
FERİDUN AKTAŞ
GarantiBBVA Teknoloji GMY
“Bankacılığın sunduğu en önemli değerlerden biri ‘güven’ unsuru. Bu paralelde servislerimizi ve teknolojimizi yapılandırıyoruz. Biz BBVA Grubu olarak 5 yıldır teknoloji dönüşümünden geçiyoruz. API’leri uçtan uca yönetebilecek bir yapıya ve yazılım yönetişimine odaklanıyoruz. Kripto saklama ve alım-satım hizmetimizi devreye aldık. Quantum tarafında ilginin biraz ötesine gittik ve assessment’a başladık. Verimliliği ölçmeye çalışıyoruz. AI’ın en çok işe yaradığı yerler co-pilotlar. Zaman kazandırıyor ve hızlı cevap vermeyi sağlıyor. Çok kapsamlı bir olağanüstü durum çalışmamız var. Deprem riski nedeniyle bazı kanallarımızı Ankara üstünden çalıştırabiliyoruz ve buna bağlı olarak bazen toplam işlemlerimizin yüzde 30-40’ını oradan yapabiliyoruz. Güvenlik özelinde direnci artıracağımız alan ise ‘sahtecilik’. Siber güvenlik risklerinin dünyaya maliyeti 2023’te 8.3 trilyon dolar oldu. Daha iyi mücadele için hem bakış açısında hem de regülasyonlarda değişiklik gerekiyor. Yetenek gelişimine büyük önem veriyoruz. Yönetici kadrolarında artan bir talep olmakla beraber sektörde deneyimli yetenek bulmakta zorlanıyoruz. Burada çok önemli bir ihtiyaç olduğunu görüyoruz ve Güvenlik Akademisi insiyatifiyle kendimiz yetiştirmeye çalışıyoruz.”

ŞAMİL NEVRUZ
İyzico CTO
“iyzico olarak, finansal teknolojilerde rekabet gücümüzü artırmak ve müşterilerimize daha güvenli, verimli hizmet sunmak için teknolojimize kesintisiz yatırım yapıyoruz. Regülasyonlar bulut teknolojisi kullanımımızı sınırlandırsa da, bu kısıtları aşmak için kendi çözümlerimizi geliştiriyoruz. 2025’e yaklaşırken, en büyük odak alanımız verimlilik oldu. Yapay zeka destekli yazılım geliştirme ve test süreçlerimizle hızı ve kaliteyi artırıyoruz. Böylece teknoloji ekibimiz stratejik inovasyonlara daha fazla zaman ayırabiliyor. Ödemeler dünyasında ‘güvenlik’ kritik önem taşıyor. Yüksek hacimli verimizi siber tehditlere karşı korumak için güvenlik yatırımlarımızı sürekli artırıyoruz. Aynı zamanda, kullanıcıların en büyük endişesi olan sahtecilikle mücadelede makine öğrenimi tabanlı çözümlerimizi her geçen gün geliştiriyoruz. Tüm bu adımlar, 2025 vizyonumuzun temelini oluşturuyor: Yapay zeka ve siber güvenlikle güçlendirilmiş, bağımsız ve güvenilir bir altyapı sunmak.”

EMRAH KÜÇÜKKARACA
ETS Tur
Son 3 yıldır kapsamlı bir teknoloji dönüşüm sürecindeyiz ve 2025 yılındra bu dönüşümü tamamlamayı hedefliyoruz. Amacımız, seyahat deneyimini her açıdan kapsayıcı bir şekilde sunarak misafirlerimizin memnuniyetini en üst düzeye çıkarma olacak. Bu doğrultuda, misafirlerimize sunduğumuz hizmetlerin her aşamasında teknolojiden etkin bir şekilde faydalanmayı amaçlıyoruz. Etstur olarak bugüne kadar ağırlıklı olarak yurt içindeki misafirlerimize hizmet veriyorduk. Ancak, yurt dışındaki firmalarla işbirliğimizi başlattık ve 2025 yılında bu alandaki çalışmalarımıza daha fazla odaklanmayı planlıyoruz. Ayrıca, yapay zeka uygulamalarını daha yoğun bir şekilde hayata geçirerek misafirlerimize yeni ve yenilikçi deneyimler sunmayı amaçlıyoruz. Güvenilirliği en üst seviyede sağlamak bizim için en öncelikli konuyu oluşturuyor. Bu doğrultuda, iç ve dış kaynaklardan etkin bir şekilde yararlanarak güvenlik alanındaki yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Gerek genel güvenliğin sağlanması gerekse dolandırıcılık faaliyetlerinin önlenmesi amacıyla kapsamlı çalışmalar yürütüyor, bu alandaki teknolojik çözümleri uygulamaya alıyoruz.

