in , ,

Benim İşletim Sistemim: Vittorio Zagaia

Vittorio Zagaia, hem yükselen sektörlerden lojistikte faaliyet gösteren Galata Lojistik’in CEO’su, hem de sağlıklı ve aktif yaşamı deneyimleten Technogym Türkiye’nin distribütörü AVV’nin kurucusu. Zagaia, kurucu, iş insanı ve CEO olarak yönetim ilkelerini ve bu süreçte ajandasının önceliklerini anlattı.

Benim-İşletim-Sistemim-Vittorio-Zagaia

VITTORIO ZAGAIA
KURUCU, İŞ İNSANI VE CEO

En iyi ve en kötü alışkanlıklarınız nedir?
En iyi alışkanlıklarım arasında titizlik ve detaycılık geliyor. İstisnasız her işi ciddiye alır, her küçük detayın büyük bir resme hizmet ettiğine inanırım. Ancak, bu aynı zamanda bazen aşırı detaycılığa dönüşebiliyor, bu da süreci uzatabiliyor.

Bir mantranız/felsefeniz var mı?
“Bildiklerini daha iyi yap, bilmediklerini öğrenmeden asla yapma.” Bu, yıllar içinde iş hayatında edindiğim en değerli derslerden biri. Ayrıca, ekip arkadaşlarıma sık sık hatırlattığım bir cümle var: “Oyun sertleşince sahaya sert oyuncular girer.” Hayatta ve iş dünyasında dirençli olmak başarının temel anahtarıdır.

Yaratıcılık açısından tıkandığınızda ne yaparsınız?
Yaratıcılığımı tetiklemek için yüksek sesle müzik dinlerim hatta dans ederim. İster ofiste ister arabada olayım, müzik beni hem rahatlatır hem de ilham verir.

Hayran olduğunuz/etkilendiğiniz bir iş insanı var mı?
Mustafa Kemal Atatürk. Onun ileri görüşlülüğü, liderlik anlayışı ve zorluklar karşısındaki azmi, yalnızca bir lider olarak değil, bir birey olarak da yol gösterici olmuştur.

Şimdiye kadar yaptığınız en büyük hata neydi?
Bilmediğim bir işe yeterince hazırlanmadan, “Yapabilirim” özgüveniyle girişmek. Restoran sektörüne girip profesyonelce başarısız olmak bana en büyük derslerden birini verdi: Her zaman öğrenmek ve anlamak birinci önceliğiniz olmalı.

Girişimcilikteki en önemli dönüm noktası nedir?
Girişimcilikte her dönüm noktası bir krizle veya önemli bir kararla şekillenir. Özellikle köşeye sıkıştığınızda verdiğiniz kararlar, sizi ya yukarı taşır ya da aşağı çeker. Cesaret ve doğru analiz bu noktaların anahtarıdır.

İş hayatındaki giyim tarzınızı nasıl tanımlarsınız?
Hem kendime hem de çevreme duyduğum saygıyı yansıtan bir giyim tarzım var. Klasik giyinmeyi severim, çünkü zarif bir görünüm, kişiliğin bir yansımasıdır. Ancak, kıyafetin, başarının bir ölçütü olmadığını da unutmamak gerekir.

Değiştirmeyi düşündüğünüz bir alışkanlığınız var mı?
Karşımdakini daha fazla dinlemek ve ona daha çok zaman ayırmak üzerine çalışıyorum. Etkili bir iletişim, iyi bir liderliğin temel taşıdır.

Bir takvime/ajandaya uygun gününüzü/zamanınızı yönetir misiniz?
Toplantılara sadık biriyim, ancak anlık kararlar alıp uygulamak benim doğamda var. Ajandam genelde kaotik olsa da bu yoğun tempoyu seviyorum ve buna uyum sağlayabiliyorum.

İş hayatınızda vazgeçmediğiniz 3 ilkenizi paylaşır mısınız?
Tek bir ilkem var: Dürüstlük. Dürüst bir insan olmak, beraberinde itibar, başarı ve saygınlık getirir. Bu ilkenin eksikliğinde hiçbir şey sürdürülebilir olamaz.

İş hayatındaki verimlilik formülünüz nedir?
Eski nesil bir çalışkanlık anlayışım var. Hem fiziksel hem de mental sınırları zorlayarak verimliliği artırmayı öğrendim. Ancak, bu anlayış, yaş aldıkça zorluklar yaratabiliyor. Şimdi daha dengeli bir yaklaşımı benimsemeye gayret ediyorum.

Bu iki terimden hoşlanmam

  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Bu terim, iş dünyasında o kadar sık kullanılıyor ki artık gerçek anlamını yitiriyor gibi geliyor. Oysa bir işi başlattığınızda, zaten temel hedefiniz onu devam ettirmek ve üzerine koyarak büyütmek olmalı.
  • İLİŞKİLER Aynı durum, kişisel ilişkiler için de geçerli; bir ilişki, hayatı paylaşmak ve ortak bir değer yaratmak adına kurulan bir denklemden ibarettir. Ancak, bu kavramların sanki yeniden keşfedilmiş bir yenilikmiş gibi lanse edilmesi, ardından sürekli gündemde tutulması beni rahatsız ediyor. Moda bir terim gibi ele alınmasındansa, hayatın doğal bir parçası olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum.

Yeni dönemin öncelik listesi

  • Yeni yatırımlar, benim önceliğim olacak. Mevcudu korumak önemli, ancak büyümek ve gelişmek daha da kritik.
  • Şirketlerimi çocuklarım gibi görüyorum; bu yüzden onları hem korumak hem de büyütmek için her zaman yeniliklere açık olacağım.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yapay-Zeka-Çağında-İK

Yapay Zeka Çağında İK / Talent Council Buluşması 2025

baŞi̇rkete-özel-enflasyon!

Şirkete özel enflasyon!