in , , ,

“Robot kuryeler dağıtımı değiştirecek”

Benim girişim yolculuğum: Ali Kutay Yaralı

Ali-kutay-yarali

ALİ KUTAY YARALI
DELIVERS.AI KURUCUSU

Yemeksepeti, Mayıs 2022 itibarıyla büyük bir yeniliği başlattığını duyurdu: “Yemek Robotu”. YEBO adı verilen robotların arkasında ise Delivers.ai adlı startup var. 2020’de Ali Kutay Yaralı tarafından kurulan şirket, son 2 yılda hızla büyüdü, 8.5 milyon Euro değerleme ile yatırım aldı. Delivers.ai Kurucusu Ali Kutay Yaralı, bu yatırımın etkilerini ve yeni döneme yönelik planlarını Fast Company ile paylaştı…

Şirket pandemi döneminde kuruldu. O dönem, hem online gıda siparişleri beklenenden hızlı arttı hem de tüketicilerin temassız teslimat alma istekleri ortaya çıktı. Bu talep artışları teslimat konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu gösterdi. Biz de bundan yola çıkarak “son-mil” ya da “son kilometre teslimat” denilen, 1-2 kilometrelik bir alanda 10 dakika gibi kısa bir süre içinde her türlü market, yemek ve perakende satış teslimatlarını, Delivers robotlarıyla otonom olarak yapacak bir girişim başlattık.

İstanbul’daki ilk büyük pilot çalışmamız Hepsiburada ile İTÜ Maslak kampüsü içerisinde oldu. Bu çalışma başarıya ulaşınca onlarla çalışmaya devam ettik.

Bunun dışında, İspanya’da Glovo, Dubai’de Kitopi ve Hollanda’da bir “dark kitchen” şirketiyle çalışıyoruz. Yakın zamanda da Yemeksepeti ile Bağdat Caddesi’nde operasyona başladık. Yaklaşık 1,5 yıl gibi kısa bir sürede bu iş birlikleriyle robot sayımızı 10’a ulaştırdık.

ARTAN TALEP TETİKLEDİ

Delivers fikrinin oluşmasındaki en büyük etken, tabii ki online siparişlerin ve temassız teslimat taleplerinin artmasıydı. Yüksek talep, şirketlerin teslimat konusunda büyük zorluklar yaşamasına neden olurken, bir yandan da artan kurye ücretleri ve akaryakıt fiyatları nedeniyle teslimat maliyetleri yükseldi. Yani “hızlı teslim” alanına büyük bir talep olmasına rağmen, şirketler bu talebi karşılamakta zorlanıyordu. Biz de buradan yola çıkarak, son-mil teslimatları otomatize etmek istedik.

Otonom teslimatlar yapmak, teması da minimuma indirgediği için girişimimizin daha çok rağbet görmesini sağladı. Bunun dışında, girişimimizin çevre kirliliği ve trafik gibi sorunların azalmasına da katkıda bulunacağını düşünüyoruz. Robotlarımız elektrikle çalıştığından çevre kirliliğine neden olmuyor ve kaldırımdan gittiği için de trafiği azaltıyor.

3 ÖNEMLİ FARKIMIZ

  1. Alanımızda önemli bir fark yarattığımızı düşünüyorum. Öncelikle robotlarımız otonom gittiği için iş birliği yaptığımız şirketlerin daha az maliyetle, daha iyi kalitede teslimat yapmasını sağlıyor.
  2. İkinci olarak, girişimimiz şirketlere daha sürdürülebilir bir teslimat opsiyonu sunuyor. Çünkü teslimat yapan motorlu araçlar ciddi şekilde çevreyi kirletiyor ve karbon ayak izi bırakıyorlar. Bizim robotlarımız elektrikli olduğu için çevre kirliliğine yol açmıyor ve müşterilerin aynı hizmeti daha inovatif ve sürdürülebilir bir yöntemle almasını sağlıyor.
  3. Son olarak insan faktörünü daha aza indirgediğimiz için hata oranını da minimuma indirgemiş oluyoruz.

SIRADA NE VAR?

Yemeksepeti ile çalışmaya başlamamız, girişimimizin bilinirliğini artırma konusunda bize çok yardımcı oldu. Bu yeni yöntemin, özellikle teslimatın çok yoğun olduğu zamanlarda aksamaması ve her koşulda aynı teslimat hizmetini yakalayacağından, Delivers.ai’ın diğer iş birlikleri için de oldukça faydalı olacağını düşünüyoruz. Finansal açıdan şirketleri zor duruma sokan birçok maliyet unsurunu minimuma indirgediğimiz için şirketler için büyük bir fark yaratacağımıza inanıyoruz.

Aynı zamanda, her şirketin daha inovatif, çevreye duyarlı ve sürdürülebilirliği fazla yaklaşımlar aradığı şu günlerde, otonom robotlarla yapılan teslimatlar sayesinde firmaların büyük fayda kazanacağını düşünüyoruz.

Önümüzdeki dönemde önceliğimiz iş birliği yaptığımız partnerlerimizin sayısını artırmak ve Avrupa’daki operasyonlarımızı genişletmek. Bunun yanı sıra teslimatların her geçen gün daha verimli şekilde yapılması için teknolojimizi geliştirme üzerine de çalışıyoruz.

BİR ROBOT 8 BİN DOLAR

“Farklı yatırımcılardan toplanan 350 bin dolarlık bir yatırımla kurulan Delivers.ai’ın robotlarının her biri 8 bin dolar. Daha gelişmiş robotlar üzerine de çalışmalar yapan girişim, robot sayısını 2 yıl içinde 1000 adede çıkarmayı hedefliyor.”

DELIVERS.AI ROBOTLARI NEDEN VERİMLİ?

  1. Kaldırımdan veya bisiklet yollarından giden Delivers robotları, donanımlarında bulunan kamera, ışık dedektörü ve radar sensörleri sayesinde insanlar, trafik ışıkları ya da farklı objeleri ayırt edebiliyor, engellerden kaçınıyorlar.
  2. Saatte 6-7 km hız yapan robotlar toplamda 4 paket veya ağırlığı 15 kilograma kadar olan teslimatları taşıyabiliyorlar.
  3. Herhangi bir donanım ya da yazılım sorunu yaşamadan 500 teslimat yapabiliyorlar.
  4. Dört tekerlekli robot-kuryeler yağmur, kar ve değişen sıcaklıklar gibi hava koşullarından etkilenmiyor; yokuş çıkabiliyor ve köşeleri dönebiliyor.
  5. İnsan kuryeler gibi günlük belirli bir çalışma saatleri ve dinlenmesi gereken aralıkları yok. Çalışma saatleri içerisinde durmaksızın teslimata devam edebiliyorlar. Bu da verimliliği artıran önemli bir unsur.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

is-dunyasindan-haberler

İş dünyasından haberler (Haziran-Temmuz 2022)

sina-afra-etki-yatırım

Etki yatırımının geleceğini çok parlak görüyorum