“SİBER GÜVENLİK ALANINA 7 MİLYAR DOLAR YATIRIM”
AVŞAR GÜRDAL
Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü
- ÖRNEK YÖNETİM Mastercard olarak, paranın tüm hareketlerini dijitalleştirmek amacıyla çıktığımız yolda paydaşlarımızla birlikte bugün ülkemizin finansal ekosistemini dünyaya örnek gösterilen bir noktaya ulaştırmış bulunuyoruz. Türkiye Bölgesel Yönetim Ofisi olarak, 12 ülkeden oluşan Doğu Avrupa Bölgesi’ni İstanbul merkezimizden yönetiyor, geliştirdiğimiz yerel teknolojilerle bölgeye hizmet ihraç ediyoruz.
- VERİ HİZMETİNDE FARK Bugün itibarıyla global ölçekte yarattığımız tüm değerin 3’te 1’i veri hizmetlerimiz üzerinden geliyor. Bu hizmetlerimizi geliştirirken, veri analitiği, yapay zekâ, siber güvenlik, biyometri, dijital kimlik, bulut bilişim, hiper-kişiselleştirme gibi birçok teknolojiyi ve yeniliği harmanlıyoruz. Bu çerçevede siber güvenlik alanına özel bir odağımız bulunuyor.
- BÜYÜK YATIRIM Organik ve şirket satın almalarıyla bünyemize kattığımız teknolojileri kullanarak, yapay zekâ destekli modellemelerle gerçek zamanlı güvenlik hizmetleri sunuyoruz. Dünyada 210 ülkede var olan global ağımızın dakikada 200’den fazla aldığı atakları tam başarı oranıyla yönetiyoruz. Siber güvenlik alanına yaptığımız 7 milyar dolardan fazla yatırım ve Brighterion, Cyber Quant, Cyber Front gibi anahtar teslim çözümlerimizle paydaşlarımızın tüm dijital işlemlerini koruma altına alıyoruz.

ÖMER UYAR
Intertech CEO
“DenizBank’ın teknoloji yatırımlarına öncelik verme vizyonu, bugüne kadar en büyük avantajlarımızdan oldu. Bu dönem ana gündemimizde ‘üretken yapay zekâ’ başta olmak üzere en güncel teknolojileri kullanarak sistemlerimizi modernize etmek var. Bu modernizasyon sonrası pazara çıkış hızımızı yüzde 25 artırırken, geliştirme maliyetinde yüzde 30 azalmayı öngörüyoruz. Bununla birlikte ‘güvenlik’ her zaman gündemimizin öncelikli maddelerinden. 2000’li yılların başında güvenlik kavramı daha yeni ve kolaydı. Şimdi daha kompleks yapılara entegre olmak ve regülasyonları büyük bir hassasiyet gözeterek her ürünün güvenliğini her katmanda takip etmek zorundasınız. Ben sistemleri ne kadar basitleştirebilirseniz, güvenliği o kadar iyi sağlayacağınıza inanıyorum. Önümüzdeki süreçte güvenlik alanında kullanabileceğimiz her yeni teknolojiyi bir fırsat olarak görerek, sade bir tasarımla, kontrol sistem ve adımlarımızı gözden geçireceğiz. Bunu yaparken yalnızca içyapıya değil, dış paydaşlarla olan etkileşim noktalarına da odaklanacağız. Çünkü, güvenlik zafiyetlerinin tedarik zincirindeki paydaşlardan gelme ihtimali de azımsanamayacak kadar yüksek.”

GÖKHAN GÖKÇAY
Akbank GMY
“Bankacılık sektörü, değişen teknoloji ve müşteri beklentilerine uyum sağlayarak dijitalleşmeye hızla devam ediyor. Bu yolculuğun öncülerinden biri olarak, yenilikçi dijital ürün ve hizmetler geliştirmeye odaklanıyoruz. 2021’deki ‘uzaktan müşteri edinimi’ düzenlemeleri bu dönüşümde bir milat oldu. O günden bu yana 6 milyon yeni müşteri kazandık, müşterilerimizin 3’te 2’si uzaktan edinim ile bankamıza katıldı. Son 2,5 yılda mobil giriş ve etkileşimlerimiz 2 katından fazla arttı. Bugün her müşterimiz ayda ortalama 35 kez mobil uygulamamıza giriş yapıyor ve ihtiyaç kredilerinin büyük çoğunluğu dijital kanallardan kullanılıyor. Bankacılığın geleceğini şekillendiren bu dönüşümde bugün yapay zeka en kritik teknolojilerden biri. Akbank olarak bu teknolojiyi süreçlerimize entegre ettik ve şimdi üretken yapay zeka çözümlerini de hayata geçiriyoruz. Dijitalleşmenin bir sonraki aşamasında ise servis bankacılığının öne çıkacağını öngörüyor, API geliştirme süreçlerine yatırım yapıyoruz. Öte yandan bankacılık sektörü, sunduğu hizmetlerin kalitesini sürekli artırırken, gelişmiş ve aynı zamanda kompleks sistem ve süreçler ile karşı karşıya. Uzun yıllar boyunca ‘terzi usulü’ diyebileceğimiz, kurumlara özel çözümler geliştiren bankalar olarak, şimdi bu sistemleri sadeleştirmek, bulut tabanlı yapılara geçmek ve uygulamalarımızı modernize etmek sektörümüzün ve bizim en önemli odaklarımızdan biri.“yerek, her zaman daha iyisini sunmak için içgörüler çıkarıyoruz.”

