in , ,

İlk sorum nasıl değişti?

“Kendini 10 yıl sonra nerede görmek istiyorsun?” Bu soru iş görüşmelerinin belki de en “kült” sorularından biridir… Ancak teknoloji, liderlik ve yeni kuşak katılımı nedeniyle gözlenen değişim, İK liderlerinin iş görüşmelerindeki sorularını da farklılaştırıyor. Türkiye’nin önde gelen liderleri, geçmişteki ilk soruları ile pandemi sonrasındakileri paylaşarak bu farkı ortaya koyuyor.

İlk-sorum-nasıl-değişti-
ALİ RIZA AKSOY

ALİ RIZA AKSOY
FORD OTOSAN

Daha önceleri adaylara, CV’lerini anlatması için, “Nereden geliyorsun, nereye gidiyorsun?” sorusunu yöneltiyordum.

Şimdi ise ilk sorum, “Geleceğe dair ne hayal ediyorsun ve bu hayalini gerçekleştirmek için ne kadar azimlisin/hazırsın?” oluyor. Ben artık adayların CV’sinde geçmişten getirdikleri ile ilgilenmiyorum. Geleceğe dair öğrenme, kendini ve etrafındakileri geliştirme tutkusunun peşinde koşuyorum. Elbette adayın geçmişten getirdikleri önemli. Ancak, gelecekte neler getireceği daha önemli. Bu çerçevede potansiyelinin farkında olan ve bunu besleyen adayların peşinden koşuyorum.

 

MELTEM KALENDER ÖZTÜRK

MELTEM KALENDER ÖZTÜRK
ING TÜRKİYE

Önceden iş görüşmelerinde ilk olarak “Neden bu işi tercih ediyorsunuz ve hedefleriniz neler?” sorularını sorardım. Aday açısından başvurduğu roldeki anlamı görmek adına bu sorunun hâlâ geçerli olduğunu düşünüyorum. Bununla beraber değişen dinamiklere de baktığımızda artık ilk sorum değişti. Şu anda ilk olarak “Bir birey olarak kendinizi, hayattaki ritüellerinizi ve sizi heyecanlandıran şeyleri anlatır mısınız?” sorusunu yöneltiyorum. Banka olarak başarı ve mutluluğun, hayat dengesi ile mümkün olduğuna inanıyoruz. Biz konuya insan ve hayat deneyimi olarak bakıyoruz. Bu kapsamda, adayı önce bir birey olarak tanımak, onun hayatı için önemli olan şeyleri anlamak istiyoruz.

 

BAHATTİN AYDIN

BAHATTİN AYDIN
YILDIZ HOLDİNG

25 yılı aşkın süredir mülakatlar gerçekleştiriyorum. Geçmişte adaylara, üniversiteye başladıkları ilk gün ile bugün bulundukları noktada nasıl bir fark olduğunu sorardım. Böylece, yıllar içinde yaşadıkları değişimi nasıl tanımladıklarını ve öz farkındalıklarını anlamaya çalışırdım. Bugün ise kişisel ve mesleki gelişimlerini nasıl sağladıklarını soruyorum. Bu soru ile başlamamın sebebi, değişimin çok hızlı yaşandığı günümüzde adayların yetkinliklerini hangi yöntemlerle geliştirdiğini anlamak. Geleceğin yetkinlikleri arasında yer alan öğrenme çevikliği ve aktif öğrenme, mezun olduğumuz üniversiteden ve tecrübelerden neredeyse daha önemli hale geldi. Daha önce hiç deneyimlemediğimiz koşullarla karşı karşıya kalma ihtimalimiz artıyor. Bu nedenle adayın değişime uyum sağlayıp sağlayamayacağını anlamak önem kazanıyor.

 

BÜLENT BAYRAM

BÜLENT BAYRAM
VODAFONE TÜRKİYE

Geçmişte, öncelikle “Lider olarak aldığınız aksiyonlar ve liderliğiniz sayesinde, ekip ile organizasyonun verimlilik ve başarısına yaptığınız katkıya bir örnek verir misiniz?” sorusunu yöneltiyordum.

