı daha sıkı kurmasına yardımcı olacaktır.

ARAŞTIRMALAR HANGİ ÖZELLİĞİ ETKİLEYİCİ BULUYOR
Daha bitmedi. Bu soruların bir anlamı daha var. Barra için bu soruların ölçtüğü bir başka özellik ise etkileyiciliktir. Araştırmalar, doğaçlama yapılan durumlarda kolayca konuşabilen birinin, bu durumlarda zorlanan kimselere göre daha etkileyici olduğunu gösteriyor. Barra’ya neden en çok hoşlandığı özellik etkileyicilik diye sorulsa, ‘anlık olarak beklenmedik bir soruya düzgün ve zekice cevaplar verildiğinde o kişi hakkında birçok ipucu öğrenmenizi sağlaması’ cevabını verecektir.
Tüm bu yazılanlardan sonra eğer Barra’nın soruları size sorulacak olsaydı, ne düşünürdünüz? Acele etmenize gerek yok. Emin olmayacağınız şeyleri söylemeye lüzum da yok. “Pekala, düşüneyim” veya “Emin değilim ama” gibi kendinizi özgüvensiz gösteren ifadelere ise hiç yer yok.
Size yönelik en büyük tavsiye, herhangi bir iş görüşmesinden önce Barra’nın sorularının cevabını hazırlamak olacaktır. Muhtemelen tam olarak bu sorular sorulmayacak olsa bile, bunlara benzer birçok mülakat sorusunun olduğu bir gerçek. Bu sorular üzerine düşünmek, hem kendi sözlerinizle kendinizi tanımlayabileceğiniz, öz farkındalığı yüksek biri olmanızı sağlayacak hem de iş başvurularında veya iş ortamında sizi diğerlerinden öne çıkaracak özellikler kazanmanızı sağlayacaktır.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Apple CEO’su Tim Cook, çalışanlarında hangi özelliklerin olmasını bekliyor? 

Samsung Electronics Türkiye’de üst düzey atama