in , ,

“Tazelenme” Yürüyüşü!

Dünyada trilyon dolarlık şirketleri yöneten gözde liderler, stres atmak, yenilenmek ve taze fikirler üretmek için doğanın iyileştirici gücünden faydalanıyor. Araştırmalar da açık alanda geçirilen zamanın baeyin yapısına pozitif etki yarattığına işaret ediyor…

tazelenme-yuruyusu

Halk sağlığı konusunda 2020 yılında yapılan bir araştırma, çok sayıda iş insanının tercihini destekler sonuçlar içeriyordu. Journal of Environmental Research and Public Health’te yayınlanan araştırma, doğada geçirilen zamanın beden ve ruh sağlığı açısından büyük katkı sağladığını ortaya koyuyordu.

Scientific Reports ise 2019 yılındaki araştırmasında, 120 dakikalık doğa yürüyüşünün özellikle şehirlerde yaşayanlara “iyi hissetme” konusunda destek sağladığını ortaya koymuştu. 20 bin kişiyi kapsayan araştırmada, bir haftada 200-300 dakikayı doğada/parkta geçirenlerde bu etkinin daha yüksek olduğu da vardı.

LEYLA ALATON

Bu yolu izleyenlerden biri olan Alarko Holding YKÜ Leyla Alaton, psikolojideki “EMDR” tedavisine dikkat çekiyor. Alaton, “Bu tedaviye göre, ormanda, ağaçların arasında yürümek bile travmaları atlatmamıza yardımcı oluyor” diyor ve ekliyor:

“Benim de önceliğimde bu yöntem var. Parkta, ormanda, dağda veya deniz kenarında en az gün aşırı mutlaka yürüyorum. Böylece stres atmak, yenilenmek, yeni fikirler ve çözümler için ilham alma şansı yakalıyorum. En zorlu zamanlarımda bile ilaçlara değil, doğaya başvurdum. Bence en güzel tedavi ve yenilenme imkânı tabiatta var. Mevsim ve hava koşulları ne olursa olsun hiç üşenmem, mutlaka zaman ayırır; akıl, ruh ve  beden sağlığım için doğada olmayı aksatmam. Akıl ve ruh sağlığımızı korumanın gerçek bir başarı olduğu bu dünyada, doğanın en gerçek ve alternatifsiz olduğunu düşünüyorum.”

Beyni boşaltmanın yolu

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden 2.6 trilyon dolarlık Apple’ın CEO’su Tim Cook da, stresi yenmek ve tazelenmek için doğayı seçtiğini söylüyor. “Doğa, beyin için adeta temizleyici niteliğinde. Bundan daha iyi bir yol olduğunu düşünmüyorum” diye konuşuyor. Temizlenmek için ise “dağ tırmanışı” ve “kayak” gibi sporlara yöneliyor.

Max Planck İnsani Gelişim Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, 6-8 aylık sürede, 6 yöneticiyi takip eden bir proje yürüttüler. Proje kapsamında her bireyin beyni MR ile 40-50 defa analiz edildi ve “açık alanda” geçirilen zamanın beyin yapısına pozitif etki yarattığı saptandı.

Araştırmayı yürütenlerden psikolog Simone Kuehn, “Özellikle iş dünyasındaki bireyler, vakitlerinin yüzde 80-90’ını içeride geçiriyorlar” sözleriyle, doğada vakit geçirmenin önemine dikkat çekiyor.

Huzur doğada

Cook gibi Migros CEO’su Özgür Tort da doğada çareyi arıyor. “Ben ve eşim zeytin tutkunuyuz” diye konuşan Tort şöyle devam ediyor: “Kafamızı boşaltmak için zeytinlikleri geziyoruz. Akhisar ve Urla’da zeytinliklerimiz var. Yetiştiriyor, yağ elde ediyoruz. Çok keyifli bir uğraş.”

Vestel Elektronik CEO’su Turan Erdoğan, “huzur bulmak” için açık alanları tercih ediyor: “Ben de tıpkı Tim Cook gibi kırlara, dağlara, ormanlara gidiyorum. Sessiz ve sakin yerleri tercih ediyor, oralarda huzur buluyor, yenileniyorum.”

Sephora Türkiye CEO’su Berrin Özduman, doğanın yanına “müzik” koyuyor. “Kendimi en iyi hissettiğim yerler konser salonları ve de denizin üstüdür” diyen Özduman, şunları ekliyor: “İkisinin de beni mutlu eden kokuları, dokuları, hissettirdikleri var. Güzel bir konser izlerken veya yelken yaparken, hem kafamı boşaltıyor hem de şarj oluyorum.”

Koç Holding Grup Başkanı Özgür Burak Akkol, “yenilenme” ve “kafa temizliği” için, “Bir numaram spor” diye konuşuyor. Akkol’un spor yapma alanı ise çok geniş. İlk sırada basketbol olmak üzere futbol, yüzme ve koşu gibi çok sayıda spor ile “kafasını” boşaltmayı tercih ediyor.

Boşaltma yerine dengeleme!

