in , , ,

En yaratıcı iş toplantısı!

Ünlü bilim insanı Charles Darwin, günde 3 defa, 45’er dakikalık yürüyüş yapar, bu süreyi yeni fikirler için kullanırdı. Başka liderler, sanatçılar ve bilim insanları da benzer yoldan gittiler. Artan iş yoğunluğu nedeniyle şimdi giderek artan sayıda iş insanı, sağlıkla birlikte ‘yaratıcılık’ için yürümeyi tercih ediyor.

en-yaratici-is-toplantidsi

YAZI: M.RAUF ATEŞ

Hollanda, İspanya ve ABD’den araştırmacılar, 2023 yılında global bir araştırmayla, yürüyüşün sağlığa etkisini ortaya koymaya çalıştılar. Araştırmacılar, 12 ayrı çalışmayı, toplamda 111 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiler. Sonuçta bir günde kaç adım atmanın başta kalp olmak üzere sağlığa ne kadar yararlı olduğuna yönelik bulgulara ulaştılar. Araştırmada en ideal rakam günde 10 bin adım olarak ortaya çıktı. Araştırma ortaya koydu ama zaten genel kanı 10 bin adımın kritik önemde olduğu yönündeydi… Bu rakamın geçmişi de araştırmacılara göre, 1960’lara kadar gidiyor. Araştırmacılar, “ideal sayı” olan 10 bin adımın, Japon araştırmacıların analizleri sonunda bulunduğuna dikkat çekiyor, ancak ayrıntının olmadığını ekliyorlar. Amerikan Tıp Derneği’nin yayın organı (JAMA) tarafından yapılan bir başka araştırma, 10 bin’den fazla adım atmanın ‘bunama riskini’ azalttığını ortaya koyuyor. Brezilya’da yapılan başka bir araştırmaya göre, bu sayıda adım atmanın yanı sıra, hızı artırma ‘damar sertliğine’ iyi geliyor.

SELİM KERVANCI

‘10 BİN’ KURALI ÖNEMLİ

Ahlatcı Holding CEO’su Kadri Samsunlu da bu kurala uyanlardan… “Ben her gün yaklaşık 10 bin adım atıyorum” diyor ve ekliyor: “Özellikle sabah yürüyüşleri vücudun enerjisini artıyor ve pozitif bir ruh hali kazandırıyor. Belli yaşın üstünde kalp sağlığı ve vücudun güçlenmesi açısından da çok önemli görüyorum. Yemek sonrası düşük tempolu yürümeye de çalışıyorum, çünkü sindirime yardımcı oluyor.”

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin araştırması, atılan adım kadar onun süratine de dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Buna göre, hızlı yürütme ‘ölüm riskini’ düşürüyor: “Yürümenin işe yaraması için orta düzeyde ve hızlı yürüyüşün tercih edilmesi gerekiyor. Bunun için haftada en az 150 dakika orta hızda, 75 dakika da yüksek hızda yürüyüş yapılmalı.”

HSBC Bölge CEO’su Selim Kervancı, bu yoldan gidenlerden “Ben hem yürüyüş yapıyorum hem de mümkün olduğu kadar ağırlık çalışması ve yüzmeye çalışıyorum” diyor ve ekliyor: “Sporun her türlüsü inanılmaz rahatlatıyor ve bir aşamadan sonra bağımlılık yaratıyor. Ama özellikle yürüyüş stres yönetimi ve genel sağlık için yaş aldıkça çok faydalı geliyor.”

NAZLI ALTIPAT

YARATICILIĞA YÜZDE 60 ETKİ

Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, yürüyüş sırasında bireyin yaratıcılık düzeyi ortalama yüzde 60 oranında artıyor. Bu araştırmadan çok önce ünlü filozof Friedrich Nietzsche, “Bütün büyük düşünceler yürürken tasarlanır” diye konuşmuştu.

The Estée Lauder Türkiye Genel Müdürü Nazlı Koruyan Altıpat, yürüyüşü, sporun yanı sıra “yeni fikirler” için tercih ediyor. Haftada 1-2 gün mutlaka açık havada yürüdüğünü söyleyen Altıpat, “Bu rutin, bedenimi ve ruhumu besliyor” diyor: “Yürüyüş sırasında artan kan dolaşımı, zihnimi berraklaştırıyor ve yeni fikirler geliştirmeme olanak tanıyor. Özellikle sabah erken saatlerde yürürken, beynimin arka planda birçok işi veya sorunu çözdüğünü hissediyorum. Bu sayede güne daha enerjik ve odaklanmış bir şekilde başlıyorum. Gün içinde yoğun tempoda üzerine düşünmeye fırsat bulamadığım konular, yürüyüşün dingin atmosferinde adeta kendiliğinden çözülüyor.”