SABRİ GÖKMENLER
Türkiye İş Bankası GMY
“Türkiye İş Bankası, 100 yıllık köklü bir geçmişi geride bırakmış olmanın gururunu taşırken, teknoloji alanındaki güçlü deneyimiyle inovasyona dayalı bir geleceği inşa etmeye devam ediyor. Teknoloji yatırımlarımızda, bugünü güvenlik ve sağlamlık prensiplerinden ödün vermeden yönetirken, aynı zamanda yarının iş modellerine hazır olmak adına yeni nesil teknolojilerle dengeli bir yaklaşımı benimsiyoruz. Başta yapay zeka olmak üzere, servis modeli bankacılığı ve API tabanlı bankacılık gibi yenilikçi uygulamalar üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yapay zeka konusunu dikkatli bir şekilde ele alıyoruz. Kurumsal süreçlerimize fayda sağlayacak en uygun kullanım alanlarını belirlemeye ve güvenilir bir şekilde hayata geçirmek üzerine çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Özellikle üretken yapay zeka tabanlı modellerimiz bugün itibarıyla müşterilerimizle doğrudan bir etkileşim içinde bulunmasa da başta çalışanlarımız olmak üzere birçok uygulama ve otomasyon süreçlerimizi güçlendirmek için adeta bir ‘yardımcı pilot’ işlevi görecek şekilde kullanılıyor. Güvenlik alanında ise yalnızca dayanıklı bir sistem inşa etmenin yeterli olmadığı bir dönemdeyiz. Güvenliği, sağlam bir altyapıyla birleştirerek güvenilirliği önceliklendiren bir anlayışla hareket ediyoruz. Bu bağlamda, yalnızca sahip olduğumuz altyapıyı ve müşterilerimizin cihazlarını korumakla sınırlı kalmıyor, aynı zamanda ekosistemdeki tüm paydaşlarımızın güvenliğini temin etmeye yönelik çözümler geliştiriyoruz.”

GÖKHAN ÇAMAŞ
GetirFinans CTO
“Öncelikle bankacılık sektöründe servis modeli bankacılığının ilk örneği olduğumuz GetirFinans’ı kısaca aktarmak isterim. ‘Servis modeli bankacılığı’, sektörde son 2 yılın en çok konuşulan ve altyapı yatırımı yapılan konusu olmuş durumda. Biz de 2 yılı aşkın süre, Fibabanka altyapısını kullanarak, kullanıcılarımıza bankacılık hizmeti sunabilmek adına çalıştık. Ağustos ayında BDDK’dan aldığımız faaliyet izni ile de Eylül itibarıyla kullanıcılarımızla buluştuk. Amacımız, Getir’in yenilikçi yaklaşımı ve Fibabanka’nın güvencesiyle, bankacılığı daha erişilebilir ve avantajlı kılmak. 2025 yılı önceliklerimiz arasında, müşteri deneyimini ve performans beklentilerini en üst düzeyde karşılamak yer alıyor. Bu kapsamda, uygulamamızın kesintisiz çalışmasını sağlamak ve yeni ürünler geliştirirken mevcut hizmetlerimizi iyileştirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Mikroservis tabanlı altyapımız sayesinde hızlı ve etkili ölçeklenebilir bir sistem sunuyoruz ve bu yönde yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonu ile hem operasyonel süreçlerde verimlilik hem de daha kişiselleştirilmiş bir bankacılık deneyimi hedefliyoruz. 2024 yılı boyunca güvenlik ve sahtekarlık önleme alanında kapsamlı çalışmalar yaptık. Kullanıcılarımızın güvenliğini sağlamak için uygulama, veri, sunucu ve ağ güvenliği gibi kritik alanlarda yatırımlar gerçekleştirdik. Güvenlik stratejilerimizin merkezinde yer alan DevSecOps yaklaşımı ile projelerin ilk aşamasından itibaren potansiyel riskleri tespit ederek gerekli önlemleri hayata geçiriyoruz. Yeni dönemde, yapay zeka destekli analiz araçlarımızı daha da geliştirerek güvenlik süreçlerimizi güçlendireceğiz.”