in ,

Apple CEO’su Tim Cook, çalışanlarında hangi özelliklerin olmasını bekliyor? 

Kulaklarınızı iyi açın ve dinleyin. Apple’da veya ona benzer başka bir şirkette çalışmak istiyorsanız Apple CEO’su Tim Cook’un iş adaylarında aradığı özellikler dikkatinizi çekebilir.

Fotoğraf: ANGELA WEISS/AFP via Getty Images

Tim Cook ile iş görüşmesine giremeseniz de hatta Apple’da iş başvurusunda bile bulunmayabilirsiniz, yine de Cook’un iş adaylarından istedikleri, sizin bir şirkette işe girmeniz için önemli ipuçları sağlayacaktır.
Cook, cesaret ve merak gibi özellikler de dahil olmak üzere çalışanlarında pek çok nitelik ararken, aynı zamanda daha da ilginç bir şekilde tıpkı Apple’ın ünlü mottosunda olduğu gibi “Farklı düşünen” insanları arıyor. Statükoyu kabul etmeyen, işlerin gidişatından memnun olmayan biriyseniz, Cook’un aradığı kişilerdensiniz.
Şirketlerin çoğu işe kendi katkısını yapabilen, özgün fikirli insanlar arar. Eğer kendinizde bu özelliklerin olup olmadığından emin değilseniz, kendinize aşağıdaki soruları sorabilirsiniz.

DÜNYANIZI ŞEKİLLENDİRMEK İSTER MİSİNİZ?
İlk olarak, kendinize sormanız gereken şu: genel anlamda hayatınızdan memnun musunuz? Yoksa bir şeyleri değiştirmek mi istiyorsunuz?
Şunu bilmelisiniz ki eğer bir yerlerde değiştirmeniz gereken şeyler varsa, harekete geçmelisiniz. Önünüze bir kariyer fırsatı geliyorsa, süreçler değişiyorsa, kendinize bir sistem oturtmak istiyorsanız, beklemeyin. Harekete geçin.
Cook bir şeyleri değiştirmek isteyen kişiye örnektir. Kendisi anlattığı üzere Cook, “Apple’ın sorunlarına bir göz attım. Daha sonra buraya katkıda bulunabilirim dedim” diyerek Apple’daki görevine başladı.
Tim Cook Apple’da ne mi yaptı? Apple’ın mevcut fabrika ve depolarını kapatarak üretimden çekilmesinde sorumluluk aldı. Böylece Apple’ın daha az stok tutarak tedarik zincirini daha işlevsel hale getirdi ve şirketin kar marjlarını artmasını sağladı.

RİSK ALMAYA HAZIR MISINIZ?
Statükoyu Kabul etmeyen biriyseniz aynı zamanda risk almaya da isteklisiniz demektir.
Eğer karşınıza yeni bir şey çıkacaksa bu kurulu düzeninizi bozmanız anlamına geliyor. Popüler şeylere inanmayı reddetmelisiniz. Aynı zamanda da kendinizi farklı rotalara sokmaya hazır olmalısınız. En önemlisi de kariyerinizi riskli görünebilecek şekilde planlamaya istekli olmalısınız.
Cook’un Apple’ın sorunlarını çözme kararlılığı, onun için büyük bir kariyer riski içeriyordu. Steve Jobs, kendisine 1998 yılında Apple’ın dünya çapındaki işlerini yürütmesi için CEO olarak işe başlaması için teklifte bulunduğunda Apple, şu anki halinden tam ters durumdaydı. 1997 yılında Microsoft, Apple’ı ayakta tutmak için 150.000 milyon dolar yatırım yapmıştı.
Tim Cook, Steve Jobs tarafından Apple’da çalışmak üzere işe alınmadan önce, 6 ay Compaq şirketinde Kurumsal Malzemelerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Cook’un tüm arkadaşları ona daha genç ve gelecek vaat eden biri olduğu için Compaq şirketinde kalmasını tavsiye etti. Compaq ise o zamanlar dünyanın en büyük bilgisayar satıcısıydı. Cook “Danıştığım bir CEO’nun bana tavsiyesi Compaq şirketinden Apple için ayrılmamın tam bir aptallık olacağı yönündeydi” ifadelerini kullanıyor.
Kaçımıza önümüzdeki yeni fırsatları risk alıp denemektense olduğumuz yerde kalmayı önerdi? Bizim çıkarlarımızı düşünerek “Bunu yapmaman daha iyi olur” dendi?
Yöneticilere ‘liderlik’ için konuşma becerileri vermek için bir şirket kurmak istediğimde de aynı şey söylendi. Bana bunu yapmamamı öneren birçok kişi vardı. Tavsiyeleri görmezden geldim ve şu ana kadar verdiğim en iyi kararlardan biri olduğunu düşünüyorum. Kurduğum şirket, The Humphrey Group şu anda 32 yaşını dolduruyor ve ayaklarının üzerine sağlam basıyor.

GELECEĞE İNANCINIZ VAR MI?
Eğer statükoyu reddedecekseniz ihtiyacınız olan bir başka özellik de henüz keşfetmediğiniz bir geleceğe inanmak.
Cook’un konuşmalarından birine katılan 6. Sınıf öğrencisi, kendisine nasıl Apple’ın CEO’su olduğunu sorduğunda Cook, “Gelecekte ne olacağı hakkında bir fikrim yoktu” cevabını veriyor. Cook, “Apple’ın CEO’su olmak aklıma bile gelmezdi. Çünkü bunun mümkün olduğunu hiç düşünmedim. 1998 yılının başlarında Steve’den bir telefon aldım. Bu telefon hayatımın telefonuydu. Ama her zaman bir zamanların başkanı Lincoln’ün şu cümlesine inandım “Hazırlanacağım. Bir gün şans bana da dönecek” ifadelerini kullanıyor ve ekliyor “Çok çalışırsanız, elinizden harika işler çıkar. Gelecekte bir şeyler olacağına inanın. Gelecekte çıkacağınız yolculuk, hayatınızın en unutulmaz yolcuğu olacak.”

İÇGÜDÜLERİNİZİ DİNLEYİN
Son olarak, statükoyu kabul etmemek cesaret işi. Cook, Steve Jobs’un teklifini kabul etmeye karar verdiğinde içgüdülerini dinlediğini söyledi.
Başka bir şirkette, başka bir rolde veya başka bir kariyerde sunabileceğiniz şeyler olduğunu düşünüyorsanız, bunun peşinden gidin. Çalıştığınız şirkette bir şeyleri değiştirebileceğinizi düşündüğünüz şeyler varsa, değiştirin.
Cesur olun, konuşun ve sorunları çözün. Fikirlerinizi, başkalarından korktuğunuz veya göze batmak istemediğiniz için kendinize saklamayın. Cook, “Biz Apple’da dünyayı gerçekten değiştirmek isteyen ve kendilerini buna adamış insanlar arıyoruz” diyor. Etrafınıza baktığınızda değiştirmek istediğiniz birçok şey göreceksiniz ve eğer bir gün bir iş görüşmesine girdiğinizde “Bana çözdüğünüz bir problemden bahsedebilir misiniz” demek kariyeriniz için dönüm noktası olacaktır.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Young-Owners-Forum

Young Owners Forum’da Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’yi ağırladık

Mary Barra, size bu soruları soracak!