EN İYİ İŞ TOPLANTISI MI?

“Beynin Kuralları” (Brain Rules) kitabının yazarı ve nörobilimci John Medina, yürüyüşün katkısına farklı bir yaklaşım getirmişti: “Dünyanın en başarılı iş toplantısı, sanıyorum bütün katılımcıların saatte 1.8 mil hızla yürüyüş yapması olurdu.”

Shell Türkiye Genel Müdürü Emre Turanlı, sağlığın yanı sıra, Medina’nın önerisi doğrultusunda “yaratıcılık” için, yürüyor. Bunun yanı sıra koşuyor ve yüzme yapıyor. Turanlı, “Hepsinin, sakinleşmek, dinginlik ve kafa netliği anlamında çok yararını görüyorum. Hatta bazen şoförü yolluyor, Gayrettepe’den Sanayi Mahallesi’ne yürüyor, oradan arabayı alıp eve gidiyorum” diye konuşuyor.

Bir spor şirketi Sportive’in CEO’su olan Zeynep Selgur, doğal olarak çok sayıda spor aktivitesinin parçası oluyor. “Bunlar arasında en çok yürüyüşü severek yapıyorum” diyor ve ekliyor: “Yürüyüşler, keyif aldığım, zaman zaman sosyalleştiğim, kendi kendime kaldığım keyifli bir kaçış alanı anlamına geliyor. Disiplinli bir şekilde yapmasam da mutlaka fırsat yaratmaya çalışıyorum.”

MİKRO ALIŞKANLIK EDİNMEK!

McKinsey’nin kıdemli danışmanlarından Homayoun Hatami, uzun yıllardır deneyimlerine dayanarak, CEO’lar arasında mikro alışkanlık’ (Microhabits) konusunun önemli olduğunu söylüyor. Ona göre bazıları öğle sonrası uykusu, bazıları ise 30 dakika kitap okumayı tercih ediyor. Yürüyüş yapmak ise en çok tercih edilen ve ‘ruh sağlığı’ ile ‘yenilenmeye’ katkı yapan alışkanlık olarak öne çıkıyor.

Haleon Türkiye Genel Müdürü Sumru Atalay Besceli de benzer yoldan gidenlerden… “Öğle arasında ya da iş çıkışında yaptığım yürüyüşler bana hem enerji hem de sakinlik kazandırıyor” diyor: “Bu yürüyüşler sırasında düşüncelerimi daha net bir şekilde toparlıyor, günün stresinden uzaklaşıp kendimi yenilenmiş hissediyorum.”

YÜRÜMEKTEN DAHA FAZLASI

Çeşitli bilim insanlarının araştırma ve deneyimleri, iş insanları için yürümenin farkını ortaya koyuyor.

  • %60
    Stanford Üniversitesi’nin araştırmasına göre yürüyüş yaratıcılık düzeyini bu oranda artırıyor.
  • 1 dakikada 100 adım
    Yetişkinlerin, 1 dakikada 100 adım atması, 1 günde 30 dakika yürümesi ve bunu 5 gün tekrarlaması gerekiyor.
  • 150 dakika
    Orta yoğunlukta 150 dakika, ‘yüksek yoğunlukta’ 75 dakika yürüyüş ideal. (ABD Hastalıkları Önleme ve Koruma Merkezi)
  • 45 Dakika
    Charles Darwin, günde 45’er dakikalık 3 yürüyüş yapardı. Albert Einstein, Princeton Üniversitesi’nden evine (1.5 mil) yürümeyi tercih ederdi.

 

BERK ÇAĞDAŞ

İKİ CEO’NUN YÜRÜYÜŞ AJANDASI

“Ben sabah 6.30 ve 6.45 gibi çok erken koşmaya başlıyorum. Yanı sıra güç antrenmanı da yapıyorum. Kafayı boşaltmak ve güne temiz kafayla başlamak açısından çok faydalı oluyor. Benim için meditasyon etkisi yapıyor.”

BERK ÇAĞDAŞ
Renault Türkiye CEO

 

GÖKŞİN DURUSOY

“Düzenli olarak koşar, haftada 30 kilometreyi yakalamaya çalışırım. İki gün de koşuyu desteklemek için güç antrenmanı yaparım. Kışın kayak, yazları ise tüple dalışa giderim.

GÖKŞİN DURUSOY
Akkök Holding CEO

Yazar: Rauf Ateş

Fast Company Türkiye Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yeni-gundem-siber-guvenlik

Yeni gündem siber güvenlik!

Google’a-Göre-Gelecek

Google’a göre gelecek