in , ,

Kişisel bakımın kritik oranı

İki yılı aşkın süredir eve kapanmalar, sınırlı açılımlar derken, ya dönemine maskeleri atarak girdik. Giyimdeki ‘İntikam alışverişi’ kişisel bakımda geçerli olmadı ama sektör istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürdü. Türkiye’nin önde gelen markalarının liderleri, kişisel bakımda kritik oranları paylaştı…

kisisel-bakimin-kritik-orani

Fotoğraf: Pixabay

ALP GÜNVARAN
Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Başkanı

7/10: Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri olarak, temiz ve sağlıklı bir yaşam için hayatın her anına eşlik etme amacıyla çalışıyoruz. Kişisel bakım, ev bakım, bebek bakım ve ev dışı kategorilerinde sunduğumuz ürünlerle hayatlara dokunuyor; tüketicilerin en güvendiği öncü ve lider markalarımızla her 10 evden 7’sinde yer alıyoruz. Bu oranı sıkı sıkıya takip ediyor, her bireyin isteği ve ihtiyaç duyduğu üstün kaliteli sağlık ve hijyen ürünlerine erişebilmesi için çalışmaya devam ediyoruz.

 

METE YURDDAŞ
Watsons Türkiye Genel Müdürü

%20: Perakende sektörü tamamen kritik oranlarla idare ediliyor. Bu nedenle birçok oranı yakından izliyoruz. Ancak, son dönemde bunlardan ikisi çok öne çıkıyor. “O +O satış oranı”, bunlardan ilk öne çıkanı. Bu oran, hem mağazadan hem internetten alışveriş yapan müşterilerimizi ifade ediyor. Şu anda yüzde 10-15 aralığına ulaştık. Hedefimiz, hızla yüzde 20’nin üstüne çıkmak. Son dönemde “sürdürülebilir” ürünlere odaklandık. Bu nedenle bu tip ürünlerin toplam satış içindeki payını çok önemsiyoruz. Sürdürülebilir ürünlerin payı yüzde 5-10 aralığına ulaştı ve sektördeki en yükseklerden biri olduğunu söyleyebilirim. Amacımız, orta vadede yüzde 10’u geçmek.

 

SİNEM SANDIKÇI GÖKÇEN
L’Oréal Türkiye Genel Müdürü

1,5-2 KAT: Güzellik pazarının bulunduğumuz kategorilerinde yüzde 25 pazar payı ile açık ara lideriz. Pazarı biz büyütüyoruz. O nedenle pazardan 1,5-2 kat daha fazla büyüme hedefi koyuyoruz. Bunun yanı sıra tüketicilerimiz bizden yenilikçi ürünler bekliyor. Bu nedenle her yıl yeni ürünlerin cirodan yüzde 10-15’lik pay almasını hedefliyoruz. Yenilik kapsamında her yıl 5-10 dijital servis, 1-2 dijital ürün sunma stratejimiz var. Ayrıca her yıl 10 civarı yeni startup işbirliğine imza atmak istiyoruz. E-ticarette cironun payını yüzde 25’e çıkardık. Önce yüzde 30’a, ardından da yüzde 40’a çıkarmayı amaçlıyoruz.

 

TANKUT TURNAOĞLU
P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı

25.5 Milyar TL: Nielsen’e göre hızlı tüketim ürünleri pazarı 2021’de değerde yüzde 24.5, tonajda yüzde 4.6 büyüdü. Tütün ve alkol ürünlerini çıkardığımızda büyüme sırasıyla yüzde 27.1 ve yüzde 1.1’e geliyor. Bu verilere göre, kişisel bakım kategorileri 25.5 milyar liraya, ev temizliği kategorileri ise 15.3 milyar liraya ulaştı. Biz 2022 yılında enflasyonun üzerinde artı 10 puan büyümeyi hedefliyoruz. Türkiye’de her 10 haneden 9’una ulaşıyoruz. 23 milyon hanenin yüzde 90’ı, 21 milyon haneye girdiğimiz anlamına geliyor. 35 yıllık geçmişimizde 21 milyon hanede en az 1 P&G markası ile bulunmuşuz.