Yeni dönemde “Pandemi ile liderliğinizde ne gibi değişiklikler oldu?” sorusu ile başlıyorum. Bunun nedenini anlamaya çalışıyorum. Devamında, “Bundan sonrasında liderlik anlayış ve kavramımızın değişmesi için pandemiye ihtiyaç duymamak adına ne gibi bir bakış açısına sahip olmalıyız?” sorusunu ekliyorum.

 

DR. İLKER MET

DR. İLKER MET
ZİRAAT BANKASI

Biz Ziraat Bankası olarak iş görüşmelerinde farklı bir yöntem uyguluyoruz. Yeni mezun arkadaşlarımızın iş görüşmelerinde heyecanlı olacaklarını düşünerek, isteyen arkadaşlarımıza, öncesinde mülakat eğitimi düzenliyoruz. Böylece hem arkadaşlarımızın iş görüşmelerine hazır bir şekilde gelmelerini sağlıyoruz hem de onlara yapılandırılmış bir iş görüşme deneyimi yaşatıyoruz. İş görüşmelerindeki en önemli sorumuz ise “Bankacılık için hangi fikrini bize anlatabilirsin?” oluyor. Bu soru ile adayların duygu ve düşüncelerini rahatlıkla gözlemlerken, bankamız için de çok önemli sonuçlar elde edebileceğimiz bir ortam oluşturmuş oluyoruz. Bu yapılandırılmış iş görüşmesi tekniği ile sektöre de örnek olduğumuzu düşünüyoruz.

 

EBRU FİRUZBAY

EBRU FİRUZBAY
METRO TÜRKİYE

Benim adaylara ilk sorum sağlık oluyor… Daha önce “Nasılsınız?” diye söze başlardım. Şimdi ise “Sağlığınız iyidir” umarım diyerek başlıyorum ama devamındaki sorum, “şirket kültürüne” ilişkin oluyor.

Nasıl bir kurum kültüründe adayın kendini iyi ve motive hissettiğini anlamaya çalışıyorum. Çünkü, özellikle pandemi ile birlikte değerler ve kültürün, adayların bağlılığı için her zamankinden daha fazla önemli hale geldi.

 

GÜNTULU PEKER

GÜNTULU PEKER
SAHİBİNDEN.COM

“Şirketimiz hakkında neler biliyorsunuz? Bir kullanıcı gözüyle sizce şirketimiz neleri başarıyor, nerelerde farklılaşabilir?” sorusunu hâlâ soruyorum. Ancak, “Son 6 ay içinde kendiniz geliştirmek üzere (eğitim, beceri, hobi, STK…) neler yaptınız? Yeni trendleri ve teknolojileri nasıl takip ediyorsunuz?” sorusunun yanıtı her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Böylece hızlı değişen koşullara uyum sağlama ve sürekli öğrenme yetkinliklerine bakışını anlamış oluyorum. Öğrenmeye açık olma, merak ve bu konularda düzenli çaba gösteren kişilerin bu dönemde daha başarılı olacağına inanıyorum.

 

ŞENNUR KURU

ŞENNUR KURU
KİBAR HOLDİNG

Geçmişte adayın tecrübesine göre farklı şekillerde ama başarı odaklı sorular sorardım. “Başarıyı nasıl tanımlarsın, senin için başarı nedir?” gibi bir soruyu yöneltirdim. Ya da “Son iş tecrübende kendini çok başarılı hissettiğin bir olayı/süreci anlatır mısın?” sorusunu tercih ederdim. Bir süredir favori sorularımdan biri, “Çok inandığın ve çevrendekileri ikna etmekte zorlandığın yenilikçi bir fikrini kabul ettirebilmek için neler yaptığını anlatır mısın?”

