in , ,

Portföy yönetiminin kritik oranı

Kasım 2022 itibariyle 1.3 trilyon TL’ye ulaşan Portföy Yönetim Sektörü, milyonlarca pay sahibinin varlıklarının, doğru ürünler tasarlayarak enflasyona yenilmesini önlemeyi hedefliyor. 60’a yakın şirket, kurduğu yeni fonlarla sektörü büyütmeyi hedefliyor. Sektörün en büyük portföy yönetim şirketlerinin liderleri, sektör için kritik oranı paylaştı…

Portföy-yönetiminin-kritik-oranı

Fotoğraf: Pixabay

MEHMET ALİ ERSARI

%15.5
Bizim için en kritik göstergeyi, 2022 yılı sonunda 200 milyar TL’yi aşan varlık büyüklüğüne ve yüzde 15.5 pazar payına ulaşmak oluşturdu. Bu rakamlarla özel sektör portföy yönetim şirketleri içinde lider unvanını aldık. Odağımıza tasarruf sahiplerimizin ihtiyaç ve beklentilerini alıyor, yatırımcılarımızı anlayarak onlara sunduğumuz yenilikçi ürünleri sunuyoruz. Geliştirdiğimiz yatırım ürünlerimiz ile yatırımcılarımızın geleceğin dünyasına ortak olabilmesi  için sürekli yeni yatırım seçenekleri oluşturuyoruz.
MEHMET ALİ ERSARI
Ak Portföy Genel Müdürü

 

ERCAN GÜNER

960 MİLYAR TL
Aralık 2021 sonunda 653,1 milyar TL olarak gerçekleşen ‘yönetilen portföy büyüklüğü’ rakamı, Kasım 2022 itibarıyla yüzde 97 oranında arttı ve 1,3 trilyon TL’ye ulaştı. Bu fonların yaklaşık yüzde 75’i, yani 960 milyar TL’si menkul yatırım fonları ve emeklilik fonlarındaki tasarruflardan oluştu. Sermaye piyasasının derinliğinin artmasında önemli görevi olan yatırım fonlarının büyümesi, dolayısı ile toplam ‘yönetilen portföy büyüklüğü’ rakamının artması devam edecektir.
ERCAN GÜNER
Hedef Portföy Genel Müdürü

 

MÜGE PEKER

%283
Son yıllarda Türkiye’de portföy yönetimi sektörünün seçici bir yatırımcı kitlesine sahip olmaya başladığını ve getiriye duyarlılığın arttığını görüyoruz. Böyle bakınca, önümüzdeki dönemde sektörün lokomotifinin ‘getiriler’ olacağını söylemek mümkün. BCG Global Asset Management 2022 raporuna göre, global portföy yönetimi sektörü 2003 yılında 31 trilyon dolar büyüklüğe sahipti. 2021 yılı sonunda bu rakam yüzde 262 oranında büyüyerek 112,3 trilyon dolara ulaştı. Türkiye’de bu oran, aynı dönemde yüzde 283 düzeyine ulaştı. Bir başka önemli rakam ise 2016-2021 arasındaki portföy yönetimi sektörü varlığını ortaya koyuyor. Buna göre global düzeyde endeks 100’den 154.9’a, Türkiye’de 141.1’e yükseldi. Dünya büyümesinin altında kaldık ama bu aynı zamanda potansiyelinin devam ettiğini de gösteriyor.
MÜGE PEKER
Yapı Kredi Portföy Genel Müdürü

 

Dr. CEM ÖNENÇ

350 BİN YATIRIMCI
Menkul kıymet yatırım fonları piyasasında fon büyüklüğü 2022 yılında yüzde 140 artarak 620 milyar TL’ye ulaştı. Büyümede en büyük etkiyi, enflasyon üzeri getiri sağlayan yatırım fonlarına yönelik yatırımcı ilgisi yaptı. Bizim fon büyüklüğümüz, 2021 sonuna göre yüzde 230 büyüme ile 32 milyar TL’ye yükseldi. Pazar payımız ise yüzde 3.70’den yüzde 5.15’e çıktı. Şu an kurucusu olduğumuz 75 adet yatırım fonu ile 350 bin yatırımcının varlıklarını yönetiyoruz.
Dr. CEM ÖNENÇ
Deniz Portföy Genel Müdürü

