Fotoğraf: Pixabay
3.15 MİLYON TON
“Yenilenebilir enerji sektöründe, ‘biyokütle’ pazarında birkaç önemli gösterge olduğunu düşünüyorum. Bunların başında ‘karbon emisyonu’ gelir. Tesislerimizde 2021 yılında 3,5 milyon ton atık bertarafı ile 3.15 milyon ton CO2 emisyonunu engelledik. Sektörde bir başka konu ise yatırımın en yüksek olduğu dönemlerde bile kâr etmeyi başarmaktır. 2021 yılındaki yüksek yatırımlara rağmen satışlarda yüzde 74, brüt kârlılıkta ise yüzde 82 artış sağladık. Enerjide ‘kurulu güç’ önemli bir büyüklüktür. Biz 2022’de net elektrik üretimimizi yüzde 50 düzeyinde artırıp, 600-650 bin MWh’lara çıkarmayı hedefliyoruz.”
1000 MW
“Yenilenebilir enerjide bizim için en önemli göstergeyi, yıllık büyüme oluşturuyor. Enerji arz güvenliği ve elektrik fiyatlarının regüle olması açısından yıllık 1000 MW rüzgar ve 1000 MW güneş enerjisi yatırımını sürdürmemiz gerekiyor. Böyle baktığımızda, şu anda 630 MW düzeyindeki kurulu gücümüzü her yıl yüzde 20 düzeyinde büyütmeyi hedefliyoruz.”
2 MİLYON TON
“Kalyon PV fabrikamızda yüzde 85’lik bir yerlilik oranıyla üretmiş olduğumuz 3,5 milyon güneş panelini, Konya Karapınar GES’imize gönderdik. Bu vesileyle yılda yaklaşık 2 milyon ton karbon salınımının önüne geçecek olmamız da hepimizi gururlandırıyor. Öte yandan fabrikamızdan her gün 11-12 TIR yola çıkıyor ve Konya Karapınar’daki tesisimize sevkiyat yapıyoruz. Bu güneş enerji santralinin tam kapasiteye ulaşmasıyla birlikte 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılıyor olacağız.”
10 MW
“Karbon nötr” hedefini yakalayabilmek için, 2050 yılında enerji üretiminin 3’de 2’sini rüzgar, güneş, hidro ve bioenerji gibi kaynaklardan üretilmesi gerekiyor.Bunun için güncel kurulu gücün güneşte 20, rüzgarda ise 10 kattan fazlaya ulaşması gerekiyor. Bu da kabaca dünya çapında günde 1 GW, Türkiye’de ise 10 MW yenilenebilir enerji kaynağının devreye alınması gerektiği anlamına geliyor.
%75
“Yenilenebilir enerjinin önemi giderek artıyor. Bu doğrultuda Türkiye’de tüketilen yıllık enerjinin yüzde 75’inin yenilenebilir kaynaklardan karşılanması gerekiyor. Bence bu hedefe 7 yılda ulaşmalıyız.”
2 MİLYAR KWH
“Polat Holding Enerji Grubu olarak Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında ‘yenilenebilir’ ve ‘temiz enerji’ kaynaklarına dayalı elektrik üretimimizi 2 milyar kWh’in üzerine taşıyacağız. Takım arkadaşlarımızla, iklim değişikliğiyle mücadeleye, bulunduğumuz her coğrafyada sürdürülebilir kalkınmaya ve yaşam kalitesini artırmaya kendimizi adamış durumdayız. Aynı hedeflere kol kola koşan paydaşlarımızla ‘Geleceğe daha güçlü yeşil ışık yakmayı’ hedefliyoruz.”
%35
“Enerji krizinin dünyayı sarstığı bugünlerde, hiç kuşkusuz yerli üretimin önemi bir kez daha öne çıktı. Aydem Yenilenebilir Enerji olarak, güçlü finansman yapımızla büyümeyi sürdürüyoruz. 2023 yılının ilk yarısının sonuna kadar yaklaşık 350 MW’lık hibrit GES ve RES projelerimizi devreye almak için çalışmalarımız devam ediyor. Gerçekleştireceğimiz bu yatırımlarımızla mevcut kurulu gücümüzde yüzde 35’lik bir artış sağlamış olacağız.”
1000 MW
“Bizim hedefimiz güneş enerjisinde dünyada önemli bir yere gelmek. Eğer dünya liginde yer almak istiyorsanız, 1000 MW’ın üzerinde panel ve hücre kapasitesine sahip olmanız gerekiyor. Bizim de yeni hedefimiz bu düzeyi yakalamak.”
%35
“Yenilenebilir enerji sektörü için en önemli gösterge kapasite faktörüdür. Bir santralde üretilen elektriğin, santralin tam kapasite çalışması durumunda üretilebilecek maksimum elektrik enerjisi miktarına oranını ifade eder. Hem yeni santral yatırımları için fizibilite aşamasında, hem de işletme halindeki bir santralin verimlilik ölçümlerinde öncelikle bakılan çok önemli bir göstergedir. RES/HES yatırımlarımızda en az yüzde 35, GES yatırımlarımızda ise en az yüzde 17 kapasite faktörüne ulaşmayı hedefliyoruz.”
3 BİN TON
“Göksu Solar’ı kurarken ilk hedefimiz, elektriğin olmadığı yerlerde müşterilerimize dünyanın en temiz kaynağı olan ‘güneşten’ elektrik enerjisi sağlamaktı. Sadece temiz değil, aynı zamanda mevcut elektrik faturasına göre daha düşük maliyetli bir seçenek sunmaktı. Bu hedefe uygun ilerliyoruz. Temiz ve sürdürülebilir kaynaklardan ürettiğimiz elektrik enerjisinin büyüklüğü 1 yılda 3 MW santrale eşit düzeydedir. Bu üretimle 3 bin ton civarında karbon salınımını engelliyoruz. Bunun yanı sıra enerjiyi sürdürülebilir kaynaklardan elde ettiğimiz için, 3 MW kurulu güç eşdeğeri 133 bin 333 adet ağacın kurtarılmasını da sağlamış oluyoruz.
%53
“Türkiye, 100 bin MW’ı aşan elektrik enerjisi kurulu gücüne sahip. Bunun yüzde 53’ünü aşan kısmı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim yapan tesislerden oluşuyor. Ülkemizin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefinde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının artırılması hayati önem taşıyor. ‘Kesikli’ üretim yapan yenilenebilir enerji tesislerinin, hibrit sistemler ve depolama tesisleri gibi uygulamalarla kararlı üretim yapar hale gelmeleri, gelişimi daha da hızlandıracak. Uluslararası Enerji Ajansı, yeni yatırımlarla, orta vadede Türkiye’nin yenilenebilir enerji üretiminin, Aralık 2021’deki seviyeye göre yüzde 53 büyüme göstereceğini öngörüyor. Biz de buna uygun bir yatırım stratejisi izliyoruz.”