in , ,

İşin iyi tarafı

Norveçli mobilya üreticisi Vestre ve Bjarke Ingels Group, fabrikayı; iş, turizm ve sosyal amaçlı toplantılar için bir merkez olarak yeniden kurguluyor.

isin-iyi-tarafi

YAZI: LARA SOROKANICH

Mobilya sektöründe bir aile şirketi olan Vestre’nin CEO’su Jan Christian Vestre, yeni bir fabrika inşa etmek istediğinde, tesisin nasıl olabileceği -ve nasıl olması gerektiği- konusunda büyük fikirlere sahipti. Vestre, “Daha akıllı, daha yeşil ve daha hızlı bir üretim istiyoruz” diyor; “Daha da önemlisi; iklim, doğa, biyo-çeşitlilik ile yeni işler ve ekonomik büyüme gereksinimi arasındaki uçuruma köprü olmayı arzuluyoruz.” Bu fikrin sonucu, Norveç’in Magnor kentinde Bjarke Ingels Group ile tasarlanan ve yılın başlarında temeli atılan 6 bin 500 metrekarelik, son teknoloji ürünü Vestre Plus oldu.

Karbon ayak izini azaltan (güneş panelleri ve bir Tesla kamyon filosu gibi) çevresel inovasyonların yanı sıra Vestre Plus, bir fabrikanın bulunduğu çevrede oynayabileceği rolü yeniden tanımlıyor: Tesis, şirketin (banklar, piknik masaları ve kendi ürettiği şehir mobilyaları için uygun bir ortam sunan) halka açık bir parka dönüştürmeyi planladığı 120 hektarlık bir arazi üzerine kuruluyor. Tabandan tavana pencerelerle kaplı olan, kapı ya da “girilmez bölüm”lerin bulunmadığı fabrika, “radikal ölçüde şeffaf” olacak.

DAVETKAR RENKLER

Vestre fabrikasının her bir kanadı, üretim sürecindeki farklı bir aşamaya ayrılacak ve şirketin mobilyalarındaki parlak, ayrıksı renkleri taşıyacak. Vestre, endüstriyel makinelere renkli kaplama uygulamasının fabrika inşaatının en zor kısımlarından biri olacağına dikkat çekerek, “Charlie ve ÇikolataFabrikası’ndaki gibi bir duygu yaratmak istedim” diyor.

YEŞİL VARDİYA

Üstü güneş panelleriyle kaplı olan, ahşap ve diğer çevre dostu malzemelerden yapılan fabrikanın, benzer tesislere göre yüzde 50 daha az sera gazı emisyonuna neden olması ve yüzde 90 daha az enerji ile çalışması öngörülüyor.

AÇIK ALAN

Vestre, Vestre Doğa Kampı’nın dünyanın her yerinden ziyaretçileri çekmesini umuyor. “İmalat sanayi, çoğunlukla çirkin yapılardan oluşuyor. Çevre dostu değil ve mimariyi geri plana atıyor. İnsanların gelip bunu nasıl yaptığımızı görmesini, ilham almasını ve fikri beraberinde götürmesini istiyoruz” diyor.

TASARIMLA FONKSİYONUN BULUŞMASI

Plus, Vestre’nin yüksek tasarımlı tesisler alanındaki ilk atılımı değil: Snøhetta, Oslo’daki genel merkezi ve İsveç’te Torsby kasabasındaki bir başka fabrikayı da tasarladı. Vestre, genç kuşakların tasarım, sürdürülebilirlik ve işlevin bir araya getirilmesini takdir etmesini ve imalat sektöründe kariyer yapmayı düşünmelerini umuyor.

İllüstrasyonlar: Leonie Bos

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sanayi-Sektorunde-Girisimcilik-Harekati

Sanayi sektöründe girişimcilik harekatı

alper.ing3

“Kredide kararın yüzde 99.8’i yapay zekada”