Petrol Ofisi CEO’su Mehmet Abbasoğlu, “Kafayı boşaltmak yerine, onu daha verimli kullanarak farklı konularla yüklemeye ve dengelemeye çalışıyorum” sözleriyle konuya farklı yaklaşıyor.

Bunun için de özel merakı olan “çağdaş sanata” yöneldiğine, yerli ve yabancı galerileri gezdiğine dikkat çekiyor: “Önemli sergileri, çevrimiçi olsa da yakından takip etmeye çalışıyorum. Son günlerde Afrika çağdaş sanatına yoğunlaştım. Mütevazı koleksiyona sahibiz ve zenginleştirmeye çalışıyorum. Bu konu hakkında elime ne geçerse okumaya gayret ediyorum.”

Abbasoğlu’na göre sanatçıların yaratıcılığı ve oluşturdukları özgün işler, gündelik konulardan uzaklaşmaya katkı yapıyor. Bu sayede “kutu dışı” bakış açısı edinme yeteneğini de artırdığını ekliyor.

 

ÖMER ARAS
QNB Finansbank YKB

Tenisin farklı kılan 4 özelliği

  1. ODAKLANMA
    Benim tartışmasız bir numaralı kafa boşaltma, stres atma aktivitem tenistir. Yaşam tarzını etkileyen ve tam konsantrasyon isteyen bir özelliği var.
  2. İŞTEN UZAKLAŞMA
    Bir gün sonra maçım varsa, mutlaka erken yatıp iyi dinlenmeye çalışırım. Maçta düzgün vurmak için, toptan başka bir şey düşünmemeniz gerekiyor.
  3. SOSYALLEŞME
    Tenis sosyal boyutu olan bir spor. Oyun öncesi ve sonrası arkadaşlar ile muhabbet rahatlatıcı etki yapıyor. Bu sayede çok farklı mesleklerden ve yaş gruplarından arkadaşlarım oldu.
  4. GENÇLERİ ANLAMA Özellikle gençlerle arkadaşlık bana çok katkı sağlıyor. Ekonomi ve finans konuşmayan tenis konuşan bu ekip bana ilaç gibi geliyor.

 

HAKAN BULGURLU
Arçelik CEO

“Resetlemek için Everest’e çıktım”

  • YETERİNCE ÜRETEMEYİNCE Hayat bir değişim yolculuğu… Doğduğumuz an itibarıyla her gün keşfediyor ve değişiyoruz. Hayatın olağan akışı bu şekilde. Ben de geçtiğimiz yıllarda hayatın yoğunluğu altında kendimden uzaklaştığımı ve çok çalışmama rağmen yeterince değer üretemediğimi fark ettim. Yeni bir başlangıcın vakti gelmişti fakat ben hayatıma biraz radikal bir tercih ile reset attım, Everest’e tırmandım.
  • KENDİMİ KURTARDIM Çocukluğumdan bu yana çok düşkün olduğum doğadan ilham alarak hem kendim hem de dünyamız için değişmek ve çevremdeki herkese de değişim için ilham kaynağı olmak üzere Everest yolculuğuna çıktım. İklim krizine dikkat çekmeyi ve doğayı kurtarmayı hedeflerken, aslında kurtarılan ben oldum. Yaşamın, sevdiklerimizle beraber olmanın, dinlemenin ve arada durup soluklanmanın kıymetini anladım.
  • UFAK BİR ADIM Ben değişim için Everest’e tırmanmayı seçtim ama ufak adımlarla da hayatımızda ve çevremizde fark yaratmak mümkün. Bireysel veya toplumsal, karşılaştığımız tüm zorluklarda da inanmanın ve harekete geçmenin en önemli adım olduğunu düşünüyorum.

 

DOĞADA YÜRÜYÜŞÜN 3 YARARI

Çeşitli araştırmalar, doğada yürüyüş ve ağaçlık alanlarda vakit geçirmenin yararlarına dikkat çekiyor.

  1. %60: Düzenli yürüyüş yapanların yaratıcılık düzeyi, diğerlerine göre yüzde 60 oranında daha yüksek düzeyde oluyor.”
    Kaynak: Max Planck Institute for Human Development
  2. %93: Çevreyi Koruma Ajansı (Environmental Protection Agency), Amerikalıların günlük zamanlarının ortalama yüzde 93’ünü içeride geçirdiklerini hesapladı.
  3. 20 Puan: Yürüyüşü şehirde yapmak ile ormanda yapmak arasında ‘kalp atışı’, ‘kan basıncı’ gibi konularda büyük fark var. Şehirde yürüyüşte ‘dakika/kalp atışı’ oranı, ormana göre 20 puan daha yukarıda. Ormanda yürüyüşte ‘kan basıncı’, 7-8 mmHg düzeyinde düşük gerçekleşiyor.

Dr. Qing Li
Orman Banyosu (Forest Bathing) kitabı yazarı

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yapay-Zeka-90’ların-interneti-gibi

“Yapay Zeka 90’ların interneti gibi”

Arıları-Nasdaq’a-doğru-uçuyor!

Arıları Nasdaq’a doğru uçuyor!