 

ORKUN GÜL
Avon Türkiye Genel Müdürü

%93: Yılda 100 milyon kadının hayatına dokunmayı hedefliyoruz. Kadınların karşı karşıya kaldıkları sorunlar için onlara her alanda destek oluyoruz. Onların mücadele ettiği davalara için 1.1 milyar dolar bağışta bulunduk. 16,4 milyondan fazla meme taramasına fon sağladık ve aile içi şiddete maruz kalan 14 milyon kadına yardım ettik. Bunun yanı sıra işimizin kalbinde olan temsilcilerimizin yüzde 93’ünü kadınlar oluşturuyor. Kadınların çalışanlar içindeki oranı yüzde 77 düzeyinde… Yeni ürünler ve keşifler de yine kadınların öncülüğünde gerçekleşiyor. Avon’da çalışan bilim insanlarının yüzde 70’inin kadın olması da bunu ortaya koyuyor.

 

GÜLŞAH GÜRKAN
Gülsha Kurucusu, CEO

%70: “Gülsha’nın bir dünya markası olmasını hedefliyoruz. Bu nedenle ihracatın payının yüzde 70’e çıkması için çalışıyoruz. Bu kapsamda her yıl döviz bazında yüzde 40 büyümeyi hedefliyoruz. Oluşturduğumuz hedefe ulaşmak için, ciromuzun minimum yüzde 8-10’unu Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına ayırdığımızdan emin oluyoruz. Böylece rekabet gücümüzü artıracağımıza inanıyoruz. Bunun yanı sıra “Stok devir hızımızın” 40 günün altında olması bizim için önemli. Toptan ve direkt satış oranlarımızın dengeli olmasına özen gösteriyoruz.

 

SERVET ŞERİFOĞLU
Uraw Kozmetik YKB

%70: Uraw Kozmetik’i, 2015 yılında, “en uygun fiyata, en kaliteli ürünleri” sunmak için kurduk. Bugün dünyanın 5 kıtasında 28 ülkesindeyiz ve ülkelerdeki payımız hızla artıyor. Bizim için en önemli kriter Ar-Ge çalışmalarıdır. Kurum olarak Ar-Ge’ye ve buna bağlı olarak yeni ürün yatırımına yüzde 70 kaynak ayırırız. Bugün bir Fransız kadını, Uraw ürünü kullanıyorsa, sebebi yenilikçi ürünlerimizdir. Ar-Ge’ye yatırımın sonucu yeni ürün sayımız sürekli artıyor. Bugün 200’e yakın ürüne sahip, yüzde 100 yerli sermaye ile kurulup devam eden sektördeki tek firmayız.”

 

HASAN ENGİN TUNCER
Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı

10 KAT ARTIŞ: “Dünyanın yenilikçi kozmetik markası” olma hedefimizi gerçekleştirmek için ihracat yaptığımız ülke sayımızı artırmaya odaklıyız. Amacımız 116 olan ülke sayısını daha da artırmak. Bu nedenle sürekli kendimizi yeniliyoruz. Kişisel bakım ürünleri kategorilerini de kapsayan farklı kategorilerde 700’e yakın ürünümüz bulunuyor. Pandemi döneminde kolonya ve hijyenik ürün kategorilerinde 10 kat artış yaşandı. 2022 yılında ise kullanım alışkanlıkları yön değiştirerek hijyen ürünlerinin yerine kişisel bakım ürünlerine yönelim oldu. Burada ürün geliştirmenin ve yeni ürün kategorilerine giriş yapmanın önemli bir etken olduğunu biliyoruz.”

 

%42: Global kozmetik sektörü 2020 yılında Covid-19 pandemisinin de etkisiyle yüzde 8 düzeyinde küçüldü. 2021 yılında yüzde 5.5 düzeyinde büyüdü ve 254 milyar dolar hacme ulaştı. Grandview Research’e göre sektör 2021-2028 arasında yıllık ortalama yüzde 5.3 büyüme temposu yakalayacak. Research & Markets’in tahmini ise sektörün 2027 yılında 508.3 milyar dolar ciroyu yakalayacağı yönünde…Sektörün lokomotif kategorisini yüzde 42 oranla cilt bakımı oluşturuyor. Ardından yüzde 22 ile saç bakım ürünleri, yüzde 16 ile de makyaj ürünleri geliyor.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

‘Fast-Moving’-Teknoloji-Şirketi!

‘Fast Moving’ Teknoloji Şirketi!

dunyada-olup-bitenler-ne-anlama-geliyor

Dünyada olup bitenler ne anlama geliyor?