 

YAĞIZ ORAL

%5
Yaklaşık 80 civarında fon yönetiyoruz. Bu rakamı tamamen yatırımcı talepleri/ihtiyaçları ile belirliyoruz. Portföy büyüklüğü olarak kısa vadede 100 milyar TL’yi hedefliyoruz. Ancak, tek başına bu hedef de anlamlı değil. Çünkü, sektörün hızına bağlı olarak bizim de hızımızı artırmamız gerekiyor. Böyle bakınca bizim için en önemli rakam olarak “Pazar payı” öne çıkıyor. TEB Portföy olarak yüzde 5’e yakın bir pazar payını elde edip korumak hedefimiz vardır.
YAĞIZ ORAL
TEB Portföy Genel Müdürü

 

NİLGÜN ŞİMŞEK

500 MİLYON TL
Fonların büyüklüğü, bizim sektör için önemlidir, verimlilik göstergesidir. Fonun toplam büyüklüğü arttıkça, içindeki sabit giderlerin oranı düşer ve kârlılığı pozitif oranda etkiler. Bununla birlikte büyük fonların yönetimi daha etkin ve başarılı olur. Bir fon için 500 milyon TL bakiye istenen bir alt limit olabilir. Bunun yanı sıra yatırımcı sayısını da takip ederiz. Örneğin, en büyük pay taşıyan ilk 10 müşterinin toplam içindeki payı çok önemlidir. Bu oranın yüzde 5’in altında bulunmasını isteriz.
NİLGÜN ŞİMŞEK
HSBC Portföy Genel Müdürü

 

SİNEM EDİGE

2.7 KAT
Sektörün ilk portföy yönetim şirketi olarak 1.1 trilyon TL’yi aşan büyüklüğe ulaştık. Bizim için en önemli oranı ‘yatırım fonu büyüklüğü’ oluşturuyor. 2021 sonunda 26 milyar TL olan bu rakamı, 70 milyar TL üzerine taşıyarak 2.7 kat büyüme sağladık. Aynı dönemde yatırımcı sayımız da tabana yaygın bir şekilde artarak 377 bin yatırımcıya ulaştı. Bunu da inovatif yatırım temalarıyla yatırım fonu evrenimizi zenginleştirerek gerçekleştirdik.
SİNEM EDİGE
GarantiBBVA Portföy Genel Müdürü

 

YAMAN AKGÜN

%70
Portföy yönetim sektörü için bize göre en kritik oran olarak yüzde 70’i gösterebiliriz. Portföy yönetim sektörünün yönettiği büyüklük, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 10’unu oluşturuyor. Bu oran Avrupa Birliği’nde yüzde 130’ların üzerinde seyrediyor. Türkiye’nin en azından yüzde 70 seviyelerini yakalaması gerekiyor.
YAMAN AKGÜN
Ziraat Portföy Genel Müdürü

 

BURAK SEZERCAN

İLK 3
Ürün çeşitliği açısından olgun bir seviyeye gelmiş bir şirket olarak sektörde sürdürülebilir bir büyüme hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. Bu hedef doğrultusunda ilk 10 portföy yönetim şirketi arasında, yatırım fonu türleri nezdinde getiri sıralamasında ilk 3’te olmayı kritik buluyoruz. 2022 yılı hisse senetleri, fon sepeti fonları ve birçok tematik fonumuz için bu kriterde başarılı olduk. Fon evrenimiz ve başarısını kanıtlamış getirilerin bizi sektörde ileriye taşıyacağını düşünüyoruz.
BURAK SEZERCAN
İş Portföy Genel Müdürü

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fark-yaratan-markalar

Fark Yaratan Markalar

murat-gulnak-otomobilin-gorunumu-degismeyecek

“Otomobilin görünümü değişmeyecek”