YAZI: SEAN CAPTAIN
FOTOĞRAF: JASON PIETRA
Anki, Carnegie Mellon Robot Bilimleri Enstitüsü mezunu üç kişi tarafından 2010’da kurulduğundan beri “evdeki robot” fikrinin hayata geçirilmesinde, hayranlık uyandıracak kadar şirin oyuncaklarıyla hep lider oldu. One Click Retail’in yaptığı analize göre, şirketin etrafta dolanan ve basit oyunlar oynayan 4 yaşındaki deli dolu küçük buldozer robotu Cozmo, 2017’de Amazon üstünden ABD, İngiltere ve Fransa’da en çok satan oyuncağı oldu. Ve Anki’nin o yıl yaklaşık 100 milyon dolar gelir elde etmesini sağladı. Anki, 2018’in Ekim ayında, 250 dolarlık Vector’ı piyasaya sürdü. Avuç içi boyutlarındaki bu robot, Cozmo’ya benziyor, fakat icindekiler tamamen farklı. Şirket, Vector’a insan gibi tepkiler verme ve hem cevresiyle hem de insanlarla etkileşime girme becerisi kazandırabilmek için yıllarını verdi. Vector, oyun oynamak ve daha fazlası icin tasarlandı. Anki’nin kurucularından ve o zamanki CEO’su Boris Sofman, “Bunun bir oyuncak şirketi olmadığını her zaman biliyorduk” diyordu.
HARİTACILIK KABİLİYETİ
Vector, kızılötesi lazer tarayıcı kullanarak eş zamanlı yer belirleme ve haritalandırma (SLAM) adı verilen bir süreç sayesinde, çevresinin dijital bir görünümünü oluşturuyor. Düşme sensörleri, robotun bir masa üstünde ilerlemesini ve bir kenara geldiğinde durmasını sağlıyor. Anki’nin o zamanki Program Yönetimi Müdürü Meghan McDowell, “Vector’ın meraklı olmasını ve çevresinin haritasını çıkarmasını istiyoruz” diyordu.
İŞLEM GÜCÜ
Vector’ın beyni olan dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 212 çipi, robotun çevresindeki dünyayı anlamak için eğitilmekte olan bir sinir ağını kullanmasını sağlıyor. Çevrimiçi güncellemeler de görsel zekasını daha çok artırmasını sağlayacak. Piyasaya sürüldüğünde elde edilen büyük başarının arkasındaki ise Vector’ın, yüzleri görünmese bile insanları tanıyabilmesiydi.
MÜTEVAZI BİR KİŞİLİK
Vector, sohbet ve göz teması gibi uyaranlara cevap veriyor ve daha küçük ipuçlarını da yakalayabiliyor. Örneğin, çevresel hareketler, gürültüler veya ışıkların açılıp kapanması… Anki, daha karmaşık insan komutlarını çevirebilmek için çevrimiçi bir doğal dil işleme servisini kullanıyor. Bu bilgiler, Vector’ın herhangi bir durumda nasıl “hissetmesi” gerektiğine karar veren bir duygu grafiğine ekleniyor ve doğaçlama bir yanıt verebilmesine olanak tanıyor.
İŞİTME CİHAZLARI
Vector’ın üstünde, seslerin yönünü ayırt etmesine ve basit sesli komutlara tepki vermesine yardımcı olan dört mikrofondan oluşan bir dizi ses sistemi bulunuyor. Vector, kablosuz bir internet ağına bağlandığında hava durumu bilgisini görüntüleyebiliyor, kronometreyi ayarlayabiliyor ve “Idaho eyaletinin başkenti neresi?” gibi sorulara sesli yanıtlar verebiliyor. Vector gelecekte ağ bağlantılı ev aletleri için bir sesli kontrol cihazı olarak da kullanılabilir.
RUHUN AYNASI
Vector’ın 184×96-piksellik ekranında görünen, çizgi filmlerdekilere benzer gözleri, çevresindekileri tarıyor ve açılıp kapanarak komutlara karşılık veriyor. Bu robot, aslında ekranının hemen altına yerleştirilmiş 720p geniş açılı bir video kamera aracılığıyla görüyor. Eğer bir insanla göz teması kurarsa, hareketleniyor ve imzası olan anlamsız seslerini çıkarıyor veya yumruk tokuşturmak için “kollarını” kaldırıyor.