Bu soruyu birkaç nedenle soruyorum. Birincisi, adayın, gelişim ve iyileştirme fırsatlarını nasıl fark ettiğini anlamaya çalışıyorum. İkincisi, farklı bakış açısı ile ezber bozan yenilikçi fikirler üretmeye ne kadar yakın olduğunu görmek istiyorum. Üçüncü nedenimi ise şu oluşturuyor: “Bu fikirleri anlatmak ve değişimi/dönüşümü tetikleyebilmek için ne kadar çeşitli yöntemler kullanabiliyor.”

 

İLKE ŞENTÜRK ÖKSÜZ

İLKE ŞENTÜRK ÖKSÜZ
YEMEKSEPETİ

Son yıllarda insan kaynaklarında sürekli bir değişim ve gelişim yaşanıyor. Biz de şirket olarak kendimizi sürekli yeniliyoruz. Ancak, bizim için değişmeyen bir şey var; o da çalışanlarımızın mutluluğu. Bu doğrultuda yeni adaylara sorduğumuz ilk soru, “Aramıza katıldığında burada ne ile karşılaşsan mutsuz olursun?” oluyor.

Bu soru ile adayların beklentileri, öncelikleri ve değerlerine dair birçok ipucu içeren yanıtlar alabiliyoruz. Birlikte çalışacağı yöneticiden, ekip üyelerine, şirket kültüründen görev tanımına kadar geniş bir bakış açısı ile değerlendirme yapabiliyoruz. Bu aynı zamanda adaylarımızın kendilerini neyin mutlu neyin mutsuz edeceğine dair bir sonuca varmalarını sağlıyor ki bunun başarılı ekiplerin kurulmasında çok kritik bir etken olduğunu düşünüyorum.

 

AYÇA KAŞIKÇI

AYÇA KAŞIKÇI
BSH EV ALETLERİ

Aslında benim “ilk” sorum değişmedi. Her görüşmede sorduğum soru, kişinin gerek iş gerek özel hayatında takip ettiği kişisel değerlerinin “ilk 3”ünün ne olduğudur. Bu soruyla, pozisyondan, fonksiyondan, seviyeden bağımsız olarak kişinin değerleriyle şirket değerlerinin örtüşmesini anlamaya çalışırım. Bu örtüşmeyle de başarı, tatmin, aidiyet, katkı ve motivasyon arasında doğrudan bir ilişki olduğuna inanırım. Görüşmelerde mutlaka “buz dağının” alt kısımlarına ilişkin ipuçları ararım.

 

AYŞE GÜÇLÜ ONUR

AYŞE GÜÇLÜ ONUR
EGON ZEHNDER

Adaylara eskiden “Son 2 yıldaki en büyük başarınız neydi, nasıl bir sonuca ulaştınız?” sorusunu yöneltirdim. Şimdi ise şunu soruyorum: “İşte size en çok enerji veren, sizi her gün işe gitmeye iten etken nedir?” Bunun yanı sıra “kendisini geliştirmek için neler yaptığını” da sorguluyorum. Eskiden deneyimi anlamak önemliydi. Sonra yetkinlik kavramı dünyamıza girdi. Artık daha da farklı, her gün değişen bir dünyada yaşıyoruz. İlkokula yeni başlayan çocukların yüzde 65’i şu anda var olmayan bir işte çalışacak. Dolayısıyla yetkinlik değil, “potansiyel” daha önemli. Potansiyeli anlamak için de “merak”, “iletişim”, “empati” ve “yılmazlık” gibi becerilere odaklanıyoruz.

 

CENK AKINCILAR

CENK AKINCILAR
QNB FİNANSBANK 

Benim 1 numaralı sorum “Seni buraya getiren enerji, motivasyon sebebi, görüşmemize sebep olan enerji nedir?” idi.

Şimdi önem verdiğim başka bir soru ise “Hayalin nedir?” oluyor. QNB Finansbank olarak hayal kurmaktan ve hata yapmaktan korkmayan bir yapıya sahibiz. Adaylarımızın da aynı şekilde olmasını temenni ediyoruz.”

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yeni-para-birimine-dikkat

Yeni “para birimine” dikkat!

Migros yemek işine giriyor